Slacht uw spaarvarken maar! D66 ‘sluit niet uit’ (lees: bevestigt) dat meer geld naar Europa gaat

En de wil van de meest Eurofiele partij van Nederland is tegenwoordig wet, dus zet deze extra uitgaven maar alvast in uw persoonlijke begroting.

Europa heeft honger. Heel veel honger, naar geld. Oké, dat heeft het altijd al gehad, maar het afgelopen anderhalf jaar is het nog een stuk erger geworden. Het Europese monster is door de jaren heen aardig uitgedijd door de vette bijdragen die de lidstaten jaarlijks haar kant op moesten gooien, en dat blijkt nogal verslavend. De koelkast zal vanaf volgend jaar met de Brexit echter een stuk minder goed gevuld zijn, en daar is Europa niet blij mee. Helemaal niet blij mee, zelfs.

In zo’n geval is er natuurlijk maar één verstandige oplossing: Europa moet op dieet. Ophouden met het sturen van ons belastinggeld naar terreurverheerlijkers als de Palestijnse Fatahbeweging bijvoorbeeld, of het steunen van allerlei culturele hebbedingetjes. Dat is tot nu toe ook het officiële standpunt van Nederland geweest, dat het liefste ziet dat Brussel wat minder uitgeeft. Nouja: zag.

De meeste landen van de Unie – vooral zij die geen nettobetalers zijn – zien dat echter anders: het is geen kwestie van een goed dieet, maar van het bijvullen van de koelkast. En als de Britten dat niet doen, dan mag de rest gewoon extra bijdragen totdat we weer op het oude niveau zijn. Of beter gezegd: boven dat niveau. Men is er namelijk eindelijk achter dat er toch wel wat geld nodig is voor écht belangrijke zaken als grensbewaking. Een prima iets natuurlijk, maar helaas kent men in Brussel de term “in plaats van” niet: men wil én geld uitgeven aan dit soort nuttige dingen, én het blijven verkwisten aan linkse hobby’s. Doodzonde.

Eigenlijk wil Rutte III daar dus niet aan, maar D66’er Kees Verhoeven liet de Kamer vandaag al voorzichtig weten dat dat standpunt allesbehalve vaststaat:

De inzet is dat er geen extra geld gaat naar de Europese meerjarenbegroting – waarin een financieel gat komt door het vertrek van de Britten – en dat de EU extra taken op zich neemt. Het doel is dat dit met ,,gesloten beurzen” gebeurt, zei D66’er Kees Verhoeven in de Tweede Kamer. Om dit mogelijk te maken, wil het kabinet geld weghalen uit het landbouwfonds en minder geld reserveren voor achtergebleven regio’s.

Maar Verhoeven wil geen loze beloftes doen. Hij kan niet ,,uitsluiten” dat er toch meer geld naar de EU gaat. Daar krijgen we dan wel iets voor terug zoals betere grensbewaking, zei de D66’er. Volgens hem staan de vier coalitiepartijen hier hetzelfde in. ,,D66 is wel duidelijker dan de andere coalitiepartijen”, oordeelde Martin van Rooijen (50PLUS).

Oftewel: het verzet is al gebroken voordat het überhaupt echt kon ontstaan. Ja, als we Verhoeven mogen geloven is het een laatste optie voor zijn partij, maar nu hij zich bereid heeft getoond om deze uitkomst te accepteren zal Europa natuurlijk nooit meer genoegen nemen met minder. En dat heeft D66 slim bekeken: zij waren als dé Eurofiele partij bij uitstek altijd al voor een groter Europa, maar volgt hier officieel het kabinetsbeleid. Door het te formuleren zoals ze het hebben geformuleerd, hebben ze dat beleid echter vakkundig gesaboteerd.

Ja: Pechtold en zijn makkers zijn slinks – zoveel mag inmiddels wel toegegeven worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. ayreonaut

  Jaja, die Rutte, staat met zijn naaldhakjes in het zand.

 2. swetsnek

  Alles wat ze mij nu nog afhalen steel ik terug punt

 3. Ni28

  Op de dag van de afschaffing van de referendum laat D66 de volgende ramp los. Wij gaan nog meer betalen en dat weten zij al voordat Rutte met besprekingen begint. Nou ja, dat wisten wij ook wel, onze premier liegt altijd. Maar wij krijgen er betere grenzen voor terug. Over welke grenzen hebben zij het, die open blijven en dus platgelopen worden door nieuwe bijstandtrekkers? Nog niet zat van D66? Wel nu dat komt wel beste aanhanger van deze partij gedrocht.

 4. hans-e-pans

  Als ik een foto van Penthouse Pechteld zie dan krijg ik braaknijgingen en moet ik snel mijn handen voor mijn mond doen.

  Als ik dan ook nogeens een foto zie van een lachende Penthouse Pechteld zie dan houd ik het niet meer binnen, zelfs niet met vier handen.

  Wat een achterbakse persoon is deze Penthouse Pechteld toch.

  1. Ernst Quispel

   In het geval van braaknijgingen wordt aanbevolen subiet de arts te raadplegen.

   Bij braakneigingen gelieve men de eigen ziel te onderzoeken.

 5. Ernst Quispel

  De kiezer in Europa koos in grote meerderheid voor een versterking van de EU en dat leidt uiteraard tot een ophoging van de EU-begroting.

  Wie snapt die logica niet?

  D’66 gelukkig wel.

  1. Roughwood

   Ernst Quisling huppelt graag als een blinde kip achter, NL’se soevereiniteit en democratie verkwanselende, eurofiele deugpolitici aan en heeft er blijkbaar geen enkel probleem mee dat DDR66 nog meer geld in de bodemloze EU-put wil dumpen. Geld dat hier hard nodig is voor o.a. de zorg, onderwijs, defensie en politie…

  2. tomygun

   Wim balletje koppen ?

 6. Beukman

  Tja. Brexit, laten we het een rechtse hobby noemen, leidt ook bij ons tot extra kosten, daar is van tevoren al voor gewaarschuwd. Er komen een hele hoop grenzen bij, dus is er ook een hele hoop extra grensbewaking nodig. Mogen we nóg blij zijn dat andere landen het VK niet gevolgd hebben.

  Geenpeil, Baudisten en aanverwanten? Het is een stelletje onverantwoordelijke weg-met-onsers, zo blijkt eens temeer. Want de gewone burger moet bloeden voor hun rechtse hobbies.

  1. Ernst Quispel

   De pro-Brexitters meenden aanvankelijk dat de Britten financieel een enorm voordeel zouden behalen na de Brexit. Inmiddels valt dat vies tegen, de Britten moeten financieel boeten en wij mogen ferm bijdragen aan de schade.

   Inmiddels hebben de pro-Brexitsukkels een nieuwe argumentatielijn: je moet niet alleen naar het geld kijken, de bevrijding uit de Brusselse dictatuur mag wat kosten.

   Er zijn hier ook mensen die via een referendum met dezelfde leugens hoopten er een Nexit door te kunnen drukken. God was zo vriendelijk onze verstandige bestuurders te adviseren deze waanzin geen kans meer te geven.

   1. Fortiori

    Ik kan mij helemaal vinden in deze bijdrage. Het soleren zal de Britten opbreken. Het meest trieste is dat een minieme meerderheid het bepaald heeft voor de rest. Mevr. May, in haar tegen, gooit alle vertragingstechnieken in de strijd. De aanstichters intussen, hebben zich gedrukt.

    1. Fortiori

     Mevr. May, in haar hart tegen,

 7. Guus Geluk

  Dit lijkt tegenstrijdig met het standpunt van het kabinet.

 8. Supernoodle

  Kunnen we gewoon geen dossier opstellen voor mensen die pro E.U stemmen!?
  Ik bedoel: gewoon het geld roven van de E.U proleten en afdragen naar Brussel, zodat de anti E.U stemmers buiten schot blijven.

  Heb het al vaker gezegd tegenover Amsterdam. De asielzoeker lovers in Amsterdam vragen erom om asielzoekers op te vangen, en kunnen het krijgen.
  In gemeentes die er niet om hebben gevraagd te ontlasten.

  De eerlijkste manier.

  1. rafi

   Goed idee.

 9. Bloem

  Het hele Europese avontuur zal vroeg of laat exploderen. Laten we hopen dat er dan niet teveel bloed vloeit

  1. Rechtsaf

   @bloem en niet teveel geld natuurlijk..

  2. Frits Jansen

   Het lerend vermogen van de politiek is gering. Een kleine honderd jaar geleden deden Europese landen van alles om de toenmalige crisis te bezweren, maar zonder coördinatie dus met averechts effect. En toen kwam er een schreeuwlelijk met een raar kapsel (tja, waar zagen we dat nog meer) die orde op zaken stelde maar wel zes miljoen joden de dood in joeg.

   In de 19de eeuw vormden zich in Europa de natiestaten. Landen als Duitsland en Italië werden gevormd uit een schier oneindig aantal vorstendommetjes. Nu is het tijd voor de volgende stap. Want onze concurrenten zijn landen als China. Nee, niet de Russen: in China leven 10 x zo veel mensen.

   1. Beukman

    @Frits
    Inderdaad. Sterker nog: de grootste idealist van weleer, Coudenhoven-Kalergi, die na WOI trachtte de Fransen, Duitsers en Britten zich met elkaar te laten verzoenen, en besefte dat een economische en politieke Europese unie de enige manier was om een nieuwe wereldoorlog af te wenden, wordt tegenwoordig door de anti-EU-complotgekkies afgeschilderd als een boef die een Endlösing trachtte te bewerkstelligen.

    1. Holland

     Beuk, als je met ‘endlösung’ de huidige ongelimiteerde immigranteninstroom bedoelt met als gevolg een complete omvolking van de autochtone bevolking, heb je gelijk. Dat was inderdaad de bedoeling van Coudenhoven-Kalergi.

     1. Beukman

      @Holland
      Het was CK’s bedoeling om een 2e wereldoorlog te voorkomen. Om dat te bewerkstelligen wilde hij een economische en politieke unie van landen. Ik denk dat de 2e wereldoorlog niet was uitgebroken als het hem was gelukt.

      Daarnaast had CK een wat naief en inmiddels verouderd visioen over rasvermenging, waarin de ganse wereldbevolking uiteindelijk zou uitmonden in een homogene mix, maar dat staat los van zijn unie-idealisme.

      De kwaadaardige complotgekkies anno nu maken van CK bijkans een Hitler door te suggereren dat hij een Endlösing wilde.
      In werkelijkheid had de beste man het over een Lösing, wat toch echt iets heel anders betekent.

      Niet Coen verdient een plein of een laan op Urk, maar Richard Coudenhove-Kalergi.

    2. mening66

     Zou je niet zeggen als je nu ziet wat er gebeurd, de snelheid waarmee ze de EU steeds groter en meer macht willen geven is eng.
     De invasie van barbaren moet het oude Europa gevoel kapot maken en ze spelen op die angst in.
     Alleen Polen, Hongarije en Slowakije geven nog niet toe.
     Maar als dat gebeurd zijn wij weg.
     Volgens mij voeren ze nu precies uit wat Goudenhoven-Kalergi voor ogen had.

    3. sjun

     Zijn politiek betracht het einde van Noord en West-Europeanen en hun culturen in te leiden. Maar daar zien we in weerwil van politiek beleid en indoctrinatie via de media en het onderwijs steeds meer bewustzijn van deze zaak opkomen. Een blik op Zuid-Afrika en dichterbij Kosovo verheldert al waar het zonder veranderend beleid op af koerst.

   2. Holland

    Frits Jansen is handelaar in open deuren en zinloze anecdotes zonder pointe.

    1. Pit

     @Holland: Geinig om te zien hoe Fortiori (Wim) zijn eigen reactie opzoekt om ze te bevestigen. Ook Frits Jansen (Wim) wordt door rugdekker Beukman bevestigd.

     #kansloos

  3. Ernst Quispel

   De EU zal niet exploderen. Wel bestaat het risico dat ze militair en economisch wordt overlopen als ze zich niet tijdig tot een solide federale staat ontwikkelt.

   1. Roughwood

    Wanneer alle lidstaten van de NAVO gewoon eens hun overeengekomen defensie-uitgaven voldoen is er niets aan het handje. Een EU leger is geheel overbodig, daar de meeste EU lidstaten ook reeds lid van de NAVO zijn.

 10. Rechtsaf

  D666 is de h..r van Brussel net als @Ernst, @Guus, @Beukman, @Henk laten zich graag in het ootje nemen…

  1. Henk-Jansen

   Volgens mij zijn het vooral de domme rechtse tokkies die voor de gek laten houden door charlatans als Baudet en Wilders, die gouden bergen beloven maar het absoluut niet waar kunnen maken.

   1. Rechtsaf

    @henk volgens mij voel jij je aangesproken en ben ik het rode lapje voor jullie, ik zie de frustratie al, lekbakje eronder..

    1. Guus Geluk

     DFTT.

    2. Pit

     @Rechtsaf: Spuugdoekje!

     #dtt

   2. van Urk

    Ach, de wereld heeft genoeg van staatslieden, die de democratie tot politici heeft verlaagd.

   3. eRik2017

    Het is weer tijd voor natte scheten!
    Heel goed Wank Wim om alles weer terug naar het oude te brengen.

   4. Holland

    Welke ‘gouden bergen’ domme jongen?

 11. rafi

  Terecht staat er in dit artikel dat wat D’66 wil tegenwoordig wet is. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Daarom is het nu de hoogste tijd voor de overige coalitiepartijen, wat mij betreft een erekwestie, om nu eindelijk eens die partij NIET haar zin te geven en dus NIET meer aan de EU te gaan afdragen, en ook niet even veel, ondanks de Brexit, maar minder. Oettinger zei dat Nederlands standpunt, uitgedragen door Hoekstra, dat de EU-begroting door de Brexit kleiner moet worden, slechts een uitgangspunt voor onderhandelingen is. Daarom voorspel ik, dat er uiteindelijk noch meer, noch minder naar Brussel zal gaan. Oftewel per saldo meer, vanwege de Brexit. DE EU zegt meer te willen om uiteindelijk bij even veel, dus minder meer, uit te komen. Net zoals het met de eigen bijdrage in de zorg ging in Nederland. Vele partijen wilden het eigen risico verlagen, de VVD wilde het eigenlijk constant houden, en hoe komt de VVD dan daarbij uit? Door te roepen het te willen verhogen. Het is allemaal zo doorzichtig.
  Ik hoop natuurlijk, dat ik ernaast zit, en dat de saboteurs van D’66 nu eindelijk zelf eens een keertje in het stof zullen bijten. Mijn Here en mijn God, wat HAAT ik die partij.

  1. van Urk

   rafi@ D66 zijn wel DE democraten van Nederland hoor… 😉

   1. van Urk

    Brussel heeft trouwens wel even een bepaalde tak van onze economie naar de knoppen geholpen. Eerlijk gezegd zouden wij juist schadegeld vanuit Brussel horen te ontvangen. Frankrijk telt momenteel 66,9 miljoen inwoners. Die kunnen gerust wat extra aan Brussel gaan uitgeven om het begrotingsgat van de Brexit te dichten.

  2. Kodi

   Grote kans dat D’66 op gemeentelijk niveau niet meer het percentage stemmen haalt als in 2014. En minder D’66 = meer NL.

 12. Frits Jansen

  De vraag is of de EU waar voor haar geld levert, met activiteiten van grensbewaking tot innovatiepolitiek.
  Het lullige is dat je daar nauwelijks achter komt, omdat mainstream media de EU negeren en we dus van het gejammer van sites als deze afhankelijk zijn.
  In Zweden betalen de mensen vreselijk veel belasting maar met plezier want daar levert de overheid allerlei diensten.
  Het zou wel apart zijn al we straks constateren dat er een enorm gat zit in de Europese buitengrens waar door massa’s Syriërs deze kant op komen – omdat de belastingbetaler om politieke redenen niet wil opdraaien voor het dichten van dat gat.

 13. eRik2017

  Iemand moet het offer betalen voor het appartementje van Penthouse Pechtold.
  Dit kabinet zit niet lang. Eigenlijk is er niets dan ellende, tegenstrijdigheid en eigenbelang.
  Ik was best te spreken over Rutte I en II. Ik ziet Rutte werken, werken en werken in Rutte III en ik vind dat hij het niet helemaal niet zo slecht doet, maar alles om hem heen wil het gewoon niet laten werken. Met name die vrouw waar hij voor viel.

  1. Duke

   Rutte 1 en 2 waren ook hopeloos. Zelfs dat kabinet met de LPF was beter, want dat was snel voorbij.

 14. Bon-vivant

  Er wordt in dit land ontzettend veel gemold,
  en dat is allemaal de schuld van Alexander Pechtold.
  https://www.youtube.com/watch?v=CruvO8Alf3c

  1. Ernst Quispel

   It is as you’ve been told
   The culprit is Alexander Pechtold.

 15. Babaji538

  Inzicht in taalkunde is niet ieder gegeven.
  Het hanteren van taal op gepaste wijze, al helemaal
  niet, zo noem ik bijvoorbeeld “De Telegraaf”.
  Er klopt werkelijk niets van de zinsformuleringen, aldaar.
  Verder zie ik ‘Politie Nederland’ overal te pas en te onpas
  updates plaatsen, wat er te dik bovenop moet liggen.

  Ik heb gelezen dat onwetenden via internet
  ik weet niet
  hoeveel geld hebben verkwanseld.

  Petra Hermans

  Petra Hermans

 16. denk eens na

  Eerst de binnenlandse politie ,leger ,douane afbreken en dan vervangen door een eu leger,enz. Het is een beetje doorzichtig maar we blijven wel op die partijen stemmen.

 17. Frits Jansen

  Holland op z’n smalst: “geen cent te veel hoor” (overigens gezegd door een zogenaamd Zeeuws meisje, een hoogblond Duits fotomodel).
  Die reclame probeert je over te halen intens vieze margarine te kopen. Ja, armoede bestaat nog in Nederland, en we smeren die op ons brood. Margarine, de nep-boter die uit Pernis komt.

  De moraal van dit verhaal is dat je niet alleen moet kijken wat je uitgeeft, maar vooral ook wat je ervoor terug krijgt. De zweden betalen heel veel belasting, maar daar doet de staat veel voor terug.

  Waar gaat het EU geld heen? Elke EU_hater zal het antwoord klaar hebben: naar Griekenland, en andere landen die zich de weelde van de euro niet kunnen veroorloven.

  De landbouwsector wringt zich in de handen, want die neemt in werkelijkheid de grootste hap uit het EU budget, terwijl alle aandacht prettig wordt afgeleid door krenterige zeurpieten.

  Het is jammer dat de EU vaak alleen maar verdedigd wordt met de opmerking dat die zo goed is voor onze handel. We vergeten dat er een groot verschil is tussen boekhouders en economen. Boekhouders roepen dat je geen geld kunt uitgeven dat je niet hebt, economen beseffen dat je moet investeren.

  Maar politici denken niet verder dan de volgende verkiezingen. Niet voor niets hebben industriëlen zon minachting voor politici.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.