Vergeet Oxfam: ook kinder’beschermers’ van Plan International misbruikten kinderen seksueel

De #MeToo-trend lijkt zich te verspreiden richting de NGO-wereld, en laat zien dat ook zogenaamde goede doelen niet altijd zo goed bezig zijn.

Februari 2018 was nou niet bepaald de beste maand die Oxfam-Novib ooit gehad heeft. De organisatie, die destijds enorm veel geld in ons land ophaalde toen Haïti met de grond gelijk werd gemaakt, blijkt dat geld namelijk niet altijd even verantwoordelijk te hebben uitgegeven: medewerkers gebruikten het geld – uw geld – meerdere malen om grote seksfeesten te organiseren, vaak met jonge vrouwen die geen andere manier meer zagen om te overleven. Smeerlapperij en uitbuiting van de armsten ten top natuurlijk. Niet zo gek dus dat al minstens 700 Nederlandse leden besloten om hun lidmaatschap van het ‘goede’ doel op te zeggen.

Een andere hulporganisatie, Plan International, kan zich nu waarschijnlijk gaan opmaken voor een vergelijkbare exodus van donateurs. Dit nu bekend is geworden dat het er daar ook niet bepaald kosher aan toe is gegaan:

Medewerkers van hulporganisatie Plan International, het voormalige Foster Parents Plan, hebben kinderen seksueel misbruikt. Recent zijn er zes gevallen van seksueel misbruik geweest, één door een werknemer en vijf door vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. De zes zijn direct ontslagen, schrijft directeur Monique van ’t Hek van Plan Nederland in een brief aan donateurs.

De gevallen deden zich voor in het vorige boekjaar van Plan International, de periode 1 juli 2016 – 30 juni 2017. Vijf van de zes ontslagen medewerkers hebben zich volgens de brief schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Tegen hen is aangifte gedaan. Er waren geen Nederlandse medewerkers van Plan International bij het misbruik betrokken.

Het is lastig voor te stellen, maar deze zaak is waarschijnlijk nóg misselijkmakender dan die van Oxfam. Want, hoe je het ook wendt of keert: de minderjarige prostituees op Haïti kregen tenminste nog betaald voor hun hand- en spandiensten. Dat is bij Plan International wel anders gegaan: daar hebben medewerkers zich ogenschijnlijk gewoon keihard vergrepen aan kinderen die daar op alle vlakken slechter van zijn geworden.

Maar de kers op de perverse taart komt nog. Deze organisatie is namelijk specifiek opgezet om… kinderen te helpen. Nou zullen er vast verschillende definities van ‘hulp’ in omloop zijn, maar ik ben er toch aardig zeker van dat ‘seksueel misbruik’ in geen enkele variant daaronder valt. Mocht u dus donateur van deze kliek zijn, dan kan ik u met klem aanraden toch eens te overwegen of uw geld ergens anders niet beter besteed kan worden. Zolang ‘ergens anders’ maar niet bij de orgie-organisatoren van Oxfam-Novib is, natuurlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Feit

  De ware aard van de linkse deugmenschen…. Het menselijke afval.

  1. Supernoodle

   De links Menschen slaan door.
   Neuken om geliefd te zijn.

 2. Ni28

  Het begon met de katholieke kerk maar de moralisten die in de rij stonden te roepen weten ook goed een graantje mee te pikken. Wie verwijt eigenlijk wat en met welke recht?

  1. swetsnek

   Tja je moet toch wat neu.k.en

 3. Bon-vivant

  Vreemd. Onze DDS-journalist Sybren F. de Jesus Madureira Porfírio denkt dat mensen die bij hulporganisaties werken allemaal heiligen zijn.
  Overal in de wereld lopen helaas mensen rond met minder goede bedoelingen. Je komt ze overal tegen, bij NGO’s en bij de plaatselijke tafeltennisclub. Waar ik naar kijk is hoe zo’n organisatie omgaat met dit soort incidenten. En ik lees in het bovenstaande artikel dat in alle zes de gevallen de betrokkenen zijn ontslagen en in vijf van de zes gevallen is aangifte gedaan.
  Het blijft natuurlijk triest dat deze incidenten zijn voorgevallen, maar er is in ieder geval adequaat opgetreden. En dat pleit weer voor Plan International.

  1. Duke

   “En ik lees in het bovenstaande artikel dat in alle zes de gevallen de betrokkenen zijn ontslagen en in vijf van de zes gevallen is aangifte gedaan.”
   En de 6e mag als manager of directeur verder nadat hij plechtig belooft het niet meer te zullen doen?

   1. Bon-vivant

    Duke, wat stel jij voor, dat we moeten doen met die 6e? Ophangen?

  2. Bloem

   Heel simpel de bobo’s binnen dit soort organisaties trekken medewerkers aan die bij hen en de cultuur passen

   1. Bon-vivant

    Dus bij NGO’s heerst een cultuur van seksueel misbruik, Bloem?

 4. fusilier

  Voor hun de zogenaamde hulpverleners,ver weg van huis en haard, zijn zulke meisjes of vrouwen een makkelijke prooi.De duit en de fluit is het enigste wat telt bij deze minkukkels.

 5. hans-e-pans

  Een van de uitspraken van de Engelsman Winston Churchill is, “Macht maakt geil”, en dan ga je neuken.

  1. Bon-vivant

   Macht? Heeft een gemiddelde hulpverlener macht?

   1. h_keur

    Wel in de landen waar deze hulporganisaties werken. Dat is één van de oorzaken. De hulpverlener verleent immers broodnodige hulp aan hen die niet zonder kunnen. Juist daarom zijn groots opgezette organisaties funest. Het ontbreekt aan controle en het stikt van machtswellust.
    Nee, natuurlijk niet elke hulpverlener is zo, maar gelegenheid maakt de dief en die wordt veel te veel geboden, helaas.

 6. A3aan

  En de trollen vinden dat zij juist bij zo een triest onderwerp eens flink moeten gaan zuigen, je zou ze…

  1. toetssteen

   A3aan
   Volkomen eens. De nadruk zou m.i. moeten liggen (in de comments) dat deze smeerlappen ermee weg konden komen terwijl donateurs meenden dat hun geld goed werd besteed.

 7. Babaji538

  “De pot verwijt de ketel, dat hij of zij
  reeds opgebrand tot verbrand is.”

  Petra Hermans

 8. Frits Jansen

  Alles goed en wel, maar dit is juist een argument om Oxfam *niet* te vergeten. Als het overal niet deugt moet ook Oxfam een nieuwe kans krijgen.

 9. Ernst Quispel

  Ik kan me goed vinden in een genuanceerd betoog over dit onderwerp van Bert Wagendorp in de Volkskrant:

  “Minister van Buitenlandse Zaken a.i. Sigrid Kaag – mooie hoofddoek – vreest dat de tot dusver naar buiten gekomen affaires rond hulporganisaties en seksueel misbruik nog maar het ‘topje van de ijsberg’ zijn. We hebben dus nog een hoop morele verontwaardiging voor de boeg – waarmee ik niet wil suggereren dat die onterecht is. Kaag wil dat organisaties die mede worden gefinancierd door de overheid seksueel misbruik aanpakken en voorkomen, anders zijn ze hun subsidie kwijt. Ook wil ze meldpunten in crisisgebieden.

  Melden, voorkomen, aanpakken: het lijkt me een werkbaar plan voor een middelgrote gemeente met een #MeToo-probleem. Wellicht is het voor de echte crisisgebieden in deze wereld wat aan de ambtelijke kant. Maar Kaag moet íéts zeggen.

  Het begon met de seksfeestjes op Haïti met minderjarige prostituées in Oxfamshirt na de aardbeving van 2011. Voor wie afgelopen week De Wereld Draait Door heeft gemist, herhaal ik nog maar eens dat Oxfam Novib-ambassadeur Dolf Jansen daarbij níét aanwezig was. Jansen vond de gebeurtenissen weerzinwekkend maar wenste, ondanks aandringen van Matthijs van Nieuwkerk, zijn ambassadeurschap niet op te geven. Volgens Jansen verricht Oxfam namelijk ook heel veel goed werk en blijft hij zich er daarom voor inzetten.

  Na de affaire-Oxfam bleek er bij Plan International sprake te zijn geweest van seksueel misbruik van kinderen en bij het Rode Kruis ook al van seksfeesten voor de medewerkers. Artsen zonder Grenzen noteerde in 2017 24 gevallen van seksueel misbruik of wangedrag. Daarbij waren geen inwoners van getroffen gebieden betrokken, maar andere artsen zonder grenzen of medewerkers. Vooralsnog, want president Moise van Haïti verklaarde afgelopen week dat behalve Oxfam ook andere organisaties zich schuldig hadden gemaakt aan misbruik en hij noemde daarbij AzG. Hoe dan ook, onder hulpverleners vind je dus ook individuen die lijken op bepaalde filmproducenten , toneeldocenten, sporttrainers, militairen, boeddhistische zenleraren en op Kevin Spacey – op übergeile vertegenwoordigers van alle bekende beroepsgroepen.

  Wie zich erover verbaast dat zich ook onder de mensenredders seksuele roofdieren bevinden, zou je naïef mogen noemen – maar het is nu eenmaal verleidelijk onvoorwaardelijk te geloven in de goedheid en opofferingsgezindheid van personen die ten behoeve van hun getroffen medemens bereid zijn af te dalen naar de hel. Je wilt niet dat daar ook klootzakken tussen zitten, goed en kwaad zijn al ingewikkeld genoeg.

  Eigenlijk zou je je linkerhand niet moeten laten weten wat je rechter doet: een aantal van de hierboven genoemde organisaties ontvangt van mij regelmatig een geldbedrag. Artsen zonder Grenzen bijvoorbeeld. Ik bewonder het werk dat die organisatie verricht enorm, ik bewonder de grenzeloze moed van de doktoren en medewerkers die onder de meest bizarre en levensgevaarlijke omstandigheden doorgaan met hun werk.

  Helden, zonder voorbehoud.

  Het zijn gemakkelijke tijden om flink te wieden in de lidmaatschappen en vaste afschrijvingen. In Trouw vertelde Oxfam Novib-directeur Farah Karimi gisteren dat ze bij die organisatie de eerste week nadat de pleuris was uitgebroken nog de opzeggingen hadden geteld – 1.700 – maar dat ze er daarna mee waren gestopt.

  Met je morele verontwaardiging leg je gemakkelijk je schuldgevoel het zwijgen op; moet je dan kinderverkrachters en seksfeestgangers blijven subsidiëren? Welbeschouwd maakt die honderd euro je misschien wel medeplichtig, zo’n seksparty is ook niet gratis.

  Het is walgelijk, dat u mij niet verkeerd begrijpt – het zijn nu eenmaal tijden waarin sommige mensen je graag verkeerd wíllen begrijpen. Het is schandelijk en het moet worden gemeld, voorkomen en aangepakt.

  Maar er zijn nog altijd veel meer integere mensen dan kwaadwillende, zelfs onder filmregisseurs, turntrainers, acteurs en katholieke priesters. En ook onder hulpverleners. Die laatsten zijn afhankelijk van u en van mij. Het is absurd wanneer een Syrisch kind dat is getroffen door een granaatscherf sterft vanwege onze verontwaardiging over een seksfeest op Haïti.”

  1. eRik2017

   Helaas is het enige dat wij horen zijn “genuanceerde betogen” en beloftes voor beterschap, strengere regels.
   Dat geeft aan hoe diep het zit.

   Uitknijpen die puist, schoonmaken en reorganiseren!
   Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En deze wond ettert al meer dan tien jaar.

   1. Steve Van der Vekens

    Schone beeldspraak. Nog een geluk dat mijn pizza al een tijdje binnen is. 😉

 10. Steve Van der Vekens

  Nooit krijg je van die ngo’s te horen: “Bedankt, met uw steun hebben we de kindjes van de hongersnood kunnen redden.”
  Dan weet je al genoeg.

  1. eRik2017

   Bedankt, met uw hulp kunnen wij steunen en kreunen!

   1. Steve Van der Vekens

    Is het zo warm daar? 😉

    1. Steve Van der Vekens

     Zal ik een sjaal voor jullie breien voor de ongetwijfeld koude nachten?

     1. eRik2017

      Hoogst amusant. Net doen alsof het je interesseert. Ernst-Wim de donateur. Het boeit niets, de advertentieklikken blijken te prevaleren bij DDS.
      Ook dat is een keuze.

     2. Steve Van der Vekens

      Ik ben Wim niet, normaal zou je mijn standpunten betreffende immigratie e.d een beetje moeten kennen.
      Of heb ik iets over het hoofd gezien?

    2. Ernst Quispel

     Wim bestaat ook niet, Steve, behalve in de hoofden van een roedel DDS-trollen.

     1. eRik2017

      Wim bestaat! Met name in jouw hoofd als Oxfam donateur.
      Ons gekreun, werd mogelijk gemaakt door uw steun! hartelijk dank!

     2. Pit

      @Erik: Ik vergeet nooit hoe Code 134 het artikel beschikbaar stelde, stond gewoon z’n naam erbij, de naam die wij allang kende. Ach Wim is een beetje dom.

     3. Steve Van der Vekens

      Nou Ernst, ik ben me daar toch een lezer en heb ik al zeer lang door hoe jij van accounts wisselt. Die waarschuwingen zijn vast niet voor niets.
      Mijn vorig comment was een sarcastisch bericht om met Groen-Links te lachen, en volgens mij zie je de humor er ook alleen van in als je niet gebonden bent door het linkse-hokjes-denken.
      Omdat je er in opwinden toch geen zin heeft.

     4. Steve Van der Vekens

      En je bent een irritante grammar nazi, je hebt commentaar op anderen die verkeerde woorden gebruiken en zelf ben je als een hyperkinetische mus voortdurend jouw eigen comments aan het verbeteren. Alsof het niet op valt…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.