Voor alle FvD-leden: Forum voor Democratie moet aan interne democratie werken om chaos te voorkomen

Prominente leden geroyeerd zonder goede argumentatie, prominente leden die een brandbrief sturen met eisen, en de nummer 3 op de lijst die opstapt vanwege een gebrek aan interne partijdemocratie. Het gaat niet zo goed met Forum voor Democratie. Natuurlijk staat de partij er goed voor in de peilingen en groeit het aantal leden, maar de partij lijkt te imploderen door haar eigen populariteit. Als voormalig insider kan ik u vertellen dat ik het zelf niet zo raar vind.

Susan Teunissen, nummer 3 op de landelijke lijst van Forum voor Democratie, heeft aangegeven dat ze opstapt als prominent lid van de partij:

Gelijk heeft ze, want de reactie van het partijbestuur op de bezorgde en kritische FvD-leden was niet mals en niet respectvol:brief-thierry-beter-1

 

Ik ben al vroeg betrokken geraakt bij Forum voor Democratie als stagiair tijdens het Oekraïne-referendum en later als onderzoeksassistent van Thierry Baudet. Het was een geweldige tijd en het voelt goed om aan een organisatie te bouwen met een visie die zo nauw de jouwe raakt. Daarnaast gaf het team alles aan het project en werd het een groot onderdeel van ons leven. Het gevoel dat we hadden tijdens de uitslagenavond van het referendum is onbeschrijflijk. Te romantisch? Misschien wel, want ik ben romantisch aangelegd.

Dit veranderde allemaal toen de denktank een partij werd. Al het geld en energie werd in de campagne gestoken. Het campagneteam werkte soepel en met precisiewerk. Henk Otten, waar veel leden zich negatief over uitlaten, was een sterk onderdeel in het team. Hij maakte veel mogelijk en coördineerde het ook goed. Was het prettig om met hem samen te werken? Nee, dat niet. Hij werd snel boos en reageerde op een agressieve manier, ook naar mij toe. Toen dacht ik nog dat het de stress was en dat het vanzelf over zou gaan. Als ik kijk naar de reacties van andere mensen, dan blijkt dat niet het geval. Ik kan daar geen uitspraken over doen, want ik heb niet gezien en meegemaakt wat zij hebben meegemaakt.

Toch herken ik wel het beeld die de kritische leden schetsen. Van de positieve goede vibe die we voelden toen het een denktank was, is naar wat ik hoor en merk weinig overgebleven. Daarnaast is de macht en beslissingskracht geconsolideerd en gecentreerd. Is dat erg? Niet per se. Ik hoor FvD-leden zeggen dat het slim is om in de eerste fase gecontroleerd te werk te gaan. Niet te snel iedereen laten meebeslissen, want anders krijg je LPF-toestanden.

Daar ben ik het deels mee eens, maar het gaat mij niet per se om het feit dat er an sich interne democratie moet zijn, maar dat zo een systeem het enige systeem is dat goed werkt. De statuten die nu zijn aangenomen en de huidige positie van de machtigen in de partij verstevigen, worden niet meer aangepast. Daar kan je ‘u’ tegen zeggen. De statuten zijn de ruggengraat van de organisatie, van een vereniging. Het bepaalt niet alleen de machtsstructuur, maar ook de cultuur binnen een organisatie. De statuten, zoals ze nu zijn, bevorderen vriendjespolitiek. Het bevordert de noodzaak om de juiste mensen te kennen, in plaats van talent te hebben of een goede politieke visie.

Als je kritische vragen hebt op een partijcongres, dan moet je dat faciliteren en niet wegwuiven alsof het niets is. Met een sterke interne democratie heb je ook meer input en meer diversiteit in ideeën en visies. Een klein groepje heeft niet genoeg inzicht om een hele partij op te bouwen en te besturen. Zeker niet als je niet de goede vaardigheden bezit. De partij klopt zichzelf op de borst, omdat het ‘outsiders’ zijn. Erg leuk en gezellig, maar een denktank en een campagne opzetten zijn fundamenteel andere fenomenen dan een partij besturen en politiek bedrijven. Ik zelf ben al jarenlang lid geweest van de VVD en de JOVD. Men kan veel zeggen over deze partijen, maar je leert goed hoe je als leden moet opereren in partijen en hoe je politieke organisaties bestuurt. Veel fouten die het partijbestuur gemaakt heeft of de partijfractie kunnen JOVD’ers met een aantal jaar ervaring al voorkomen of mijlenver zien aankomen.

Toch lijkt het partijbestuur kritiek weg te wuiven en politieke ervaring af te stoten. Twee prominente ex-VVD’ers werden zelfs geroyeerd, omdat ze beschuldigd worden van een couppoging. Er is geen goede argumentatie gegeven, of bewijs. Sterker nog, de statuten laten een couppoging nog geen eens toe, want alleen huidige bestuursleden kunnen kandidaten voordragen. Het riekt naar politieke spelletjes in een beginnende politieke partij in haar zwakste fase. Incorporeer politiek talent en politieke ervaring. Maak gebruik van politieke insiders én outsiders. Breek het kartel binnen de partij open, zodat de partij kan groeien door de energie en ideeën van zo veel getalenteerde mensen en mensen met ervaring.

Als Forum voor Democratie de komende tijd niets gaat veranderen aan haar eigen partijstructuur, dan gaat er nooit meer iets veranderen. Kijk maar naar andere politieke partijen. FvD-leden hebben zo veel kritiek op ‘kartelpartijen’, maar willen niet inzien wat er recht voor hun neus gebeurt. Ze geloven heilig in het feit dat hun politieke messias, Thierry Baudet, alles wel even goed gaat regelen. Baudet is ook maar een mens en naar eigen ervaring ook een goed mens, maar hij kan niet alles alleen regelen. Ook niet met een select groepje mensen om hem heen. Ik zie het nu al voor me. Over een aantal jaar klagen FvD’ers over de slechte partijstructuur en komt men er achter dat er niets meer aan te veranderen valt. Het partijbestuur zal zeggen: ”Ja maar jullie hebben er een aantal jaar geleden mee ingestemd, dusja, valt weinig meer aan te veranderen.” Denken dat er wel iets aan valt te veranderen in de toekomst is naïef. De meeste FvD-leden hebben geen ervaring met politieke partijen en hebben geen idee hoe het er aan toe kan gaan.

Dus mijn oproep aan het partijbestuur: kom de kritische prominente leden tegemoet. Laat de beste kant van de partij zien en geef het goede voorbeeld. Alleen dan is er een mogelijkheid om een nieuwe generatie integere rechts-conservatieve politici te kweken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. DolleDries

  Kan iemand mij vertellen wat nu de ideale democratie bij een een partij is
  Trouwens 98% van de keizers interesseert het geen hol die zijn niet lid van een partij.

  1. Rosasolis

   @ Dolle Dries. Ja er zijn wel enkele partijen die je over hun mening en beleid kunnen vertellen. En een antwoord op je vragen kunnen geven. Een van de best georganiseerde partijen is de CDA, die vertegenwoordigd is in ieder gemeente van Nederland. Dit vinden
   wij van de CDA heel belangrijk. Zodat iedereen ons iemand kan bereiken om vragen te stellen, kritiek te geven, of steun te geven. Er worden ieder maand in ons kleine gemeente een vergadering gehouden. Die kunnen ook behoorlijk pittig zijn. Zo hebben wij van de CDA geregeld dat er niet een grote asielzoekers opvang zouden komen in
   Hollands Kroon, (het Noordelijkste deel van Noord-holland). De CDA is in deze provincie zeer actief.

 2. Fortiori

  Oude ussr methodiek.

 3. Ernst Quispel

  Lars hoopt met het naar buiten brengen van deze vuile was een chaos binnnen het FvD te voorkomen.
  Die chaos is er echter al en dit soort acties maakt het erger.

  De enige conclusie moet zijn dat het FvD nog niet in staat is als een serieuze politieke partij te functioneren. Met deze lijsttrekker acht ik dat in de toekomst ook niet mogelijk.

  1. buitenbeentje

   DFTT

 4. buitenbeentje

  Het feit dat er na net een jaar bestaan al weer mensen opstaan die de partij willen vernieuwen is tekenend voor de partijkartel leden. Mensen die het bij hun oude partij niet meer konden vinden willen nu hun eigen partij binnen een partij. Een kartelpartij natuurlijk. Zo hebben ze het onderwijs vernieuwd, de zorg, de kinderbescherming, defensie, energieverzorging, Post, Postbank.

  Al deze vernieling heeft verzorgd tot verslechtering. Verstandig dat Wilders niet aan leden begonnen is, verstandig dat Baudet de touwtjes in handen houdt.

 5. tomygun

  Lars ,
  Kon je geen topic vinden en heb je op het oude topic wat zo
  goed als uitgebrand was wat vers hout erop gegooid .

 6. exxtravaganzzza

  Deze mevrouw is gewoon wispelturig.
  “Ik zelf ben al jarenlang lid geweest van de VVD en de JOVD”
  zegt ze,
  daarna werd ze dus enthousiast lid van FvD,
  maar stopt daar nu ook mee.
  Moeten we dit serieus nemen?
  Richt je eigen partij op !

  1. van Urk

   exxtravaganzzza@ Ach, de beste stuurlui staan aan wal volgens deze mevrouw.

 7. van Urk

  FvD laat weten dat een beperkt aantal van tien tot maximaal twintig van de 23.000 onvrede heeft geuit over de partijorganisatieleden. “Geen van deze leden vervult een rol van betekenis binnen de partijorganisatie van FvD” http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/02/baudet-slaat-terug-ophef-over-onrust-partijdemocratie-is-overdreven...

  1. RobertMarsman

   Nou as de nummer 3 die op de kieslijst voor de 2e kamer verkiezingen stond geen ene rol van betekenis zou hebben gehad begrijp ik niet waarom ze 3 stond. Lijkt mij dan toch een belangrijk persoon binnen de partij.

   En ten tweede het zal wel dat het maar een klein groepje klagers zijn. Maar waarom komen de mensen die wel tevreden zijn dan niet naar buiten? Het zijn toch alleen maar de klagers die naar buiten komen?

   Het partijbestuur wordt volledig gesteund door de voltallige kamerfractie en de bestuursleden zelf. Aldus Baudet. Dat zijn dus vier man. Baudet, Hiddema, Otten en Rooken.

   Baudet kan wel doen alsof er niets aan de hand is maar iedereen ziet toch dat dat wel degelijk zo is. Daarvoor hoef je geen raketgeleerde te zijn.

 8. Ni28

  Net of andere partijen zo democratisch zijn. Bovendien moet Baudet rekening houden met te veel inspraak bij zo beginnende partij. Dat hebben wij gezien in de chaos die ontstaan was na de moord op Fortuyn. Laat ze het strak in de handen houden totdat de partij een verankerde basis heeft waarop je kunt leunen. Als iedereen zijn zegje wilt doordrijven wordt het een rotzooi die andere partijen graag zouden willen zien. Dus kunt je beter deze leden op tijd lozen want daar heb je niets aan. Democratisch betekent niet in alle gevallen dom. Dat schijnt Baudet zich goed te realiseren. Nu als partij is het ineens serieus werk wat voorheen een leuke spel leek.

  1. tomygun

   Ni28 ,
   +++++ niet dat zij mijn stem krijgen maar ik ben zeker niet tegen ze .

  2. RobertMarsman

   De vergelijking met Fortuyn gaat niet op. De LPF was al ten dode opgeschreven nadat Fortuyn werd vermoord. Toen Pim dood ging toen begon het gezeik wie het stokje overnam. De LPF is door de moord op Fortuyn onthoofd.

   Dat kan je van het FVD niet zeggen. Dit zijn andere zaken die spelen met een hele andere motivatie als bij de LPF . Hoe zou het de LPF zijn vergaan als Fortuyn niet zou zijn vermoord?

 9. Ni28

  Quispel is zijn braaksel weer kwijt. Zeker bij de spaanse kok gegeten.

  1. eRik2017

   Spaanse kok hebben we al even niet gezien. Mogelijk verzopen in zijn pollo a la cerveza.
   Quispel had afgelopen dinsdag afhaalchinees en gisteravond afhaaldöner. Dat is inderdaad niet goed gevallen.

 10. Duke

  Alle politici die opstappen bij hun partij moeten tegenwoordig op elk social media platform uitgebreid vertellen waarom ze opstappen en de partij die ze verlaten negatief belichten.
  Is dat een gebrek aan fatsoen om de kritiek intern te houden, een (vooropgezet) plan om de partij schade te berokkenen of onnozelheid dat door de mediabekendheid meer met de kritiek gedaan wordt? Volgens mij zien we niet vaak dat iemand die bij een partij opstapt en de vuile was buitenhangt later terugkeert. FvD heeft dit soort mensen nu dus ook gehad.

  1. RobertMarsman

   Dat is nu juist net de kritiek. Dat er geen ruimte is voor interne kritiek.

   1. Duke

    Die ‘kritiek’ is vaak ‘doen jullie niet wat ik voorstel, dan zijn jullie niet democratisch’.

 11. Yato

  Ik kan me inderdaad voorstellen dat men niet tevreden is met het huidige bestuur in FVD, echter ik denk dat Baudet goed weet wat hij doet en de huidige bestuurscultuur deels noodzakelijk is om de partij op een rustige manier uit te bouwen.

  Stel je voor dat Baudet de teugels laat vieren, dan komt er een partijcongres en het bestuur wordt weggestemd. De partij dondert vervolgens in elkaar en bij de volgende TK verkiezingen moet FVD het parlement verlaten. Zou je dat als FVD-lid liever willen? Sommige mensen zijn er nou eenmaal op uit om herrie te schoppen of om als mol te ageren, daarom lijkt me het niet onverstandig om in ieder geval de komende paar jaar de teugels strak in handen te houden. Pas als er nog een paar nieuwe verkiezingen zijn overleefd en er goede organisatie staat in rijk, provincies en gemeenten mogen de teugels wel wat losser.

  Bang zijn voor een kaping is niet eens onterecht. Bij de AFD in Duitsland werd oprichter Lucke 2 jaar na de oprichting weggestemd als partijvoorzitter en vervolgens ging de AFD een koers varen die maar weinig AFD leden van het begin af aan wilden. Hadden ze het geweten, waren ze waarschijnlijk wel wat strenger geweest. Daarom kan je het Baudet nu ook niet kwalijk nemen dat hij liever safe dan sorry speelt.

  Leren van de geschiedenis, mensen.

 12. TFP

  Wat staat er een hoop flauwekul over dit onderwerp op internet.
  Allemaal van mensen die er geen bal verstand van hebben. Alleen maar voor hun beeldscherm op het toetsenbord zitten te rammen.

  Even goed duidelijkheid dan maar… :

  Het gaat niet om democratie an sich, in de vorm van zeggenschap, laat staan posities of ego’s, maar om de INPUT in de partij. Waar niets mee gedaan wordt. FvD heeft een arsenaal aan goeie mensen, met goeie ideeën. Maar niemand kan er ergens mee heen. Want het partijbestuur bestaat maar uit 3 man. 3! En het contract met de partijkantoor-directeur Saskia, die een goeie job opzegde voor FvD is zomaar niet verlengd. nU zit er een parttimer. En is de respons op mails en telefoontjes ver onder het minimum punt. Terwijl 23.000 leden x 25 contributie 600.000 is. Het het partijbureau in het souterrain van Thierry zijn woning zit…. Daarbovenop krijgen ze dit jaar 1 miljoen subsidie van de overheid. Geld zat dus.

  Niemand even gegoogeld op Robert de Haze Winkelman? Misschien dat eerst doen vóór je schreeuwt? het zou een ”vvd-mol” zijn. Pfff. Hij heeft al in 2011 zijn vvd lidmaatschap opgezegd, wegens een zeer principiële reden; de vvd wilde geen verbod op ritueel slachten. Joden moeten gewoon hun geitjes de keel kunnen doorsnijden. Anno 2011….
  Deze man in 73. 1e kamerlid geweest. Voorzitter van de vereniging van effectenbezitters. Hij kan wat hoor! Zijn vrouw is statenlid geweest. En hij heeft 0 interesse in een ”positie” of baantje. Hij doet het voor Nederland. Zoals zoveel FvD-ers! posities en ego’s zijn velen vreemd. Nederland en Europa gaan eraan. Robert deHWM heeft 10,000 euro gegeven aan de partij…

  Paul Frentrop trekt de dag vóór het congres zich ineens terug als beoogde partij-voorzitter. Hoe kan dat?
  Niemand de brief op internet gezien van Kees Eldering? Deze man staat in de Quote500, eigenaar hotel.nl, geschat vermogen 9 miljoen. Heeft ook 10.000 euro gegeven! Hielp tijdens de campagne. Zegt dat FvD makkelijk 5 zetels had kunnen halen. Is slecht behandeld door Henk Otten. Grof. Boos. Denigrerend. Henk wilde alles anders… Kees heeft zijn ontslagname en opzegging in april stilgehouden tot nu…

  Dan zijn er de 3 dissidenten. Iedereen even op LinkedIn gekeken, wat voor mensen het zijn? al 25-35 jaar werkzaam in Nederland in goeie banen. Als die aan de bel trekken, samen met Robert, BettyJo, Henk, Saskia, en Susan dan is het niet meer rook = vuur. Maar gewoon vuur.

  De hele procedure over PS-kandidatuur is al 3x veranderd en overnieuw gedaan. Ideeën komen niet door. Wordt niet aangehoord. Er gebeurt niks. Mensen worden niet teruggebeld. Zoveel mensen willen helpen, maar er is geen regie. Want thierry heeft het veeel te druk. Logisch. En dan is ie ook nog partij-voorzitter. Ik weet uit eigen ervaring hoe het er nu daar aan toegaat. Dat is een politieke partij onwaardig. En zijn geen beginnersfouten meer. Er is budget. Maar ze zijn paranoia. En Thierry iets te vergenoegdzaam… (ik ben een van de grootste denkers van nu).

  enz enz. met pijn in het hart. het bestuur is nu 3 mannen. veeel te weinig. en ook nog die vrienden zijn. en Henk heeft geld zittten in het bedrijf van Rob Rooken.
  En dat vindt iedereen een normale gang van zaken? Bij kritiek gelijk royement.

  Nu de brief van thierry; slechts 10-20 mensen etc. en 500 nieuwe aanmeldingen. hoe kan het dan dat niemand antwoord krijgt van het partijkantoor als je mailt of belt? provincieteams opgeheven. er waren al 10-tallen gesprekken gevoerd met ps kandidaten. maar niemand wordt teruggebeld.

  zijn er hier mensen die op borrels geweest zijn daar? wat gaat het daar knullig! 80 man in een te kleine ruimte. je bent in een groepje van 5 man al niet meer verstaanbaar..

  en dat wil 30 zetels?? pfff. dream on…

  dood en doodzonde. maar een paar boeken schrijven is ff wat anders dan een pol partij oprichten en die groot maken, en mensen aanhoren, en een team opzetten, laten draaien, etc etc.

  ik heb heeel veel waardering voor thierry. maar hij is net 30. en op organisatotisch gebied nog niks gezien of gepresteerd. laat dat dan aan anderen over. die alleen een beetje supervisie.

  DAT is wat alle disssidenten daar willen. En dat wil ie niet horen. alles zelf doen. foute boel..
  Het gaat erom dat
  Nu dan Susan.

 13. TFP

  Pfff, wat een sukkel… :(. Ik kreeg van de week antwoord van het partijkantoor op mijn mail van 9 december jl, over solliciteren, hoe ik dat moest doen, terwijl ik inmiddels al lang een gesprekje hebt gehad en cv heb ingeleverd. Hij weet totaal niet hoe het op zijn partijkantoor er aan toe gaat. Kijk, dat bedoel ik nou. Geen weet meer van de gang van zaken…

  En hij noemt een ander politiek amateurisme?? Iedereen zijn ‘performance’ gezien tegen Klaas Dijkhoff. Hij werd ingemaakt. Maar op TV zegt hij ”ik heb het moment teruggezien maar ik vond niet dat ik het slecht deed. Integendeel.”… pff.

  Hij vindt zijn boeken ook ”vreselijk goed”. Ik weet van mensen dat ze veel goeie ideeën hebben aangedragen. Je krijgt niet eens antwoord. Hebben ze niet nodig. En maar 2 zetels… door de fantastische Henk Otten… het hadden er meer kunnen zijn als Henk naar Kees geluisterd hadden.

  De schrijver van dit stuk hierboven zegt het ook. Je ziet het zooo vaak; dat mensen ineens omhoog vallen. 15 in de peiling en hij gaat naast zijn schoenen lopen (deed ie daarvoor ook al). Narcist. Jammer.

  de ”gecontroleerde uitbouw van de partij” is: 3x overnieuw doen? Mensen niet terugbellen? In de provincie is ”amateuristisch geklooi”? nee wat hij doet is geweldig.

  Jammer dit..

  1. Ernst Quispel

   Baudet maakt inderdaad op alle relevante punten een zwakke indruk. Ik zag hem zojuist in het debat in de Balie, een pijnlijke afgang van een man die niet blijkt te weten waarover hij praat.

  2. Vit

   Waarom ging je er eigenlijk solliciteren?

 14. Vit

  Thierry heeft een lijn uitgezet die blijkt het goed te doen gezien de stijging van zijn virtuele zetels van 2 naar 15, dan komen er een paar betweters die denken daar nog wel wat aan te kunnen doen, als je het met de partijstandpunten niet eens bent moet je gewoon geen lid worden, ik zou zeggen Thierry moordgozer ga door op de ingeslagen weg mijn zegen heb je.

  1. Pit

   @Vit: Helemaal juist. Gezien de gestage groei weet Thierry wel waar hij mee bezig is. Bovendien staat hem een batterij aan competente vaklieden ter beschikking vanuit zijn denktank.

   1. Vit

    Binnen een partij houdt democratie op bij de inrichting van de keukenkastjes, dat is bij niet alleen FvD maar bij elke partij zo, je hoeft ons aller weekdier ook niet te vertellen wat er moet veranderen.

 15. Ernst Quispel

  Baudet weet voor de oplossing van de problemen feilloos de minst effectieve insteek te kiezen.

  https://www.volkskrant.nl/binnenland/thierry-baudet-weigert-gesprek-met-kritische-fvd-leden~a4568588/

 16. eRik2017

  Ze, hehe, rust!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.