Vuurwerkverbod lijkt dit jaar er nog doorheen te komen: 4 grote steden voeren druk op Kabinet op

Dingen verbieden, is de grootste hobby van een regering en de politiek. Eten of drinken potentieel schadelijk? Verbod! Een step is potentieel gevaarlijk voor kinderen? Verbod! Sigaretten schadelijk voor gezondheid? Kapot verzwaren met accijnzen! De eigen verantwoordelijkheid lijkt te verdwijnen in Nederland, de pampernatie is gekomen. Nu is het privaat vuurwerk aan de beurt.

De vier grote steden willen dat het kabinet haast maakt met een besluit over een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Haagse burgemeester Krikke schrijft dat mede namens haar G4-collega’s in een brief aan minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven.

De grote steden zeggen dat een landelijk verbod effectiever is dan lokale maatregelen. “Lokale regulering zal slechts een waterbedeffect tot gevolg hebben”, schrijft Krikke.

Aangaande vuurwerk vind ik het erg lastig om daar concreet op te zeggen dat ik voor een verbod ben of niet. Laten we eerlijk zijn, elk jaar wordt het vuurwerk zwaarder. De vier grote steden veranderen voor een aantal dagen zowat in een oorlogsgebied. Toch zijn er heel veel mensen die gewoon genieten van vuurwerk. Ik was met oud en nieuw in Amsterdam op het dak met een groep mensen. Je kijkt goed over Amsterdam uit en het was een geweldig tafereel. Al die mensen die gezamenlijk vuurpijlen afschieten en een schouwspel creëren van kleuren en vormpjes. Daar kan geen collectieve vuurwerkshow tegenop.

Toch moeten we af van de halve mortieren die privaat eigendom schaden en ongelukken veroorzaken. Het is een vuurwerkshow voor iedereen, maar geen stoerdoenerij voor adolescenten die denken dat ze het einde zijn, omdat ze een halve bom in bezit hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Ernst Quispel

  Een vuurwerkverbod zou bijzonder goed nieuws zijn.

  Laten we hopen dat Kabinet hier op durft door te pakken.

  1. eRik2017

   Ernstçüm houdt van verboden. Hoe meer hoe beter!
   in zijn land is dat een goed gebruik. En goede gebruiken moeten wij volgens hem zoveel mogelijk importeren.

   1. Henk-Jansen

    Doe eens normaal man. vuurwerk is leuk om te zien maar alle schade die het oplevert is het niet waard.

    1. Siemien

     @Henk/Ernst Verkeer (bv auto’s) ook afschaffen er vallen immers elke dag doden en er zijn elke dag files en aanrijdingen in het verkeer die enorm veel schades opleveren.

     En dan dit, nu ga je naar buiten om samen met buren in de straat het nieuwe jaar te vieren, en over een paar is het dus dood in de straat, deze maatschappij verziekt wbt socialiteit heel snel..

     1. peterkestassen

      Siemien,jij hebt zeker geen oudere en zieke mensen in de straat wonen,kleine kinderen die doodsbang zijn voor dat leuke geknal van jullie wat totaal niks van waarde heeft,huisdieren die de schrik op hun lijf krijgen en weglopen of dagenlang niet meer naar buiten durven.Dat is bij jou in de straat of buurt zeker niet.
      Dit is niet meer het nieuwe jaar vieren,maar gewoon stoer doen en rotzooi trappen met zoveel en zo zwaar mogelijk oorlogstuig,want iets anders kun je het niet noemen.

    2. Supernoodle

     Normale Nederlanders gaan uitstekend met vuurwerk om.
     Alleen übertokkies maken er een puinhoop van met vooral illegaal vuurwerk.

     1. Henk-Jansen

      Ik zie anders ook normale Nederlanders de regels aan hun laars lappen door voor 31 december om 18:00 uur vuurwerk af te steken.

   2. Bloem

    Beste eRik, laat die idiote antisemiet in zn sop gaar koken

    1. eRik2017

     Je hebt gelijk Bloem. Eigenlijk ben ik al #ontwimd en dat voelt heerlijk!

 2. nanda

  Het zoveelste verbod, wie of wat zal daar toezicht op houden, de politie??
  Zwaardere straffen?
  I.p.v. 50 uur schoffelen nu 75 uur, dat zal indruk maken, vooral ook omdat de helft van de schoffellaars niet eens op komt dagen.

 3. Onzin456

  Meeste overlast komt van zwaar illegaal vuurwerk, maar hoe kan je dat verbieden als het al verboden is?

  1. Ernst Quispel

   Dat is niet juist. Het meeste overlast komt van het vrij verkrijgbare legale vuurwerk.
   Als men zou beginnen met de verkoop van vuurwerk strafbaar te stellen dan heb je het probleem voor het overgrote deel opgelost, met name het gebruik van vuurwerk door kinderen.

   1. Rechtsaf

    @ernstig je spreekt jezelf tegen, sterker nog, ik ervaar nooit overlast en met mij nog een heel land.
    Het grootste probleem is dat, wederom, een minderheid in Nederland, Den-Haag laat bepalen dat er een verbod moet komen..

    1. Ernst Quispel

     Nagenoeg alle letselschade wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk. Dat geldt ook voor de overlast.
     Het illegale vuurwerk betreft slechts een klein deel.

     1. Rechtsaf

      Letselschade en overlast is een heel klein deel van het vuurwerk.
      Gemiddelde stapavond zorgt in Nederland voor meer letselschade dan vuurwerk

 4. buitenbeentje

  Even over de Tsjechische grens kan je het hele jaar vuurwerk kopen. ALs iemand gaat rouwen (op het platteland) worden ´s morgens vanaf een uur of drie “Böller” afgestoken. Kanonslagen waar de hele buurt van trilt. Vanaf begin december verdwijnt er voor elke supermarkt een container waarin het vuurwerk zit dat de firma verkoopt. Hofer(Aldi), Lidl, Spar, Merkur, ADEG, noem maar op. Rond de kerst verschijnen dan de kraampjes waar je dan ook nog eens vuurwerk kan kopen. In Duitsland kun je gewoon het hele jaar online vuurwerk kopen, vanaf april beginnen de verkopen voor oudjaar weer. Pyroland, Röder bijvoorbeeld ook voor siervuurwerk voor huwelijken en feesten.

  Andere EU.

  1. buitenbeentje

   de tikfout rouwen is wel grappig, maar het moet trouwen zijn.

 5. Supernoodle

  Het meest liberale/socialistische land van de wereld gaat vuurwerk verbieden.
  Alleen maar verbieden, verbieden en verbieden en tradities de nek om draaien om vervolgens verbinding te zoeken met de normale bevolking.
  Wat een klucht.
  Nederland is meer dan de Randstad.

  (Stedelijklijken zie ik niet als normale- nuchtere Nederlanders. Integendeel. Het zijn verwaande, arrogante, egoïstische ik-ik-ik mafklappers die zo verschrikkelijk in hun deugzame bubble leven dat ik ze niet meer serieus neem)

  1. van Urk

   Eigen plezier heeft zijn tijd gehad in dit land. Nu denken de azijnpissers en de overheid ons te kunnen vermaken. “Geloof me, om de meeste vrucht en het grootste plezier van je leven te hebben moet je gevaarlijk leven” Friedrich Nietzsche 1844-1900

 6. fusilier

  In Duitsland koop je gewoon een vuurwerk pistool, datzelfde pistool valt hier onder de wapenwet en is verboden.In Nederland kun je wel een kruisboog kopen ,waar je een koe mee dood schiet. Maar een katapult is weer verboden. Wie dit alles nog snapt? Mag het zeggen

 7. Bloem

  Dat krijg je met DDR666, alles verbieden dat vreugde aan het leven geeft. Over vlees wordt ook al gediscussieerd, roken is bijna verdwenen, Alcohol wordt ook steeds verder aan banden gelegd. Komend jaar een verbod op vuurwerk, het wordt steeds leuker.

  Het wordt eens tijd dat ze antisemieten zoals Q en HJ aan gaan pakken

  1. Rechtsaf

   Alles verbeiden dat vreugde geeft en poeder ontwikkelen die je makkelijk van het leven berooft, d666 is de satan..

 8. Pit

  Mede vanwege ons vee ben ik geen voorstander van vuurwerk. Maar men kan ook te ver gaan in alle dramdwang en controle. Leven en laten leven is ook wat waard. Bovendien is het maar een dag/nacht in de week.

  De overlast daarnaast moet wel aangepakt worden, het afsteken buiten de afgesproken tijden bijvoorbeeld. Nu is men vaak al dagen van te voren bezig. Maar ach, er is geen of onvoldoende handhaving dus laat dat ook maar gaan.

  1. Pit

   In de week van Oud & Nieuw.

 9. Michel69

  De idioten die hier op het forum zo blij zijn met het aanstaande verbod op vuurwerk! Wel eens erover nagedacht dat men dan of in Duitsland/België hun vuurwerk gaan halen of nog erger op de zwarte markt met als gevolg levensgevaarlijke situaties voor de afsteker en de omstanders! IDIOTS!!!!!!

  1. Pit

   @Michel: Ook dat inderdaad. En kan dat gewoon via internet?

   1. Michel69

    @pit dat weet ik niet(vind het zonde van mijn geld en muziekliefhebber zuinig op mijn oortjes) maar een goede vriend gaat al jaren naar Duitsland vlak voor oud en nieuw en als je die knallen hoort oef dat is echt zwaar vuurwerk ik sta altijd binnen maar je voelt de grond onder je voeten trillen!

  2. eRik2017

   De delen van Wïmşelşüm Kulübü willen dan ook een verbod om naar Duitsland en Belgie te reizen. Iedereen die aan de grens.
   En verbod op kopen via internet. En verbod op communiceren via social media over vuurwerk. Vuurwerk zal door de staat op vaste plekken worden afgestoken.
   Het enige dat wij hier importeren zijn de gebruiken van het land van Wim (Fàntasöyland).

  3. Kees

   Laten we dan hopen dat het de afstekers betreft, meteen de beste manier om het af te leren.

 10. denk eens na

  Waarom mag een burger niet zelf beslissen wat hij doet? geen alcohol, geen suikers , obesitas, roken , worden de zorg verzekeraars steeds op hun wenken bedient?

 11. eRik2017

  De overlast komt door misbruik van vuurwerk. Als je op internet een beetje gaat zoeken dan zijn er groepen die juist kicken op de illegaliteit en uit het zwarte circuit spullen te krijgen. In veel gevallen gaan ze dan ook zelf nog eens de bommetjes produceren met de nodige ongelukken als gevolg. Dat begint al bij kinderen.

  Iedereen weet dat als je met messen naar andere mensen gaat gooien dat er gewonden vallen. Vrijwel elk jochie weet vanuit Call of Duty games donders goed wat explosieven kunnen aanrichten.
  In Nederland wordt je niet gestraft als je vuurwerk naar de politie gooit. Bij de gooiers onderling is het nog stoer ook!
  Als je vuurwerk naar iemand gooit dan ben je intentioneel bezig met het toebrengen van zwaar letsel bij een ander persoon. En dat moet je zwaar strafbaar stellen. Ook als je met een promilage de straat opgaat waarmee je je niet op de openbare weg mag begeven en denkt wel ff een vuurpijl af te vuren, die 4 x zo zwaar is als het frisdrankflesje van waaruit die gelanceert moet worden.

  Gewoon mensen verantwoordelijk houden voor hun daden en daar goede voorlichting over geven, en adequate waarschuwingen geven.
  Volledig eens dat de schade door vuurwerk moet stoppen.
  Maar laten wij beginnen te stellen dat je je leven lang zal boeten als iemand door jouw toedoen blijvend letsel overhoudt door jouw toedoen.

  1. Fortiori

   Het jezelf toebrengen van letsel als gevolg van oneigenlijk gebruik van vuurwerk brengt veel kosten met zich mee die door de maatschappij gedragen worden. Een 8 jarige die oogletsel oploopt, kost voor een geschatte levensduur over 80 jaar 1 miljoen Euro aan behandelingskosten. Inclusief operaties nazorg, jaarlijkse controles etc. Dit verwoordde een woordvoerder verbonden aan een oogziekenhuis in Nederland direct na de nieuwjaarsnacht.

   1. Pit

    WimII

   2. denk eens na

    Een asiel zoeker kost volgens het nrc 28.000 per jaar keer 30.000per jaar hun leven lang dat is in de 500 miljard op tien jarig model , wel eens gehoord van gloeiende plaat en druppel of zo iets?

   3. denk eens na

    Weet je wat veel kosten met zich mee brengt , dat zijn die 30.000 asielzoekers per jaar wie 28.000 euro per persoon kosten per jaar al decenia lang, daar kunnen we wel een bommetje voor knallen , het loopt in de 500 miljard in totaal

    1. Fortiori

     Met permissie: u bent uw fobie voorbij !

     1. denk eens na

      Is het niet zo dan? als we het over kosten gaan hebben weet ik er nog wel een paar

 12. Floris

  Mijn mening wijkt op dit punt af van de meesten hier.

  Ik ben voorstander van een verbod. De schade aan het milieu, de overlast voor dieren en het vele misbruik door pubers staat in geen verhouding tot het beetje plezier bij de jaarwisseling door het afsteken ervan.

  1. Rechtsaf

   @floris wat het milieu betreft slaat iedereen door, dieren redden zichzelf heel goed, en het misbruik door jongeren, is het niet zo dat jij jong bent geweest en kattenkwaad uithaalde?

 13. fusilier

  Nou wat erg een beetje vuurwerk 1 keer per jaar.

 14. denk eens na

  henk vind het erg als er vuurwerk afgestookt word , maar een moslim mag zich zelf opblazen want dan is het de burger zijn /haar schuld. Maar als er een gezamelijke plek word georganiseerd waar moslims op 31 dec zich zelf opblazen heb ik geen probleem met de stelling van henk

 15. Babaji538

  Huismeester of Glazenwasser.

  Kopje koffie.

  Petra Hermans

 16. Frits Jansen

  Belangstellend begon ik te lezen: DDS is altijd overal tegen, wat voor argument zouden ze nu weer hebben?
  Ah, het is de betutteling. Nu is er inderdaad iets te zeggen tegen maatregelen die mensen alleen tegen zichzelf beschermen.
  Vuurwerk – en dan vooral knalvuurwerk – wordt echter door omwonenden als hinderlijk ervaren, en onder de slachtoffers zijn vaak omstanders. Die een oog moeten missen of zo, wat DDS vast een bagatel vindt.
  In verre buitenlanden zag ik prachtige vuurwerken met oud en nieuw. Hier veranderen de straten rond die tijd in een soort oorlogsgebied, met vreselijk veel lawaai en rotzooi, en je kunt dan ook maar beter binnen blijven.
  DDS moet z’n oor ook maar eens te luisteren leggen bij oogartsen die overuren maken rond oud & nieuw. Maar ja, DDS wil chaos, die liefst mensen kapot maakt. Want alles moet kapot. Want het hoort bij de gevestigde orde.

 17. Kees

  Ik hoop oprecht dat dit door gaat!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.