Vuurwerkverbod lijkt dit jaar er nog doorheen te komen: 4 grote steden voeren druk op Kabinet op

Geen categoriefeb 16 2018, 15:00
Dingen verbieden, is de grootste hobby van een regering en de politiek. Eten of drinken potentieel schadelijk? Verbod! Een step is potentieel gevaarlijk voor kinderen? Verbod! Sigaretten schadelijk voor gezondheid? Kapot verzwaren met accijnzen! De eigen verantwoordelijkheid lijkt te verdwijnen in Nederland, de pampernatie is gekomen. Nu is het privaat vuurwerk aan de beurt.

De vier grote steden willen dat het kabinet haast maakt met een besluit over een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Haagse burgemeester Krikke schrijft dat mede namens haar G4-collega's in een brief aan minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven.

De grote steden zeggen dat een landelijk verbod effectiever is dan lokale maatregelen. "Lokale regulering zal slechts een waterbedeffect tot gevolg hebben", schrijft Krikke.

Aangaande vuurwerk vind ik het erg lastig om daar concreet op te zeggen dat ik voor een verbod ben of niet. Laten we eerlijk zijn, elk jaar wordt het vuurwerk zwaarder. De vier grote steden veranderen voor een aantal dagen zowat in een oorlogsgebied. Toch zijn er heel veel mensen die gewoon genieten van vuurwerk. Ik was met oud en nieuw in Amsterdam op het dak met een groep mensen. Je kijkt goed over Amsterdam uit en het was een geweldig tafereel. Al die mensen die gezamenlijk vuurpijlen afschieten en een schouwspel creëren van kleuren en vormpjes. Daar kan geen collectieve vuurwerkshow tegenop.
Toch moeten we af van de halve mortieren die privaat eigendom schaden en ongelukken veroorzaken. Het is een vuurwerkshow voor iedereen, maar geen stoerdoenerij voor adolescenten die denken dat ze het einde zijn, omdat ze een halve bom in bezit hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten