Bam! Nee-stemmers winnen referendum over Big Brother-achtige Sleepwet

Geen categoriemrt 22 2018, 7:00
49% tegen, 47% voor. 4% blanco.
Na het tellen van zo'n 80 procent van de stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen én het referendum is duidelijk geworden dat de tegen-stemmers het referendum over de sleepwet hebben gewonnen. 48,9% stemde tegen de wet. 47% ervoor. Bijna 4% van de stemmers vond zich niet gekwalificeerd om te stemmen en stemde dus blanco.
Opmerkelijk -- maar niet verrassend -- is dat de tegenstanders met name te vinden zijn in de grote steden... en in het hoge noorden. Zoals wel vaker blijkt dat die twee groepen met elkaar gemeen hebben dat ze de overheid wantrouwen, zeker als die de privacy van burgers aan zijn laars lapt. Blijkbaar hebben ze daar op het platteland in de rest van het land minder moeite mee... of misschien vertrouwen ze CDA-leider Sybrand Buma gewoon wat meer dan in de andere regio's. Buma is een fervent voorstander van de wet en het CDA is nog altijd de grootste partij van Nederland -- in de gemeenteraden, tenminste.
De vraag is nu: gaat er iets gebeuren? Rutte heeft al laten weten dat hij de wet niet zou aanpassen als 'voor' won, ook niet als het verschil 0,1% was. Maar wat als 'tegen' wint? Het kabinet zal de wet dan nogmaals moeten wegen, aldus Rutte eerder. Nou, doe maar 'wegen' dan. En snel een beetje.
Het is jammer dat het zo nipt is, maar het is goed dat 'tegen' toch heeft gewonnen. Het is tekenend voor de houding van het Nederlandse volk in het algemeen; misschien niet keihard, automatisch tegen autoriteit, maar in ieder geval wel uiterst kritisch. En dat is een bijzonder gezonde houding om te hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten