Baudet in België: “Geschiedenis moeten we redden uit de handen van de cultuurmarxisten”

En hij brak ook een lans voor… het christendom.

Zaterdagavond 3 maart (gisteravond) kreeg Thierry Baudet de zeventiende Prijs voor de Vrijheid van de Belgische klassiek-liberale denktank Libera! Het was de vijfde keer dat een Nederlander deze prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen. Onder andere Ayaan Hirsi Ali en Frits Bolkestein gingen hem voor.

Voorzitter professor Boudewijn Bouckaert legde uit, aldus Doorbraak.be, dat Baudet de prijs kreeg vanwege publicaties als De aanval op de Natiestaat en Oikofobie, maar ook wegens zijn “niet aflatende strijd tegen de politieke correctheid.” Volgens Bouckaert toont Baudet als geen ander aan “dat er een nieuwe kloof is ontstaan in het politieke landschap, die tussen de internationele eliets en de bevolking van natiestaten.”

Natuurlijk was Baudet buitengewoon in zijn nopjes met deze prijs. In zijn “geïmproviseerde slottoespraak” legde hij uit wat er in zijn ogen moet gebeuren om de problemen die FVD benoemd heeft te bestrijden. Het belangrijkste is, wat hem betreft, dat rechtsconservatief Nederland (en België dus) “niet in spengleriaans cultuurpessimisme” moet vervallen. Er moet juist een positieve boodschap verkondigd worden: die van een renaissance “van de eigen normen, waarden, cultuur en geschiedenis.”

Deze renaissance moet bestaan uit drie pijlers:

1. Directe democratie “om de liberale vrijburger weer een sense of entitlement te geven, macht over zijn eigen leven.” Dat is volgens Baudet “een essentiële voorwaarde […] voor de civil society.”

2. Inzetten op “nationale binding van de mensen met de bril van de historic in de traditie van Leopold von Ranke.” Dit betekent feitelijk dat de geschiedenis begrepen wordt in zijn eigen context, en dus niet door de bril van de moderne mens (met heel andere waarden). “Geschiedenis moeten we redden uit de handen van de cultuurmarxisten,” aldus Baudet. Daartoe zou er onder meer een cultuurhistorisch museum opgericht moeten worden.

3. “We moeten een nieuwe vormentaal ontwikkelen waarin we opnieuw gestalte geven aan onze cultuurgemeenschap.” Dat klinkt heel gecompliceerd, maar het komt er feitelijk op neer dat kunst en cultuur (kunst, muziek, etc.) de burger moed, troost en hoop moeten geven. Er zou een kunst moeten komen “waarin mensen zich herkennen,” in plaats van de postmodernistische onzin waar we het nu mee moeten doen, en waar een normaal mens vooral heel hopeloos van wordt.

Tenslotte voegde Baudet nog een halve pijler toe — of, misschien beter gezegd: gaf hij aan te overwegen om een vierde pijler toe te voegen aan zijn gewenste renaissance. Religie. Wat? Ja, echt. Hij vroeg het publiek:

“Zou het kunnen dat wat de basis is van het liberale project van de 18de eeuw — het ondermijnen van de macht van religie — de dood betekent van het liberalisme?”

Baudet als voorvechter van een revival van het christendom? Het zou zomaar kunnen dat hij dat punt voortaan toevoegt aan zijn repertoire.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Floris

  “Enkel wie een religieus ideaal heeft en voorbij de grenzen van de horizon kijkt, is een moedig mens. Enkel als je een god voelt, kun je weerstand bieden aan de kudde en de kuddecultuur.”
  ——————————————————————————-
  Klinkklare onzin. Godsdiensten zijn traditioneel een kuddecultuur bij uitstek. De linkse kerk is dat uiteraard ook, maar die moet je bestrijden met argumenten, niet met een gevoel voor een of andere god.

  Baudet gaat het niet maken, vrees ik.

  1. Rechtsaf

   @floris “Godsdiensten zijn traditioneel een kuddecultuur bij uitstek.”

   Er is 1 Godsdienst de rest is of religie of afgoderij en die ene is geen, en geloof mij, kuddecultuur..

   1. Ernst Quispel

    Die ene godsdienst is, laat me raden, het christendom. De rest betreft slechts ongelovigen.

    🙂

    1. Rechtsaf

     @ernst jij als zéér, zéér, zéér warme pleitbezorgers van de islam, zal natuurlijk alles in het werk stellen om de islam te verdedigen, als deze aangevallen wordt, met alles wat in je zit, sterker nog, je zal het aanmoedigen, verheerlijken nog veel sterker, je aanbidt het en vindt het echt verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is..

    2. B. Pascal

     ernst, Wanneer godsdienst je niets doet, waarom is je reactie dan zo fel!?

   2. Floris

    @ Rechtsaf. Ik ben opgegroeid in de biblebelt. Zuiver kuddegedrag daar.

    1. Rechtsaf

     @floris oh en wat geloof jij zelf?

     1. Floris

      Ik hang geen enkel geloof aan.

     2. B. Pascal

      Een dier is niet gelovig of redelijk.
      Als je tegen een dier praat geeft hij je geen diepte.
      Het dier is stof en reageert aards.

      Mensen zijn redelijk en daarmee altijd zoekend naar een mening omtrent een hogere macht.
      Ook het zeggen : ‘’ik ben niet gelovig’’ is een inzicht omtrent een hogere macht.
      Bij een dier is dat niet relevant, hij leeft enkel nu. Bij een mens is het wel relevant, wij moeten nadenken omtrent een hogere macht!
      Een bewijs dat er meer voor de ziel is na het sterven van het lichaam.

  2. Jantje

   Godsdiensten zijn vaak kuddeculturen, maar zelf geloven niet. God kijkt echt niet naar ceremonie maar naar inhoud. Hij is God en wij zijn kleine kinderen vergeleken met Hem.
   Je hoeft alleen voor Hem verantwoording af te leggen en voor niemand anders.
   Als je iets probeert met goede bedoelingen, dan wordt dat je aangerekend.
   Mocht dit mislukken, dan wordt dat je niet aangerekend.
   Deze liefde komt van God.
   Als iemand anders je dan ter verantwoording roept, dan is dat iemand die onder invloed van Satan staat. Satan handelt in schuld.

 2. DolleDries

  Krijg de indruk dat die man steeds meer onzin uitkraamt

  1. Kokkie

   Het gedachtegoed van politiek correct Nederland betreffende ‘de religie van de vrede’ is natuurlijk volslagen superieur …

 3. Waxinelichtje

  Ik geef Baudet hierin helemaal gelijk

 4. Ernst Quispel

  Vindt DDS niet dat Baudet zich beter eerst helder zou moet uitspreken over de rel rond Ramautarsing voordat hij begint te zeveren over een christelijk reveil?

  1. Rechtsaf

   Vindt ernst niet dat Trutte afstand dient te doen van alle leugens die hij heeft gezegd en de burger tegemoet dient te komen met bv die € 1000,– geen cent meer naar Griekenland, nog maar niet te praten over de leugens waarbij gesuggereerd werd door Rutte dat iedere Nederlander er op vooruit gaat

   1. Ernst Quispel

    Nee, ik vind dat je politici niet mag afrekenen op hun partijprogramma als ze in een coalitie gedwongen zijn compromissen te sluiten.

    Dit element in de consensuspolitiek die ons land zo groot heeft gemaakt wordt door populisten slecht begrepen. Ze denken, in verzin het niet, dat als je in een coalitie niet alle punten van je programma onversneden realiseert je kiezersbedrog pleegt. In die kromme denktrant wordt Rutte een leugenaar genoemd. Dat slaat als kut op Dirk.

    1. Rechtsaf

     @ernst vindt dat politici mogen liegen, valse beloftes mogen doen in hun verkiezingscampagne om, met voorbedachte rade natuurlijk, dit allemaal weer terug nemen, sterker nog, gewoon niets mee te doen, en dan vindt ernst het uiteraard prima als iemand sorry zegt..

  2. B. Pascal

   Ernst, wat ben je toch bang omtrent het christendom!

 5. Beukman

  “Dit betekent feitelijk dat de geschiedenis begrepen wordt in zijn eigen context, en dus niet door de bril van de moderne mens (met heel andere waarden).”

  Kijk-kijk, hier laat Thierry zien dat hij een grotere cultuurrelativist is dan vermoedelijk een groot deel van zijn aanhang.

  Verder vrees ik voor zijn partij dat de man te veel een dromer en een filosoof is om goed te kunnen functioneren als politicus.

 6. Babaji538

  Ik ben benieuwd, wanneer de prijs
  wordt teruggevorderd.

  Petra Hermans

  1. Rechtsaf

   @Babaji

   Vaginamonoloog: is wanneer de prijs teruggevorderd als ze benieuwd is.

  2. Jormungandr

   Beter 1 vogel in den hand. Dan geen hand.

 7. B. Pascal

  Het christendom is de enige toekomst van het mensdom.
  Al het overige bekneld of houdt je vast en komt uiteindelijk ten val.
  Het christendom is in zich zelve vrijheid en gemeenschap.
  Een vrije keuze, helaas heeft men de reformatie (16e eeuw) nimmer begrepen.
  Zelf democratie is gebaseerd op de bijbel. Democratie met een kader.

  Dat het postmoderne individu ( 19e – 20e eeuw)‘’ik’’ zijn invloed heeft en daarmee alle waarden van het christendom heeft geschaad is een feit.
  Ook de mensen in kerk hebben getwijfeld aan de normen in de kerk en hebben daarmee diverse visie ingebracht die niet thuis horen binnen het christendom.
  Het betwijfelen van normen en waarden is typisch postmodern.
  Het ondermijnt daarom ook de democratie, het ondermijnt alles.

  De woorden van Karl Barth zijn een feit geworden:
  We geloven wel in God, maar niet in Zijn grondpersoneel.
  Maar we geloven immers in geen mens!

 8. poldi

  Toppunt van weg-met-ons beleid.
  Ik kreeg er gelijk kromme tenen van.

  De PvdArabieren in Amsterdam wil straten vernoemen naar ‘Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen’. Straatnamen die verwijzen naar ‘recente en eerdere migratiestromen naar de stad’ zijn voor de partij ook een mogelijkheid.

  Dat zegt raadslid Sofyan Mbarki van de partij tegen de Amsterdamse zender AT5. Hij wil dat er ‘bij naamgeving rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam’.

  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/03/pvda-amsterdam-wil-meer-straten-naar-mnigranten-vernoemen-592429/

  1. poldi

   Plagiaten
   ———–—
   De PvdA slaat volledig door om de allochtone kiezer voor zich te winnen!
   Belangrijk is dat iemand belangrijk is geweest voor Nederland en dat een straatnaam uitspreekbaar is.
   Wanneer een immigrant een belangrijke bijdrage aan onze samenleving heeft geleverd, krijgt hij vanzelf een standbeeld.
   Voorlopig schiet mij geen enkele naam te binnen!
   Belachelijk om alle criteria aan te passen.
   Wanneer houdt dat diversiteitsgedram eens op?

   Hier wat suggesties:
   -de Bijstandsstraat
   -het Uitkeringshofje
   -de Kinderbijslaglaan
   -de Silvana Simonsteeg

 9. Frits Jansen

  Met al die poespas slaagt Baudet er niet in voor mij te verhullen dat hij een nationalist en een racist is. Als leerling van Cliteur verwerpt bij het “cultuurrelativisme”, een verhullende term om te zeggen “wij zijn de beste”. Bolkestein heeft ooit gezegd “de westerse cultuur is natuurlijk veruit superieur”. Vooral dat woord “natuurlijk” is een sterk argument (maar niet heus).
  Ze bedoelen natuurlijk: de zogenaamde joods-christelijke cultuur is superieur tov. de islamitische.
  Dat roept al vragen op. Ja, ik kom voort uit een christelijke traditie (mijn overgrootvader was een dominee, een heel vrijzinnige), maar ik constateer een enorm verschil tussen de gereformeerde “cultuur” en die van bourgondische Limburgers.
  De islamitische cultuur zou geen kunst van betekenis hebben geproduceerd. Wie dat gelooft moet snel eens op reis, naar het Alhambra bijv. in Granada.
  Verder zijn er superieure oosterse culturen die véél ouder zijn dan die zogenaamde christelijke cultuur. We leven nu in het Boeddhistische jaar 2561.
  De Aziaten leerden de wereld koken, de Afrikanen leerden de wereld muziek maken en dansen, en de Europese cultuur gaat alleen nog maar om geld.

  1. eRik2017

   Fritz, je praat weer poep!
   Hij spreekt over onze roots. Wat is daar mis mee!

   Het is alleen islam die opeist dat er geen andere godheid is dan Allah. Dat wordt gezongen in de Azan.
   Dus dat hele verhaal van je is poep om het geprek weer een andere kant op te leiden, in de hoop dat mensen gaan schelden op alles dat niet Christelijk is. TROLGEDRAG!
   Donder op met dat trollen!

   Jij bent degeen die mensen tot inferieur bombardeert. Jouw woorden: ” iemand die hoogbegaafd is met een comummunicatieve stoornis heeft weinig waarde voor de samenleving.”
   Je bent niets minder dan een volgeling van Wim.

   #untfritzen.

   1. Pit

    @Erik: Wim houdt een aantal trollen in de lucht, dat heeft hij altijd gedaan. Frits Jansen = Wim etc…

    #doodzwijgen

   2. Frits Jansen

    Dat citaat van die “comummunicatieve stoornis” schrijf je ten onrechte aan mij toe.

    Als je het over roots heb dan moet je beseffen dat we allemaal afstammen van negers uit Oost-Afrika, want volgens de geleerden is daar 100.000 jaar geleden een apenstam tot ontwikkeling gekomen die wij “mensen” noemen.

    Studeerkamergeleerden zien dat niet, maar ik reis veel en constateer dat mensen overal mensen zijn, heel herkenbaar ondanks enorme afstanden. Vooral leerzaam is het te reizen met mensen met wie je geen taal deelt. Daar red je het niet met je snelle tong, daar moet je, eh, mens zijn.

  2. Beukman

   Frits schrijft:
   “Als leerling van Cliteur verwerpt bij het “cultuurrelativisme”, een verhullende term om te zeggen “wij zijn de beste”. ”

   Het interessante van Baudet en de zijnen is dat ze van de ene kant cultuurrelativisme verwerpen, maar dat ze van de andere kant vinden dat je het nationale verleden, inclusief alle boevenpraktijken van toen (Jan P. Coen kwam hier onlangs nog voorbij), met de normen van die tijd moet beoordelen.
   Dat laatst maakt hem feitelijk wel degelijk tot een cultuurrelativist.

  3. sjun

   Er is natuurlijk een reden dat de grote stromen andersculturelen deze kant op komen. Voor wat betreft domineeskinderen: Freek de Jonge was er ook zo een. Intussen is het vooral een schuldbezeten aanklager met een enorm ego geworden. Een fatsoenspopulist die publiek etaleert bar weinig begrepen te hebben van wat zijn vader tot gemeenschapsopbouw dreef. Ook Yernaz Ramautarsing diende deze voorganger van de Linkse Kerk al eens van repliek: https://www.youtube.com/watch?v=ywz6nRhkrrw

   Waarschijnlijk was dat de reden voor het droeve linkse getoeter via angehauchte massamedia om de veelbelovende jongeman die wel in staat is tot het onderbouwen van zijn eigen mening te besmeuren.

 10. Kodi

  Westerse beschaving is bron van superieure wetenschap
  http://gazetgezondverstand.blogspot.nl/2012/09/westerse-beschaving-is-bron-van.html

 11. Kokkie

  De boodschap is duidelijk, een maatschappij zonder gezonde morele grenzen is gedoemd ten onder te gaan aan zijn eigen verdorvenheid. Het is mijn overtuiging dat het Christendom, in zijn meest zuivere vorm (!) , deze volstrekt normale normen vertegenwoordigt.

 12. Frits Jansen

  Wist u ook niet wat “cultuurmaxisme” is? Dan moet u dit even lezen:https://rationalwiki.org/wiki/Cultural_Marxism

  Bangmakerij tegen marxisten (en, erger nog, communisten) is een soort demagogie die al zeker zestig jaar oud is. Denk aan de Amerikaanse heksenjachten tegen communisten in de jaren ’50 (McCarthy).

  Ik geloof dat Baudet c.s. met de verwijzing naar het allang niet meer angstaanjagende marxisme op een ingewikkelde manier bezwaar willen maken tegen een “iedereen is gelijk” ideologie. Tegenwoordig is het min of meer een grondrecht dat iedereen als gelijkwaardig (niet: gelijk) wordt beschouwd, maar Baudet is dan ook tegen grondrechten.
  Maar de kern van het Marxisme is iets heel anders, namelijk de strijd tussen Arbeid en Kapitaal: de macht van het Grootkapitaal dat de productiemiddelen bezat moest gebroken worden door de arbeidersklasse. Inmiddels is gebleken dat die Klassenstrijd alleen maar tot armoede en geweld leidt. verder kan iedereen met een laptop die niet meer kost dan een fiets een bedrijf beginnen, zodat de macht van de eigenaren van de productiemiddelen niet meer zoveel voorstelt.
  Enfin, ik geloof dat Baudet uiteindelijk wil zeggen dat onze westerse cultuur superieur is, en daar sleept hij zelfs het christendom bij. Weet hij wel dat in de bijbel staat dat mensen wel de splinter in het oog van hun medemens zien, maar niet de balk in hun eigen oog. (Matteüs 7:3-5)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.