Belachelijk Leefbaar Rotterdam is tegen ondernemerschap allochtonen: ‘Er moet een stop komen op niet-Westerse winkels’

Als je rechts bent — en zeker rechtsliberaal — zou je voorstander moeten zijn van de vrije markt.

Oude Rotterdammers beklagen zich erover, ook voor de camera’s van Nieuwsuur: ze vinden het niet fijn dat er zoveel Turkse en Marokkaanse winkeltjes zijn. De oeroude Nederlandse bakker en slager zijn vervangen door Ahmet de bakker en de halal-slager. Leefbaar Rotterdam deelt dat sentiment. Tijdens het Rotterdamse verkiezingsdebat bij Nieuwsuur liet Eerdmans gisteren weten dat sommige Rotterdamse wijken onderhand veranderd zijn in klein Ankara. En dat mag niet, wat hem betreft.

Daarom wil hij dat er een stop moet komen op ‘niet-Westerse winkels’ in dat soort wijken.

Belachelijker dan dit wordt het niet. Als je in de vrije markt-economie gelooft — en Eerdmans zegt dat te doen — begrijp je dat die allochtone winkels daar zijn… omdat er vraag naar is in die wijken. Er is geen vraag naar een Hollandse bakker. Behalve een handvol oude, blanke Rotterdammers die nog in de volkswijken wonen is niemand geïnteresseerd in een Nederlandse slager. Er is gewoon geen vraag voor. En ja, de vrager bepaalt hoe een economie eruit ziet.

Daar komt nog eens bij dat ‘we’ de hele tijd klagen dat veel allochtonen in de bijstand zitten en dat ze aan het werk moeten gaan. Deze mensen doen dat. Sterker nog, het zijn ondernemers. Ze doen “keihard hun best” – zoals de leider van NIDA terecht zei tegen Eerdmans. Ze werken niet 4 uur per dag, niet 6 uur, niet eens 8 uur, maar 12 uur of meer. In plaats van blij te zijn met deze “allochtonen” schoffeert Eerdmans ze. Totale gekkigheid.

Je kunt de immigratie beperken, wat op termijn effect zal hebben op ‘de vraag’ en dus ook op ‘het aanbod,’ maar een stop op “niet-Westerse winkels” is volstrekt onzinnig en zelfs discriminatoir tot op het bot.

Eerdmans ging zelfs zo ver om te stellen dat alle winkels in dat soort wijken “van dezelfde origine” zijn. Dezelfde origine? Er staan Antilliaanse winkels. Surinaamse winkels. Turkse winkels. Marokkaanse winkels. In welke vreemde wereld zijn Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers in vredesnaam van “dezelfde origine”? Totale onzin, maar het is tekenend voor het wereld- en mensbeeld van Eerdmans: je hebt autochtonen en allochtonen, punt.

Het is jammer dat zogenaamd ‘frisse en fruitige’ relatief nieuwe rechtse partijen met dit soort waanzinnige voorstellen komen. En dat komt allemaal voort uit een nieuwe rechtse obsessie met identity politics. Enkele jaren geleden lachten we linkse partijen uit omdat ze het voortdurend over etniciteit en geloof hadden, maar nu doen mensen als Eerdmans precies hetzelfde, maar dan zogenaamd ‘voor blanke Nederlanders!’

Houd toch op. Het gaat om ideeën. Het gaat om participatie. Het gaat om emancipatie. Het gaat om integratie. Ras, etniciteit en geloof zijn volstrekt irrelevant.

Wat zou het mooi zijn als er partijen waren die zich hard maakten voor zo’n visie, ook in Rotterdam. Helaas, Leefbaar lijkt soms potentie te hebben, maar tijdens het debat gisteravond bewees Eerdmans dat zijn club net zo problematisch is als de partijen die we met regelmaat bekritiseren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Ernst Quispel

  Leefbaar is een slap aftreksel van het onversneden racisme van Fortuyn en Wilders. Vlak voor de verkiezing laten ze dat extremisme nog even zien om de kiezer zand in de ogen te strooien.

  Lagten we hopen dat ze nog veel meer gaan verliezen dan ze al verwacht worden te doen.

  1. Ernst Quispel

   Lagten = Laten

  2. Duke

   Welk racisme? Islam is geen ras.

   1. Pit

    @Duke: Racisme, discriminatie, extreem rechts, nationalisme, het zijn allemaal gekaapte begrippen waaraan vooral de linkse discipelen zich schuldig maken en waarvan de inhoud en de betekenis is verdampt door het misbruik ervan.

    1. tomygun

     Pit ,
     Heb je wel eens een winkel gezien in hun land
     daar kunnen ze niet tegen de muur pissen want
     na een paar keer stort dat hok in .
     die winkels hebben wij niet dus het zijn westerse
     winkels met buitenlandse producten gerund door
     buitenlanders .

  3. Top

   Blablabla! Blaaskaak en natuurlijk Flapdrol!

 2. Ni28

  Het is niet de schuld van de winkeliers maar van de politiek die deze ruimhartige immigratie steunt. Beperk de immigratie en de rest volgt vanzelf. Het is op zich goed dat iemand niet vanuit de sociale dienst wilt leven maar kebab op elke hoek van de straat is ook niet alles. Rotterdam is ook al zonder die winkels een kleine Midden Oosten geworden en straks hebben de autochtonen het helemaal niet meer voor het zeggen. Nu al eigenlijk niet meer. Europa moet van Brussel veranderen in een smeltkroes van culturen en dan gaat het vanzelf. De islam zal snel de overmacht nemen en de scheiding van kerk en staat zal langzaam verwateren. Tenzij verstand gaat weer regeren in Europa.

 3. Ni28

  De burgeroorlog komt steeds dichterbij. De bezetting van grote steden door moslims zal steeds meer problemen opleveren. Voorlopig woedt de strijd alleen met worden maar die lijken steeds meer op een fysieke wapen. Islamisering van Europa is niet zo goed idee.

  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/03/nazis-verkrachters-hoe-debat-in-randstad-verhardt-597330/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=nieuwsbrief&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=els_20mrt18

  1. loes530

   Ni28 dat zal steeds erger worden rechts en links

   1. Ni28

    Overal waar teveel mensen zijn en teveel verschillende mensen gaat het vroeg of laat fout. De grote steden zullen het laten zien. Nieuwkomers passen zich niet aan in tegendeel stellen zij eisen als veroveraars. Het kolonialisme heeft laten zien dat het op den duur niet werkt. Met het verschil dat kolonialisme tenminste beschaving heeft gebracht. Dat kunnen wij nu niet zeggen.

 4. George van de linden

  Ok,laat ze dan maar ondernemen, maar wel een winkel of wat dan ook met Nederlandse producten en niet een halalslager / groenteboer /telefoonwinkel /Turkse bakker /turkse garage enz .

  1. JanKlaasen

   Ik begrijp het niet helemaal, wat is er mis met een Turkse, of Marokkaanse groenteboer, slager of garage? Durf je daar niet naar binnen of zo? Of denk je dat de bloemkool daar uit Marokko komt? Ik kom juist graag bij die kleine winkeltjes i.p.v. de grote supermarkten.

   1. George van de linden

    Beste JanKlaasen,

    Het gaat niet om dat u of ik wel of niet in die kleien allochtone winkeltjes kom,het gaat er om dat over een niet te lange tijd er alleen maar van die leuke allochtone winkeltjes zijn met een ozo aardige allochtone groenteboer.

 5. Dollaert

  Morgen na de verkiezingsuitslag kunnen we meemaken hoe Nederlands , Nederland eigenlijk nog is. Je kunt nu al op je klompen aanvoelen, dat al die mooie praatjes van “Leefbaar Rotterdam” tot niets leiden.
  Het schip Nederland zinkt al jaren. Er komt iets anders voor in de plaats.
  Geen enkele (huidige) Nederlandse partij kan dat meer tegenhouden. Hooguit vertragen.
  “We” worden gewoon vervangen. Kennelijk vindt het merendeel van de autochtone Nederlander dit geen enkel probleem.

  1. Frits Jansen

   Ik raad u aan “Nederlanders” in uw betoog te vervangen door “mensen”. Jazeker, allochtonen zijn ook mensen.
   Dan is er opeens niets meer te verdringen.

   Wat ik veel erger vind is dat het roomse volksdeel zich niet meer gedeisd houdt onder de grote rivieren, maar oprukt onder allochtone Hollanders. Terwijl ons land nota bene ontstaan is in een tachtig jaar durende oorlog tegen een roomse overheerser.

   De grote verrader is hier het CDA. Weet u nog, dat de roomse Piet Steenkamp een aantal oer-Hollandse protestantse partijen (ARP, CHU) verzwolg in het nieuwe CDA omdat de KVP macht dreigde te verliezen.

   Ik wil terug naar de Zeven Vereenigde Nederlanden. Weg van de Nederlandse superstaat. Een federatie van provincies die zich niet al te veel aantrekken van Holland.

   Net als de Catalanen nu hebben wij Hollanders ons losgemaakt van Spanje – zij het een paar honderd jaar eerder.

   1. Stanly2000

    De Limburgers zullen u dankbaar zijn.

    1. Algiz

     Ook wij Gelderlanders.

 6. Duke

  Allochtonen klagen zelf dat ze niet aan een baantje kunnen komen. Leefbaar klaagt dat ze in de bijstand zitten. Dan doen ze er zelf wat aan door ondernemer te worden en dan is het weer niet goed voor Leefbaar. Het enige dat er mis is in dit verhaal is Leefbaar.

 7. Bes Tolen

  Die winkels zijn er gekomen door zware inkomenssubsidies door de rijksoverheid. Jarenlang per ondernemer. En leningen door gemeenten. Leningen, die veelal niet zijn terugbetaald. Daar is in de loop van jaren denkelijk een aantal tientallen miljarden euro aan uitgegeven. Zo zit Nederland al lang in elkaar vanaf zo 1980. En minder uitgebreid al eerder. Hou er a.u.b. rekening mee. Dat er veel fout ging, moge duidelijk zijn voor wie zijn/haar ogen al jaren open houdt. Onder fout versta ik oplichting. Bijvoorbeeld in de horeca. Ik word echt kwaad als het over zulke onderwerpen gaat.

  1. van Urk

   Ondertussen zag ik de leden van Leefbaar Rotterdam in Spanje bij Friet van Piet binnen lopen en haring happen bij een haringkraam op Curacao.

   1. tomygun

    Urk ,
    Dat zou ik ook doen als ik in Israel zou zijn en het daar is
    terwijl ik ook een broodje shoarma heerlijk vind .
    Maar als ik mag kiezen tussen een broodje shoarma
    en donner ga ik voor de eerste .

  2. Ernst Quispel

   Los van de discriminerende, om niet te zeggen racistische, ondertoon van dit soort maatregelen is het ook wonderlijk dat men werkelijk denkt via een vestigingsbeleid de consument te kunnen sturen. De markt weerspiegelt de voorkeur van de consument en het is wel heel erg uit de staatscommunistische school om door de Overheid te laten bepalen waar mensen hun boodschappen moeten gaan doen.

   De inkomenssubsidie waar Tolen over spreekt lijkt me een broodje aap.

 8. netniet

  Snap deze ophef niet zo goed. Persoonlijk interesseert het winkelaanbod in Rotterdam mij totaal niet. Daar kom ik eigenlijk haast nooit. En vanuit die optiek, interesseert mij de opvattingen van een Gemeenteraadslid uit Rotterdam evenmin. Het gaat om lokale politiek en als dit de opvattingen in Rotterdam zijn en Eerdmans heeft gelijk dan levert hem dat stemmen op en anders levert het stemmen op aan andere partijen die het bestrijden. Ook dat is marktwerking.

 9. Frits Jansen

  Conclusie: Leefbaar Rotterdam is LINKS.
  Bij Economische Zaken weten ze al lang dat allochtonen ondernemender zijn dan luie volgevreten Hollanders. Allochtonen innoveren meer, en redden de statistieken.

  Als consument vind ik het geweldig. Op het station een vriendelijke Turkse tent, de stomerij hier aan de overkant is van een Iraniër. Als mijn kleren kapot zijn ga ik naar een Turkse kleermaker – een dienstverlening die we jarenlang moesten missen.
  En allochtone kappers vallen je tenminste niet lastig met hun praatjes, maar knippen snel door.

 10. rosmalen53

  Het is idd om niet goed van te worden.
  We hadden hier altijd een mooie winkelstraat met fijne winkels
  1 voor 1 is alles eruit gewipt.het enige wat overblijft zijn louche Turkse ,Marokaanse telefoonwinkeltjes en vreettentjes, de hele straat stinkt van voor naar achteren naar de shoarma.
  Als je nog geluk hebt zie je 1 blanke ertussen lopen.
  Mensen het is veel te laat, we zijn allang overgenomen

  1. Steve Van der Vekens

   De moslims zouden volgens linkse media in de minderheid zijn, maar ik zie alleen maar moslims, moslims, moslims. Overal waar je kijkt.

 11. Guus Geluk

  Te veel overheidsbemoeienis.

 12. fenderbender

  Verdiept zich niemand in het Kalergi-plan??
  de vereningde staten van europa en de islamisering gaan hand in hand, zo simpel is het.

  Merkel en van Rompui winnen de Kalergi-prijs, WTF ???

  Lees het Kalergi-plan en veel zoniet alles word een stuk duidelijker.

  1. Beukman

   @Fender
   Coudenhoven-Kalergi zijn visie was dat door een economische en politieke samenwerking tussen Europese landen een 2e wereldoorlog zou kunnen worden voorkomen.

   De man is een heel eind gekomen met de neuzen van staatslieden dezelfde kant op krijgen, maar helaas was hij te laat.

   De 2e wereldoorlog brak uit. Daarna werd op de puinhopen alsnog een samenwerkingsverband tussen landen gesmeed. Dit is uitgegroeid tot wat we nu kennen als de EU. Binnen de landen van de EU is het nooit oorlog geweest. Meer dan 70 jaar vrede, inderdaad houdt dit verband met de wederzijdse afhankelijkheden die er binnen de EU zijn geschapen.

   Geen kwaad woord dus over Coudenhoven-Kalergi. De man was een visionair.

   1. tomygun

    Beuk ,
    Dood 66 was in het begin ook redelijk
    maar het geen waar zij voor stonden
    is vebrand dat is het zelfde met de eu
    en de eerste gedachte voor de eu .

 13. Beukman

  Goed stuk Michael!
  Ik zag die Eerdman ook op tv. Hij viel me nogal tegen met zijn miezerige offensief tegen hardwerkende middenstanders.

  Ook werd hij door iemand smadelijk afgepoeierd, toen hij klaagde dat sommige allochtonen maar geen Nederlands wilden leren. Waarom werd hij dan afgepoeierd? Omdat Leefbaar zelf de afgelopen vier jaar een deel van het laagdrempelige taalonderwijs in R’knor de nek om heeft gedraaid.

  R’knor zou zelfs nog beter af zijn met de PvdA aan het roer.

 14. fenderbender

  @ Beukman

  Een ieder heeft zijn recht op zijn mening enof overtuiging.
  Maar de visie dat europa word bestuurt door een elite van uitverkorenen en de bevolking word gedegenereerd tot een willoze en machteloze massa? Kan mij niet indenken dat een weldenkend mens hiermee instemt, of u behoort tot deze elite?

  Kan ook zijn dat u niet de volle omvang van dit plan beseft, de kern,

  “om een nieuw ras te creëren en te vestigen met nieuwe kenmerken en karakteristieken, door het mengen van blanke Europeanen, Aziaten en zwarte Afrikanen, om zo de karakteristieken van de Europese mensen te veranderen en te modificeren op “positieve manieren”.

  Dit wat hij voorstelde zou moeten gebeuren door geforceerde massamigratie om een ongedifferentieerde homogene massa van slaven te creëren die zouden moeten worden gedomineerd door een welvarende zelfverkozen elite.

  De artikelen beschrijven elk op hun eigen manier de manipulatie, het bedrog, de hersenspoeling en indoctrinatie die over de burgers van de Europese Unie is uitgestort. Zij belichten onbarmhartig de valsheid van de politieke elite die hun eigen agenda uitwerken waarbij zij een arrogantie en hooghartigheid laten zien en volledige minachting van de Europese inwoners van alle rassen en geloven die een legitieme zorg hebben over de ontwikkelingen in Europa. De mensen die hun zorg uiten worden gedemoniseerd en de mond gesnoerd, mede door de verrotte vals liberale progressieve mainstream media.

  Wellicht een idee om dit plan toch wat verder te bestuderen.

  1. Beukman

   @Fenderbender
   Kopiëren en plakken van een complotsite, zoals we Cobra gerust kunnen noemen, inclusief nepcitaten, dat kan iedereen. Maar daar blijkt niet uit dat je ook iets begrepen hebt van wat Coudenhoven-Kalergi voorstond.

   Misschien moet je zelf zijn plan eens wat verder bestuderen? Hier is Coudenhoven-Kalergi’s magnum opus. Doe je best!

   https://underinformation.files.wordpress.com/2010/02/praktischeridealismus.pdf

 15. Gerlos

  Maakt allemaal niets uit Rotterdam is niet meer te redden is al een islamitische staat op zich,

  1. Algiz

   Gerlos, inderdaad.
   Rotterdam kan afgeschreven worden. Honderden jaren heeft deze stad zich staande gehouden. En slechts in 40 jaar is deze stad vernietigd(!) en tot een tweede Brazilië omgetoverd door de mulicultuur.

   Michael vd Galien, schaam je diep dat je dit geschreven stuk anti-Nederlandse bagger op dit zogenaamd rechtse blog plaatst!

   Weg met alle buitenlandse winkels. En de Nederlanders die hun zelfrespect te grabbel gooien door hun centen in die vieze smerige winkels en zaakjes uit te geven, omdat Mahmoud zo’n ‘aardige’ kerel is (denkt erom! Mahmoud is alleen aardig om de centen van jou aan te pakken)!

 16. Bes Tolen

  Alles onzin. Dat ondernemerschap berust op dikke subsidies, die al ruimschoots vanaf begin tachtiger jaren worden gegeven. [En ik vermoed bepaalde categorie al veel eerder]. Het is een middel om de immigratie omhoog te krijgen dus niet om in een echte economische behoefte van hier te voorzien. In zo 1986 kreeg men zo 5 jaar lang 23500 gulden inkomenssubsidie (rijk) en een lening van 40000 gulden (gemeente). Kosten van de subsidie toen zo 840 miljoen gulden op jaarbasis. Daarnaast gebruikelijke toeslagen.Zo kreeg je dat meer dan de helft van de restaurants van immigranten. Officieel dan. Want zo’n buitenlander kon ook een stroman zijn. Na die vijf jaar was hij toch binnen. De onderwereld of de echte eigenaar streek dan de lening op. De gemeente zag niets terug.
  Niks aan te doen dus. Autochtone Nederlanders zijn al lang geleden verkocht en mogen zich rot werken en inleveren. Slaap ze rustig verder. ’s Nachts bedoel ik en anders overdag.

  1. Ernst Quispel

   “Dat ondernemerschap berust op dikke subsidies, die al ruimschoots vanaf begin tachtiger jaren worden gegeven. [En ik vermoed bepaalde categorie al veel eerder]. Het is een middel om de immigratie omhoog te krijgen”

   Wat een bizarre nonsens.

   1. Rechtsaf

    Hoe weet jij dat?

    1. Ernst Quispel

     Dat vroeg ik me ook af. Mij zijn geen subsidies voor allochtone ondernemers bekend, laat staan subsidies om de immigratie omhoog te krikken.

 17. fenderbender

  @ Beukman

  Het is exact dezelfde modus die gehanteert word.
  Voor onze veiligheid, voor de veiligheid van ons land, europa.
  voor de veiligheid van ons bestaan, we gaan vandaag ook weer stemmen voor onze veiligheid.
  beloof het een, het resustaat is het ander.

  Angst als middel om het doel te bereiken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.