Bizar: ‘waarnemers’ in Amsterdam geven stemadvies in het Turks en gaan mee het stemhokje in

Wat niet alleen bijzonder zorgelijk is, maar ook gewoon hartstikke illegaal.

Het kan u – laten we toch hopen – niet ontgaan zijn: vandaag vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat betekent dat in het grootste deel van de gemeenten nieuwe raden worden gekozen, én dat overal voor of tegen de Sleepwet kan worden gestemd in het referendum. Alles lijkt op de meeste plaatsen zonder problemen te verlopen – behalve in Amsterdam dan.

Daar meldt een kiezer namelijk dat er nogal rare dingen aan de hand zijn in het stemlokaal waar hij zelf zijn stem uitbracht, in Bos en Lommer (Amsterdam-West). Volgens hem zijn er waarnemers aanwezig – dat an sich is geen probleem, en zelfs een democratisch recht – die kiezers van Turkse afkomst in het Turks nog even uitleg geven, en waarschijnlijk ook stemadvies. Dat is al zorgelijk genoeg, maar die lui blijken ook nog eens het stemhokje mee in te gaan:

Voor de duidelijkheid: ja, dit is dus hartstikke illegaal. Dat liet de rel om stemhulp in Woerden wel zien laatst: de gemeente wilde het verstandelijk gehandicapten toestaan om – net als lichamelijk gehandicapten – iemand mee te nemen naar het hokje om te helpen bij het stemmen, maar dat idee werd meteen tot illegaal verklaard. Het is volgens de Kieswet ten strengste verboden om met meer dan één persoon tegelijk in een stemhokje te staan, uiteraard om te voorkomen dat mensen elkaar dwingen tot een stem op een bepaalde partij. Het kiesgeheim moet met die regeling gewaarborgd blijven. En dat valt dus niet te garanderen als ze deze zogenaamde ‘waarnemers’ meegaan. Waarom de leden van het stembureau hier niet ingrepen is een raadsel, maar wie hiervan profiteert is natuurlijk géén mysterie. Ook dat kan Goossens wel voorspellen:

De grote vraag is natuurlijk: wie zijn die lui? Heeft DENK ze daar zelf heen gestuurd, of zijn ze er op eigen initiatief? Dit moet hoe dan ook tot op de bodem uitgezocht worden: als we het niet eens toestaan dat verzorgers van verstandelijk gehandicapten met alle goede wil van de wereld en oprechte bedoelingen stemhulp geven, dan kan dit natuurlijk al helemaal niet. Dit is een stevige smet op onze democratie: niet meer, en niet minder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. poldi

  En wie had hiervoor gewaarschuwd ?
  Thierry Baudet.
  En wie wilde extra controleurs ?
  Thierry Baudet,
  En wie vond deze suggestie schandalig ?
  Ja onze “onvolprezen” Olllongren.

 2. Stanly2000

  Voor Ernst.
  “Ernst Quispel 2 dagen ago Login om te reageren
  Het FvD suggereert dat verkiezingen in Nederland niet eerlijk verlopen. Dat zijn smerige verdachtmakingen. Gebruikelijk in populistische kringen die altijd verkiezingen verliezen, maar daarom niet minder onfris.”
  De eerste klachten zijn al binnen, domme jongen.

  1. Feit

   Ja Ernst… Hallo, je citeert een geestelijk gehandicapte moslim.

   1. denk eens na

    Ernst zal nu wel een andere nick nemen ik kan me niet voorstellen dat hij onder quizz nog durft in the logge

    1. denk eens na

     Of zal ernst schaamteloos zijn?

    2. Vit

     Wim heeft een tamelijk dikke betonplaat voor zijn kop en blijft gewoon inloggen tot hij geband wordt, waarschijnlijk wordt het dan nickname1002.

     1. Pit

      @Vit: Inderdaad, Wim blijft nicks produceren, hij blijft zuigen, hij blijft kleven. Doodzwijgen is in elke geval het beste, zelfs wanneer je weet dat onkruid niet vergaat.

     2. robroy

      sloop zijn toko kijken of ie dan ophoud

  2. Beukman

   Die eerste klacht blijkt ongegrond, @Stanley. Ezel heeft weer eens met een kanon op een mug geschoten.

   https://www.parool.nl/verkiezingen/melding-over-ongeregeldheid-stembureau-west-lijkt-vals-alarm~a4582830/

   “Vooralsnog lijkt de melding van Goossens vals alarm. Een woordvoerder meldt dat er niets onrechtmatigs is gebeurd, maar dat aan een ouder echtpaar in het Nederlands instructies zijn gegeven over hoe het biljet moet worden ingevuld.

   “Van een stemadvies is geen sprake,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “De voorzitter van het stembureau is op een ouder echtpaar afgestapt dat samen het stemhokje wilde inlopen en heeft bij het uitleggen van de procedure gewezen naar de kandidatenlijsten die aan de muur hangen.”

   1. denk eens na

    Slaap lekker door.

 3. loes530

  Vind het gewoon schandalig

 4. rosmalen53

  Net of het Forum voor Debielen het licht heeft uitgevonden.
  Dit is niet de eerste keer hoor.
  Het is schandalig dat heel die geïmporteerde rotzooi stemrecht heeft.
  Al onze gemeenten worden dadelijk vanuit onze hoofdstad Amsterdam of nee liever gezegd Ankara bestuurd

 5. Mar

  Twitterbericht is direct nagetrokken:

  één uur geleden
  Update: twee mensen in één stemhokje in Amsterdam

  In een stembureau in Bos en Lommer in Amsterdam zou een waarnemer een stemlokaal mee het stemhokje ingegaan zijn. Dat is verboden.

  Iemand op Twitter zegt dat hij dat zag gebeuren en dat hij er wat van zei, maar dat niemand ingreep. Als we navraag doen bij hem wat er precies is gebeurd, zegt hij dat hij een buitenlandse taal hoorde, maar dat hij niet zeker weet of het een Turkse of Marokkaanse man was. Ook was het niet zijn bedoeling om een bepaalde partij te beschuldigen van het ronselen van stemmen.

  UPDATE: De gemeente Amsterdam heeft twee ambtenaren naar het bewuste stembureau toegestuurd. Hun conclusie: een echtpaar is samen het stemhokje in gegaan om te stemmen. De voorzitter van het stembureau zag dat gebeuren en heeft het echtpaar aangesproken, de stemprocedure uitgelegd en toen hebben ze vervolgens elk in eigen hokje hun stem uitgebracht, zegt de gemeente. Het klopt volgens de gemeente dus niet dat een waarnemer mee het stemhokje in ging. Van het incident is een verslag opgemaakt.

  We hebben het uitgezocht. Een echtpaar ging samen het stemhokje in. De voorzitter greep in en is naar het stemhokje gegaan om aan te geven dat dit niet mag. Daarna heeft hij hen m.b.v. de kandidatenlijsten in het Nederlands uitgelegd hoe de stemprocedure werkt. Groet, ^MB
  — Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) March 21, 2018

  1. robroy

   bron ???

  2. Ernst Quispel

   Wat jammer!
   Het leek zo’n mooie scoop van onze Sybren.

  1. robroy

   val eindelijk dood dramzak doe ons hier een lol

  2. Vit

   Als er niets wordt gezegd mond het uit in een orkaan.

   1. Guus Geluk

    Volgens mij, Vit, heeft de gemeente dit keurig uitgezocht. Deze stelling komt bovendien van één bron, die het zelf heeft waargenomen, en bovendien nog een komiek is ook.

    1. Vit

     Ik zal nooit die moslima vergeten die zei eerst aan mijn man vragen.

     1. Guus Geluk

      Invloed van binnen de privé-kring voorkom je, denk ik, niet.

  3. Appelstroop

   zucht, doe nou gewoon eens gezellig mee

   1. Pit

    @A-stroop: Nee Guus is een rugdekker, op zondag doet hij niet mee omdat dat niet mag van zijn geloof. De rest van de week is hij bezig met het rugdekken van Wim, zijn zielsvriend en mede zuigtrol.

 6. HEM

  Ook het maken van een selfie frustreert het stemgeheim.
  Daar is die idioot van een Pechtold ooit mee begonnen, en het is nog steeds niet verboden.

 7. Florissa

  Bananenrepubliek ,net niet ,want wij hebben een koningsrijk ,maar de rest klopt als een bus, referendum en democratie hebben ze al afgeschaft,en de verkiezingen is gewoon een show,want winnaars uitsluiten en niet mee in gesprek gaan ,is de bevolking wegzetten als idioten .

 8. HW

  Het lijkt hier Turkije wel.
  Meteen ongeldig verklaren die stemlocatie.

 9. robroy

  who the fuck give a damm het is Amsterdam maar hoor

 10. Beukman

  Poe!!! Johan Goossens zag een waarnemer meegaan een stemhokje in!!!!

  Johan, in jouw vak als cabaretier zal het bezit van verbeelding ongetwijfeld tot voordeel strekken. In het Echte Leven speelt het je helaas parten. Je ziet dingen die je niet begrijpt, trekt conclusies die niet kloppen, en maakt jezelf hiermee belachelijk.
  Óf…… is dit een act van jou, en een subliem staaltje cabaret?
  In dat geval: respect man, je had ons allemaal te grazen!

 11. Nasrani

  Volgens sommigen moeten we ons hier niet zo druk om maken………laat de turken en marrokjes maar schuiven, die komen er wel.

 12. Vit

  Ik verwacht een grote opkomst, zonet reed ik langs het stembureau en daar stonden mensen buiten te wachten, nooit gezien daar.

 13. gimmeMystack

  Waar is dat stemlokaal op de foto?

  Vraag ik voor een vriend.

 14. HW

  Beukje en Guus de struisvogel reageren weer eens zoals verwacht mag worden. Jongens niks aan de hand.
  Had alleen een PVV-er moeten zijn die daar meegelopen zou zijn, dan was het hek van de dam geweest.
  Lekker, dat meten met twee maten.

  1. Beukman

   Dat is een stropop, @HW.
   Feit is dat de betreffende cabaretier zich door zijn overmaat aan fantasie zaken heeft ingebeeld die helemaal niet werkelijk plaatsvonden. Voer voor de allochtonenhaters op DDS, dat spreekt.

   “Vooralsnog lijkt de melding van Goossens vals alarm. Een woordvoerder meldt dat er niets onrechtmatigs is gebeurd, maar dat aan een ouder echtpaar in het Nederlands instructies zijn gegeven over hoe het biljet moet worden ingevuld.
   “Van een stemadvies is geen sprake,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “De voorzitter van het stembureau is op een ouder echtpaar afgestapt dat samen het stemhokje wilde inlopen en heeft bij het uitleggen van de procedure gewezen naar de kandidatenlijsten die aan de muur hangen.”

   https://www.parool.nl/verkiezingen/melding-over-ongeregeldheid-stembureau-west-lijkt-vals-alarm~a4582830/

 15. Ni28

  De moslims nemen hun gebruiken mee en gaan hier mee aan de gang. Maar Baudet wordt weggehoond omdat ie controles bij stembureaus wilde uitoefenen. Hoe zou dat komen? Dat wordt dan geen acceptatie.

 16. Steve Van der Vekens

  Ik had eerder al gedacht dat moslims dat mogelijk ook doen.

 17. Ernst Quispel

  Dit lijkt me geval van nieuwsfabricage volgens de methode van Sybren.

  1. Beukman

   @Ernst

   “Vooralsnog lijkt de melding van Goossens vals alarm. Een woordvoerder meldt dat er niets onrechtmatigs is gebeurd, maar dat aan een ouder echtpaar in het Nederlands instructies zijn gegeven over hoe het biljet moet worden ingevuld.
   “Van een stemadvies is geen sprake,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “De voorzitter van het stembureau is op een ouder echtpaar afgestapt dat samen het stemhokje wilde inlopen en heeft bij het uitleggen van de procedure gewezen naar de kandidatenlijsten die aan de muur hangen.”

   https://www.parool.nl/verkiezingen/melding-over-ongeregeldheid-stembureau-west-lijkt-vals-alarm~a4582830/

   1. Holland

    Ga je alles twee keer herhalen Beuk? 1 keer die onzin van jou lijkt me meer dan genoeg.

    1. Beukman

     Wat ben je knorrig de laatste tijd @Holland. Vind jij het trouwens niet vervelend dat je niet mag stemmen in het land waar je woont?

     En oja: wat is er onzin aan het volgende?

     “Vooralsnog lijkt de melding van Goossens vals alarm. Een woordvoerder meldt dat er niets onrechtmatigs is gebeurd, maar dat aan een ouder echtpaar in het Nederlands instructies zijn gegeven over hoe het biljet moet worden ingevuld.

     “Van een stemadvies is geen sprake,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “De voorzitter van het stembureau is op een ouder echtpaar afgestapt dat samen het stemhokje wilde inlopen en heeft bij het uitleggen van de procedure gewezen naar de kandidatenlijsten die aan de muur hangen.”

     1. Ernst Quispel

      Beukman, eerlijk gezegd had ik deze nadere informatie niet nodig om op voorhand zeker te weten dat dit een fantasieverhaal was. Dit bericht wordt hier zo vurig gewenst dat men geen feiten nodig heeft om het tot feit te verklaren.
      Weinigen zien kennelijk in dat dit opzichtig bedrog is en en we kunnen welzeker fluiten naar excuses van DDS.

     2. Beukman

      @Ernst
      Bij mijn vriend Holland zie ik een samenhang met zijn waangedachte dat ik een “overheidstrol” ben.
      Ik hou er trouwens ook rekening mee dat ie alleen maar een beetje loopt te trollen.

     3. Holland

      Ja Beuk, ik ben een beetje knorrig indeed. Dat komt omdat ik net weer twee dagen terug ben uit Nederland (na een verblijf van een week) en ik altijd een paar dagen moet bijkomen van de idiotie, de drukte en de stress die zo kenmerkend zijn voor wat eufemistisch ‘de Randstad’ wordt genoemd – wat een mesjogge heksenketel.

      Nee, ik vind het niet vervelend dat ik niet voor de GR mag stemmen. Ik woon in een land waar ik ook op lokaal niveau mag stemmen en tevens mijn eigen burgemeester mag kiezen (Hij woont trouwens tegenover mij). In het natuurgebied waar ik op 600 mtr. boven de zeespiegel woon, gaat het leven in een totaal ander ritme en volledig afgestemd op de menselijke maat.

      Ik zou never nooit meer in Nederland kunnen worden zonder gek te worden. Maar alles wat er gebeurt, gaat me wel aan het hart. Ik zie van veraf de teloorgang, de verloedering en de tweedeling heel duidelijk. En dat stemt me niet vrolijk.

     4. Vit

      @Beukman
      Wat nou als het verhaal van Goossens wel waar is en dat er een draai aan gegeven wordt, mij zou het niets verbazen.

     5. Beukman

      Bedankt voor je persoonlijke ontboezemingen, @Holland. Ik ben blij voor jou dat je eieren voor je geld hebt gekozen, en de plek hebt gevonden die nu beter bij je past. Voor elk wat wils, zullen we maar zeggen.

      Voor mij omgekeerd liever geen natuurgebied om te wonen, ik zou me gaan vervelen. Ik hou van de chaos en de waanzin en de drukte van de (Rand)stad, maar ik ben nou eenmaal mesjogge. Tegelijk kan ik je verzekeren dat ook in Amsterdam nog valt te ontkomen aan de drukte, zolang je maar weet waar precies, en hoe laat.

      De ironie wil dat ik blind ben voor de door jou bespeurde verloedering, omdat ik er zelf een deel van ben. Wie is er dan beter af, jij of ik? Laten we beiden blij zijn dat we wonen waar we wonen.

     6. Beukman

      @Vit
      Mij zou het wél verbazen. Alles wat deze cabaretier zag is inmiddels uitgelegd.
      Toen ik vanavond ging stemmen, vertelde een vader mij trouwens dat zijn kleine dochter (ik schatte haar 9) zijn hokje rood had gekleurd. Is hier volgens jou trouwens sprake van indoctrinatie? Had de kiescommissie moeten ingrijpen toen hij SAMEN MET zijn dochter in het hokje verdween? Voor alle duidelijkheid: de vader en zijn dochter waren roomblank.
      Zelf dacht ik: ach, het benne ook maar mensen.

 18. Gerlos

  Een optie, stemmen van dit bureau ongeldig verklaren.

 19. George van de linden

  Turkse mensen nog even uitleg geven in het Turks…….ik had toch ergens iets gehoord over integratie en de taal leren ?

 20. George van de linden

  Zijn het dan toch allemaal analfabeten ? lol

 21. Chauvinist

  En in Nijmegen een grote Turkse vlag in stemlokaal: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2310131/Ophef-om-Turkse-vlag-op-stembureau

  “door ‘een intern misverstand’ hing er nu toch een Turkse vlag, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten”

  Tuurlijk…

  Wat mijn mening betreft is de tijd rijp voor etnische zuiveringen!

  1. Rechtsaf

   @Chauvinist ik zou die vlag even weghalen en buiten in de fik steken..

 22. nienke

  Wat een rotzooitje is het toch in dat klote Amsterdam, ze doen maar en houden zich nergens aan.

 23. Bas2018

  Quispel is een grote nep klootzak !!!

 24. Babaji538

  Sybren, graag met de tijd meegaan!

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.