Britse parlementaire commissie: Bradley Wiggins gebruikte medicijn om de Tour de France te winnen

Het medicijn werd gebruikt om “beter te presteren.”

Een Britse parlementaire commissie die onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van prestatie bevorderende middelen door de Bradley Wiggins en zijn ploeg Team Sky is tot de conclusie gekomen dat de wielrenner medicijnen gebruikte in 2012 om beter te presteren in de Tour de France, en dus niet om medische redenen. Volgens de commissie hebben Wiggins en zijn team daarbij een “ethische grens overschreden.”

Wiggins won dat jaar de Tour.

Hoewel Team Sky tot voor kort een schone reputatie had kwam daar in 2016 een einde aan. Toen bracht het hackerscollectief Fancy Bears namelijk informatie naar buiten waaruit bleek dat Wiggins kort voor de start van de Tour 2012 een injectie verboden corticosteroïde triamcinolon had gekregen. Volgens Wiggins en zijn team kreeg hij dat middel tegen astma en allergieën waardoor het legaal was.

De commissie stelt nu dus dat dit onzin is. Wiggins had helemaal geen gezondheidsproblemen. Hij gebruikte het middel gewoon om de Tour te winnen.

De vraag is nu natuurlijk wat hiermee gedaan wordt. Lance Armstrong verloor zijn zeven Tourtitels omdat hij doping gebruikte. Volgens de commissie heeft Wiggins feitelijk hetzelfde gedaan. Hij zou dan dus ook op dezelfde manier gestraft moeten worden.

Voor Team Sky is dat al problematisch genoeg, maar hier eindigt het verhaal niet. Wiggins’ opvolger als kopman van de ploeg, Chris Froome, ligt namelijk ook onder vuur omdat hij vorig jaar ongeoorloofd veel salbutamol in zijn bloed had. Dat gebeurde tijdens de Ronde van Spanje (Vuelta) die hij won. Volgens Froome en zijn team was er niets aan de hand. Het excuus dat zij gebruikten? Hij had salbutamol nodig omdat hij last had van astma. Inderdaad, net als Wiggins. Dat hij daardoor twee keer het toegestane niveau van het middel in zijn bloed had was slechts een ongelukje.

Natuurlijk trapt helemaal niemand daar nog in. Oud-wielrenner Floyd Landis, die in 2006 zijn Tour-titel verloor en zich daarna tegen Armstrong keerde waarna die hetzelfde lot onderging, is dan ook woedend. “Het is 11 jaar geleden maar het zit me dwars dat alles wat ik heb meegemaakt voor niets was. Ik denk dat Lance zich ook zo voelt en daar heeft hij gelijk in. Als je ons eruit haalt en zegt ‘dit zijn de slechteriken’ kun je niet lekker achterover leunen en de sport terug laten vallen in het oude stramien” van systematisch dopinggebruik.

De enige mogelijke conclusie is onderhand natuurlijk dat de behandeling van Landis en zeker Armstrong ongelooflijk onjuist, oneerlijk en hypocriet was. De wielrennerij is onlosmakelijk verbonden met doping. Punt. Geef Armstrong en Landis hun titels terug en zet je er voor in om de sport in de komende jaren zo schoon mogelijk te maken óf om doping te reguleren. Maar houd op met dit hypocriete gezeur en de speciale behandeling van Sky en zijn renners.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Babaji538

    Heilige Michael van Turin, dat méén je niet!!
    Petra Hermans

  2. Jantje

    Wel frappant dat er in het peloton zoveel rijders met ‘astma’ en dat dat dan de ‘beste’ wielrenners zijn. Dit terwijl ‘normale’ mensen met astma het al moeilijk vinden om naar de dichtstbijzijnde super te fietsen.
    Met alle respect voor mensen met echte astma, maar die horen niet in een wielerpeloton thuis.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.