Britse zender zendt schokkende documentaire uit over Cambridge Analytica: een verhaal over omkoping, hoeren, en ex-spionnen

Cambridge Analytica blijkt lak te hebben aan de regels om verkiezingen te winnen voor haar cliënten.

De Britse zender Channel 4 heeft gisteren een bijzonder interessante en eigenlijk ook schokkende documentaire uitgezonden over Cambridge Analytica. Dat is de firma die in de hele wereld aan verkiezingscampagnes werkt, en die ook betrokken was bij de Trump campagne.

Cambridge Analytica is al flink onder vuur komen te liggen, maar dat zal nu alleen maar erger worden. De undercoverjournalisten van Channel 4 hebben de hoogste bazen van het bedrijf namelijk vast weten te leggen op video terwijl ze opscheppen dat ze mensen omkopen voor hun cliënten, prostituees inzetten om tegenstanders in de problemen te brengen, en gebruik maken van ex-spionnen om de oppositie kapot te maken.

Het moge duidelijk zijn dat deze documentaire voor enorme problemen gaat zorgen voor het bedrijf… en het ergste is wellicht voor ze dat Channel 4 al heeft laten weten dat er vandaag weer een reportage aankomt, alweer met undercoverbeelden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Babaji538

  Mijn vocabulaire begint met de ‘A’ van “Alpha”
  en eindigt met de ‘O’ van “Omega”.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 2. Ernst Quispel

  Het bedrijf heeft de criminele praktijken vooral uitgevoerd in de campagne voor de Brexit en de verkiezing van Trump. Beide verkiezingscampagnes stinken ook een uur in de wind, dus dit verbaast niet.

  1. Koos sssss

   In aanloop naar de USA presidentsverkiezingen lag het besmeuren van de opponent precies andersom. Linksmenschen hebben alleen niet zo een bureau nodig, ijzeren antidemocraten die ze zijn, verzinnen ze het zelf wel.

   Brexit lag onder het zelfde vuur.

   Hier in Nederland legt links op dezelfde wijze haar beslag op de politiek.

  2. Frits Jansen

   Ook Thierry Baudet maakte gebruik van de diensten van deze griezels. Kost een paar centen, maar FvD weet zich gesteund door een heleboel rijke ex-VVD-ers.

   Alle politieke partijen proberen kiezers te winnen, maar het getuigt van minachting van de democratie (en de kiezers) als dat systematische gebeurt door zo veel mogelijk list en bedrog in te zetten.

   Het kan niet anders of Poetin is achter de schermen de grote drijvende kracht achter Cambride Analytica. Anno 2018 is de Koude Oorlog geen militaire oorlog meer, maar een geniepige internet oorlog. De machinaties van allerlei schimmige clubs leidt tot een soort auto-immuunziekte: dat de mensen uiteindelijk zichzelf te gronde richten.

   Wat mij verbaast is dat de ruim 700 jaar oude Cambridge University geen bezwaar maakt tegen het misleidende gebruik van het merk “Cambridge”.

 3. Bloem

  Ach iedereen weet toch allang dat lalle partijen in een verkiezingsstrijd bedienen van dit soort technieken.

 4. Ben Zine

  Cambridge Analytica is gewoon een uiterst modern bedrijf dat werkt met de communicatie- en informatiemiddelen van deze digitale tijd. Hun plan van aanpak werkt kennelijk, en dat is natuurlijk zuur voor de verliezende partijen, zoals het Remain kamp in het VK, en uiteraard ook Hillary Clinton, die door haar verlies zo ongeveer rijp was voor opname in een psychiatrische inrichting. Dat daarbij soms ethische grenzen worden opgezocht is een gegeven dat net zo goed van toepassing is op de spindoctors van de tegenpartij. Wie herinnert zich nog het krankzinnige verhaal over Trump die in een Moskouse hotelkamer prostituees had laten urineren over een bed waar Barack Obama in had geslapen (…). Wellicht is het zinvol om na te gaan waar dat verhaal precies vandaan komt voordat men moord en brand gaat schreeuwen over Cambridge Analytica. Iets met de pot en de ketel.

  1. Ernst Quispel

   De campagne voor de Brexit en die van Trump zijn gebaseerd op leugen en bedrog. Er komen steeds meer feiten boven tafel. Inmiddels is bewezen dat de Russen zwaar hebben geïntervenieerd in de campagne van Trump en dat de Brexit gebaseerd is op bewuste leugens.

   1. Koos sssss

    Er is door de democraten uitgebreid geroepen, dat de Russen zwaar de hand hebben gehad in de USA presidentsverkiezingen. Er moest en er zou een zaak tegen Trump komen. Die zaak is ongeveer een half jaar geleden van tafel verdwenen. Trumps tegenstanders hebben dit tot op de bodem uitgezocht -om maar tot die zaak te komen- en stelden uiteindelijk zelf vast, dat de Russen hier werkelijk totaal geen bemoeienis in hebben gehad.

    In Nederland, bij NPO blaten de praataapjes nog lustig over die russen-zaak van Trump. Als ze ook maar een beetje hun vak verstaan weten ze wel beter. Maar deugend Nederland liegt graag, en veel.

    1. EU kok

     Na uw posting met de eindzin : Maar deugend Nederland liegt graag, en veel. gelezen te hebben, kan ik maar tot een conclusie komen.
     U behoort tot deugend Nederland.
     https://www.nu.nl/buitenland/5034068/achtergrond-ruslandonderzoek-bedreigt-trump-status.html

    2. Guus Geluk

     De Russen hebben zich inderdaad gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen – dat ontkennen is óf dom, of liegen. Wat niet bewezen is of men heeft samengespannen met de Russen om in het Witte Huis te belanden.

     Dat rechtspopulistische partijen en/of politici flirten met de Russische elites zagen we de hoge militair en directeur van de MIVD Eichelsheim gisteren nog eens bevestigen.

    3. Ernst Quispel

     Dat de Russen zich actief hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen ten gunste van Trump wordt door niemand meer ontkend, zelfs Trump niet. Wel ontkent hij nog dat er sprake was van samenwerking tussen hem en zijn team en de Russen. Dat bewijs van ‘collusion’ moet door Mueller nog worden geleverd.

 5. EU kok

  Cambridge Analytica, is dat niet het bedrijf waar ene meneer Bannon de touwtjes in handen heeft gehad.
  Is hij met een kruistocht tegen oud werkgevers bezig of is dit toeval?
  Dat het onfrisse praktijken zijn staat als een paal boven water.
  Dat geldt natuurlijk ook voor de bedrijven welke gebruik hebben gemaakt van de diensten van dit bedrijf

 6. fockingworst

  ernst simon wim….tikt hier dan ook de feiten neer van zijn beweringen..dat brexit en trump op leugens zijn gebaseerd.
  Heel helder toch?
  want t zijn gewoon leugens …jaaaa!
  #domtrolletje

 7. DolleDries

  Het kan niet anders of de EU was hun vaste klant.

  1. sonar

   DD +++++++++++

 8. Heinz

  De leugens over de Brexit komen goed tot uiting in een artikel in VK waarin wordt gemeld dat er nog zo’n 300 zaken moeten worden geregeld voordat er van een complete Brexit sprake is.
  “”Brexit betekent dat Groot-Brittannië ongeveer driehonderd handelsverdragen kwijtraakt die Brussel met een hele reeks niet-EU landen heeft gesloten. Al die landen moeten ermee instemmen die afspraken in stand te houden voor Groot-Brittannië. In veel gevallen zal er opnieuw moeten worden onderhandeld, een proces dat vaak jaren duurt en waarvoor een compleet leger van extra onderhandelaars nodig zal zijn.””

  De netelige kwestie met de grens Ierland /N.Ierland wellicht de lastigste. Het zou een zegen worden voor de Britten. De deskundigen hier, niet gehinderd door enige kennis c.q. inzicht klapten het hardst….voor de Britten !

 9. Ni28

  Wat Cambridge Analytica doet daar hebben wij straks een sleepwet voor. De regering weet straks alles van iedereen en heeft dir soort bedrijven niet meer nodig. Want alles kan misbruikt worden garanties zijn voor stofzuigers.

 10. Ni28

  EU kok Quispel lijdt aan paranoia.

 11. Koos sssss

  En dat onderbouw je door Nu.nl als kwaliteitsmedium aan te halen. Dat medium is zwaar op de hand van de oude kliek.
  Lakmoesproef: Toets als zoekopdracht Rotherham in en dan worden de daders “Aziaten” genoemd, waarmee de indruk wordt gewekt, dat de Chinese gemeenschap in GB gek geworden is. Dat het een zuiver islam-criminaliteit is, wordt zorgvuldig uit het nieuws gehouden.
  Of toets Telford in: daarover meld NU.nl dus niets. Alsof de verkrachting van ca. 1.000 meisjes geen nieuws zou zijn.

  Dit fragment van FOX-nieuws is er ook: https://www.newsmax.com/Politics/lewandowski-comey-book-deal/2017/06/10/id/795292/

  Kan jij aanvoeren dat Fox op de hand van Trump is, dan kunnen we beide nieuwsberichten gevoeglijk tegen elkaar wegstrepen.

 12. Beukman

  Het is een bizarre rel waarin het onderhavige bedrijf, Steve Bannon en Facebook de hoofdschuldigen zijn. In zijn kielzog besmeurt deze rel onder meer Trump, Baudet en de Brexit-campagne.

  Het werkelijke probleem is naar mijn mening de wijze waarop met micro targeting het stemgedrag kan worden beïnvloed door de hoogste bieder. Er is niets strafbaars aan deze techniek. Op kleine schaal toegepast (zoals oa GroenLinks doet) kun je nog denken: handig en logisch, zo bereik je het meest efficient de juiste mensen.

  De schaal en reikwijdte van de technieken van Cambridge Analytica echter ondermijnen de democratie, en er valt weinig tegen uit te richten. Wat er rond Trump en de Brexit is gebeurd, is nog maar een voorbode van wat ons te wachten staat.

 13. Fortiori

  De overall reacties van de lezers op artikelen in het FD over de Brexit komen er op neer dat dit ongunstig is voor GB (op z’n zachts gezegd).

  1. Ernst Quispel

   Ja, de Brexit is, met name voor de gewone Britten een ramp. Het is tragisch dat de Britten met leugens en bedrog in deze val zijn gelokt.

   https://www.theguardian.com/business/2018/feb/22/the-brexit-economy-things-are-starting-to-deteriorate

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.