Column Jan Roos: ‘De Bankiers van het Verzet’ is pure geschiedvervalsing!

Ik maak me al een tijdje boos over de onzin de wordt verkondigd in en over de film ‘De Bankiers van het Verzet‘ die vanaf morgen te zien is in de bioscoop. Het is van zulke erbarmelijke kwaliteit dat je er van in verzet zou komen.

Werkelijk niets klopt aan dit op waarheid gebaseerde verhaal met als hoogtepunt het laten verdwijnen van een leidinggevende verzetsstrijder in de geschiedenis. Ik krijg gelukkig steeds meer bijval zoals ook in het Vrij Nederland, waar Harm Ede Botje gisteren een vernietigend stuk schreef over dat wanproduct.

Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel in de NRC, waar het over de uitgegumde Iman van den Bosch ging. Ik werd er middels een tweet met de vlassige haren bijgesleept. Dus leek het mij, als onderdeel van de lui die zich druk maken over geschiedvervalsing opportuun om te reageren op het schrijven van Merijn Rengers en Bas Blokker. Mijn ingezonden stuk werd geweigerd. En dat is raar. Of heeft het ermee te maken dat ik mij afvraag waarom de heren de elementaire vragen niet stellen. Want ondanks dat het prettig is dat zij aandacht schenken aan deze geschiedvervalsing is het artikel een aaneenschakeling van gemiste kansen.

Op mijn verzoek plaats De Dagelijkse Standaard hieronder alsnog de ingezonden brief voor de opiniepagina van de NRC, die daar niet geplaatst mocht worden.

Kift? Pure geschiedvervalsing!

Blij verrast dat in ‘het jaar van het verzet’ er eindelijk eens aandacht komt voor onwaarheden die na de Tweede Wereldoorlog langzaam tot feiten zijn verworden. Toch heb ik met verbazing het artikel gelezen over Iman van de Bosch in uw krant van afgelopen zaterdag. Waarom staat er nou in een artikel over geschiedvervalsing dat het mogelijk de kift zou zijn? Dat is één van de vragen die het artikel bij mij oproept. Terwijl elementaire vragen door de journalisten helaas weer niet worden gesteld.

Dat Dirk Wiggerink de Wikipediapagina van Van den Bosch aanpaste kan onmogelijk kift zijn. Want waarom zou deze man afgunstig zijn ten aanzien van Van Hall? Daar is geen enkele reden voor. Wiggerink herstelde eigenhandig geschiedkundige nonsens. Iman van Den Bosch is nimmer medewerker van Van Hall geweest. Zij vormde samen de leiding van het NSF.

De grote vraag is, en die wordt in het hele artikel niet gesteld, waarom de rol van Van den Bosch in de loop van de geschiedenis steeds kleiner is gemaakt. In het werk uit 1960 van hoogleraar Mr. P. Sanders, Het Nationaal Steun Fonds en de financiering van het verzet, staat de positie van hem nog buitenkijf. Lou de Jong begon als eerste Iman van den Bosch langzaam uit de geschiedenis te gummen. Volgens hem was alleen Walraven van Hall de baas van het NSF. Totdat we nu in 2018 een film hebben waar Van den Bosch niet eens meer genoemd wordt. En dit wordt dan zonder schroom een waar gebeurd verhaal genoemd.

Waar de een verdwijnt komt de ander opeens op. Want als een duveltje uit een doosje is daar opeens Gijs van Hall, de oud-burgemeester van Amsterdam. Ook in de film speelt hij een hoofdrol, terwijl hij dat in de oorlog nimmer heeft gedaan. Dirk Wiggerink noemt dat de „geromantiseerde en ongefundeerde” versie van de geschiedenis. Ik noem dat geschiedvervalsing. Wiggerink heeft de familie Van den Bosch aangeraden de zaak te laten rusten. “Je kunt niet tegen de stroom in gaan.”

De elementaire vragen die niet gesteld zijn in het artikel.

– Waarom moest de prominente rol van Iman van den Bosch in het NSF kleiner worden gemaakt?

– Waarom wordt Iman van den Bosch in de film met zijn schuilnaam, Van den Berg, aangesproken, maar nooit met zijn echte naam?

– Waarom is Gijs van Hall een hoofdman van het NSF gemaakt, terwijl hij dat niet was?

– Waarom hebben Lou de Jong en Geert Mak aan deze geschiedvervalsing meegewerkt?

– En welke stroom bedoelt Wiggerink als hij de familie Van den Bosch aanraadt niet tegen de stroom in te gaan?

Alleen op de laatste vraag kan ik het antwoord wel raden. Namelijk tegen de stroom van de herschreven geschiedenis.

Jan Roos, Bergen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. denk eens na

  Denk eens na 95% is nep nieuws

  1. B. Pascal

   Voor 1940 was er geen ID plicht in Nederland. Koningin Wilhelmina heeft het tot het laatste weten tegen te houden. Ze wist waar het naar toeging!
   Toen de Duitsers binnen vielen was het met een half jaar geregeld. De overheid van Nederland hielp enorm mee! Vandaar dat de Joden deportatie in Nederland een succesverhaal was! Een voorbeeld voor Europa! In Frankrijk is de ID plicht in WII een mislukking geworden omdat de overheid de boel stagneerde. De deportatie daarmee ook!
   Ons verzet is een aanfluiting geweest! Enkele Katholieken, Gereformeerden en Socialisten in Limburg Friesland, Utrecht en Overijssel hebben zich echt verzet. Het overige is als Nihiel te beschouwen. De NSB had een 1/3 van de zetels in de Kamer.
   Wij waren gewoon bijna Duitsland in Links-Nazi. Er is in die zin nog weinig veranderd!

   1. Robert Leiden

    Wat heeft dit met de bovenstaande column te maken?

 2. Babaji538

  Een huis heeft een goed fundament nodig.
  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Een vaginamonoloog heeft een goed fundament nodig.

  2. Siemien

   @Babaji vaginamonloog is in huis een weinig goed fundament.

 3. Koos sssss

  Sowieso een vreemd gegeven. In de zomer van 1945 steeg het aantal verzetsstrijders in Nederland van een paar honderd naar bijna 10 miljoen mensen. Inmiddels hebben we ca. 15 miljoen naoorlogse verzetsstrijders.

  Een groot deel daarvan maakt in het kieshokje een ongelukkige keuze, zodat we precies datzelfde Europa krijgen, waartegen die verzetsstrijders destijds vochten.

  Tel maar mee.
  We gaan weer naar 1 groot Europa, dat ondemocratisch geleid wordt. Dat openlijk antisemitisch is en we worden bezet door een Herrenvolk, dat een islamitisch alternatief heeft voor het hakenkruis en dat zich inmiddels wreder en bruter misdraagt dan de WaffenSS destijds. Onder leiding van D66 werken we er naartoe, dat ineffectieve mensen zich van het leven moeten laten beroven en dat zelfs jouw lichaam staatseigendom wordt. En tot slot wordt de vrijheid van meningsuiting stap voor stap afgeschaft.

  En onze naoorlogs verzetsheld Barry Atsma…..? Die is gaan denken dat hij echt een verzetsstrijder is en loopt de godganse dag zijn politiek correcte dommigheden te kwaken naar iedereen die het (niet) horen wil.

  1. Pit

   Zo Koos, dat is een klinkend, snoeihard, vlijmscherp en confronterend betoog! Grote complimenten voor jouw scherpzinnigheid.

   +++++

  2. Robert Leiden

   Niet gehinderd door enige kennis….

   1. Holland

    “Niet gehinderd door enige kennis….”
    ————————————————————————-
    Goed zo Robbie: zelfkennis is het begin van alle wijsheid

 4. Robert Leiden

  Het commentaar van JR klopt niet helemaal.
  Van den Bosch en Van Hall hebben samen de NSF opgericht, waar.
  Omdat Van den Bosch teveel aandacht van de Duitsers kreeg moest hij uitwijken naar Groningen waar hij districtchef van NSF Noord Nederland werd.
  Van Hall had als enige het landelijke overzicht van de organisatie en was dus feitelijk de leidinggevende van de NSF, daarbij nauw samenwerkend met broer Gijs.
  Broer Gijs was jurist en bankier.
  Dat broer Gijs als leidinggevend naar voren komt in de film is dan ook logisch.
  Tegenwoordig zou je zeggen dat de broers Van Hall de CEO’s van de NSF waren.
  De film gaat niet alleen over de oprichting van de NSF, maar vooral ook over 1 activiteit van de NSF, nl de roof van de Nederlandsche Bank door middel van vervalste schuldbekentenissen.
  Dit ‘geroofde’ geld kwam ten goede aan onderduikers, verzet, hulp aan stakers, hulp aan joden etc.
  Dit alles met medeweten van de NL regering in Londen die voor een heel groot geldbedrag garant stond.
  Die bankroof is vooral het werk van Van Hall waar den Bosch niet bij betrokken was.
  Dat in de film vanwege die bankroof de aandacht dan ook meer uitgaat naar Van Hall en minder naar Van den Bosch is dan ook logisch.

  1. Florens van den Bosch

   Beste Robert,

   Mijn grootvader is vanuit Groningen tot vlak voordat hij opgepakt werd door de gebroeders Faber van de SD door Nederland blijven rondreizen. Hij was ook veel in Utrecht voor overleg met de NS. Hij was de hoofd-liason tussen NSF en NS. Ik heb nog brieven liggen van mijn grootvader aan mijn vader uit zomer 1944 waarin hij aangeeft dat hij in Amsterdam was bij oom Feike (de Boer, zijn zwager en 1e burgemeester van Amsterdam na de oorlog). Dus hij was overal in Nederland. Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland en Overijssel vielen onder zijn beheer. Mijn oud-oom Dre Gelderblom beheerde Limburg en Brabant. Andere provincies waren voor Wally om te beheren. Lees sanders er nog maar eens op na….. De Top van het NSF bestond uit Iman Jacob, Wally en Andre Gelderblom. die wekelijks bij elkaar kwamen in Utrecht.

 5. vanhetgoor

  In de jaren ’50 zijn veel verzetshelden alsnog gesneuveld omdat pas ná de oorlog bleek dat hun drijfveer om in het verzet te gaan anders was dan die van anderen. Voor sommigen was de reden van verzet de deportaties van joden. Sommigen hadden iets tegen het fascisme in het algemeen. Communisten zijn in de jaren ná WOII tijdens de Koude Oorlog weggewerkt. De zigeuners, homo’s en joden komen er in de herdenkingen van het verzet karig van af, te weinig mensen kunnen zich er mee verwant voelen. Wat ook meespeelt is dat families van verzetshelden ná de oorlog vaak pronkten met hun inmiddels in een praalgraf bijgezette Oom of Opa. De verzetsheld werd dan gebruikt als handelsmerk om te laten zien dat men allemaal goed geweest was tijdens de oorlog. Bij Walraven van Hall is dit ook het geval geweest. De Burgemeester Van Hall van de gemeente Amsterdam, daar is van alles aan fout geweest, incapabel en autoritair. Maar hij kon het redden dankzij zijn verwantschap met iemand uit het verzet, want dan moest die man toch ook wel goed zijn!

 6. Pit

  Over bankieren gesproken, ik begrijp wel waarom ik opnieuw meer moet betalen voor mijn betaalpakket:

  https://www.ad.nl/economie/ing-verhoogt-beloning-topman-hamers-met-50-procent~afab61ba/

  50% loonsverhoging = 3.000.000 euro per jaar = 57.534 euro per week = 8219 euro per dag!

  1. Siemien

   @Pit en zonder schaamte hè, zonder blikken of blozen, onder het mom Europees meekomen, Europa moet oprotten net als die zelfverrijkers bij de banken..

   1. Pit

    @Siemien: Ja zonder schaamte en de arrogantie mijlenver voorbij.

 7. Pit

  Goed dat deze vragen gesteld worden, nu nog het antwoord. Ik denk dat we daar lang op kunnen wachten.

 8. Ni28

  Het leuke aan poëzie schrijven is dat niemand precies weet waar het over gaat en iedereen doet alsof ie het weet want anders gaat ie af als een gieter. Goh, dit rijmt niet eens!

 9. Bes Tolen

  De NSB heeft slechts één keer meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen en wel in 1937. Het aantal was vier zetels op 100 dus 4% van het totaal. Per 10 mei 1940 toen nazi-Duitsland Nederland binnen viel, gold voor de Tweede Kamer nog dezelfde samenstelling.

 10. Bes Tolen

  De communisten hadden in de Tweede Wereldoorlog hun eigen programma. Onbetrouwbaar voor de Nederlandse bevolking. Ook onverantwoordelijk gedrag.
  Wat het was: een totalitaire beweging wat het nog steeds is. Jammer dat nu een zo groot deel van de Nederlandse en Europese bevolking dat maar niet wil begrijpen. In Nederland is het helemaal te gek voor woorden. De communistisch georiënteerde partijen hebben meer in de melk te brokkelen dan ooit te voren. Dat is schande zoals zowat de hele westerse politiek zich schandalig gedraagt gezien o.m. invloed van neo marxisme, multiculturalisme en cultuur marxisme. Ook hun lippendienst van de laatste decennia. Niet in het minst in Amerika trouwens, dat zo een gevaar voor zichzelf is en voor anderen. Mee gezien de verbazende samenwerking met ”deep state” waar veelal ultra rechts autoritaire krachten deel van uit maken en invloed in de media, linkser christendom, dito jodendom e.d. Trump zal er ook niet alles aan (kunnen) veranderen. Zo wordt het niks anders dan rotzooi. Dat mag de bedoeling niet zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.