Essay Sid Lukkassen: ”Men is uiterlijk politiek correct, maar in het stemhokje stemt men toch stiekem PVV”

Naar aanleiding van een eerdere reportage van de conservatieve avond in de Rode Hoed in Amsterdam, komt Sid Lukkassen met een verduidelijking van wat er gezegd is. Een inhoudelijke discussie over de ondergang van de beschaving en schoonheid.

Het was uitdrukkelijk niet de bedoeling van het event om tot een eenduidige conclusie te komen. Maar om via een bloemlezing te verkennen welke thema’s er leven aan de niet-politiek correcte kant van het intellectuele spectrum.

Robert Lemm: Ik wil de geschiedenis benaderen op dezelfde wijze als Oswald Spengler. Ik zie culturen als fenomenen die ontstaan, opbloeien en weer vergaan. Zonder daar verder een moreel oordeel aan te verbinden. We zien dat Europa op haar hoogtepunt was in de christelijke tijd: de katholieke kerk was destijds een sterke verbindende schakel. Met de komst van de Verlichting en de democratie, zou er een verval zijn ingetreden. Nieuwe ideeën hebben het christelijke verleden van Europa in een verkeerd daglicht gesteld. Zij beoordelen de kerkelijke Inquisitie bijvoorbeeld ongenuanceerd negatief.

Sid Lukkassen: Het is belangrijk om mensen aan te spreken op hun drijfveren, ambities en interesses, in plaats van te hameren op slachtofferschap. Helaas is er een deugdynamiek ontstaan die steeds dieper doordringt in alle facetten van het leven, van relaties tot vriendschappen en werk, wat nog wordt versneld door technologie. Want alles wat wij zeggen is direct openbaar. Dit leidt tot een nepwereld, waarin er enkelen weigeren mee te gaan in deze deugdynamiek. Zij zullen in de toekomst worden bekeken zoals de heilige armen in India worden beschouwd. Mensen die bewust sober leven en rondzwerven, en toch een zeker sacraal aura hebben. Zij worden zowel gezien als gekkies als verlichte wijsgeren.

Vergelijk deze situatie met een auto, waarbij je steeds minder vrijheid krijgt om naar links of rechts te sturen. Dit is geen probleem zolang je op de snelweg blijft. Maar wil je plots een afslag nemen, dan heb je geen keuze meer behalve dan om uit te auto te stappen en door de berm te zwerven. Op deze wijze zal er een ‘beroepsklasse van authentieke mensen’ overblijven: maar heel weinig lieden hebben de economische onafhankelijkheid die nodig is om nog écht te kunnen zeggen wat je denkt. Voor de grote meerderheid van het volk worden meningen als bedrijfsuniformen: uiterlijk politiek correct, maar in het stemhokje stemt men toch stiekem PVV.

Wat kunnen we hier tegen doen? Een eigen esthetiek van schoonheid present stellen die mensen aanspreekt en hen losweekt uit de deugdynamiek. Zelf mooie dingen creëren. Geef mensen het respect in eerlijke en zelfstandige arbeid terug. Ga online video’s bekijken over houtbewerking, handvaardigheid, fijnmetaal en chemie. Zo kunnen van onderop in de samenleving hele nuttig dingen worden gebouwd. Dit geeft de arbeidersklasse ook trots en zelfvertrouwen terug en zorgt dat niet iedereen een deugstudie in genderwetenschap hoeft te volgen om sociale eigenwaarde te kunnen hebben.

Het creëren van eigen schoonheid is ook noodzakelijk om te zorgen dat je geen nieuwe Frankfurter Schule wordt. Daarmee bedoel ik: alleen nog negatief over de macht kunnen spreken zonder eigen alternatief. Dan leef je alleen nog maar onder een horizon zonder hoop. Verder is de ontkerkelijking, in tegenstelling tot wat Lemm beweerde, in mijn ogen juist ook goed. Want de gevoelens van zonde, schuld en schaamte over het Europese verleden zijn eigenlijk religieuze denkbeelden maar nu gesublimeerd in de Social Justice Warrior (SJW) beweging. De ontkerkelijking betekent dat, zodra de SJW beweging is uitgevaagd, een authentieke wedergeboorte van Europa mogelijk wordt: een tweede Renaissance.

Esther van Fenema: Het belangrijkste is dat er vandaag geen verbinding meer is. Mensen gaan zich opsluiten in eigen kliekjes, met nadelige gevolgen, zoals groepen op sociale media waarin men elkaar bevestigt in Holocaust-ontkenning. De baleinen zijn uit de samenleving getrokken. Mensen gedragen zich nu als losse atomen die worden gestuurd via individuele driften.

Dit leidt tot totaal nieuwe sociale dynamieken en zo zie je leiders als Trump ontstaan, die los van sociale structuren kunnen inwerken op deze massa’s, die een eigen dynamiek hebben, een sneeuwvlokjesdynamiek: een wervelstorm van losgeslagen atomen. De oude sociale ordes werken niet meer in deze nieuwe situatie. De elite geeft hier echter geen serieus antwoord op maar blijft hangen in óf progressief moralisme, of positieve upbeat ‘you can do it!’ retoriek.

Paul Cliteur: We hebben meer dan ooit te maken met theo-terrorisme. Religieus geïnspireerde terroristische aanslagen. Hierover heb ik met Dirk Verhofstadt het boek In Naam van God geschreven. Maar ook andere goede boeken die spoedig zullen verschijnen bij Aspekt. Namelijk Cultuurmarxisme en Moord op Spinoza. De kern daarvan is dat we steeds minder vrij durven te denken, omdat anderen ons naar het leven staan.

Over Wilders kun je van alles vinden, maar het is gek dat die man al vijftien jaar dag in, dag uit beveiligd moet worden. Terwijl we het ook normaal vinden om grappen te maken over protestanten of katholieken. Maar er is kennelijk een groep in onze samenleving waar dat anders ligt. En toch is het niet de eerste reactie van premier Rutte om juist die situatie aan te kaarten, die men kennelijk normaal vindt. Nee, Rutte is de eerste om het verkiezingsfilmpje van de PVV te denouncen, in plaats van zich frontaal op te stellen voor de vrijheid van meningsuiting. En hierom is en blijft theo-terrorisme een uitdaging voor de essentie van het Westen, want die essentie is vrij van mening kunnen verschillen met daarbij ook scherpe kritiek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Original NL

  Niet verkeerd het stukje van Paul Cliteur.
  Zouden de huis trollen ook eens moeten lezen, maar die zullen er wel weer rechtse propaganda in zien.
  ….Tis allemaal de schuld van Wilders…….

 2. robroy

  We komen steeds verder in de buurt van als het goedschiks kan dan maar kwaadschiks en vergis je niet dit kan behoorlijk uit de klauwen gaan lopen .mark my words

 3. Floris

  “Want de gevoelens van zonde, schuld en schaamte over het Europese verleden zijn eigenlijk religieuze denkbeelden maar nu gesublimeerd in de Social Justice Warrior (SJW) beweging.”
  —————————————————————————————-
  Dat is juist. Deze achilleshiel komt uit het christendom.

  In de islamitische wereld, die minstens zoveel heeft om zich voor te schamen zo niet meer, kent men deze achilleshiel niet. Totaal niet.

 4. Svetlana

  PVV is slegte partei, en voormt een gevaar voor de islam. Islam is de relgie van vrede en tolerantie

  1. Rechtsaf

   Svetlana Golie Simons!! aka Wimsülsün aka Ernst aka Guusjes aka Kong hou je islamitische rotsmoelharsespoepoeface dicht

   1. loes530

    Ik snap niet wat ze hier zoekt die Svetlana

    1. Rechtsaf

     @loes zij/hij deponeert een absoluut tot op het bot schofferend reactie en vertrekt weer, dit noemt men ook trollen, vaak zijn het bekende als je een beetje goed kijkt..

    2. Ni28

     wat ook de andere trollen zoeken en waarvan ook de Russen terecht beschuldigd worden: onrust zaaien en DDS torpederen.

  2. Ni28

   Heb je die taalfouten expres voor Quispel gemaakt?

  3. Original NL

   Islam is een gevaarlijke sekte hoofdzakelijk beleden door analfabeten en bijgelovige geitenhoeders.
   U bent hier een schoolvoorbeeld van!!
   Uw tal iz egt slegt en uw uitspracken belageleik!!

  4. penis aqua di rosa

   He zwetertje: wanneer wordt jij eens wakker?
   Als ik zo her en der jouw postings leest, is er maar één iets wat belangrijk is om er naar te leven. De Islam. Ik wil je best even wakker schudden hoor: Islam hoort niet in het Westen, Islam loopt circa 1300 jaar achter in ontwikkeling en beschaving.
   Ik zou je dus willen adviseren als de islam zo belangrijk voor jou is, je te vestigen in een land in het midden-oosten. Daar kun jij aan je trekken komen en als moslima sta je echt op een voetstuk. Daar mag je alles wat je hartje begeert, alleen moet je dan wel werken voor je geld, anders honger lijden, maar oke, dan betaal je toch gewoon voor je eten in natura (zoals je op een posting met een ander onderwerp zelf aangeeft DE Turkse Bakker)

 5. sjun

  Ik zou het eufemistische ‘deugdynamiek’ herbenoemen tot deugterreur om nader te duiden wat er aan de hand is. Mensen worden immers gechanteerd om leuk mee te doen en vooral weg te kijken op straffe van en carrierebreuk en maatschappelijke buitensluiting. Justitie wordt misbruikt om de politieke mening de gewenste rchting op te krijgen en het system van islam boven de wet te stellen zodat kritiek daarop tot juridische vervolging leidt. Thilo Sarazzin gaf hier enkele jaren geleden al een waarschuwing over af in zijn boek Der neue Tugendterror – Über die Grenzen der Meinungsfreiheit in Deutschland.

  1. Ernst Quispel

   Wat kan die Sjun toch geleerd formuleren. Als je niet beter wist zou je denken met een echte academicus te maken te hebben.

  2. Pit

   @Sjun: Inhoudelijke Wimpie liet hierboven ook een scheet, ruik je’m?

   1. sjun

    Het is de rancuneuze matige Havist in hem die zich zo nu en dan laat gelden. Hij beseft dat pas als de bijlage al is ingeklopt en geplaatst.

 6. Rex Gildo

  Heeft ’t feit, dat de PVV voor de sleepwet heeft gestemd en de PVV-kiezers over het algemeen tegen, niet meegewerkt aan het slechte resultaat in Rotterdam, Den Haag en Almere?

 7. Babaji538

  Ik noem hen allen ‘morrelaars’.

  Petra Hermans

 8. Frits Jansen

  Edit redactie: EEN SCHANDELIJKE OPMERKING DIE EEN PERMABAN OPLEVERT. BEN JE GEK GEWORDEN?

  1. Seneca

   Edit,

   1. Ernst Quispel

    Edit door Redactie

    1. Rechtsaf

     Edit door Redactie.

 9. Ruud562

  @Svetlana
  Waar de moslim verschijnt is het de vrede, vrijheid en veiligheid die verdwijnt! Als sneeuw voor de zon!

  Wellicht moet je je eens verdiepen in realistische of wetenschappelijke geschriften in plaats van in een ophitsend en haatdragend sprookjesboek te blijven hangen!

 10. waakhond

  Europa was op zijn hoogte punt in de Romeinse tijd.
  De katholieke kerk hield alles bij elkaar ja maar gaf geen verbinding
  Ze roeide iedereen uit die niet katholiek was.
  Velen van hun misstanden zijn met hoge waarschenlijkheid in hun argieven te vinden.
  Oude Boeken die door geen enkele buitenstaander mag worde gelezen.
  Zelfs niet door christenen!!!!!!
  Buiten dat heb ik er niets op aan te merken.
  Vindt ik het een interessant en goed pleidooi.

 11. Gerlos

  De islam is achterlijk geloof u ziet de voorbeelden dagelijks, nu weer met die griezels van Haatpredikers.

  1. Rechtsaf

   @Gerlos islam is GEEN geloof

   De islam is een systeem, een ideologie met componenten:

   – militair (jihad)
   – economisch (uitlenen zonder rente)
   – justitieel (sharia)
   – religieus (koran)
   De religieuze component is niet los verkrijgbaar.

   1. Ernst Quispel

    Voor het christendom geldt precies hetzelfde.

    1. Holland

     Heb je teveel gezopen Quispel?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.