EXITPOLL AMSTERDAM: Forum haalt minder zetels dan verwacht, GroenLinks wint massaal

Baudet
Foto: Thierry Baudet. Bron foto: screenshot video ZoominTV

We wisten eerder op de avond al hoe het vandaag qua stembusgang in Rotterdam en bij het referendum over de Sleepwet is gegaan, en nu is ook een prognose beschikbaar voor misschien wel de spannendste stad: Amsterdam!

In Amsterdam was het vandaag extra spannend, vooral omdat hier veel partijen voor het eerst op het stembiljet stonden: zowel Forum voor Democratie als DENK en Sylvana Simons’ BIJ1 (ooit: Artikel1) deden voor het eerste mee en dat heeft nogal wat veranderingen teweeg gebracht in de hoofdstad!

Volgens de laatste peilingen kon Forum voor Democratie rekenen op vier zetels in de Amsterdamse raad: dat is hem dus niet geworden uiteindelijk. Nanninga en haar team moeten het met de helft doen: slechts zo’n 5% van de Amsterdammers heeft op Baudet’s partij gestemd, wat neerkomt op twee zetels in de raad. Goed, voor een partij die nog nooit eerder aan gemeenteraadsverkiezingen meedeed is dat geen rampzalige uitslag, maar het is zeker minder dan verwacht – en zeker dan gehoopt. Hebben de recente schandalen binnen de partij potentiële kiezers dan toch afgeschrokken?

Wie betere zaken heeft gedaan, is DENK: dat kon op drie zetels rekenen volgens de peilingen, en dat blijkt te kloppen: Kuzu’s lokale mannetjes en vrouwtjes kunnen, net als de moederpartij in de Tweede Kamer, een drietal naar de Amsterdamse raad sturen. Ja, het lijkt erop dat het stemadvies dat vandaag in stemlokalen werd gegeven de partij geen windeieren heeft gelegd!

En dan hebben we nog BIJ1, dat volgens de peilingen op één zetel kon rekenen. Ook die voorspelling kwam uit: Sylvana Simons mag dan toch plaats gaan nemen als volksvertegenwoordigster, hetzij lokaal – en niet zoals ze vorig jaar zo graag wilde, nationaal. Het zal de toch al versplinterde Amsterdamse samenleving geen goed dan, laten we het zo zeggen.

Toch kunnen we dit artikel niet afsluiten zonder de echte winnaar van de avond te noemen: GroenLinks. Dat heeft bijna een verdubbeling van zetels mogen incasseren: deze rakkers hebben hun collectie aan gifgroene bankjes van zes naar elf mogen uitbreiden, waarmee ze in één klap de grootste partij in Amsterdam zijn, en dus het voortouw mogen nemen in de coalitiebesprekingen. Allemaal ten koste van D66 (14 naar 9) en de PvdA (10 naar 5) natuurlijk…

Amsterdam

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

58 reacties

 1.   

  De electorale potentie van het FvD is beperkt en dat ligt vooral aan een drie factoren: een matig getalenteerde en nogal bange lijsttrekker, de algemene malaise van populistisch rechts en de sterke opkomst van links.

  1.   

   vooral aan een = vooral aan

   1.   

    ik ga ff een vraag maken en daar zelf op antwoorden want ik ben sneu. PS van 0 naar 2 zetels voor forum is fantastisch.

    1.   

     Voorlopige uitslag referendum
     atm 57% tegen, dit wordt leuk ;)

     https://nos.nl/artikel/2223707-exitpoll-referendum-voor-en-tegen-vrijwel-gelijk.html

  2.   

   Ik heb liever iets populistisch (dus een probleem te veel aan de tand voelen) dan het probleem niet zien ( of nog erger expres negeren)

  3.   

   Straks vertel je me nog dat het om een matige Havist gaat.

   Amsterdam wil eerst wel eens zien wat het voor vlees in de kuip heeft en bovendien was hetvaltijd al een met uitkeringen en subsidies afhankelijk gemaakt electoraat naast daadwerkelijk ondernemingsgerichten.

   Duielijk werd dat GroenLinks de excuusstem geworden is voor losgeslagen PvdA-ers die nu ook in de beweging rondom Pechtold en een vooral op Brussel gerichte Ollongren teleurgesteld blijken te zijn. Na deze periode wordt ook GroenLinks afgerekend op de oplopende kosten van groene ideetjes van/voor lobbyisten en de dessastreuze gevolgen daarvan voor de stadseconomie en het vrij besteedbare inkomen.

 2.   

  Van nul naar twee, da’s warempel geen kattenpis.

  GL de grootste? Nou Amsterdam, succes met de autopesters.

  1.   

   @Pit
   De “autopesters” hebben ons destijds genezen van wat wel een “verkeersinfarct” wel genoemd.
   Zoals nu zich niemand meer kan voorstellen dat er 20 jaar geleden nog overal mocht worden gerookt, is het ook onvoorstelbaar geworden dat vroeger in Amsterdam iedereen overal mocht karren in alle richtingen, en zijn vehikel overal mocht parkeren.
   Overigens hebben de ondernemers bij monde van de VVD vrij snel ingezien dat autootje pesten goed was voor iedereen, zelfs voor de automobilisten.

   1.   

    Zou het aanbod aan auto’s hier niet debet aan zijn. In 1907 reden in Nld 1500 auto’s en in 2017 8,2 miljoen.

    1.   

     @Stanley
     We hebben het niet over 1907 maar over eind jaren 70 tot eind jaren 80. Er werd in de jaren 60 al gesproken over een “verkeersinfarct”, omdat alles overal muurvast zat.
     In de jaren 70 werd begonnen aan de uitrol van een ambitieus plan genaamd Verkeers Circulatie Plan. Dit werd gefaseerd uitgevoerd. De hele binnenstad ging hiervoor op de schop.
     Het heeft geleid tot een goeie doorstroming, P&R-terreinen rond de oude ring, beter openbaar vervoer met vrije trambanen, en een giga fietspadennet.

     Je gelooft met misschien niet, maar dit was het resultaat van samenwerking tussen (oa) PvdA, VVD, en winkeliersverenigingen.

     Ik dacht dat je kan stellen dat het aardig gelukt is, al is er door de groei van Amsterdam wel een volgende fase nodig geworden.

 3.   

  GroenLinks is nog erger dan D66.

  Weglopers.

  1.   

   Ach die stad mag helemaal naar de klote gaan. Zo lang het maar niet uit een landelijk potje komt ;)

  2.   

   Ik heb er langs op moeten wachten Guus eindelijk een keer met je eens.

 4.   

  2 zetels in A,dam, dat is een ongelovelijk succes,
  D666 maakt een duik, pechthold speelt de referendum blues, GEWELDIG!!, de lul.

  Morgen gebak

  1.   

   “2 zetels in A,dam, dat is een ongelovelijk succes”

   :)

   1.   

    hoeveel rechtse zetels waren er voorheen in amsterdam?

    ohja.. vvd was ultralinks

   2.   

    @Ernst ernst zal wel heel erg in zijn nopjes zijn dat Denk zetels heeft gewonnen hè Ernst als islamslet vind dat natuurlijk geweldig

    1.   

     Nee, ik zie niets in DENK. Het is een gevolg van mislukte integratiepolitiek, met name veroorzaakt door Wilders c.s.

  2.   

   Inderdaad Fender.

   En nu uitbouwen.

   Chapeau FvD!

  3.   

   Niet overdrijven , beetje succes en tegelijk beetje tegenvaller , ik had ze wel meer gegund maar het is niet anders.

 5.   

  Schaamteloze vertoning van de grootste verliezer Pechtold die geeft een speech als een overwinnaar overtroeft de tegenvallende score van FvD. Demonisering heeft zijn werk gedaan.

 6.   

  PVDA ten dode opgeschreven.D66 boontje komt om loontje, SP groot verlies.
  GL wint alleen in studentensteden .
  PVV makt goede stappen vooruit overal gekozen waar ze voor de eerste keer mee doen-
  Ik zie helemaal geen tussenstand van de sleepwet.
  FVD gaat te onder aan de tel corruptie in Amsterdam.
  Links totaal op enorm verlies.

 7.   

  @Ernst Quispel

  hahahaha, Al was het er maar 1.

  Laatste tijd nog wel eens in A,dam geweest?
  Zelden zo,n stel verdwaasde bladapen gezien.
  SS een zetel, je lacht je rot

  Grootste winst is toch het verlies van Pechthold, de boodschap van penthouse, toon geen emotie bij verlies, NEE dat doen wij wel, tralalala

  1.   

   SS zit op dit moment op 0.

 8.   

  Baudetje heeft ook alle geluk van de wereld.
  Waarschijnlijk slechts 2 zetels.
  Hoeft hij niet samen te werken met het kartel, de gelukvogel.

  1.   

   Is drie geworden

   1.   

    redelijk in lijn met de eerdere peilingen.

    domvolk links snapt niet dat overduidelijk links amsterdam niet zomaar FvD gaat stemmen.

    elke inbraak in de linkse kliek is winst, met 2 zetels in de eerste kamer heeft FvD al genoeg schade aangericht aan bestaande partijen.

    dit gaat in amsterdam ook gebeuren no worries!

    1.   

     oeps dat moet natuurlijk zijn de tweede kamer :P

  2.   

   @Kok
   Messcherpe analyse.

 9.   

  Alle verliezers hebben eigenlijk gewonnen en anders heet het versplintering, wat een slap gelul.

 10.   

  Wat is de winst eigenlijk van GL in wat grote steden maar in de rest van Nederland zie ik ze helemaal niet voorbij komen

  1.   

   Moet dat dan?

   1.   

    Nee liever niet.

 11.   

  Wat zal Messias Ezel balen. Twee zeteltjes, dat steekt nogal pover af bij het resultaat van GroenLinks.
  Voor Annabel lijkt het me alleen maar goed. Zij kan zich de komende jaren gaan bewijzen in de constructieve oppositie, zonder haar handen vuil te hoeven maken met het besturen van de stad, onervaren als ze nog is. Doet ze het goed? Dan is FvD over vier jaar gegroeid. Ik heb haar hoger zitten dan haar baas. Werk aan de winkel, meid, laat je handjes wapperen!

  1.   

   En gezond eten, natuurlijk.

   :)

  2.   

   Beuk .
   Twee zeteltjes t weghalen z verplaatsen twee ezeltjes
   dat klopt beter .

 12.   

  Mijn arm Amsterdam gecondoleerd met deze uitslag.
  Maar goed dat de echte Amsterdammers er niet meer wonen.

 13.   

  Dit was vermoed ik de laatste keer dat ik heb gestemd
  (zonder zuurheid, meer een constatering, twasunmoetje, Sisyphos and all that)
  We moeten eerlijk zijn.
  We kunnen hoog en laag springen.
  Maar Links, de Staatsmedia en de islamisten hebben een verpletterende overwinning behaald.
  Ik besef dat ik bij een piepkleine minderheid behoor die het schip enigszins wil bijsturen.

  Ik feliciteer hierbij Beuk en Guus.

  1.   

   Hoezo links.

  2.   

   Bedankt voor je felicitaties @Raaf, maar als je alles bij elkaar optelt, heeft er juist een kleine verschuiving naar rechts plaatsgevonden.
   Klaver juicht over een “historische overwinning”. De waarheid is dat GL slechts 3,4 procent van alle stemmen heeft binnengesleept.

   Hopelijk ben je hiermee een beetje getroost.

   1.   

    Dat percentage van 3,4 % kan volgens mij niet kloppen. Voor zover ik weet oogste GL 19,7 % van de stemmen.

    1.   

     @Ernst
     I stand corrected. GL *groeide* met 3,4 procent.

 14.   

  GEWELDIG! Silvana mag eindelijk regeren. Wat zal zei geweldig zijn voor de stat. IN YOUR FACE witprivilege partijen. Afgezien van Groenlinks hebben alle witte partijen verloren en ook Groenlinks zal door Silvana heel goed in de gaten woorden gehouden.

  1.   

   Het wordt hoogstens luidruchtig in de gemeenteraad.

 15.   

  Hoog tijd om op DDS een verkiezingscampagne te houden.Dan stem ik Quispel weg !

  1.   

   Op zich geen gek idee Bas, we kunnen de plussen voor jouw voorstel tellen:

   +1

   1.   

    Wel goed tellen Pit ! .
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Koffie!

 16.   

  De PVV komt met vier zetels in de gemeenteraad van Venlo, waar Geert Wilders is geboren. De partij kreeg bijna 10 procent van de stemmen. De PVV wordt de vijfde fractie in de gemeenteraad van de Limburgse stad. Nieuwkomer EENLokaal wordt vanuit het niets de grootste, net voor het CDA. Zij krijgen allebei zeven zetels. De VVD was de grootste, maar die partij zakt van acht naar zes.

  In de dertig gemeenten waar de PVV meedeed heeft de partij overal een flinke voet tussen de deur. PVV-leider Geert Wilders benadrukt dat in de meeste gemeenten vanuit het niets meteen twee of meer zetels zijn behaald.

  Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen deed de PVV in twee gemeenten mee. Wilders vermoedt er nu in één keer zestig tot mogelijk negentig raadsleden bij te krijgen.

  Hij erkent dat het in sommige gemeenten, zoals Rotterdam, het resultaat tegenvalt. Daar had de PVV forse concurrentie van het plaatselijke Leefbaar Rotterdam. ,,Maar ons belangrijkste doel, een forse uitbreiding van het aantal zetels en het PVV-geluid nu in dertig gemeenten te laten horen, dat is gelukt”, aldus Wilders.

 17.   

  De Telegraaf kopt:

  D66’ers likken hun wonden nu ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in veel grote steden hun eerste plaats hebben moeten overdragen aan GroenLinks. Zo wordt in Amsterdam en Utrecht de partij van Jesse Klaver het grootst. De lokale partijen hebben tot nu toe verreweg de meeste zetels gewonnen. Zo heeft Leefbaar Rotterdam met overmacht gewonnen in Rotterdam.

  D66 of GL, het is lood om oud ijzer. Maar de dreun voor D66 voorspelt veel goeds!

 18.   

  DENK balanceert op het antisemitische randje
  https://opiniez.com/2018/03/18/denk-balanceert-op-het-randje/

  1.   

   @Ritter: Onder de dikke islamitische halalschil zit natuurlijk een hele grote antisemitische en anti-joodse haatpit, daar zijn we het allemaal wel over eens. Islam is letterlijk levensgevaarlijk en de islampleitbezorgers verklaren ons in feite de oorlog.

   #daralharab

 19.   

  Bij de NOS toch drie zetels na al dat demoniseren van deze partij. FvD is toch winnaar en D66 de grote verliezer. En het belangrijkste is dat de referendum als instrument gewonnen heeft met als kers op de taart een mogelijke nee tegen de sleepwet.

 20.   

  Winst DENK is slecht voor Nederland. Het bewijst het gelijk van baba Vanga: Tegen 2030 uitgeroepen kalifaat in Europa. Laten wij hopen in haar ongelijk maar dan moet eerst verstand terugkeren in Europa.

 21.   

  De enorme dreun voor D66 maakt heel veel goed. Pechtoldtje kreeg wat ie verdient. Plus het bewijs dat een referendum het instrument is voor de ultieme democratie en die D66 heeft weggegooid.

  1.   

   Helaas kreeg charmante indomarokaan Jessie Klaverblad een positieve dreun vooruit (alleen in Amsterdam en Utrecht) maar dat zal hem niet beletten trots de lijn van opoffering van witte Nederlanders voor republiek Allochtonië voor te zetten.

 22.   

  Groenlinks is vooral een teken van zwakte. De stem van de antiheld die zichzelf en zijn landgenoten liever opoffert aan buitenlandse religies dan zijn land verdedigd tegen deze indringers van de democratie en vrijheid. Mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is want als ze over 50 jaar in een moslimstaat Marokkodam of Rottiedam verplicht door de sharia hun dreadlocks moeten afscheren piepen ze vast wel anders.

 23.   

  Moslims het schoenmaat IQ waarom ?
  Er zou geen moslim in Rotterdam willen wonen wij zeggen
  dan wel hier Roterdam maar de echte naam is ?
  Rotjeknor die krijgen dus niet1 maagd als zij zeggen waar
  zij vandaan komen .

 24.   

  Dat de Groenen zoveel zegels hebben veroverd, zullen velen niet verbazen. Het ging niet om J. Klaver, maar om een partij die bezorgd is van de dreiging van alle vormen van milieu problemen, vooral lucht, zee, en grond vervuiling. Deze grote problemen vinden
  vele kiezers belangrijker dan zakken als rassen discriminatie, en onderdrukking van bepaalde bevolkingsgroepen. Waar sommige partijen helemaal geen aandacht besteed
  aan grote milieu problemen, dit groene partij doet het wel. Kortom, terwijl sommige partijen geen interesse hebben in het beschermen van ons leefmilieu, Groen Links heeft
  uitgeroepen dat dit hun hoofddoel is. Hoewel ik ook andere belangrijke doelen in gedachten heb, wens ik dit kleine bewuste partij succes.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!