Facebook heeft slecht nieuws voor Remain-gekkies: geen nieuw bewijs gevonden voor invloed Rusland op Brexit-referendum

Ach wat jammer nou, ze hebben dus géén goede reden om de uitslag ongedaan te maken!

Britse Remainers — voorstanders van voortgezet Brits lidmaatschap van de Europese Unie — zullen ongetwijfeld een beetje teleurgesteld zijn in Facebook. Zij hoopten namelijk dat “ander onderzoek”van de sociale media-gigant zou aantonen dat de uitslag van het Brexit-referendum grotendeels beïnvloed was door Rusland. Britten stemden alleen maar om uit de EU te stappen, hadden deze zeurpieten besloten, omdat ze stiekem zwaar gemanipuleerd werden door Moskou.

Helaas, dat blijkt toch niet helemaal te kloppen:

Beleidsdirecteur Simon Milner van Facebook UK stuurde woensdag een brief naar de betreffende Lagerhuiscommissie waarin hij zegt dat zijn bedrijf sinds half januari heeft geprobeerd aanwijzingen te vinden voor gecoördineerde Russische activiteiten rond brexit die nog niet eerder waren ontdekt. Dat werk is vruchteloos gebleven.

Eerder deed Facebook vergelijkbaar onderzoek. Toen was gebleken dat er maar een “paar” gevallen waren van mogelijke Russische trollen die propaganda verspreid hadden. Maar, hoopte het Lagerhuis, wellicht dat uit extra onderzoek zou blijken dat het allemaal wel degelijk één groot complot was.

Niet dus. Het Leave-kamp heeft het referendum gewonnen omdat Britten gewoon niet deel willen uitmaken van een log, bureaucratisch en ronduit totalitair Europees monster.

Vreselijk jammer natuurlijk voor Remainers, maar ze zullen dus op zoek moeten gaan naar een ander excuus om de uitslag van het referendum naast zich neer te leggen. Rusland had er in ieder geval niets mee te maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Guus Geluk

  Dat leek me ook niet waarschijnlijk. Een minimale meerderheid was voor EU-uittreding, dus veel Russische bemoeienis zal er niet zijn geweest. Of die was er wel en had amper invloed op het stemgedrag.

  1. DolleDries

   Goede motivatie Guus hieruit blijkt dat de invloed van Rusland op de verkiezing van Trump er ook niet was dus

   Dat leek me ook niet waarschijnlijk. Een kleine meerderheid was voor Trump, dus veel Russische bemoeienis zal er niet zijn geweest. Of die was er wel en had amper invloed op het stemgedrag.

   Maar een meerderheid is een meerderheid toch, zijn we van dat Russisch gezeur ook af.

   1. Guus Geluk

    De Russische inmenging in de VS was er wel degelijk, maar had nagenoeg geen effect op het stemgedrag. Dat maakt de zaken overigens niet minder ernstig.

    In Groot-Brittannië was er geen sprake van Russische inmenging en dat is ook goed te zien aan de uitslag: slechts een kleine meerderheid stemde voor EU-uittreding.

    1. DolleDries

     De Russische inmenging in de VS was er wel degelijk,

     Tja.

    2. Ernst Quispel

     In elk geval staat vast dat Rusland op grote schaal probeert de publieke opinie in het Westen te beïnvloeden en dat ze mbt het uiteenvallen van de EU een motief heeft.
     Hoogstens kun je zeggen dat ze in dit geval weinig succes hadden.

     1. Guus Geluk

      In deze aanval is men inderdaad niet geslaagd, maar de Russische elites zullen het hierbij niet laten. Daarom moeten we ons niet naïef opstellen.

     2. Stanly2000

      Wat een complotdenker bent u! Heeft u misschien een bron of een betrouwbare link?

    3. Kodi

     Wassila Haichi, TK-lid voor D’66, ging zich, betaald met wachtgeld, inzetten voor de Clinton Campagne.

     Van het Ministerie van OWH kreeg de Clinton Foundation vele miljoenen gratis geld.

     Heet dit nou wel of niet beïnvloeding van de Amerikaanse Presidentsverkiezingen, Guus? In beide gevallen was er Nederlands overheidsgeld mee gemoeid.

     1. Ernst Quispel

      Kodi is de slimste niet maar deze politica verliet de politiek om wat anders te gaan doen. Een wachtgeldregeling betekent niet dat de Overheid geld in beinvloeding van verkiezingen in een ander land steekt.

      Misschien is het afsnijden van kelen meer jouw ding.

     2. Guus Geluk

      Nederland doneerde geld aan de Clinton Foundation in het kader van een één of andere ontwikkelingsproject. Dat heeft niets met de presidentsverkiezingen van doen. Nederland heeft ook niet gedaan wat Rusland deed, integendeel, zij heeft samengewerkt met de Amerikaanse veiligheidsdiensten tegen de hackersgroep Cozey Bear.

   2. Pit

    @DD: Wat een geluk dat de VS zich niet meng in Russische aangelegenheden, dat zou pas verrassend zijn.

    1. Guus Geluk

     Aan wiens kant staan jullie eigenlijk? Die van onze Westerse bondgenoot of die van Rusland?

     1. Ernst Quispel

      Goede vraag Guus. Deze NSB-mentaliteit roept vragen op.

     2. DolleDries

      Aan de kant van de waarheid en zeker niet aan de kant van het opruien tot WOIII.

     3. Guus Geluk

      In dat geval meen ik dat je de Russische inmenging veroordeeld?

     4. DolleDries

      De waarheid is dat zowel het Westen en Rusland elkaar proberen te beïnvloeden dat is de waarheid.
      Bij jou staat de vinger maar één kant op.

     5. Guus Geluk

      Waarom veroordeel je de Russische inmenging in de Amerikaanse dan wel Europese verkiezingen niet en blijf je om de zaken heendraaien?

 2. corfo

  Dat hele z.g. “Rusland-verhaal” is door slechte verliezers de wereld in geholpen.
  Zowel in Amerika als in Europa is geen Russische inmenging geconstateerd.
  Maar pas op :
  het linkse gajes heeft binnen de kortste keren wel weer iets nieuws om op te schieten !

 3. Pit

  Facebook is net als de vaginamonologen van Petra Hermans, zó 1999!

 4. Babaji538

  Als je eenmaal buigt,
  ben je mooi de haas.
  Kakkerlakken laten zich lekker uitzuigen.

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonologen, als je eenmaal buigt, ben je mooi de haas.

 5. Ben Zine

  Dat hele Rusland verhaal is één groot slepend hoofdpijndossier geworden voor links, als een kuil die ze hebben gegraven voor de tegenstander, maar waar ze zelf zijn ingevallen. Wel vermakelijk om te zien hoe ze blijven worstelen om totaal gezichtsverlies te voorkomen.

 6. Ernst Quispel

  Er zijn veel andere argumenten om de Brexit terug te willen draaien.

 7. Guus Geluk

  “Russia threat should unite us, not divide us: “It’s not about Republicans or Democrats. They’re coming after America, which I hope we all love equally… And they will be back, because we remain…that shining city on the hill, and they don’t like it. “ Me (Senate Intel 6/8/17)” – James Comey (https://twitter.com/comey/status/956352301572206592)

  Comey heeft hierin natuurlijk gelijk. Vervang “Republicans or Democrats” voor “links en rechts” en “America” met “Europa”.

  1. tomygun

   En Petra met Wim .

 8. Kodi

  Al dat gebedel bij de Britten door diverse regeringsleiders in vele EU-landen om voor Bremain te stemmen heet geen beïnvloeding?

 9. Heinz

  Welk belang zou Rusland er bij hebben? Zij doen nooit iets zonder een bedoeling. Die Brexit was in feite pootje haken door een opruiende opportunist Nigel Farage die het tournooi al hoog en breed heeft verlaten. Hij heeft er nu nog de slappe lach van ten koste van de bevolking.

  1. Ni28

   Rusland heeft belang om het Westen uit elkaar te spelen. Helaas doet het Westen het zelf al en zonder Russische hulp. Die dragen er wel voorzichtig bij net als met de rel met Wilders nu. En kan iemand ze iets verwijten? Dat zij hem uitgenodigd hebben? So what? Listige lui, die Russen.

   1. DolleDries

    Rusland heeft belang om het Westen uit elkaar te spelen.

    Verrek andersom niet.

 10. Julian

  Hoezo slecht nieuws. Dat er geen beïnvloeding was is toch goed nieuws. Ongeacht de uitslag.

 11. Ni28

  De wanhopige strijd van Links tegen Rechts lijdt weer een nederlaag. Het zwartmaken van personen of ontwikkelingen door leugenachtige beweringen wilt maar niet lukken. Er zal vast een nieuwe tactiek komen want er moet een schuldige zijn en het is natuurlijk Links niet die gefaald heeft. Dat geven zij niet toe. Kinderachtige politieke correctheid maar triest voor de burger die altijd de slachtoffer blijkt.

 12. Frits Jansen

  De Brexit is geforceerd door “Cambridge Analytica”, hetzelfde reclamebureau dat het Forum voor Democratie in het zadel hielp. Dat is een stelletje extreem uitgekookte lieden dat gewetenloos gebruik maakt van alle mogelijkheden die het moderne internet biedt, zoals het sturen van de publieke opinie met gekleurd nieuws.
  Met zulke Britten heb je geen Russen meer nodig.

  1. Holland

   Frits Jansen, Cambridge Analytica is geen reclamebureau in de traditionele zin, maar een particulier Amerikaans bedrijf dat datamining, data-analyse en direct marketing combineert in het domein van publieke verkiezingsprocessen. Over de effectiviteit lopen de meningen uiteen. Zie De Correspondent: https://decorrespondent.nl/6186/heeft-dit-mysterieuze-britse-databedrijf-donald-trump-echt-president-gemaakt/190256616-962c09a3

  2. Original NL

   Wat een lulkoek….
   De meerderheid van het britse volk heeft gewoon genoeg van de eindeloze instroom van eisende en klagende gelukszoekers.
   Dát was de trigger voor brexit…en niets anders!

   1. Original NL

    En dat is ook precies de reden waarom ik FVD en PVV stem!

    1. Original NL

     En Quispel met zijn vriendjes zijn voor een toekomst van mijn achter kleinkinderen waar partijen als denk een grote (moslim = achterlijke) invloed op het dagelijkse leven gaan krijgen.
     Daarom dienen deze lieden met alle mogelijke middelen bestreden te worden!!!

 13. Ernst Quispel

  Inmiddels verschijnen steeds meer aanwijzingen dat de Brexit, evenals de verkiezing van Trump, van leugen en bedrog aan elkaar hangt.

  https://www.channel4.com/news/brexit-campaign-was-totally-illegal-claims-whistleblower

  1. Holland

   Hahaha, gekkie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.