Femke Halsema in essay: ”Conservatieven pronken met linkse waarden”

Femke Halsema gaat een essay uitbrengen voor de Maand van de Filosofie. De voormalige GroenLinks-leider legt uit dat rechts-conservatieve denkers en politici zelf geen goede ideeën hebben, maar dat ze linkse waarden hebben gekaapt en er ‘rechtse ideeën’ van hebben gemaakt. Ze wil dat links haar waarden weer claimt.

De erfgenaam van Nederland als een ‘open, tolerant en democratisch land’ (Baudet) is niet ‘nieuwrechts’, maar de progressieve beweging. Of zoals ik ooit wat pesterig vroeg tijdens Balkenende’s normen- en waardendebat: “Door welke politieke geschiedenis en idealen willen wij ons laten inspireren? Wat houden wij de mensen – vooral jongeren en migranten – voor als lichtend voorbeeld? Is dat de benepen conservatieve moraal van gehoorzaamheid, zwerfvuil en hondepoep? Of zijn dat de progressieve waarden van tolerantie en openheid, van mensenrechten in buiten- en binnenland, van vrijheidsrechten die de gewone man tot een gelijkwaardige partner maken van de macht?”

Ze betreedt hier een arena waar al iemand anders hetzelfde heeft georeerd: Merijn Oudenampsen. In zijn boek, The Conservative Embrace of Progressive Values: On the Intellectual Origins of the Swing to the Right in Dutch Politics, legt hij eigenlijk precies hetzelfde uit als wat Halsema in haar eigen essay gebruikt. Alleen gebruikt zij een andere schrijver, de Amerikaan Richard Rorty, om een Amerikaans voorbeeld erbij te halen. Oudenampsen wordt later in haar essay er ook nog bijgehaald, waarmee zij wil benadrukken dat er een nieuwe vorm van ‘links nationalisme’ moet komen.

Halsema gebruikt deze voorbeelden, om te duiden dat nationalisme niet rechts is of links, niet conservatief of progressief, maar dat het noodzakelijk is. Ook in een utopische wereldstaat, stelt zij, moeten natiestaten het beleid uitvoeren. Dus kosmopolitisme en internationalisme kunnen verenigd worden met het nationalisme. Halsema lijkt met dit betoog een antithese te willen opstellen tegen de conservatieven die tot nu toe het nationalisme als hun stokpaardje hebben gebruikt. Dat doet ze ook op een zeer eloquente en mooie manier:

Nationalisme is niet per se conservatief of reactionair, patriottisme en vaderlandsliefde zijn wel degelijk verenigbaar met progressieve waarden zoals openheid, tolerantie of kosmopolitisme. Nationale identiteit is immers een product van de verbeelding, van de verhalen die telkens opnieuw worden verteld en symbolen waar grote culturele betekenis aan wordt toegedicht, zo betoogt Benedict Anderson in 1983 in ‘Imagined Communities’. Dat geldt niet alleen voor het ‘Wilhelmus’ (pas sinds 1932 volkslied), maar ook voor politieke keuzes (euthanasie, homohuwelijk), of voor hoe we ons nationale zelfbeeld mede laten bepalen door hoe we schokkende gebeurtenissen gedenken (Tweede Wereldoorlog) of vergeten (politionele acties).

Men zou kunnen stellen dat het Thierry Baudet en andere conservatieve denkers is gelukt om een paradigma verschuiving te laten plaatsvinden. Halsema denkt misschien hier een mooie draai te geven aan het nieuw te vormen ‘links-nationalisme’, maar uiteindelijk zijn het de zogeheten ‘nieuwrechtse’ bewegingen die een overwinning hebben behaald. Dat zullen veel linkse politici en denkers vast ook vinden, omdat ze nationalisme nog steeds erg eng vinden.

Al met al, wat je ook vindt van Halsema, ze is een intelligente en goede vrouw en was een van de beste politici in de afgelopen decennia. Ze laat met deze essay zien wat ze denkt en voelt en stelt op een eloquente wijze samen wat het links-nationalisme zou kunnen zijn. Een beetje wat we hadden met Jacques Monasch. Helaas is hij er niet meer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Floris

  “conservatieven-pronken-met-linkse-waarden”.
  —————————————————–
  Nee, conservatieven hebben bepaalde progressieve waarden die in de jaren 70 zijn bevochten onderschreven. Dat is wat anders dan ermee pronken.

  Wat nu speelt, en Jan Roos heeft daar keurig de vinger op gelegd in z’n recentste column, is dat links z’n eigen waarden heeft verlaten door de islam te knuffelen. Citaat Jan Roos:

  “En links heeft deze progressieve vrijheden simpelweg verkwanseld. Ze hebben ze niet tot nauwelijks verdedigd. Dat komt door de multiculturele samenleving: links heeft met haar tolerantie ten aanzien van intolerantie haar eigen glazen ingegooid. Het omarmen van de islam is daarbij de grootste fout geweest, want hoe kan je roepen dat je voor rechten van homo’s en vrouwen opkomt en tegelijkertijd vrouwenonderdrukking en homohaat binnen deze religie accepteert omdat het nou eenmaal “hun cultuur” is? Hoe is het mogelijk dat je zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting, maar alles en iedereen die het niet met je eens is uitmaakt voor extreem-rechts, fascist, racist, xenofoob, homofoob of islamofoob? Uit angst voor de islam, de knuffelbeer van links, kunnen cartoonisten, cabaretiers en kunstenaars zich niet meer vrijuit uiten. En juist door het opengrenzenideaal van links zijn verworvenheden van het sociale vangnet afgebrokkeld.”

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/03/column-jan-roos-femke-halsema-heeft-haar-linkse-waarden-helemaal-niet-terug-te-eisen-ze-moet-zich-doodschamen/

 2. Floris

  Nog een onderwerp waarop links volledig van het padje is geraakt: antisemitisme.

  “Het boek van Kressel belicht een van de grootste raadsels van onze tijd. Het gaat over de weigering van de westerse elites en van de westerse intelligentsia om het radicale en massale antisemitisme in de islamitische wereld waar te nemen, laat staan dit te begrijpen of zelfs te bestrijden. De auteur beschrijft de paradox dat westers links, dat de strijd tegen iedere vorm van racisme en fascisme tot zijn doelen verklaart, uitgerekend dan faalt als het om het nazi-achtige antisemitisme gaat zoals dit bijvoorbeeld te vinden is in de charta van Hamas. Zijn boek is belangrijk, omdat het zich niet beperkt tot de voorstelling van dat antisemitisme, maar de scandaleuze ignorerende omgang met deze Jodenhaat tot thema maakt.
  […]
  In een tweede stap laat Kressel zien hoe de spelers van het Westen deze “epidemie van haat negeren of verkeerd begrijpen of met opzet bagatelliseren.” Aan de top van deze “samenzwering van het zwijgen”zouden “mensenrechtenactivisten, academici, maatschappelijk werkers, links georiënteerde politieke leiders, linkse journalisten, progressieve christelijke sektes, ambtenaren van de VN en anderen staan, van wie men eigenlijk verwacht dat zij het openlijke vooroordeel met kille vastberadenheid tegemoet treden.” Het lukt Kressel om zijn centrale these van de “samenzwering van het zwijgen” met veel indrukwekkende voorbeelden te bewijzen.”

  http://www.matthiaskuentzel.de/contents/warum-wird-ueber-den-islamischen-antisemitismus-geschwiegen

 3. Marija

  Jomanda halsema

 4. meijer61200

  Is pronken met linkse waarden door conservatieven dan ook; Rijden in een ouwe walmende diesel? Je kinderen bewust van een te zwarte school afhalen? Je eigen de pleuris roken? Hahaha, het blijft lachen met de hypocrieten van GL.

  1. Ernst Quispel

   Ik ben met meijer van mening dat we de diesel moeten verbieden.

   1. Koos sssss

    Verbieden…… Geen redelijkheid, maar dwang. Dat is dan wel weer erg links.

    Ironisch is, dat linkse heilstaten en een leefbaar milieu in praktijk niet best samengaan.

    1. tomygun

     Koos ,
     Links heeft geen waarden nooit gehad ook .
     Of je moet liegen en bedriegen en op de zak van een
     ander leven enige waarde geven .
     Links gebruikt net als de islam ook kinderen als wapen .
     Pomp dat linkse idee van af de eerste schooldag in hun kop.
     Bij iedere gebeurtenis zet kinderen op de voor grond zorg
     er voor dat alle aandacht naar dat kind gaat hulp middelen
     zijn toegestaan om aantebrengen om het beeld teversterken .
     Het motto van links , als het eerste schaap maar over de dam is.
     De rest volgd.

 5. Koos sssss

  Links heeft haat linkse waarden bij het grofvuil gezet om allochtonen en destructieve profeten te plezieren. En nu klaagt links, dat rechts zich die waarden heeft toegeëigend.
  Hoe debiel wil je het hebben.

  Misschien moet mensje Halsema de overstap maken naar FvD.
  Domweg omdat die rechtse partij de linkse normen en waarden meer benadert dan haar oude Groen Links.

 6. EllyD18

  Met de waarden van links is het droevig gesteld hoor. Nou GL “groot” wordt, wil Femke even de prijs op komen halen. Is de wachtgeldtijd voorbij of zoiets dergelijks ?

 7. Uiterst Links

  Femke Halsema heeft een punt in haar betoog maar ze vergeet hier toch een ding op te noemen. Links draagt hier ook verantwoordelijk bij doordat ze het neoliberalisme omarmd hebben, ja ook u mevr. Halsema

 8. Babaji538

  Concentratieproblemen.
  Petra Hermans

 9. Rosasolis

  F. Halsema’s artikel verscheen gisteren in Trouw. Hoewel ik kan zien hoe zij denkt dat de rechtse partijen iedeeen van links hebben overgenomen, ben ik niet altijd eens. In feite, sommige van haar beweringen zijn nogal overdreven. Wij hebben nooit zoveel nieuwe partijen gehad, zowel links als rechts. De meeste zijn uit andere partijen afkomstig.
  En zij hebben originele ideeen meegenomen van hun vroegere partij. Zodat er is niets echt nieuw. Alleen wat oudere iedeeen overnemen en extremer maken, om het aantrekkelijk te maken voor hun nieuwe leden…Die meer extreem rechts of links willen,
  om dat dit nu de “tijd van de populisten” zou zijn. Om mee te doen in je vriendenkring of met je collega’s, moet je exact denken als zij dat doen; je moet fel tegen de andere kant zijn, en moet je ieder woord aanbieden van je nieuwe partij leider…
  Soms kan je lachen tegen dit domme gedrag van de schapen. Ik ben blij dat wij nog steeds onze oude stabiele partijen hebben…met veel vrouwelijk ministers en leden.
  Femke, je had niet Groen links als leider niet moeten verlaten.

 10. Eminem2

  Femke Halsema komt in haar artikel heel dicht in de buurt van hoe het echt zit, maar helaas zit ze te zeer vast in oude stramienen om de waarheid te zien.

  En die waarheid is, dat de “rechts-conservatieve denkers” waar zij op doelt, eigenlijk nauwelijks rechts-conservatief zijn. Want wat is er nou rechts of conservatief aan opkomen voor elementaire mensenrechten en bezorgd zijn om fascistoïde invloeden die vanuit een oosterse geloofsovertuiging dit land zijn binnengedrongen?

  Helemaal niets.

  Net zo min als gekant zijn tegen illegale immigratie van kanslozen “rechts” is. Daarom hebben zowel Drees Sr. als Drees Jr. destijds hun lidmaatschap van de PvdA opgezegd. En die kun je echt niet verwijten heimelijk rechts-conservatief te zijn geweest.

  Als Femke het over rechts-conservatief wil hebben, dan moet ze gaan kijken bij de SGP, de rechterkant van het CDA en in sociaal-economisch opzicht bij de VVD.

 11. sjun

  Femke Halszaak past wat mij betreft beter in de omgeving van Almelo als burgemeester. Als ze het daar goed doet kan ze verder groeien naar grotere gemeenten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.