Guy Verhofstadt valt Europese christen-democraten hard aan vanwege Viktor Orbán

Geen categoriemrt 31 2018, 20:00
De Europese verkiezingen komen er aan in 2019 en nu barst de campagne al los. Voor zoverre je kan spreken over een 'Europese campagne', want nog steeds is er in het algemeen weinig te merken van die verkiezingen. Het staat te ver van de mensen. Guy Verhofstadt heeft alvast hard uitgehaald naar de christen-democraten en snapt niet dat ze nog in zee gaan met Viktor Orbán.
De Hongaarse premier, Orbán, is politiek gezien een van de grootste politieke vijanden van Verhofstadt. Hij representeert alles waar de leider van de Europese liberalen van walgt: euroscepticisme, nationalisme en rechts-conservatief. Daarom snapt hij ook niet waarom de grootste partij in het Europees Parlement, de christen-democratische EVP, nog samenwerkt met Orbán. Hij heeft natuurlijk wel een beetje gelijk, want de partij van Orbán is veel rechtser dan de EVP is. Toch wel de Europese partij de Hongaarse partij er graag bij hebben.
Orbán heeft laten zien dat hij een geduchte politieke tegenstander is in de Europese arena en hij laat ook zien dat de christen-democraten hem nodig hebben om nog enigszins rechts en conservatief over te komen. Daarnaast leidt Orbán de zogeheten Visegrad-landen. Een groep Midden- en Oost-Europese landen die erg kritisch zijn op de immigratiepolitiek van de Europese Unie.
https://twitter.com/guyverhofstadt/status/980050851279536128?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.elsevierweekblad.nl%2Fbuitenland%2Fachtergrond%2F2018%2F03%2F601564-601564%2F&tfw_creator=Else4Weekblad&tfw_site=Else4Weekblad
Waar doelt Verhofstadt op? Hierop:

‘We hebben een tegenstander die anders is dan wij,’ zegt Orbán, doelend op Soros. ‘Hij werkt niet met open vizier, maar in het geniep. Hij is niet eerlijk, maar bedriegt, hij is niet nationaal, maar een kosmopoliet. Hij gelooft niet in werken, maar speculeert met geld. Hij heeft geen vaderland, omdat hij denkt dat de hele wereld van hem is.’

Wat dit te maken heeft met antisemitisme is mij een raadsel, maar de Europese verkiezingen zijn ineens een stuk interessanter geworden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten