Internationale studenten in het 'witte Groningen' vinden Nederlandse studenten 'racistisch'

Internationale studenten in het 'witte Groningen' vinden Nederlandse studenten 'racistisch'

Het oh zo 'witte' Groningen is niet zo uitnodigend voor internationale studenten. Ze voelen zich niet echt thuis en willen dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) meer wordt als Rotterdam en Amsterdam: diverser. Nederlanders zouden karikaturen gebruiken en racistische stereotypes. Oh ja, we zijn ook nog eens erg direct en maken iedereen belachelijk. De laatste twee dingen zijn wel waar natuurlijk.

Ook andere internationale studenten in Groningen melden last te hebben van stereotype denkpatronen en uitingen. De universiteitskrant hield deze maand een enquête onder ruim 300 internationale studenten. Meer dan de helft van de niet-Europese deelnemers kreeg de afgelopen drie maanden te maken met negatief-stereotype opmerkingen van Nederlandse studiegenoten. Onder studenten uit Europese landen was dat 42 procent. Zuid-Amerikaanse studenten ondervonden het meeste last: 67 procent.

De opmerkingen gaan van smakeloze nazigrapjes jegens Duitsers tot de vergelijking met de slecht Engels sprekende schoonmaakster Consuela ('I clean toilet') van Mexicaanse komaf uit de cartoonserie Family Guy. Toch ziet ruim de helft van de ondervraagde studenten geen gemene bedoelingen achter de grapjes.

Sorry, maar om de laatste alinea moet ik toch erg hard lachen. Maakt mij dat een racist? Natuurlijk niet, maar men is in elk geval niet blij met de Nederlandse vorm van humor. Internationale studenten vinden dat Nederlanders bekend staan als open en tolerant, maar dat het in het echt wel heel erg meevalt. Sterker nog, wij waarschuwen alvast internationale studenten dat we ze ergens waarschijnlijk zullen beledigen. Erg beleefd dus eigenlijk!

Natuurlijk, Nederlanders zijn bot en hebben een ruwe vorm van humor. Elkaar belachelijk maken en het 'egalitaire' effect dat het gevolg is, dat maakt het typisch Nederlands. Geen heilige huisjes, politiek incorrect en hard. Welkom in Nederland! Het is een vorm van respect als je elkaar belachelijk maakt en er zelf ook nog om kan lachen. Zelfspot, dat is het hoogste goed in Nederland. Anders ben je al snel te serieus en dan moet je gewoon 'oprotten'. Tenminste, dat zouden ze zeggen in Rotterdam natuurlijk.

Natuurlijk, ik vind het erg zielig dat internationale studenten niet goed tegen Nederlandse humor kunnen, of dat ze erg moeten wennen, maar dat betekent niet dat het slecht is of racistisch wat Nederlandse studenten doen. Doe wat de rest van de Nederlanders ook doet: een dikkere huid kweken. Stem anders maar 'links' en maak een safe space voor jezelf. Via deze LINK kunt u voorbeelden lezen van 'racisme' op de RUG.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties