Handelsoorlog tussen de VS en de EU vermeden tot mei: Trump begint het wel met China

Een fenomeen dat we al lang niet meer gezien hebben op zo een schaal, maar Donald Trump doet het toch maar: een handelsoorlog! Wel wat nuance, want de handelsoorlog met onder andere de Europese Unie wordt nog even uitgesteld tot mei. Donald Trump legt wel alvast importtarieven op aan China en begint daarmee met een handelsoorlog met een van de grootste economieën van de wereld.

De grootste doorn in het oog van president Trump is China. Door de enorme groei is dat land inmiddels de tweede economie ter wereld. Ook de Verenigde Staten importeren veel meer uit China dan andersom. Dat handelstekort wil Trump bestrijden. Hij heeft al een aantal keren aan China gevraagd om met oplossing te komen.

China zelf zegt zich aan de regels te willen houden en meer toegang aan buitenlandse bedrijven te willen geven. Maar in de praktijk gebeurt dat niet of nauwelijks. Trump zegt nu een einde te willen maken aan het ‘stelen’ van intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven door China. Hij doelt daarmee op de voorwaarden die China stelt aan zakendoen door Amerikaanse bedrijven.

In principe heeft Trump natuurlijk gelijk, want de globalisering heeft ervoor gezorgd dat hele happen uit economieën worden genomen door buitenlandse economische grootmachten. Zeker China maakt daar gebruik van, terwijl het natuurlijk een gecentraliseerd bestuurd land is, waardoor Chinese kopers van buitenlandse bedrijven ook gelijk direct of indirect zullen vallen onder de Chinese regering. Trump stelt dus een serieus probleem aan de kaart, maar een handelsoorlog met Westerse landen heeft geen zin. Het is een heel ander proces, omdat economieën gebaseerd op de vrije markt een ander fundament hebben dus niet direct een ‘gevaar’ vormen voor de Verenigde Staten.

Daarnaast kent een handelsoorlog inderdaad alleen maar verliezers, omdat het uitmondt in landjespesten. Andere landen zo veel mogelijk pijn doen, waardoor prijzen zullen worden opgedreven en de enige verliezers daarbij zijn de consumenten. Toch heeft Trump zich geliefd gemaakt door zijn protectionistisch handelen. Het valt nog te bezien wat voor effecten zijn beleid zal hebben, maar de kans is groot dat het geen positieve effecten zullen zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ritter

  Europa klaagt al een tijd over China maar is te bang om actie te ondernemen. China maakt het moeilijk voor buitenlandse bedrijven om zaken te doen in China en wil steeds meer technologie in handen krijgen.

  Trump neemt nu de leiding en toont wederom leiderschap.

  —-
  “De heffingen op Chinese producten zijn, zo meldde het Witte Huis vanavond, een strafmaatregel omdat China zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom. Amerikaanse bedrijven die in China actief zijn, zouden zijn gedwongen technische kennis af te staan aan Chinese (partner)bedrijven. Ook zou China technologie hebben gestolen, door cyberaanvallen en het hacken van (bedrijfs)computers bijvoorbeeld. China heeft volgens Trump ook investeringen in de VS gedaan met als doel technische kennis te vergaren.

  Waarschuwingen dat China zich anders moest gaan gedragen, hebben volgens Trump niet of te weinig geholpen. Zowel China als Amerikaanse bedrijven hebben de mogelijkheid gekregen zich te verweren tegen de heffingen. Ze hebben daar zestig dagen voor. Mogelijk blijft een handelsoorlog dus toch nog uit.

  De waarde van de Chinese goederen die onder de importheffingen vallen, bedraagt 50 à 60 miljard dollar. Dat is, volgens een memorandum dat Trump publiceerde, ongeveer de schade die de VS door de diefstal van intellectueel eigendom lijden. Trump zei dat het niet bij deze heffingen hoeft te blijven. “Er komen er meer.”

  Hij overweegt ook beperkingen op te leggen aan Chinese investeringen in de VS.”

  1. Ernst Quispel

   Vrij naar Gerard Reve:

   Als Trump een scheet heeft gelaten, zegt Ritter:
   “Sjonge jonge, wat ruikt het hier lekker,
   net of iemand lever met uien staat te bakken.”
   Dat soort stupide Trumpfans, daar ben ik niet dol op.

   1. Ritter

    Ernst Quispel

    Zelfs het anti-Trump BNR geeft Trump gelijk. Dat wil toch wat zeggen. Trump doet wat Europa al een tijd geleden moest doen met China.
    —————
    Trump haalt kastanjes uit Chinees
    https://www.bnr.nl/player/audio/10079377/10341648

   2. denk eens na

    ernst beetje te veel op? of gewoon aan het dementeren?

  2. Henk-Jansen

   De EU heeft al langer importheffingen op Chinese staalproducten hoor.

 2. Ritter

  EU, Japan en VS trekken samen op tegen China

  De drie economische mogendheden verklaren subsidiëring van overcapaciteit en bevoordeling van staatsbedrijven in de wereldhandel niet te zullen dulden.

  https://www.finanzen.nl/aandelen/nieuws/EU–Japan-en-VS-trekken-samen-op-tegen-China-5865851

 3. Ni28

  Gekke Henkie voor de Chinezen spelen wordt al heel lang gedaan. China koopt ook bedrijven op met hun technologie dus in wezen laat de EU en de VS zich bestelen. Deze soort van globalisering is van den boze. Het is goed dat er nu halt toegeroepen wordt al brengt het wat ongemakken met zich mee. Maar dure technologie aan de Chinezen toespelen en goederen voor de Action voor terugkrijgen lijkt mij niet in balans.

 4. Frits Jansen

  China is wel lid van de Wereldhandelsorganisatie, die de zogenaamde intellectuele eigendom beschermt. Die organisatie stelt sancties op landen die de Amerikaanse normen niet delen. daarvoor zetelt een aparte rechtbank in Genève. Maar ik denk dat de Chinezen het zo slim doen dat ze niet te grijpen zijn. In elk geval interpreteren ze de regels in hun eigen belang. Niet zo gek eigenlijk.

  “Intellectuele eigendom” is een vreemde eend inde bijt, die stamt uit de 19de eeuw toen slimmerikken concurrentiebeperkende maatregelen in verband brachten met (echte) eigendom, die sinds eind 18de eeuw als een grondrecht geldt. De Chinezen waren ook laat met het erkennen van echte eigendom, maar inmiddels geldt dat op de hele wereld als een “absoluut recht”.

  Voor intellectuele eigendom (vnl. auteurs-, octrooi- en merkenrecht) geldt dat niet. Elk soeverein land mag daarvoor zijn eigen regels stellen – mits het geen andersluidende afspraken heeft gemaakt. Chinezen mogen dus rustig Amerikaanse technologie namaken – zo lang ze die maar niet in de VS verkopen.

  we kunnen Chinezen wel nare spelbedervers vinden, maar we kopen maar al te graag goedkope Chinese spullen.

  Als dit een rechtse website is moet die vrijhandel koesteren. beschermingsmaatregelen zijn LINKS

  1. Ritter

   Trump doet nu wat Europa al een tijd terug had moeten doen maar niet durfde.

   Ook in Europa word er al jaren geklaagd over China.
   ———

   Trump haalt kastanjes uit Chinees
   https://www.bnr.nl/player/audio/10079377/10341648

   1. Frits Jansen

    Langzaam begint door te dingen dat het al bijna vergeten Gele Gevaar een veel grotere dreiging vormt dan de islam, al was het maar omdat dit economisch gericht is.

    Het schandaal zal compleet zijn als uitkomt dat Wilders zich tientallen jaren lang door de Chinezen heeft laten betalen om zo hard over de islam te zeuren dat de Chinezen ongestoord door konden gaan te streven naar de economische wereldheerschappij.

    Er zijn 1,4 miljard Chinezen en hun geheime wapen is handel. want niemand is bij voorbaat tegen handel, tot je ontdekt dat je helemaal hebt verkocht aan die spl**en.

 5. denk eens na

  Trump genie , je denkt toch niet dat hij het politiek spelletje niet door ziet, politicie vertrouwen op de dom hi( heid) van de bevolking , trump op de dom heid van de politiek
  .

 6. Babaji538

  “De tijd tikt verder”, September 25, 2017.
  https://worldpoet546.wordpress.com
  My mission in this world, Worldpoet 546

  Vanuit de kennis, de wetenschap en het hanteren van begrippen
  der ethiek, weet ik precies, vanuit mijn serieuze houding,
  de andere mens op zijn of haar nummer te zetten,
  volgens een nieuwe rangorde.
  Indien nodig, weet en ken ik mijn plaats, te midden van het volk.
  Petra Cecilia Maria Hermans

 7. Anton Adriaan

  Ik geloof dat veel reaguurders werkelijk geloven dat Trump dit zelf allemaal heeft bedacht. Trump, de grootste ‘sockpuppet’ die de nieuwe wereld ooit gekent heeft.

 8. Frits Jansen

  Als dit een rechtse site is moet die ook de vrije markt omarmen. Wie betere spullen maakt en/of voor een lagere prijs moet winnen.

  Wat de Chinezen echter verweten wordt is wel misdadig, namelijk prijsdumping: leveren onder de kostprijs om de concurrent kapot te maken.

  Het lijkt er op uit te draaien dat Europa, dat eerst Trump vreesde, nu zijn bondgenoot wordt, want ook hier hebben we last van de Chinezen.

  Het lijkt me wel winst als het eeuwig gezeur over islamisering plaats maakt voor een vijand die we al bijna vergeten waren: Het Gele Gevaar! Er zijn 1,4 miljard Chinezen dus die kunnen de hele wereld verpletteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.