Helaas Sylvana! EenVandaag Opiniepanel zegt massaal: ‘Behoud straatnamen van historische figuren’

En daarmee zegt Nederland en masse geen zin te hebben in de politiekcorrecte beeldenstorm op straatnamen die types als Sylvana Simons teweeg willen brengen.

Zo nu en dan voert EenVandaag peilingen uit onder de tienduizenden panelleden die zich daar aan hebben gemeld. Die onderzoek richten zich op allerlei onderwerpen, en deze week was het de beurt aan omstreden straatnamen en andere vernoemingen naar historische personen. U weet wel: mensen die anno 2018 opeens van zeeheld tot megaschurk verworden zijn.

Dan hebben we het bijvoorbeeld over vice-admiraal Witte de With, die in Rotterdam niet alleen een straat, maar ook een kunstcentrum naar zich vernoemd gekregen heeft. Nouja, had: het kunstcentrum gaat de naam zeker wijzigen, en ook de straat is haar naam niet meer zeker. Of wat dacht je van het Mauritshuis, dat een beeld van haar naamgever even leuk verhuisde van de foyer naar een achterkamertje? En dat allemaal onder druk van ‘RACISME!’-schreeuwers als Sylvana Simons, die niet vinden dat we mensen die – bezien vanuit onze tijd – zaken deden die niet door de beugel konden, zoals in slaven handelen.

Maar wat vindt Nederland hier eigenlijk van? Dat vroeg EenVandaag zich dus af, dat vandaag de resultaten presenteerde. En wat blijkt nou? Een enorme – nee, zelfs overweldigende – meerderheid vindt dat straten die vernoemd zijn naar historische personen gewoon moeten blijven heten zoals ze heten:

Veel mensen vinden dat deze discussie is doorgeschoten en willen dat de vernoemingen blijven. “Laten we ophouden met deze schijnheiligheid en gewoon trots zijn op onze geschiedenis”, zegt iemand. Zo vinden de ondervraagden dat de Admiraal de Ruyterlaan (92%) en de Piet Heinstraat (90%) mogen blijven. Maar ook in de Van Heutszstraat (74%) en de J.P. Coenschool (73%) zien ze geen probleem.

En terecht. Er werd echter ook gevraagd naar figuren uit de recentere geschiedenis, waarvan later bleek dat ze daden hadden begaan die niet door de beugel konden. Hier is er al meer animo voor naamswijzigingen: burgemeesters die in de Tweede Wereldoorlog fout bleken (57% voor behoud) en priesters die zich niet konden inhouden met kinderen (49%) mogen volgens een veel groter deel al van de bordjes in onze steden en dorpen verdwijnen.

En dat is ook eigenlijk prima zo. Wat mij betreft is er één simpel criterium waaraan bepaald moet worden of een naam kan of niet: zouden we zo’n bordje destijds hebben opgehangen als we alle informatie hadden? Want laten we wel wezen: slavenhandel is nu natuurlijk taboe, maar in de tijd van die lieden niet. Kun je het hen dan ook kwalijk nemen dat ze daar destijds aan meededen? Natuurlijk niet. Collaborateurs werden echter al tijdens de oorlog veracht, en priesters met losse handjes konden ook nooit door de beugel. Eigenlijk heel makkelijk dus, als het je lukt om personen door de bril van hun eigen tijd te bekijken, in plaats van de onze. Maar dat is voor de meeste mensen helaas teveel gevraagd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Ernst Quispel

  Interessant, J.P. Coen heeft nog de steun van 73%.
  Dat gaat hard.

  1. Duke

   Dat is een opiniepanel, dus landelijk zal dat percentage veel hoger liggen.

  2. Rechtsaf

   @ernst weet je wat jij moet doen, met trollensmoel, lekker oprotten hier, je bent echt, maar dat is een understatement, om te kotsen gewoon, er zit een zéér, zéér naargeestige ondertoon in jou reacties.

   Jij bent zo verschrikkelijk anti-Nederlands niet normaal meer, buiten het feit dat je natuurlijk een islamverheerlijker bent.
   Jullie (Jij, Guusje, Fortiori e.c) zouden het niet slecht doen als islamitische haatpredikers

   1. Pit

    @Rechtsaf: Je kunt Wim beter doodzwijgen. Wim smult van de reacties zoals jij die neerzet, het is zijn brandstof en energie. Zuigtrollen genieten van zulke reacties en vinden het fijn als mensen zich opwinden. Het is puur sarcastisch zelf genoegen.

    #doodzwijgen

  3. sjun

   De tijd breekt nog aan dat de enclavisering via straatnamen herkenbaar zal zijn.

   1. eRik2017

    Raqqa Road, Wimsülsümweg, Güz Gülüçk pad, Achmed Allee.
    Zoiets?

  4. Top

   Blablabla! Blaaskaak! Flappie!

  5. eRik2017

   Hoofdwim @Ernst-Wimsülsüm slacht al schaapies achter op zijn balkon.
   Weg met de nederlandse geschiedenis, weg met de VOC mentaliteit, weg met de kleur oranje. Weg met de nederlandse vlag, weg met het Nederlandse Volkslied.
   Aan zijn blauwe rolatortje wappert een rood vlaggetje.

   #ontwimmen

  6. Pjotter

   Ik heb mee gedaan aan het opinie onderzoek en voor behoud van de straat namen e.a. vernoemingen, bij de slotvraag heeft u nog opmerkingen; “als men overgaat tot afschaffing van die namen en vervanging” dan als eerste de Coentunnel veranderen in de Desi Bouterse tunnel, ten genoege van onze Syl S.

 2. Ernst Quispel

  Interessante cijfers in de discussie. Het draagvlak voor Zwarte Piet is nog stevig maar neemt elk jaar met een procent of vijf af.
  Ook interessant: bijna de helft van de jongeren wil de tradities aanpassen en een meerderheid van de ouderen is daar tegen. De discussie wordt nog beheerst door de ouderen maar die leven niet eeuwig.

  1. van Urk

   Ernst Quispel@ Voordat die cijfers van deze draagvlak gedaald zijn naar 0 bestaat Nederland al niet eens meer. Dus voorlopig kunnen we nog stevig genieten van onze Zwarte Piet. 😉

  2. sjun

   Tegen de tijd dat de omvolking zulke resultaten genereert is het al burgeroorlog om het tij te keren.

   1. Ernst Quispel

    De term ‘omvolking’ heeft net zoveel empirische basis als ‘islamisering’, ‘cultuurmarxisme’ en ‘politiek correctisme’. Hersenschimmen uit de rechts-populistische koker.

    1. denk eens na

     Ik vraag me af hoe lang de nederlandse burger het nog pikt, 28.000 euro wie iedere asielzoeker jaarlijks kost ,keer 35.000 per jaar en dat al tientallen jaren achtereen , waneer komt men in opstand?

 3. Fortiori

  Zo ben ik benieuwd naar straatnamen en kwam ergens uit op Jan ten Brink. De man blijkt een groot letterkundige en schrijver te zijn geweest. Heel veel straatnamen hebben een naam te hebben welke niet iedereen aanspreekt. Bij nazoeken komt er heel veel historie naar boven. Het zal moeilijk worden de correctheid aan te vechten. Schilders leveren geen kopzorgen op..

  1. robroy

   ok je kunt Googlen verder nog wat nieuws dan ?

 4. hans-e-pans

  Zou mevrouw Sylvana S. naar dezelfde kapper gaan als de Feyenoordspeler Tonny Vilhena?

 5. Ni28

  De cijfers waren duidelijk. Wat ook duidelijk werd is dat hoe meer immigranten van andere culturen komen hoe meer de cijfers gaan veranderen. Dat geldt ook voor leeftijdsgroepen.

 6. Ni28

  Overigens een slecht geleide programma door een ideologisch gekleurde presentator.

 7. rafi

  In Utrecht is er een straat vernoemd naar.. aartsbisschop Romero! Kan dat dan zo maar?

  1. Ernst Quispel

   Dat lijkt me wel: een bewonderenswaardig mens.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Óscar_Romero

 8. Rechtsaf

  überhaupt het er al over hebben is een schande, ondankbaar volk zijn de nieuwe Nederlanders

  1. van Urk

   Rechtsaf@ Inderdaad. Want hun eigen slavendrijvers Makbul Ibrahim Pasja of Osei Tutu waren pas top!

 9. sjun

  Zo’n bril is evenals de contactlenzen zeker geen Afrikaanse uitvinding. Een beetje slachtoffer kijkt daar dus niet door om zijn of haar politiekcorrecte puntjes te sprokkelen.

 10. Babaji538

  In deze stad houden de mensen, zó van me.
  Jacques Brel – Amsterdam

  Onlangs is bij dr. Atilla de voorgevel ingetikt.
  Een klein barstje maar, je ziet er bijna niets van.
  Waarschijnlijk gebeurde dat, nog, naar aanleiding van
  de verkoop op Marktplaats van de Artseneed, in het jaar 2015.

  Over de hoofden van de kinderen van het Down Syndrome
  is het interessant declareren.
  Ik weet eerlijk gezegd niet, hoe dat moet.
  Of bij wie.

  Petra Hermans

  1. Pit

   @Petra: Vaginamonoloog, ik weet eerlijk gezegd niet hoe dat moet.

   1. corfo

    @ Pit.
    Hij is wéér goed.
    Misschien kan Petra raad vragen bij een (ex ?)-lid van de stichting Martijn, zoals bijv. @ Kwispel ?
    De leden van die club hebben/hadden toch iets met kinderen ?

 11. WorajaiP

  Je zou toch denken dat SS met een IQ van 110 dat zelf ook wel had kunnen bedenken. Maar net als die andere racistische fascist Goebbels die ook ultraslim was blijkt dat je je verstand toch ten boze kunt aanwenden.

 12. Pit

  Voor het behoud van historische straatnamen en voor de afgang en aftocht van Sylvana. Logisch.

  1. corfo

   @ Pit,
   Haar afgang/aftocht is in volle gang.
   Ze rent niet voor niks van de ene partij naar een andere, en kijk eens naar de “mensen” die zich om zich heen verzamelt. Dat is toch zéker “de fine fleur van Nederland” ??

 13. corfo

  Dit “mens”, van het negroïde ras, kan haar eigen naam nog niet foutloos schrijven en blèrt iets onzinnigs over ónze Nederlandse helden.
  Hilarisch, er komt géén verstandig woord uit dat stomme wicht !!

  1. Ernst Quispel

   “Dit “mens”, van het negroïde ras”

   Uiteraard mogen we corso niet een racist noemen.

   1. Siemien

    @ernst ja kom niet aan Sylvana of de islam want dan staat Ernst vooraan om te blèren met uiteraard een cynische/sarcastische ondertoon, dat het niet politiek correct is wat er gebeurd..

    #islamlover

    1. Ernst Quispel

     Siemien vindt het ook helemaal niet racistisch.

     1. corfo

      @ Kwispel.
      Er zijn een paar “mensen” die mogen mij noemen hoe zij maar willen, het laat mij volledig koud.
      Één van die “mensen” ben jij.
      Om jou ter wille te zijn, voor één keer dan : “dit “mens” deze negerin enz. enz.” Of moet ik zeggen : “Deze zwarte vrouw, nazaat van Afrikaanse slavenhandelaren” ?
      Zo goed, @Kwispeltje ?
      Laat je nakijken, idioot.

    2. eRik2017

     @Ernst-Wim is een rugdekker van Silly
     Immers weet hij dat hij röring veroorzaakt op DDS als hij het voor Silly Simons opneemt. Als ik Silly was zou ik daar niet blij mee zijn, want het enige doel van Wim is om mensen verder op te zetten tegen Silly.

     #rugdekken

   2. Disowned

    QUACK

    1. corfo

     @ Kwispel.
     Misschien maak ik je wel héél erg blij met het onderstaande :
     Het Verbond van Autoverzekereraars stelt voor om iedere auto te voorzien van een ZWARTE DOOS !!!!!
     Lijkt me volledig op jou toegesneden, geweldig nieuws toch, @Kwispeltje ?

     1. eRik2017

      @corfo Mwoeoehhaahhhaha

 14. Disowned

  Die Sylvana types zouden juist enorm blij moeten zijn met types de Ruyter etc.,want dankzij hun heeft het donkere Ras de kans (gehad) om zich in Europa te vestigen in een welvarend land als Nederland. Ze zouden zich kapot moeten schamen! Hadden we maar niet de types de Ruyter gehad verdorrie, dan hadden we veel minder geweld op straat en binnenshuis gehad!

 15. Anonieme agnsthaaz

  Ik lees DDS al geruime tijd en vond het ook leuk om de reacties te lezen.
  Of ze nu wel of niet stroken met mijn eigen visie, soms is er zelfs een logisch punt en weet een andersdenkende me te overtuigen soms anders naar dingen te kijken.
  Helaas stoor ik me de laatste tijd zo enorm aan de ‘irritante” toevoegingen van de bekende trollen. Geen inhoud, en slechts bedoeld om deze site en de discussie te dwarsbomen. Enkel tot doel om de irritatie tot kookpunt te brengen zodat er uit woede onnadenkende reacties volgen. Dit bevestigd dan weer het verwrongen wereldbeeld van de trollen en zijn wij de tokkies van rechts.
  Ik heb vaak gedacht dat deze mensen geweerd moeten worden hier, maar dat bevestigd voor hun natuurlijk weer dat wij andersdenkende niet tolereren en dan zijn we een stel nazi’s…zucht……

  Maar, als ik even rustig ademhaal…niet boos wordt…concludeer ik enkel dat als de rechtse visie niet aan populariteit zou winnen en een realistische bedreiging zou vormen voor de linkse wind die al deccennia’s door nederland waait….dan zouden ze hier niet komen trollen.
  Het tijdperk van de trollen loopt ten einde, en ik probeer te lachen om elke laatste stuiptrekking van links.

  1. Ernst Quispel

   Ja, dit blog lijdt ernstig onder een plaag van trollen.

   1. eRik2017

    Ja en dat Ernst Wim en Guus Wim elkaars rugdekken.

    Kwik en Kwek, maar waar is Kwam-Wim?
    BonBon hebben we al een tijdje niet gehoord?

    #rugdekken

    1. Guus Geluk

     Erik-Pit is vandaag ook even undercover gegaan als “Anonieme Angsthaaz”.

     Zou hij VPN hebben?

     1. eRik2017

      Volgens mij komen er bij jou ook kabouters uit het stopcontact Guus!
      Kon je weer niet van de pilletjes afblijven?

      #kabouters

  2. Guus Geluk

   Hier sluit ik me bij aan. We hebben te maken met een forse trollenplaag. Alles wat we kunnen doen is kalm debatteren en niet op de trollen reageren.

   1. eRik2017

    “debatteren”

    Mwhoeoeeohahahaahhah ROFLOL
    Net zoiets als ik zag twee beren broodjes smeren….

    1. Guus Geluk

     Word je betaald voor je trolgedrag, Pit, of heb je gewoon teveel vrije tijd?

     1. eRik2017

      Ik ben erik Guus-Wim. Ernst-Wim maakte net ook al een uitschietertje.
      Ik kom bij vlagen, dat moet je zijn opgevallen.
      Dat juist JIJ begint over teveel vrije tijd Kortjakje? Midden in de week 27/6 maar zondags niet?
      Ik kan af en toe zo heerlijk om jullie lachen 🙂

      Nou jullie gaan zo eten, over halfuurtje geloof ik he?
      Tot vanavond dan maar weer he? Misschien ben ik wat later. ff bij iemand langs en sportschool enzo.
      Bye Bye
      😉

 16. Rosasolis

  Wat wil deze dame? Dat Nederland moet onze oude helden vergeten? Waarom? Die oude helden zoals Admiraal Michiel de Ruyter hebben verzorgd voor ons bekendheid,
  en vooruitgang in het economie in de 17de eeuw. Zelfs in St. Petersburg, Rusland,
  werd de oude Nederlandse straatnamen hersteld, na het verval van de soviet regiem.
  Als respect van de herinneringen van de tijd van Tzaar Peter die jaren in Zaandam was
  om over ons bouw technieken te leren, waarom hebben de burgers van St. Petersburg besloten om die oude Nederlandse straatnamen weer te herstellen?
  Beste Sylvana, hou op met je anti-kleur gedoe, omdat het niet bestaat onder onze Nederlands bewolking. Een van ONZE favourite zangeressen is Tanya Kross, een vrouw
  vanuit Curaco met kleur, die een grote talent heeft. Zij heeft al zoveel prijzen gewonnen
  voor haar talent, op radio 4 en vele cultuur organisaties. Ik hoop dat zij binnenkort meer aandacht zou gaan richten op Alto arias van Handel. Wat een prachtige mooie stem heeft deze gekleurde vrouw uit Curaco.
  Beste Sylvana, hoeveel pruiken heb je? Wat wil je dan met al dit onzin? Wij Nederlanders zijn helemaal niet tegen mensen met kleur. In plaats van al dit onzin, waarom doe je niet iets om je talent te tonen? Gooi je idiote pruiken weg!

 17. PMG

  Zo punani Simons, raap je zooitje bijeen en vertrek naar zonniger oorden zou ik zo zeggen!

 18. Bas2018

  Daar ben ik het helemaal mee eens Rechtsaf !!! Oprotten met Quispel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.