Het liefst vandaag nog! Kabinet wil rotjes ein-de-lijk verbieden

Een exploderend rotje. Bron: Sebastian Ritter
 / Wikimedia Commons.
Foto: Een exploderend rotje. Bron: Sebastian Ritter / Wikimedia Commons.

Maar de VVD ligt dwars.

Het gebeurt bijna nooit, maar zo heel af en toe is het toch echt raak. Jawel, het Nachtmerriekabinet Rutte III heeft zowaar weer eens een goed idee.

“Bronnen” bevestigen namelijk aan De Telegraaf dat het kabinet binnenkort wil komen met een verbod op rotjes. Het motief is dat zo’n verbod ongelukken helpt voorkomen. Want ja, maar al te vaak zorgt vuurwerk nog altijd voor problemen.

Daarnaast zouden er nieuwe regels moeten komen voor vuurpijlen, waarbij er met name gekeken wordt naar de stabiliteit bij het afschieten van dat soort vuurwerk zodat ze niet pardon afvliegen op omstanders.

Geweldig nieuws, natuurlijk, maar helaas is het lang niet duidelijk of het aankomende voorstel van minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer. De VVD ligt namelijk dwars.

“Achterlijkheid ten top,” oreert VVD-Kamerlid Erik Ziengs in de krant voor ‘wakker Nederland’ (laat me niet lachen). “Wij gaan daar nog over spreken, maar wij willen sturen op illegaal vuurwerk. Veel meer handhaven, iedereen weet dat er van alles makkelijk over de grens te koop is.”

De Telegraaf, dat blijkbaar besloten heeft om campagne te voeren tegen een rotjesverbod, heeft ook gesproken met Leo Groeneveld, voorzitter van Branchevereniging Pyrotechniek Nederland. Die noemt een mogelijk verbod “ontzettend betuttelend” en voegt toe dat “het Nederlandse knalvuurwerk niet zo heel veel [voorstelt.” “Laat de jeugd die paar uurtjes op oudjaar nou lekker lol hebben,” roept hij.

Knettergestoord natuurlijk. Ten eerste gaat de jeugd helemaal niet alleen maar los op Oudjaar, en ten tweede maken die jongeren zich zo ongeveer schuldig aan vuurwerkterreur. Het is met Oud en Nieuw vreselijk in Nederland. In alle andere ontwikkelde landen zijn er vuurwerk verboden voor burgers en organiseren gemeentes zélf vuurwerkshows. Daar is een reden voor. Twee zelfs: veiligheid en overlast.

Maar nee, in Nederland moeten we het maar accepteren dat Oud en Nieuw voor een normaal mens één grote marteling is door al dat idiote geknal. Dat de branchevereniging dat vindt, soit. Die verdienen er geld mee. Maar de VVD? Zit een partijbaron vuistdiep in het vuurwerk, ofzo?

Overigens is het ergste natuurlijk dat er ook volwassen mannen zijn die rotjes kopen en er vervolgens ‘lekker mee knallen.’ Hoe triest ben je dan als 40-jarige vader van twee kinderen? Sta je dan in al je achterlijkheid op straat heel trots te kijken naar je rotjes. Manmanman. Je zou dat soort types eigenlijk uit de ouderlijke macht moeten zetten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

49 reacties

 1.   

  Oh, oh Michael toch.
  Overheidsbemoeienis en/of belemmering is fout.
  Het is wachten op uw ontslag namens verschillende reageerders.

  1.   

   Die ban moet nu echt komen, doe nog een tandje bij. Wat is je volgende nickname? Ach, dat merken wij zo wel.

 2.   

  Een totaal vuurwerkverbod lijkt me een kwestie van tijd. Jammer dat in dit polderlandschap dit soort inzichten altijd heel langzaam doorbreken.

  1.   

   Ernst Quisling houdt niet zo van Nederland en zijn tradities.

 3.   

  Niet te handhaven dit verbod, de jeugd trekt zich er toch niets van aan, de vuurwerkhandelaren net over de grens alsmede louche vuurwerkverkopers in eigen land gaan gouden tijden tegemoet, kortom weer een zepert voor dit kabinet. Overigens zou ik een verbod, mits dit te handhaven zou zijn, van harte toejuichen al was het alleen maar voor de huisdieren.

 4.   

  Niet te handhaven dit verbod, de jeugd trekt zich er toch niets van aan, de vuurwerkhandelaren net over de grens alsmede louche vuurwerkverkopers in eigen land gaan gouden tijden tegemoet, kortom weer een zepert voor dit kabinet.
  Overigens zou ik een verbod, mits dit te handhaven zou zijn, van harte toejuichen al was het alleen maar voor de huisdieren.

  1.   

   Het lijkt mij heel goed te handhaven en alleen het stopzetten van de legale verkoop doet de overlast al geweldig verminderen.

   1.   

    Het handhaven om pas op de juiste datum vuurwerk af te steken lukt niet eens! En jij denkt dat dit verbod het wel doet? Droom lekker verder.

    1.   

     Als gezegd: het verbieden van de legale verkoop brengt het gebruik van vuurwerk al met 95% terug. Daarnaast hoeven veldwachters slechts ferme bekeuringen uit te delen aan de idioot die nog vuurwerk afsteekt.

     Binnen een paar jaar is het vuurwerk dan verleden tijd, behalve de mooie vuurwerkshow die de gemeenten organiseert.

     1.   

      Ze zouden psychopaten welke vanuit hun Wajong op blogs als deze lopen te verzieken ook moeten verbannen dan zijn ernst en zijn andere accounts zo verleden tijd ;)

   2.   

    Voor iemand met een vaste baan (Ik betwijfel het ten zeerste) ben je nogal veel actif op een blog die jou mening niet is. De vraag is waarom ga je door waarom blijf je stoken de vraag is gaat het wel lekker in je hoofd? Want dit is geen debat zoeken maar continue ruzie of heb je nou echt stront in je ogen?

    1.   

     Is dwangmatig reageren , is een onbehandelde ziekte .

     1.   

      Ik wordt er een beetje moe van het komt over als moedwillig een algemene opinie op een blog ondermijnen met jawel: zijn eigen mening.

      en de onderwerpen waar hij / zij geen zuur plasje overheen kunnen doen reageren ze niet. Selectief, goedkoop en behoorlijk sneu

    2.   

     het is een kwestie van hier gewoon even een twee weken hier niks neer kladden dan is het zo over jongens dat zal toch nog wel lukken? Waarom zou je overal op reageren dat is precies wat DDS wil .Je snapt toch zelf ook wel dat Guus, Ernst, Frits, EU Cock, en dat Gajes hier in dienst zijn van DDS ,gewoon de boel de boel laten hier kijken wat er dan gebeurd

 5.   

  Excuses voor het dubbel plaatsen

 6.   

  Vuurwerk afschieten is traditie. En zoals alle tradities gesloopt moeten worden geldt dat natuurlijk ook voor het afschieten van vuurwerk. Rotjes willen ze verbieden maar wel de grenzen wagenwijd open voor wandelende bommen.

   1.   

    Ze zouden een rotje in je sterretje moeten steken eens kijken of je dan hier wel oprot

    1.   

     De fascinatie van sommigen hier voor sterretjes is voer voor psychologen.

     1.   

      Tijd voor een strijker of nitraat?

    2.   

     @DDV: Ja raakt hier wel een snaartje hoor, gister viel het mij ook al op dat Wimpie gevoelig reageert bij onderwerpen over de mannenliefde.

     #relnicht

   2.   

    Wat een dom artikel want wat wil je nu beweren. Omdat we dat nu pak en beet 40 jaar doen zou het geen traditie zijn? Wat een onzin. Ik ben opgegroeid met vuurwerk op oudejaarsavond. Ik steek zelf geen vuurwerk af maar ik ben niet anders gewend. Voor mij is dat een traditie. Hoe lang moet je iets doen dan alvorens het een traditie is. 10 jaar. 50 jaar 100 jaar?

    1.   

     De Chinezen deden het 5000 jaar geleden al om de boze geesten te verjagen maar volgens die bejaarde gek zou het geen traditie zijn….

 7.   

  Dit artikel slaat nergens op, evenals het verbod. Vertrutting ten top. GroenLinks’ natte droom.

  Mike, denk je echt dat het veel uithaalt als je rotjes verbied? Of dat hierdoor de stroom vuurwerk uit België minder zou worden? VVD is (in essentie, tenminste) liberaal, vandaar dat het niet zomaar meegaat in dit geneuzel. Suggereren dat zij ‘vuistdiep’ in het vuurwerk zitten is nonsens.

 8.   

  Michael zit met oud en nieuw bij de verwarming naar de vara te kijken, hopend op 3 januari, waar het ein….de…lijk… eens ophoudt met het geknal. Oh de afgelopen 3 dagen waren een ware hel voor zijn gevoelige oortjes. En is blij, dat de regering eindelijk eens iets juist onderneemt. De oude knorrepot vindt het tijd dat dit achterhaalde feest eens flink moet indammen.

  Michael vd Galien heeft zeker geen kinderen. Of is zelf zeker geen kind geweest. Dat hij het belangrijkste element van oud en nieuw(voornamelijk voor kinderen), namelijk het vuurwerk, weg wil hebben maakt Michael vd Galien bijna, en ik zeg bijna, net zo erg als Gloria wekker, Sylvana simons, en die hele zielige bende van de grauwe eeuw die het zwarte piet-element uit het sinterklaasfeest willen verwijderen.

  Michael vd Galien, je bent een oude knorrepot.
  En speciaal voor jou, geef ik mijn kinderen een extra slof rotjes dit jaar.

  1.   

   Geen slofje sigaren?

  2.   

   Ouders die hun kinderen een slof rotjes geven verdienen onder toezicht van Jeugdbescherming te worden geplaatst.

 9.   

  Betutteling ten top, een bewijs van verdere vertrutting van de maatschappij. Oud en Nieuw wordt om zeep geholpen. De volgende stap is een verbod op alcohol

 10.   

  Het viel mij al een tijdje op, en ook vanochtend toen ik de couranten erop nasloeg: Er wordt steeds meer verboden, dit mag niet (meer), dat mag niet. Volgens mij wordt het lachen straks ook nog belast en verboden. Een typisch links idee.

 11.   

  Ik haal elk jaar zwaar vuurwerk, overheid kan het wel verbieden maar niet controleren

 12.   

  Nedeland word steeds gekker na het verbod op , roken- drinken onder de 18-, het woord neger vervangen door zwarte – blanke -witte noemen , gisteren bij dwdd geen belgen moppen meer-, paas word voorjaar, zwarte piet veeg roet piet- en nu knal vuur werk verbieden, nederland gaat steeds meer in de pamper pas lopen , en niet te vergeten ook nog bemoeien met wat je eet ( obesitas) drinken alcohol Nederland word een land van makke schapen!

 13.   

  Ik steek die troep zelf niet af maar ben echt totaal in de war van dit artikel. Wat een onzin, de jeugd die legale rotjes afsteekt zorgen niet voor overlast het zijn de tieners met illegaal verkregen bommen want zo kan je het onderhand wel noemen die voor overlast zorgen. Strijkers zijn werkelijk lachwekkend bij de cobra’s etc die ze tegenwoordig lekker in de wijk afsteken. Het onzinnige gelul en overdreven gedoe mbt legaal vuurwerk is gewoon prietpraat en zorgt zeker niet voor overlast. Dus aub hou het een beetje neutraal en pak het illegale vuurwerk aan.

 14.   

  De simpelste dingen kan dit kabinet niet snel uitvoeren maar beperking van de vrijheid van meningsuiting en zeggenschap over je eigen lichaam is zo geregeld.

 15.   

  Naar mijn bescheiden mening is het onmogelijk het vuurwerk te verbieden.
  Zou echt het illegale vuurwerk aanpakken, flinke boetes uitdelen.
  Zolang het gecontroleerd vuurwerk is in godsnaam laat ze gaan dit houdt je echt niet tegen in Nederland.
  We hebben het dit jaar weer gezien overal vuurwerk knallen, onmogelijk voor de politie om dit te controleren.
  Al zou je al het vuurwerk verkoop in Ned, verbieden, ze gaan rustig de grens over en komen er toch wel aan.

  1.   

   Nienke, de meeste vuurwerkongelukken vinden plaats door legaal vuurwerk. Als we beginnen dat te verbieden hebben we een grote slag geslagen, zowel in ongevallen als in overlast.
   Daarna kunnen we ons ook veel effectiever richten op het vervolgen van idioten met illegaal vuurwerk.

 16.   

  Een aantal Nederlanders heeft een hekel aan katten.
  Katten moeten dus verboden worden
  Een aantal Nederlanders heeft een hekel aan honden.
  Honden moeten dus verboden worden
  Een aantal Nederlanders heeft een hekel aan auto’s
  Auto’s moeten dus verboden worden.
  Een aantal Nederlanders heeft een hekel aan vuurwerk
  En denkt in dit rijtje een aparte positie te hebben.

  Ca. 4 miljoen mensen steken vuurwerk af. Nog eens 4 miljoen mensen staan er vrijwillig met hun snufferd bovenop. Volgens alarmerende artsen zijn er jaarlijks wel 400 vuurwerkslachtoffers, waarvan een tiental ernstig gewond raakt.

  Zowel het verbod, als alle betuttelende veiligheidseisen zijn in dit geval buiten elke proprotie.
  Als je 50+ ers verbiedt om nog op een huishoudtrapje te beklimmen spaar je jaarlijks duizenden slachtoffers.

  1.   

   btw. Ik stak in 1999 voor het laatst vuurwerk af.

  2.   

   Als ik heel eerlijk ben huisdieren in de randstad? en dan stemmen op partij van de dieren? Hypocrieter kunnen we het echt niet maken.

   Of in een land met relatief weinig asfalt en zo veel auto’s motoren toestaan?

   Sommige dingen moeten gewoon verboden worden zoals een hond op een flat of een motor met (verschrikkelijk) veel herrie tov de aantal pk’s. waar een auto met een verkeerde uitlaat een boete krijgt mag een motor herrie maken tot bijna ongekende grenzen.

   Motoren? mooi spul maar op het circuit ermee!

   1.   

    nee dat mag hij niet, hij hoeft enkel niet gekeurd te worden! dit betekent niet dat zijn “overlast” gedoogd word.

    http://wetten.overheid.nl/BWBR0003227/2017-05-01

    ofwel als iemand overtollig geluid maakt met zijn motorfiets, bijvoorbeeld jouw buurman omdat die zo nodig een sport uitlaat of een knalpijp moet hebben dan kun je dat gewoon melden bij de politie.

    krijg je gewoon netjes een boete voor.

   2.   

    Ga anders in Bourtange wonen. Heb je van dat alles geen last.

 17.   

  ” Van de vuurwerkletsels waarvan we weten of het door legaal, dan wel illegaal
  vuurwerk is veroorzaakt, werd 22 procent veroorzaakt door illegaal vuurwerk en 78
  procent door legaal vuurwerk, vergelijkbaar met de vorige jaarwisseling.
  Ondanks de natte weersomstandigheden werd dit jaar 4 procent van alle vuurwerkletsels veroorzaakt door vuurwerk dat op straat gevonden was. In vrijwel alle gevallen betrof dit kinderen onder de 16 jaar.
  De meest voorkomende letsels waren, evenals in de jaren ervoor, brandwonden en oogletsel. Deze jaarwisseling liep 27 procent van de slachtoffers oogletsel op, en 36 procent één of meerdere brandwonden. Opvallend hierbij is dat kinderen jonger dan 15 jaar relatief veel brandwonden en minder oogletsel opliepen dan (jong-) volwassenen. Een kwart van de SEH-bezoekers had letsel aan het hoofd (anders dan oogletsel), meest brandwonden. Nog een kwart had letsel aan de hand (15%) of één of meerdere vingers (10%).
  Na toepassing van het Letsellastmodel op deze cijfers blijkt dat de gemiddelde directe medische kosten vanwege vuurwerkongevallen waarna het slachtoffer op een SEH- afdeling is behandeld of in het ziekenhuis is opgenomen € 2.200,- bedragen. De totale medische kosten komen op € 1,5 miljoen. Daarnaast leverde de jaarwisseling door vuurwerkletsels naar schatting € 2,7 miljoen aan kosten van arbeidsverzuim op.
  Bovenop de 434 vuurwerkslachtoffers die behandeld zijn op de SEH-afdeling zijn er naar schatting nog 700 vuurwerkslachtoffers gezien op huisartsenposten.”

  https://www.veiligheid.nl/veiligheid/website.nsf/xsp/.ibmmodres/domino/OpenAttachment/veiligheid/website.nsf/6971CCBA9F2D3A1CC12581E500492B20/asset/Type%20vuurwerk%20en%20letsel%20bij%20vuurwerkongevallen%202016-2017.pdf

 18.   

  Ga maar eens op 1 augustus kijken in Zwitserland, als je daar toevallig op vakantie bent die dag .

 19.   

  Ik ben tegen een vuurwerk verbod..

 20.   

  Hopelijk komt er snel een einde aan die vuurwerk terreur die soms al weken voor oud en nieuw begint.

 21.   

  Die afschuwelijk, overdreven harde knal vuurwerken zouden moeten verboden worden.
  Vorige jaar waren er een groep tieners in ons dorp bezig tot 3 uur s’nachts met die harde knal vuurwerken, tot de politie eindelijk kwam om een einde te maken aan al die vreselijk herrie. Wegens de jaarlijkse vuurwerk ongelukken, zijn een aantal gemeentes bezig met het oprichten van een vuurwerk vereniging. Waarbij voor een geringe bijdrage, een kleine groep getrainde mensen, de allermooiste vuurwerken aansteken vlakbij een gebouw. Waarbij je kunt beslissen als je binnen wil blijven uit de rook, en een glaasje wijn of bier wil drinken, met oliebollen of kroketten. Of je gaat buiten om al die schitterende vuurwerken dichtbij te zien. Maar dan weet je dat behalve de mooie spektakel te kunnen zien , je hoeft niets te doen…alleen te genieten van de show.

 22.   

  Denk eens na : volledig mee eens, het woord verbieden ligt bij de meeste politici voor in de mond. Het volledige vuurwerk verbod is ooit bedacht door de heer Bonte van Groen links. Wat mij niets verbaasd Groen links heeft nou eenmaal zo’n betuttelende, zielige en kinderachtige reputatie waar ik al niet meer van opkijk. Maar bonte maakt het wel erg bont want die wil een vuurwerkverbod voor heel Nederland. Een verbod werkt niet want dan wordt het wel over de grens gekocht. Astronauten (rotjes) verbieden evenmin. Vuurwerk illegaal of niet is veilig, maar er is een klein groepje die niet met vuurwerk kan omgaan of het nou legaal is of illegaal en dan is er al gauw een populistische kreet – meestal uit de linkse hoek- om het vuurwerk maar te verbieden. Er is ook een kleine groep voetbal’supporters’ die zich niet kunnen gedragen in en buiten de stadions. Moeten we het betaalde voetbal ook maar afschaffen dan???? Tradities moeten we behouden zoals Sinterklaas en ZWARTE PIET!!!! en vuurwerk met oud en nieuw. Dat een klein groepje niet met vuurwerk kan omgaan dat is van alle jaren dat is niet iets van de laatste pakweg 10 jaar. Ook Hart van Nederland werkt er hard aan mee door alleen maar tegenstanders van vuurwerk om hun mening te vragen en trots aankondigt dat de meerderheid voor een verbod is. Vuurwerk verbod is grote onzin en Denk eens na slaat de spijker volledig op z’n kop door te vermelden dat Nederland een land van makke schapen is. Schapen die zich makkelijk laten beinvloeden door de hoofdzakelijk linkse media.

 23.   

  Tja, ook ik heb behoorde gekke dingen met rotjes gedaan, en toen al – in die prille tijd – ging het al om stiekem het krachtigste rotje te vinden.

  Wij staken daar in onze jeugd stoten mee uit, maar ook toen al was ‘groter almaar beter.’
  Maar in principe, hou je een kleine dynamietstaaf in je handen en eens je dat beseft zou je tot het besef moeten komen dat vuurwerk geen speelgoed is maar (een hobby) die uiterste concentratie van je vraagt.
  Met vuurwerk moet je omgaan alsof je met een kettingzaag omgaat, ga altijd uit van het ergste. En houd je eigen adrenaline-peil hoog, vuurwerk is een stiekeme moordenaar.
  Wanneer je in mijn tijd zo’n groene Piraat (plus/minus tien centimeter, dikte: halve centimer.
  Wanneer dat ontplofte wanneer je dat nog in je hand had, dan was je je hand kwijt geweest, omdat het dus effectief mini-dynamiet is.
  Maar ik kan me even gemakkelijk voorstellen dat er misschien anderen zijn die niet zo waakzaam waren met vuur dan ik en zodoende bijvoorbeeld een ledemaat verloren.
  Of erger, misschien zelfs dood. (vooral bij die echt grote rampen bij die opslag-fabrieken)
  Dat overleeft bijna niemand in een straal van zo veel meter.

  Kinderen moeten leren dat vuur inderdaad geen speelgoed is, en dat wordt meestal eenmalig aangeleerd, waarbij het kind er een al dan niet traumatisch ongeval aan over houdt. Maar voor zovelen die het overleefd hebben, zijn er ook zoveel doden door vuurwerk.
  Iedere adolescent dient echt een persoonlijke cursus – vuur is gevaarlijk – te leren, en dat haal je niet uit een boekje.
  Sommigen redden het, en sommigen niet. Het is niet eerlijk, want het slachtoffer, heeft niet voor zijn eigen lage IQ bij geboorte gekozen.

  Ze kopen dus mini-dynamietstaafjes vermomd als vuurwerk dat de Europese opgelegde normen overtreedt.
  Het is allemaal leuk en grappig, totdat er eens iemand zijn hoofd volledig verliest.
  Het zal stilgehouden worden, maar a

  1.   

   lle elementen voor een ramp zijn aanwezig.

  2.   

   “Behoorlijk” Boven in eerste zin. Woordenboek past de woorden soms aan.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!