Marianne Zwagerman haalt uit naar Kafka Orwellgren: “Fake News is een niet-bestaand probleem”

Zo is het.

Marianne Zwagerman haalt in haar meest recente column voor BNR Nieuwsradio (zowel geschreven als gesproken) op heerlijke wijze uit naar minister Kajsa Ollongren. Je weet wel, die D66-gek die maar al te graag bereid is om de persvrijheid af te schaffen om ‘Russisch nepnieuws aan te pakken.’

Zwagerman is niet onder de indruk van Ollongrens ‘zorgen’… en ook niet van de steun voor de nepnieuwshetze van de NOS:

De beste visagist was ingevlogen om de minister maximaal aaibaar in beeld te brengen. Heur haar was zo koninklijk gekapt dat ik haar nauwelijks herkende. De uitzending had al na vijf minuten gestaakt kunnen worden want Ollongren moest direct -alweer- toegeven dat ze geen enkel Nederlands voorbeeld van nepnieuws kan noemen. De leraar journalistiek die op de kruk naast haar zat was ook glashelder: “De minister overdrijft,” zei hij. “Ze wekt de indruk dat het in Nederland al aan de orde was. Het is eerder een potentieel probleem dan een probleem”.

“Anderhalf uur zendtijd op nationale tv voor een niet bestaand probleem. Ik zou het niet eens verzinnen als ik een nepnieuwsfabriek bestierde,” aldus Zwagerman. Maar ja, de NPO gaan er maar wat graag mee aan de haal. Rob Trip gaf Ollongren compliment na compliment. Tot voor kort had niemand het erover, zei hij, maar nu weet iedereen wat er bedoeld wordt met “nepnieuws.” Wat een prestatie van Ollongren!

Nou, misschien toch niet, schrijft Zwagerman. “JA! Omdat journalisten zich als makke pr-schapen laten gebruiken door de regering! Omdat ze elkaar napraten en nieuwsconsumenten zo het gevoel geven dat er echt iets aan de hand zou kunnen zijn,” wat je reinste flauwekul is. Daarbij vindt ze het verbazingwekkend dat hele horden mainstream-journalisten het blijkbaar wel prima vinden wat Ollongren doet.

Dat is geen woord te veel gezegd. Ollongren is, zonder twijfel, de gevaarlijkste vrouw van Nederland — in ieder geval voor mensen die het vrije woord hoog hebben. En het is een absolute schande dat de NPO haar alle ruimte geeft om haar tyrannieke beleid te verdedigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Ni28

  Ik denk dat fake nieuws wel een probleem is. De MSM praten de regering naar de mond en alle ander media die dat niet doen moeten gecensureerd worden. Dat is de insteek van deze schaamteloze minister van D66 die alle vrijheid van woord wilt beperken. Zij beroept zich op de Russen met hun invloed maar in wezen wilt zij censuur voor de niet officiële media. Dat doen dictators eenmaal graag. Communisten hadden in hun tijd geluk dat er geen sociale media bestonden, men had amper een telefoon dus ideeën verspreiden was onmogelijk. Deze minister wilt het tot de proporties van toen brengen zodat men niet geïnformeerd wordt. Censuur en afluisteren dat is de D66 inbreng in deze regering. Zelfs de FIOD mag je nu afluisteren. Elke dag worden wij nu gebombardeerd met deze berichten hoe belangrijk het is om een politiestaat te worden in verband met de komende referendum. Zij willen het uitslag beïnvloeden door de mensen bang te maken met hun wilde verhalen. Trap daar niet in. Er gaat niets boven de vrijheid van woord. Niet een een Rus.

  1. Fortiori

   Criticasters krijgen in Rusland ook geen podium. Hoogstens een brits in een of ander staatshotel.

 2. Weethetbeter

  Gewoon de DDS volgen. Krijg je doorlopend Fakenieuws.

  1. Kodi

   Daar worden de trollen door de overheid voor betaald, nietwaar?

   #onttrollen a.u.b.!

  2. Roughwood

   Middels een muisclick opgelost, wegwezen maar. Probeer het eens bij die demoniserende, policor, dram- en deugluchtfietsers van joop.nl. Zijn meer uw types. Succes!

  3. eRik2017

   Hoe kan het dan dat de Wimmers waaronder ook WHB er constant op ingaan, nooit bestrijden dat het om nepnieuws gaat (tenzij het onderwerp hen niet past, w.o. shariadingen).

 3. Ben Zine

  “Fake news” is het excuus van de EU-mob in Brussel om een politiestaat te vestigen, zo simpel is het. Het gaat daarbij in essentie om het op grote schaal vestigen van censuur en het afnemen van privacy. Zodat burgers monddood worden gemaakt, zodat hen vitale informatie wordt onthouden en zodat ze 24-7 in de gaten kunnen worden gehouden. Zeer verontrustend allemaal.

  1. Frits Jansen

   Die club in Brussel is inderdaad een vergissing.
   Maar overdrijft u niet een héél klein beetje als u zegt dat de politie ons monddood maakt?
   Of denkt u aan de camera’s die met instemming van rechts Nederland overal zijn geplaatst, en voorzien zijn van een microfoon die alle teksten opvangt die ons regime niet welgevallig zijn?

   1. Ben Zine

    Met het monddood maken van burgers bedoelde ik vooral de recente afschaffing van het referendum.

 4. Ni28

  De trollen hebben geen antwoord dus sturen zij een aspirant trol.

 5. denk eens na

  Zwagerman for president
  !

 6. bifbof

  Mensen , wacht nou toch eerst eens af wat Quispel er van vindt.

  1. Ernst Quispel

   Beste bifbof,
   Ik begrijp dat er onzekerheid ontstaat als ik mijn mening nog niet heb vermeld maar ik kan toch niet in elke draad en op elke mening reageren?

   Ik denk dat er wel degelijk sprake is van veel nep-nieuws en tevens dat die de rechtsstaat bedreigt.
   Ik denk echter dat dit in Nederland nog wel meevalt en ik zie ook een teruglopende belangstelling voor websites die zich toeleggen op nepnieuws, zoals E.J. Bron, Xandershit, en Fenixx.

   Ik hoop dat je nu weer een beetje weet wat je moet vinden.

  2. eRik2017

   Dank @bifbof dat je ons een nieuw inzicht hebt gegeven hoe je @Ernst-Wim zichzelf compleet voor lul kan laten zetten.
   Gewoon door hem op een podium te plaatsen en hem een etiket van influencer te geven.
   Als een vlieg op de stroop, ale een vos op de loslopende kip, als een vis op de worm duikt hij erop. Of….. was het de eend in pan?

   Alleen als Ernst-Wim nu nog meer gaat reaguren (trollen dus) dan nemen wij (alle #ontwimmers) je dit hoogst kwalijk. ROFLOL ;P

 7. Frits Jansen

  Ik dacht dat Ollongren ook bezwaar had tegen dat EU agentschap?

  Fundamenteel is de kwestie dat het een grondrecht is om goed geïnformeerd te worden, anders kan een democratie niet werken. Het is het spiegelbeeld van de veelbesproken vrijheid van meningsuiting.

  Het informeren van de burger wordt in Nederland grotendeel aan De Markt overgelaten, en iedereen die iets verder kijkt dan z’n neus lang is weet dat de markt nogal eens door perverse prikkels verstoord wordt .

  De opkomst van Internet is vergeleken met de uitvinding van de boekdrukkunst zo’n 500 jaar geleden. Toen was dat al een halve revolutie (renaissance, verlichting), en nu maken we een soortgelijk proces door. Gek genoeg zin we tegenwoordig slechter geïnformeerd dan vroeger, omdat internet zo laagdrempelig is, en subversieve halve garen moeiteloos allerlei onzin aan de man kunnen brengen. Kijk maar naar deze website.

  De overheid moet geen nepnieuws bestrijden, maar goede nieuwsvoorziening bevorderen. Al kost dat geld.

  Aaaaaah, ik voel ‘m aankomen. Zo komen subversieve elementen in het gedrang! Mensen die onze vredige samenleving kapot willen maken. Omdat ze meer clicks krijgen als ze ruzie maken. Dat is DDS!

  1. Weethetbeter

   Mooi stukje Frits, ik lees 100x liever de mainstream media dan mijn info van internet te halen. En al die doomdenkers hier die willen dat de staats NPO verdwijnt? Kijk naar Zwitserland waar de populisten ook de staats gesteunde omroepen wilden opdoeken. Maar helaas meer dan 70% van de bevolking steunde dit plan niet.

 8. Weethetbeter

  Wel vreemd trouwens dat de DDS daar geen melding van maakt.

 9. A3aan

  Zei ik het niet,: ” Je eigen kinderen gebruiken in een oorlog tegen vrije verspreiding van informatie. Hoe diep kan een politicus zinken?” , aldus Marianne Zwagerman.

 10. Florissa

  Stop met de verplichte belastingafdracht voor de omroepen, en ze draaien als een blad aan de boom,ze vreten er lekker van,en kussen de kont waar het geld vandaan komt, ,van enige objectieve nieuwsgeving is geen sprake,opheffen die ouwe meuk .

 11. denk eens na

  Verleden week is er nog een minister opgestapt door zijn (halbe) fake nieuws , waar hebben we het over?

  1. denk eens na

   De nederlandse regering is de grootste fake nieuws verspreider .

 12. Weethetbeter

  Kijk dat is Nederland, daar stapt een minister op. Denk je dat dat ooit in Rusland zou gebeuren?

  1. DolleDries

   Nee natuurlijk niet, daar hebben zeer deskundige ministers

   1. Weethetbeter

    Tuurlijk joh

 13. Bon-vivant

  Samenvatting van dit DDS-bericht:
  Marianne Zwagerman heeft het gezegd en dus is het waar.

 14. Babaji538

  Marianne Zwagerman staat, zelf potentieel gezien,
  erg goed, bekend.
  Net als al die schreeuwende commercials voortdurend
  op internet, als je gewoon probeert, jouw werk te doen.

  Er is een verschil tussen het werk volvaardigen
  of je gang gaan… .

  Petra Hermans

 15. Guus Geluk

  “D66-gek”, “kafka orwellgren”, “de gevaarlijkste vrouw van Nederland”. Zwagerman heeft zich onvoldoende verdiept in de materie. In dit tijdperk is er wel degelijk het gevaar van desinformatie (al dan nit door een ons vijandige mogendheid) en Ollongren neemt haar taak serieus door dit te willen tegengaan.

  Intussen gaan de persoonlijke aanvallen aan haar adres maar door. Zwagerman draagt met haar opmerkingen over Ollongrens uiterlijk – gewild of ongewild – bij aan deze hetze.

  Waarom roept deze vrouw, die op geen enkele misdadige actie is betrapt, zoveel weerzin op? Is het de combinatie van vrouw, links en vicepremier?

  1. Kees

   Nou, ik zal er niet voor remmen.

   1. Ernst Quispel

    Dat is dan niet zo slim, Kees, het bewust dood willen rijden van medemensen is zeer strafbaar.

 16. david1veenstra

  Godsdienst is ook Fake News.
  Godsdienst is ook Fake News.

  Toch wordt het via grondwet beschermd.Rara hoe kan dit?

  1. Frits Jansen

   Wilt u dat Ollongren hardop zegt dat God niet bestaat?

 17. Frits Jansen

  Zwagerman vindt het wel lekker, al de aandacht die ze krijgt met haar radicale uitspraken.

  Natuurlijk is er wel “nep-nieuws”. Dat heeft ook een oorzaak: marktwerking in de media. Goed nieuws verkoopt niet, dus wordt er flink overdreven.

  Intussen is goede informatie wel een grondrecht, want een democratie kan niet goed functioneren zonder geïnformeerde burgers. Het recht op informatie vormt samen met de vrijheid van meningsuiting het grondrecht van de informatievrijheid: de vrijheid te “ontvangen” is net zo belangrijk als de vrijheid te “zenden”.

  De oplossing tegen nep nieuws is niet verbeiden, maar het presenteren van nieuws dat wel klopt. Gelukkig hebben we nog een publieke omroep, al wil de VVD die kapot maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.