Meer vrouwen op eigen kracht maar met hulp de gemeenteraad in!

Wat een feest in het land! De nieuwe gemeenteraden tellen gemiddeld wel 20 procent meer vrouwen dan voorheen, zo weet Trouw en de vrouwen achter burgerinitiatief ‘Stem op een vrouw’ ons te vertellen. Ook weet ‘Stem op een vrouw’ ons te vertellen dat deze vrouwen dat op eigen kracht voor elkaar hebben gekregen! Waar is het initiatief dan voor in het leven geroepen, dames?

Dat hele idee van ‘de beste persoon op de beste plek’ kan het raam uit! We richten ons tegenwoordig alleen nog maar op deugen. Dat blijkt wel uit dit citaat van initiatiefnemer Devika Partiman: “Veel mensen stemmen op de eerste vrouw op de lijst. Maar dat kon slimmer: als je stemt op een vrouw die onverkiesbaar staat, heeft dat veel meer effect.”

Mevrouw Partiman, festivalproducente (ja, dit maakt de naam inderdaad hilarisch), schrok zich helemaal een hoedje toen ze de cijfers zag van het aantal vrouwen in de raad. Dit klopte natuurlijk van geen kant en om te kunnen omgaan met deze realiteit injecteerde ze zichzelf met SJW-ideologie, een ware overdeugsis. In plaats van therapie in de vorm van een reality-check, kreeg zij echter subsidie van de stichting Democratie en Media (à €12.500,-) om haar nieuwe verslaving te kunnen blijven bekostigen!

Eigen Kracht
Een goed voorbeeld van deze eigen kracht is de 32-jarige Iris Rutjes van D66 Enschede. Onverkiesbaar op nummer zeven, krijgt 400 stemmen door ‘een paar keer wat op Facebook te zetten’, aldus Rutjes. Sharon Dijksma (PvdA) en Melanie Schultz van Haegen (VVD) maakten het nog bonter door de eigen kracht maar te gebruiken om twee mannen in het zadel te helpen.

Emanciperen kun je forceren
Heftig, dat deugen, maar zou het nog heftiger kunnen? Jawel! Turbodeugen! Esther Scholten (D66) uit Den Helder, die aan de kiezer al had aangegeven dat ze alleen een plek ‘op de achtergrond’ ambieerde, wordt zonder pardon van plek zeven naar plek twee geslingerd! Even passen en meten tussen bedrijf en raadswerk maar daar komt ze vast wel uit. Woerden, waar de gemeenteraad van zes naar vijftien vrouwen in de raad ging, heeft zelfs al te maken met ruzie binnen een lokale partij.

Wat hebben we hier nou van geleerd? Vooral geen rekening houden met de lijstsamenstelling en hoe deze tot stand is gekomen (capabele mensen bovenaan, onervaren/passieve rol/andere ambities onderaan), gewoon de onverkiesbare vrouwen de top in slingeren en dat slimmer noemen! En als het misgaat omdat de vrouw in kwestie er een potje van maakt of van de zetel afziet, dan is dat waarschijnlijk gewoon weer de schuld van de patriarchale samenleving of het ‘Old boys network’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Guus Geluk

  Politiek is nog steeds een mannenbolwerk, dat is evident.

  1. swetsnek

   blijkbaar wel als ik zo naar de foto kijk mooi bosje okselhaar

  2. Rosasolis

   Wat een domme verklaring van U. Wij geschoolde intellectuele vrouwen zullen nooit toelaten dat domme mannetjes zoals u, onze samenleving zouden gaan beherzen.
   Wordt wakker, POLITIEK IS NIET MEER EEN “mannenbolwerk”. Politiek kan niet meer functioneren zonder een grote samenwerking tussen HOOG opgeleide vrouwen en mannen!
   Helaas bent u heel erg dom wat politiek betreft, en wat nog erger is,
   u heeft geen enkele respect voor de helft van onze bevolking dat uit VROUWEN bestaat!…Politiek is NIET “nog steeds een mannenbolwerk”in Nederland.. Vanuit uw flauwe kul accepteren wij VROUWEN niet meer het idee van mannelijke overheersing NIET MEER!!! Waarom zouden wij dat ook doen?

  3. Rosasolis

   @Guus Geluk. ONZIN! Wij vrouwen zijn er ook.
   Het moet een gewone man-vrouw maatschappij worden. Met gelijke rechten en plichten voor allen van beide bevolkingsgroepen.

 2. Bon-vivant

  Zou er vandaag ook nog echt nieuws komen op de DDS-site? Of is het komkommer-donderdag?

 3. Ernst Quispel

  Wout Willemsen lijkt me een heuse aanwinst!

  🙂

  1. EU kok

   Helaas, geen voortreffelijke schrijfstijl.
   quote:Meer vrouwen op eigen kracht maar met hulp de gemeenteraad in!
   .
   Zo jammer

   1. Ernst Quispel

    Hij is geschikt voor DDS: vrouwonvriendelijk, demagogisch en beroerd Nederlands.
    Haatzaaien jegens links en moslims zal hem vast ook goed liggen.

    1. Rosasolis

     @Ernst Quispel. Dank je voor het opkomen voor onze vrouwen. Inderdaad zijn er veel vrouwen gekozen als nr. 1 of 2 in de gemeenteraad van vele steden en dorpen. Het lijkt dat terwijl er steeds meer hoog-geschoolde vrouwen in hoge
     posities komen, hoe veel meer discriminatie wij krijgen. Kennelijk over-gewaaid uit Trump’s Amerika. Wie weet? Wij leven nu in de 21 C. En als onze leven op aarde zou een kans krijgen om door te gaan, de enige hoop is een nauwe samenwerking tussen mannen en vrouwen. Met gelijke rechten en plichten.

   2. Wout Willemsen

    Die contradictie is juist de grap

   3. Rosasolis

    @EU kok. Vergeet niet dat deze vrouwen veel stemmen hebben gekregen….
    en ook van mannen! Bent u een vrouwen-hater?

 4. Peter Loosduinen

  Ramp voor Amsterdam !
  Het pruikenmeisje is beëdigd:
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1852633/amsterdam-heeft-een-nieuwe-gemeenteraad

  Advies : Niet bevorderend voor uw eetlust.

 5. Rosasolis

  Beste DDS redactie, wanneer krijgen wij gewone fotos van vrouwen in het politiek
  te zien? Waarom al die oerlelijke fotos van bekende vrouwen? En waarom al die anti-reclame artikelen tegen vrouwelijk ministers? Niemand in het politiek is perfect.
  Zowel vrouwen als mannen doen hun beste. Laat a.u.b. de discriminatie en vernedering van vrouwen weg. Dat verdienen wij niet. Beoordeel mensen op hun daden: goed of slecht.
  Kunnen wij een leuke series artikelen krijgen over intelligente, hard-werkende vrouwelijke ministers, staats-secretarissen, of gemeente-raads leden krijgen op DDS?
  Inderdaad Trouw schreef gisteren een interessante artikel over vele nieuwe vrouwelijk raads leden. Deze vrouwen werden gekozen…en ook door mannen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.