Het is officieel! 'Tegen' heeft het referendum over de Big Brother-sleepwet (redelijk ruim zelfs nog!) gewonnen

Geen categoriemaa 29 2018, 15:00
Het was niet eens bijna zo close als gedacht... en niet 'ja' won, maar 'neen.'
In de aanloop naar het referendum over de Sleepwet kregen we te pas en te onpas te horen dat het er alle schijn van had dat de Nederlandse kiezer voor dit gedrocht zou stemmen. Blijkbaar waren Nederlanders zo bang gemaakt door de overheid dat ze hun recht op privacy best wilden afschaffen.
Nou, dat ging dus even anders. De exitpolls gaven al de indruk dat 'tegen' gewonnen had, met een redelijk verschil ook nog. Vandaag is die uitslag officieel geworden: 46,5 procent stemde voor de wet, 49,5 procent tégen.
De opkomst van het referendum was 51,5 procent. Dat is niet slecht. Aangezien we van tevoren dachten dat het verschil bijzonder klein zou zijn is 3 procentpunt (of 194.868 stemmen) toch nog vrij ruim. Het AD noemt dat "krap," maar dat is lachwekkend. De stad Groningen had op 1 januari 2017 een bevolking van 202.567. Dat is dus de grootste stad van het noorden. Voor Nederlandse maatstaven is dat heel behoorlijk. Maar niet volgens het AD. Nee, nee, het was nog heel krap enzo. F*ck Groningen.
Afijn. Normale mensen hebben natuurlijk door dat het verschil wel degelijk significant is... en dat de regering er maar beter rekening mee moet houden. Want als deze uitslag nu ook al naast zich neergelegd wordt door de staat zullen zelfs blinde, volgzame VVD-kiezers inzien dat de politieke elite antidemocratisch tot op het bot is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten