Meer vrouwen op eigen kracht maar met hulp de gemeenteraad in!

Geen categoriemrt 29 2018, 14:00
Wat een feest in het land! De nieuwe gemeenteraden tellen gemiddeld wel 20 procent meer vrouwen dan voorheen, zo weet Trouw en de vrouwen achter burgerinitiatief 'Stem op een vrouw' ons te vertellen. Ook weet 'Stem op een vrouw' ons te vertellen dat deze vrouwen dat op eigen kracht voor elkaar hebben gekregen! Waar is het initiatief dan voor in het leven geroepen, dames?
Dat hele idee van 'de beste persoon op de beste plek' kan het raam uit! We richten ons tegenwoordig alleen nog maar op deugen. Dat blijkt wel uit dit citaat van initiatiefnemer Devika Partiman: "Veel mensen stemmen op de eerste vrouw op de lijst. Maar dat kon slimmer: als je stemt op een vrouw die onverkiesbaar staat, heeft dat veel meer effect."
Mevrouw Partiman, festivalproducente (ja, dit maakt de naam inderdaad hilarisch), schrok zich helemaal een hoedje toen ze de cijfers zag van het aantal vrouwen in de raad. Dit klopte natuurlijk van geen kant en om te kunnen omgaan met deze realiteit injecteerde ze zichzelf met SJW-ideologie, een ware overdeugsis. In plaats van therapie in de vorm van een reality-check, kreeg zij echter subsidie van de stichting Democratie en Media (à €12.500,-) om haar nieuwe verslaving te kunnen blijven bekostigen!
Eigen Kracht
Een goed voorbeeld van deze eigen kracht is de 32-jarige Iris Rutjes van D66 Enschede. Onverkiesbaar op nummer zeven, krijgt 400 stemmen door 'een paar keer wat op Facebook te zetten', aldus Rutjes. Sharon Dijksma (PvdA) en Melanie Schultz van Haegen (VVD) maakten het nog bonter door de eigen kracht maar te gebruiken om twee mannen in het zadel te helpen.
Emanciperen kun je forceren
Heftig, dat deugen, maar zou het nog heftiger kunnen? Jawel! Turbodeugen! Esther Scholten (D66) uit Den Helder, die aan de kiezer al had aangegeven dat ze alleen een plek 'op de achtergrond' ambieerde, wordt zonder pardon van plek zeven naar plek twee geslingerd! Even passen en meten tussen bedrijf en raadswerk maar daar komt ze vast wel uit. Woerden, waar de gemeenteraad van zes naar vijftien vrouwen in de raad ging, heeft zelfs al te maken met ruzie binnen een lokale partij.
Wat hebben we hier nou van geleerd? Vooral geen rekening houden met de lijstsamenstelling en hoe deze tot stand is gekomen (capabele mensen bovenaan, onervaren/passieve rol/andere ambities onderaan), gewoon de onverkiesbare vrouwen de top in slingeren en dat slimmer noemen! En als het misgaat omdat de vrouw in kwestie er een potje van maakt of van de zetel afziet, dan is dat waarschijnlijk gewoon weer de schuld van de patriarchale samenleving of het 'Old boys network'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten