Merkel III is dood, lang leve Merkel IV: Duits parlement geeft Angela voor de zoveelste keer haar zegen

Na zo’n half jaar formatieperikelen is het vandaag dan eindelijk zover: Angela Merkel is officieel weer verkozen tot Bundeskanzlerin van Duitsland, en zal vanmiddag met haar kersverse regering aan de slag gaan. De eerste stevige tegenslag heeft ze nu echter al moeten incasseren.

Het was alweer in september dat de Duitsers naar de stembus mochten om een nieuwe Bundestag – nationaal parlement – te kiezen. Die stembusgang werd een enorme afstraffing voor het Duitse partijkartel: de gevestigde partijen CDU, CSU en SPD – die tot vandaag samen Merkel III vormden – werden keihard afgestraft, en de grote winnaar was de rechtse AfD. Sindsdien moest Duitsland een formatie doorlopen die de meest chaotische sinds de Tweede Wereldoorlog was. Gesprekken met de liberale FDP en de Groenen liepen op het laatste moment tegen alle verwachtingen in spaak, waardoor de SPD – die had gezworen om niet aan Merkel IV mee te doen – moest van stal gehaald worden. Uiteindelijk is die partij toch overgehaald, maar tegen een hoge prijs: partijleider Martin Schulz bleef na zijn draai volstrekt ongeloofwaardig over, en kon niet anders dan het veld ruimen. En dan heb ik het nog niet eens over de interne strijd die er uitbarstte tussen voor- en tegenstanders van een nieuwe samenwerking met Merkel. De sociaaldemocraten zijn stevig verdeeld maar – het moet toegegeven worden – hebben uiteindelijk wel veel uit de onderhandelingen weten te slepen.

En waar winnaars zijn, moeten ook verliezers zijn. Die heet de CDU, die bijvoorbeeld enkele cruciale ministeries (Financiën, Buitenlandse Zaken) aan de SPD moest geven. Dat wordt Angela Merkel, van wie duidelijk is dat ze haar moeder nog zou verkopen om Bundeskanzlerin te blijven, niet bepaald in dank afgenomen. Maar Merkel is Merkel, en niemand dus in de CDU die het serieus ter discussie durfde te stellen of zij wel voor nóg vier jaar aan de macht moest blijven.

Nou ja, niemand? Met een stemming in de Bundestag is zij vanochtend weer tot Bundeskanzlerin verkozen, maar dat ging niet met het gewenste aantal stemmen: maar liefst 35 van de 399 parlementariërs die de große Koalition heeft stemden zowaar tegen het voor de vierde keer benoemen van Merkel als regeringschef. Dat betekent dat zo’n 1 op de 10 in deze coalitie zulke sterke gewetensproblemen had hiermee, dat ze de partijlijn niet konden volgen.

Genoeg stemmen had ze nog steeds, en even later stond ze dan ook bij de president op de stoep om de eed af te leggen. Vanmiddag heeft ze al haar eerste kabinetsvergadering, dus tegenhouden zal ze zich zeker niet laten. Maar een uiterst pijnlijk begin voor Mutti Merkel’s vierde termijn, dat is dit wél natuurlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ernst Quispel

  De komende vier jaar is er rust en stabiliteit in de Duitse politiek. Dat is met name voor Europa goed nieuws.

  De rest is politieke beoordeling.

  1. Stanly2000

   Dat van de rust en stabiliteit moeten we nog maar afwachten. De partijkadaverpolitiek blijkt niet zo sterk te zijn als hier in Nld. Er zijn nu al 10% van coalitie die het niet helemaal ziet zitten met Merkel.

 2. tomygun

  Sh*t ik was al blij ik las namelijk
  Merkel is dood tja al op zoek naar de vlag
  maar nee hoor , dat is een domper .

 3. Heinz

  Merkel IV, Ik kan het alleen maar mee eens zijn. Heel knap als je al 3 termijnen hebt voorgezeten. Dan is er sprake van vakmanschap. Goed voor de Europese gedachte.

  1. Rosasolis

   @Heinz. Blijkbaar houden velen in Duitsland nog steeds van die kleine, maar grote lieve “Mutti” met een hart van goud! Gelukkig willen velen in je land nog steeds een sterke en stabiel regering. Dat willen wij hier ook. Niet Alt-rechts, en ook niet Alt-links. Maar werken voor een progressieve toekomst voor Nederland en Europa. Ik weet dat er nog steeds veel haat tegen Duitsland is wegens 2 vreselijke wereld oorlogen. Maar misschien
   is Angela Merkel, nog steeds een reddende Engeltje voor Duitsland. Het is inderdaad een grote bewijs van vakmaatschap, kennis, en trouw, dat zij herkozen is als leider.
   Mag God deze lieve engeltje nog een rustige, progressive 4de term gunnen!

 4. Ni28

  Het wordt tijd dat Merkel een toontje lager gaat zingen en dat zal met deze coalitie waarvan ik denk dat zij het volle termijn niet haalt het geval zijn. Het prolongeren van de vorige regering zit er niet meer in en dat is goed. Zij wordt nu door links en de partner CSU klem gezet. Het parlement zal meer druk uitoefenen dan voorheen en ook d publieke opinie zal grotere rol spelen. De vaart van mutti wordt meer die van een altes weib. Toontje lager dus.

  1. tomygun

   Ik geef het 1 jaar dan is Merkel uit gemergeld

 5. Ben Zine

  Dat opgewarmde lijk uit de voormalige DDR loopt op haar laatste benen. Die mondhoeken gaan ook steeds verder naar beneden hangen. Brrr… Maar serieus, ik zou me zo voor kunnen stellen dat aan haar vierde termijn een voortijdig einde zal komen. Ze is als een “lame duck”. Ze had beter de eer aan zichzelf kunnen houden en na haar derde termijn afscheid kunnen nemen, maar kennelijk is macht en aandacht verslavend. Merkel is duidelijk over de datum. Je moet niet wachten totdat mensen gaan denken: “Rot nou alsjeblieft eens een keer lekker op.” Dat moment kun je beter voor zijn.

  1. Ernst Quispel

   “Dat opgewarmde lijk”

   Hoe ongelukkig ben je als zoiets opschrijft?

 6. rafi

  Van een volk waarvan nog steeds grote delen veel moeite hebben met de revolutie van Von Stauffenberg c.s. tegen Hitler van 20 juli 1944 omdat volks verzet tegen machthebbers niet in die lutherse cultuur past, mag niet anders verwacht worden dan een zoveelste verkiezing van dat wijf. Bovendien: ze spelen, samen met de fransoos, toch de baas in de EU, en doen gewoon wat ze zelf willen als ze het eens niet met iets in de EU eens zijn.

 7. fusilier

  Merkel is het verlengstuk van de machtige Duitse auto industrie , Trump gaat hier een stokje voor steken. De arrogantie van de Duitser kun je maar op 1 manier te lijf gaan ,en dat is overbluffen . En dat weet Trump als geen ander.

  1. Fortiori

   5 minuten later bindt hij al weer in. Een stro vuurtje is zo uitgebrand.

  2. Frits Jansen

   Adviseurs hebben keihard in Trump’s gehoorapparaat gebruld dat BMW en Mercedes ook grote fabrieken hebben in de VS!

 8. Gerlos

  Goed nieuws en nu maar hopen dat het de rit uitzit, al heb ik mijn twijfels.

  1. Frits Jansen

   Merkel is nog jaren jonger dan Patricia Paay toen ze voor het laatst in Playboy stond.

 9. Frits Jansen

  Die Merkel moet verborgen talenten hebben, want deze kleine lelijke Oost-Duitse domineesdochter met haar oersaaie kledingkeuze slaagt er toch maar in de machtigste vrouw van Europa te zijn, en dat al vele jaren.

  Vooral de tegenstelling met Theresa May is opvallend. Die is een hoofd groter dan Angela, en altijd perfect gekleed. Maar struikelt van ongeluk naar ongeluk.

  Ik zou Angela Merkel wel eens in een jurk van Theresa May willen zien.

  1. sjun

   De kinderloze Merkel heeft met haar politieke gedrag de AfD, steeds meer alternatieve nieuwsmedia en een afbrokkelende EU gebaard. Wellicht lukt het haar ook nog om voor de omvolking als gevolg van geïmporteerde onaanspreekbaarheid en vliedende Duitsers de CSU van de CDU te splitsen?

   1. Ernst Quispel

    “De kinderloze Merkel”

    Niveautje hoor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.