Oeps! Belgische minister ‘wist niet’ dat F-16’s die voor 15 miljard vervangen worden nog jaren meekunnen

De Belgische minister van Defensie Vandeput zit aardig in de put – pun intended – nadat hij een fout van jewelste heeft gemaakt rondom de vervanging van de Belgische F-16’s.

Twee uur geleden verscheen bij De Dagelijkse Standaard een artikel – ook van mijn hand – over het gestuntel van onze regering bij Defensie, wat uiteindelijk leidde tot de totaal onnodige dood van twee van onze soldaten in Mali, door ondeugdelijke mortiergranaten. De moraal van mijn verhaal was simpel: het is tijd dat we eindelijk eens in gaan zien dat Defensie een van de weinige dingen is waar niét op bezuinigd moet worden, omdat het – letterlijk dus – van levensbelang is.

Dat betekent echter natuurlijk niet, dat ze het geld maar over de balk moeten gaan smijten daar bij onze strijdkrachten. Meer geld is wenselijk een broodnodig, maar die middelen moeten dan natuurlijk wél ingezet worden daar waar ze het hardste nodig zijn. Dát – toch aardig simpele – principe lijken ze bij onze zuiderburen echter nog niet helemaal te hebben gesnapt. Althans: de minister van Defensie niet. De beste man – Stevan Vandeput van de N-VA – ligt momenteel stevig onder vuur in België om zijn geblunder rondom de aanschaf van spiksplinternieuwe F-35’s – de beruchte doch effectieve Joint Strike Fighter – die 34 verouderde F-16’s zouden moeten vervangen. Dat an sich is niet zo’n ramp: als die dingen vervangen moeten worden, dan is het geld goed besteed.

Alleen: die dingen blijken nu helemaal nog niet aan vervanging toe te zijn.

Volgens informatie die Vandeput van ambtenaren op zijn ministerie had gekregen, zouden de huidige vliegtuigen in 2023 aan het einde van hun levensduur zitten. Het contract is nog niet getekend, maar als het feest door zou gaan, zou het de Belgische staat zo’n 15 miljard gaan kosten. Een aardige duit dus, waarvan je wel zeker wilt weten dat het goed besteed is. Nu is er echter een rapport opgedoken bij Defensie waarin gesteld wordt dat de huidige vliegtuigen zeker nog een aantal jaartjes extra meekunnen dan eerder was berekend. Dat rapport is nota bene door Lockheed Martin – de fabrikant van zowel de F-16 als F-35 – opgesteld. Het is een partij die er alle baat bij heeft dat België nieuwe kisten aanschaft, dus als zelfs zij zeggen dat deze vervanging eigenlijk overbodig is, dan weet je wel hoe laat het is.

Grote vraag is nu: waarom heeft dat rapport het bureau van de minister nooit bereikt? Heeft hij zijn ministerie wel echt onder controle dan? Of wist hij hier wel vanaf, en zat hij keihard te liegen? In elk geval trekken onze buurtjes al hun conclusies over de geloofwaardigheid van deze man:

Grote kans dus dat hij hetzelfde lot als Hennis tegemoet gaat. En dat is maar goed ook, als je het mij vraagt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. denk eens na

  Gevalletje van ; foutje bedankt.

 2. Gerlos

  Hij dacht dat het een Belgen mop was.

 3. bifbof

  Dan hadden onze F-16 ’s zeer waarschijnlijk dus ook nog niet vervangen hoeven te worden.

 4. robroy

  typisch hahahahahaha

 5. Steve Van der Vekens

  Je moet dat niet geloven, dit is nepnieuws. Het zijn gewoon uitvluchten om die nieuwe vliegtuigen niet te moeten betalen.

 6. netwat

  Wat een onzin bericht is dit. Die f 16 is een 4e generatie vliegtuig die niet niet meer voldoet aan deze tijd. Ze zijn vet vaak kapot. De f35 is een 5e generatie vliegtuig met heel wat meer high tech snufjses waar de f16 niet meer aan voldoet. De SU 35 vreet de f16 op. En dan nog steeds denken dat we mee kunnen met de rest. Mensen ga lekker rustig slapen zei colijn nog voor de 1e wereld oorlog. Rot toch op man.

  1. Mariposa78

   Onzin de f16 is niet vaak kapot, als er door bezuinigingen geen onderdelen of onderhoud plaats kan vinden is het niet defect, wel verstandig door er geen gebruik van te maken.
   De F35 leuk al die high tech snufjes het kan niet eens de ontworpen functies aan, laat staan vliegen.
   https://forum.flitsservice.nl/imagecache/16/44d74880427dfeef1ac82cfeaabb21e051f4f5c857622461.jpg?1416015982
   De uit 1976 A10 Warthog voldoet zelfs beter aan alle taken die zijn opvolger de F35 moet uitvoeren en kost haast niets om zijn taken uit te voeren.

   1. netwat

    @mariposa. Die f16’s worden massaal van de hand gedaan omdat die dingen haarscheuren in het frame vertonen. En ja ze hebben verschrikkelijk veel onderhoud nodig. En nu kom je met die warthog aanzetten. Met dat plaatje wat natuurlijk complete onzin is. Ik heb de f-35 van dichtbij gezien. Dan is zo’n warthog maar een lelijk apparaat. Ooit van inflatie gehoord? In 1974 konden mijn pa en ma een huis kopen voor 40.000 gulden. Nu betaal je daar 200.000 euro voor. Dus kom nou niet met deze onzin joh.

 7. Babaji538

  “Mocht u willen weten,
  mijnheer Sybren, wat het woord ‘Oeps’,
  by the way, in English, ‘Oops’,
  werkelijk betekent, zou ik het zeer zeker
  niet gebruiken bij zo’n serieus onderwerp.”

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.