Ongelofelijk mooi: heel Frankrijk loopt uit voor heldhaftige agent die zich opofferde bij ISIS-aanslag

Arnaud Beltrame, de agent die vorige week aanbood om de plaats in te nemen van een gijzelaar bij de aanslag op een supermarkt in Trèbes, is vandaag groots herdacht.

Het is alweer vijf dagen geleden dat het Zuid-Franse Trèbes, een normaal gesproken slaperig dorpje van zo’n 5.000 mensen, werd opgeschrikt door één van de gruwelijkste gebeurtenissen die je je kunt voorstellen: een islamistische aanslag. Een Fransman ‘met Marokkaanse migratieachtergrond’ besloot om zich aan te sluiten bij terreurbende ISIS – ze mogen in Syrië verslagen zijn, maar hun aanhangers zitten nog overal – en de lokale supermarkt te terroriseren. Hij stormde het gebouw gewapend binnen, en hield daar enkele uren mensen gegijzeld die de pech hadden daar net aanwezig te zijn. Allemaal om – natuurlijk tevergeefs – de vrijlating van Saleh Abdeslam – verantwoordelijk voor de Batclan-aanslag in Parijs – te eisen.

Uiteindelijk kwamen die dag vier onschuldigen om door terreur. Eén van hen had een vrouwelijke klant van de winkel moeten zijn, maar werd uiteindelijk de 44-jarige agent Arnaud Beltrame. Hij besloot zich namelijk te laten ruilen tegen die vrouw, zodat zij ongedeerd het pand kon verlaten. Dat gebeurde inderdaad, maar Beltrame betaalde daarvoor de hoogste prijs: zijn eigen leven. De ISIS-maniak schoot hem dood, kort voordat hij zelf naar het hiernamaals werd geholpen. Het behoeft geen uitleg dat Beltrame een held van onmeetbare proporties is.

Je kunt veel zeggen over Frankrijk, maar niét dat het geen trots land is dat haar helden eert. Beltrame heeft postuum de Nationale Orde van het Legioen van Eer gekregen, de hoogst mogelijk onderscheiding in Frankrijk. Dat alles tijdens een herdenkingsbijeenkomst, waar behalve president Macron ook vele Fransen op af waren gekomen. Ook langs de route in Parijs waarover zijn lichaam vervoerd werd, stonden velen om hem de laatste eer te bewijzen. Maar dat was niet alles: ook bij politiebureaus over het hele land, waar de vlag halfstok hing, legden mensen bloemen neer uit respect voor het offer dat Beltrame heeft gegeven. Zelfs bij sommige bureaus in ons eigen land hangt de vlag lager dan normaal:

En dat is natuurlijk wel het minste wat er gedaan kan worden. Zulke persoonlijke eerbetonen zijn natuurlijk mooi, maar wat écht een verschil zou maken, is als we ervoor zorgen dat dit soort situaties in de toekomst niet meer kunnen voorkomen. En dat betekent maar één ding: we moeten terreuraanslag, en uitingen van islamistisch radicalisme in het algemeen, eindelijk eens serieus gaan nemen en bestrijden. Anders heeft deze held zijn leven uiteindelijk toch nog voor niets gegeven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. robroy

  Ik zie dat het vol wauten staat daar daar krijg zefs ik het koud van wat een klere foto

  1. sonar

   Sybren hijnniet doodgeschoten ,maar zijn keel doorgesneden volgens de islam en IS .
   Vertel gewoon de waarheid en benoem het zoals het gebeurd is , een walgelijke daad middeleeuws.

 2. Ni28

  Arnaud Beltrame krijgt een hele mooie medaille. Hebben zijn vrouw en kinderen nog wat aan. Een held. Een dode held. Maar de meesten Fransen en wij ook hoeven geen dode helden maar levende vaders en moeders en kinderen. Door het blijvende islamisering van Europa zullen nog heel wat medailles uitgedeeld worden.

  1. AS210854

   Ni. Helemaal mee eens.

 3. Guus Geluk

  Inderdaad, een mooi beeld.

 4. Bloem

  Jammer dat het Europese immigratiebeleid het zover heeft laten komen. Die arme kerel had geen held hoeven zijn wanneer politici eens na zouden denken

 5. Rosasolis

  Als aandenken aan Arnaud, die nu DE HELD van heel Europa is geworden. Mijn oude
  Engelse leer komt tevoren. Dit lied van Sir Arthur Sullivan:
  Onward Christian soldiers,
  marching as to war,
  with the cross of Jesus
  going on as before.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.