Raad van State oordeelt dat Afghanen hier niets te zoeken hebben: ‘Het is daar veilig genoeg!’

Een Afghaanse ‘vluchteling’ die niet bepaald blij was dat hij terug moet naar zijn land, is door de Raad van State in ongelijk gesteld. En dat betekent niet alleen dat hij mag worden uitgezet, maar dat het ook makkelijker zou moeten worden om landgenoten van hem terug te sturen.

Pech voor een Afghaanse migrant die hier graag asiel wilde krijgen als vluchteling. De Nederlandse overheid weigerde zijn asielaanvraag, wat betekent dat hij zijn biezen moeten pakken, terug naar zijn thuisland. Daar had hij echter geen zin in, wat leidde tot een aardig lang proces dat via een rechtbank in Den Haag bij onze hoogste rechter, de Raad van State, terechtkwam. Die moest zich buigen over de vraag: is Afghanistan wel veilig genoeg om mensen naar terug te sturen? Of is het daar te onveilig voor, zoals de betreffende asielzoeker betoogt?

Nou, helaas voor meneer is het vonnis dat vandaag is uitgesproken duidelijk: Afghanistan is veilig genoeg om hem terug te sturen. De veiligheidssituatie daar noemt de rechter ‘zorgelijk’, maar als je geen onderdeel van de strijdende partijen bent, loop je niet bijzonder veel gevaar. Dat betekent dus dat we deze heer mogen terugsturen, én dat er een prima precedent is geschapen voor toekomstige, soortgelijke zaken.

Maar laten we eerlijk zijn: Afghanistan blijft een lastig land om te beoordelen qua veiligheid. Het staat natuurlijk buiten kijf dat het onderaan de lijst van ‘fijnste landen om te wonen’ staat, maar de Raad van State oordeelde toch dat je als normale burger zonder banden met ofwel het leger ofwel de Taliban, eigenlijk weinig te vrezen hebt. Daar staan we echter redelijk alleen in als Nederland: veel EU-landen zien Afghanistan nog steeds als te onveilig. Zelfs binnen landen is er veel onenigheid over: zo zet de Duitse deelstaat Beieren, die sinds mensenheugenis geregeerd wordt door de conservatieve CSU, wél Afghanen op het vliegtuig terug naar huis, terwijl veel deelstaten met linkse regeringen dat niet doen. Nee, enigheid is er niet.

Toch is de vraag of Afghanistan veilig is, niet eens de belangrijkste hier wanneer je je afvraagt of Afghanen hier moeten kunnen blijven. Er valt genoeg voor te zeggen dat die mensen hun land ontvluchten – Donald Trump zou het een shithole country noemen – maar geeft dat hen automatisch het recht om dan maar hierheen, 5000 (!) kilometer verderop, te komen? Nee, natuurlijk niet. Iedereen op deze wereld zou het recht moeten hebben zijn thuis te verlaten als hij dat wil, maar dat betekent nog niet dat andere landen de plicht hebben om die persoon dan op te vangen.

Nee, de enige juiste manier hier is nog steeds om dit soort mensen in hun eigen regio op te vangen. We mogen daarbij als Nederland best een beetje solidair zijn, en zulke buurlanden helpen om die lasten te dragen. Dat is uiteindelijk beter voor alle partijen: de vluchteling blijft dicht bij huis en kan dus makkelijker terug, én aardt natuurlijk beter dan in een land aan de andere kant van de wereld, waar de gebruiken totaal anders zijn. Voor de crisislanden betekent dit dat inwoners – die nodig zijn voor de wederopbouw later – sneller terugkomen, en voor ons dat we geen problemen met integratie krijgen. En ook niet onbelangrijk: voor het geld waarmee je in Nederland één asielzoeker onderhoudt, help je er ter plekke misschien wel tien mee. Helaas betwijfel ik of onze regering ooit zo’n pragmatische aanpak zal uitdragen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Gerlos

  Goed bericht, deze asiel/ gelukzoekers binnen korte tijd met het vliegtuig retour thuisland, de belasting betaler betaald dit wel, ik wens u allen een goede reis.

 2. Rechtsaf

  Hooooo ho ho ho maar dit is niet politiek correct, foei, is Nederland al terug geroepen, waar is Sylvana Simons.
  Ernst kom er maar in saampjes met je rugdekkers..

 3. Ni28

  Als je Europa als maatstaf neemt dan zou zo 80% procent van de wereldbevolking in Europa moeten passen. En in Brussel denken zij kennelijk dat het moet kunnen. De Raad van State heeft het voor een keer weer goed. Maar gaan die Afghanen nu echt weg? Dat is nog de vraag.

  1. Frits Jansen

   Ze gaan pas terug als de Nederlandse regering fors betaalt. Terugkeerders opvangen heeft zijn prijs sinds Teeven zo graag migranten wilde terugsturen dat hij er voor betaalde. Dat bericht verspreidde zich razendsnel zodat nu niemand meer wordt teruggenomen zonder dat dat de arme belastingbetaler scheppen geld kost.

   Bedankt, malle Fred!

 4. Steve Van der Vekens

  Maar waarom moet dat altijd zo lang duren? Niemand van die migranten heeft hier iets te zoeken en de islam met hun luizengewaden ook niet.

 5. Steve Van der Vekens

  Ja, dat laatste wil eigenlijk zeggen dat je hen beter kan leren vissen ipv hen elke dag vis te geven.

 6. buitenbeentje

  “enigheid is er niet”
  Is dit newspeak of alleen een verschrikkelijk, verkeerd gebruikt Germanisme?

 7. denk eens na

  Afghanistan is zo groot dat er altijd wel een plek is waar het veilig is, en zou dat niet het geval zijn ,boeiend!

 8. Nasrani

  Ik mag toch hopen dat alleen moslims worden terug gestuurd. Want een Christen, atheïst, homo of anders denkende is daar toch echt niet veilig hoor. Afganistan is een islamitisch land. Dus waarom kunnen we niet gewoon hardop zeggen dat moslims daar veilig zijn en de rest niet? dat is toch niet zo moeilijk?

 9. lanex

  We hebben dus over één migrant? Hoe zit het met de rest van de Afghanen? Of moeten die ook eerst een bespottelijk dure rechtsgang bewandelen, Nederland een poot uitrukken voordat ze luisteren?

 10. Frits Jansen

  Op haar eigen website zegt de overheid dat het in heel Afghanistan zo onveilig is dat je er gewoon niet heen moet. Het hele kaartje is vuurrood. (https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/afghanistan)
  Al is het land misschien minder gevaarlijk voor Afghanen dan voor toeristen.
  Bedenk dat de Afghanen (en niet zij alleen) het westerse optreden in Afghanistan als puur terrorisme opvatten.

 11. Ernst Quispel

  Zijn we opgehouden meet bombarderen daar?

 12. Babaji538

  De morele staat, de individuele transformerende houding
  van een mens ten opzichte van, en niet tegenover, de groep
  is een thema, dat centraal staat in mijn huidige leven.
  Ik ben altijd geboeid, gegrepen geweest, geraakt
  door cruciale momenten in films, boeken of persoonlijke verhalen,
  wanneer het erop aankomt, wie de langste en laatste adem heeft
  én laat zien.
  Er zijn films van de Tweede Wereldoorlog, waarin broodkruimels
  tot het laatst verdeeld, of bemachtigd, werden.
  Er was een film over het instorten van een mijnschacht,
  waarbij niet alleen brood en water nog resteerden, maar natuurlijk
  de lucht het allerbelangrijkst, was.

  Elizabeth McGregor – Het IJskind (Uitgeverij Areopagus)
  Voor Kate, die kan zien in het donker
  Oorspronkelijke titel: “The Ice Child”
  Copyright © 2001 Elizabeth McGregor

  Ik ga u, daar bij “De Dagelijkse Standaard”, op de zaterdagochtend
  een juweel meegeven, vandaag de dag.
  U moet, u mag er allen, of alleen eens goed voor gaan zitten
  en eventueel over nadenken.
  Het is een les, die nog moeilijk te vatten, te begrijpen
  of verstaan is, voor de hedendaagse mens op aarde.

  “Wanneer, in een oorlog, twee mensen tegenover elkaar
  komen te staan, en de één neemt het schietgeweer, en besluit
  om het leven van de andere, kwetsbare mens te nemen, dan is
  op dat moment, degene die in alle ontvankelijkheid, openheid
  en geloof, vanuit innerlijke goedheid, het leven wegschenkt,
  de hoogst transformerende ziel in het moment.”

  BABAJI & PETRA CECILIA MARIA HERMANS

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.