Rutte & Wiebes: Gaswinning Groningen wordt volledig afgebouwd

Het heeft even geduurd maar de kogel is door de (inmiddels bijna ingestorte) kerk, geen gaswinning Groningen meer! Na het pappen en nathouden van de Groningers, door allerlei onderzoeken en bureaucratische maatregelen er op los te laten, is het dan eindelijk alwéér zover. Uiterlijk per oktober 2022 zal het niveau van gaswinning onder de 12 miljard Nm3 liggen, aldus de Rijksoverheid.

‘De gevolgen van de gaswinning zijn niet langer maatschappelijk aanvaardbaar’, stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief. Deze understatement is precies de gevoelige snaar van deze kwestie. Het is een soort administratief piekje waar nu even iets aan gedaan moet worden. Na eindeloze mopperende, protesterende en honger stakende signalen van de Groningers, landde dan toch eindelijk de boodschap bij het kabinet: ‘Ze vinden het echt niet leuk meer daar in Groningen.’ Of zou het komen doordat de balans werd opgemaakt en de schadeclaims niet op blijken te wegen tegen de winst?

Gelukkig kijkt het kabinet naar de optie om ‘een substantiële bijdrage’ te leveren aan het leefbaarder maken van de provincie, maar over de invulling hiervan is niet veel bekend, al staat veiligheid ieder geval voorop. Als afgelopen jaren een indicatie zijn van hoe dit proces zal gaan verlopen, kunnen wij rekenen op nog meer (terecht) mopperende Groningers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Ernst Quispel

  Het onderstreept de noodzaak radicale stappen te zetten in de richting van een duurzame economie.
  Gek genoeg is DDS daar een tegenstander van omdat het de burger op kosten zou jagen.

  De bedoeling is dus dat we stoppen met het winnen van gas in Groningen, alle gedupeerde Groningers schadeloos stellen en de omschakeling naar duurzame energie op kosten van de staat realiseren.

  O ja, en we zijn tegen lastenverhogingen.

  1. Stanly2000

   Het is een historisch feit, jubelt de tweede kamer en Ernst. 50 Jaar geleden hebben wij hetzelfde meegemaakt De mijnsluitingen. Heel veel beloftes en maar er is echter heel weinig van terechtgekomen. Veel nieuwe werkgelegenheid, maar toen de subsidie op was zijn ze weer snel vertrokken. Op kosten van de staat overgaan naar duurzame energie! Helaas moet de staat het betalen van ons belastinggeld.

   1. Ernst Quispel

    Ik jubel niet. Het subiet dichtdraaien van de gaskraan in Groningen is geen verstandig beleid maar zwichten voor populistisch lawaai.

    1. Anna

     Ernst Quispel. Iedere regering is op de hoogte van het feit dat het gas in Groningen praktisch op is. Dus waar heeft Wiebes het over? Gas is de schoonste energiebron. Waarvoor en waarom wordt de bevolking op zo veel kosten gejaagd? Het gaat dezelfde kant uit als de weggegooide miljarden gas opbrengsten. Niets maar dan ook niets zal al die milieu hysterie opbrengen.

  2. Holland

   Ernst Quispel heeft geen flauw benul wat er komt kijken voor een ‘duurzame economie’. Hij weet niet eens hoe een warmtepomp werkt en denkt dat je met een paar windmolenparken en zonnepanelen op daken er bent. De kluns. Maar ja, het bekt zo lekker om te zeggen dat je voor duurzaam bent. Gisteren heb ik geprobeerd hem uit te leggen dat als alle huishoudens overgaan op een (minimaal 9 kWh) warmtepomp er honderden windmolenparken en tientallen (waarschijnlijk kolengestookte) elektriciteitscentrales bij moeten komen. Maar het was aan dovemansoren gericht.

   Maar het roepen van dingen als “het onderstreept de noodzaak radicale stappen te zetten in de richting van een duurzame economie” geeft zo’n heerlijk gevoel als deugmens. Bijna klaarkomen.

   1. Ernst Quispel

    Holland, ik heb me tamelijk goed verdiept in de manieren om mijn huis energieneutraal te maken en dat gaat me zeker 12.000 euri kosten en voordat ik die kosten er uit heb ben ik zeker 15 jaar verder.

    De omschakeling kost dus veel geld en veel mensen zullen die niet kunnen opbrengen.

    We zullen er echter op termijn (het ineens dichtdraaien van de gaskraan maakt dat veel lastiger) er aan moeten geloven. Het enige goede nieuws is dat de kosten de komende jaren zullen gaan teruglopen (de warmtepomptechniek is nog jong) en er waarschijnlijk huurarrangementen zullen ontstaan. Ik verwacht in de steden ook wel veel collectieve initiatieven die de kosten voor de individuele burger beheersbaar zullen maken.

    1. Holland

     Quispel, het gaat niet om de aanschaf- en installatiekosten. Het gaat om het continue ge/verbruik: (op termijn) 7 miljoen 9kWh (minimaal vermogen) warmtepompen erbij betekent miljoenen extra megawatts voor de noodzakelijke input erbij. Dat kan alleen opgelost worden met de bouw van een aantal nieuwe kernenergiecentrales, of een woud aan windmolenparken en nieuwe elektriciteitscentrales om die extra vraag op te vangen. De aanschaf is alleen een financieringsvraagstuk. Het gebruik vergt een enorme investering in nieuwe energiewinning.

 2. fenderbender

  Haha nou sterkte allemaal, het overbevolkingsprobleem word meteen ook aangepakt,
  over enkele jaren vriest de helft dood.

 3. fenderbender

  Wie gaat dat betalen, wie heeft er 6 tot 10.000 euries ter beschikking, zomaar, om een nieuwe ketel te kopen.

  En misgelopen inkomsten voor de staat als de gaskraan dichtgaat, wie gaat dat compenseren, voor de staat.

  Wiebus is een leuke kerel met humor, maar dit houd ik dan maar op een grapje

  1. Ernst Quispel

   Tja, we willen allemaal solidair zijn met de Groningers, dus dat wordt dokken.

 4. DolleDries

  Beetje klagers die Groningers met die oude huizen. Door pompen met dat gas.

 5. waakhond

  Dolle Dries zit te trolle bolle!!!!!!!!
  Als hij zelf in zoon situatie zit heeft dolletje opeens geen grote bek meer.

  1. DolleDries

   We hebben allemaal zo ons ding ,de één krijgt een windmolen voor de neus de andere een snelweg langs zijn huis enz.

 6. Babaji538

  Mooie belofte.
  Petra Hermans

 7. waakhond

  Er had jaren geleden een kern centrale gebouwt moete worden
  De politiek heeft expres niet geluisterd naar de Groningers!!!!!!!!
  Ze hebben ook geen verstand van gas!!!!
  Zeer gevaarlijke combinatie!!!!!
  En over duurzaam gesproken water energie is precies wat we nodig hebben
  Dit soort ontwikkelingen had ook jaren gelede ondersteunt moete worden.
  Maar heelaas de politiek heeft ook geen verstand van duurzaamheid.
  Ja leuteren over windmolens en zonnepanelen dat is zo 2003.

  1. Ernst Quispel

   Waakhond maakt een zeer deskundige indruk.

   😉

 8. Uiterst Links

  Het is een grof schandaal dat de gaskraan niet inmiddels teruggedraaid is op 0.

  Blijkbaar is de winst van kapitalistengespuis bedrijven NAM en SHell belangrijker dan de veiligheid en leefbaarheid van een gehele provincie

 9. buitenbeentje

  In 2030 hebben we misschien een echte regering

 10. waakhond

  Meneer Quispel wat grappig.
  nee ik ben niet deskundig maar ik snap tenminste dat wetenschap veel te bieden heeft en dat je het niet moet overlaten aan mensen die veel lullen maar weinig doen.
  U bet hier iedereen de les aan het lezen prima ik raak niet Zo snel geïrriteerd door u.
  U denkt over alles het tegen overgestemde het lijkt net alsof u het exspres doet. Grappig heel grappig.

 11. waakhond

  OKÉ Dolle Dries maar een windmole en een snelweg is nog steeds wat anders dan een huis dat uit elkaar stort.

  1. DolleDries

   Het was een dolletje waakhond.

 12. waakhond

  Tegenovergestelde sorry

 13. Gerlos

  Goed plan heren, en nu aan de slag om op alle huizen zonnepanelen te plaatsen wat Nog gefinancierd kan worden door de laatste gas opbrengsten. Aan de slag heren.

 14. waakhond

  OOOO!!!!!
  SORRY !!!!!
  DolleDries!!!!

 15. Dollaert

  In de jaren 80 kostte een vrijstaand huis met een lap grond in de provincie Groningen ongeveer 140.000 gulden , ja gulden . Daar kreeg je toen in de Rampstad nog geen flatje voor.
  Je moet natuurlijk niet vragen voor wat een bouwstand dat huis had in Groningen.
  Er moest ook geen zware vrachtwagen langsrijden, want dan stonden de kopjes in de kast op trillen.
  De Eemshaven lag er jarenlang verlaten bij. (Ook al zo n mislukt overheidsprojekt).
  Een hoop “slimme Hollanders” hebben toen huizen gekocht in het arme Groningen.
  Diezelfde huizen kossten nu het veelvoudige in EURO.

  Het is waanzin , dat die gaswinning is stilgelegd! Het noorden had zich onafhankelijk moeten verklaren toen het gas gevonden werd! Nu heeft het geen enkele troefkaart meer. Een doekje voor het bloeden gekregen een spoorverbinding van Roodeschool naar de Eemshaven. Kunnen ze lekker naar Borkum vakantie vieren! Merkel ondersteunen. Handig bedacht Den Haag! Een paar zullen er in Groningen wel rijk van geworden zijn. Was altijd al zo.

 16. Frits Jansen

  VVD-er Wiebes haalt zelfs de PvdA links in.
  De ware VVD-er had de gaswinning uit Groningen juist opgevoed. Maar politici kunnen niet rekenen. De NAM trouwens ook niet.
  Het kost miljarden om te stoppen met aardgas. Maar de NAM huurde louche advocaten in om te ontsnappen aan schadevergoeding voor mensen die hun huizen zagen instorten. Als die genereus over de brug was gekomen had die nu nog veel meer geld kunnen verdienen, door het gas tot de laatste druppel uit Groningen te persen. Dan waren mensen speciaal naar Groningen verhuisd om voor een prikje een mooie pas gerestaureerde boerderij op de kop te tikken, op het wijdse Groningse platteland.
  Is dit een rechtse site? Dan moet geld voorgaan.

  1. sjun

   De omvolking doet de vraag naar verwarming verder stijgen. Bijzonder milieu-onvriendelijk zo’n grote trek uit vooral Zuid en Oost deze kant op. Maar om een of andere reden hoor je daar geen milieuzeloot over.

 17. poldi

  Eerst het gepeupel positief stemmen met allerlei gunstige berichten en dan kan straks de nu nog verborgen rekening van het stopzetten van de aardgaswinning in haar volle glorie aan het volk getoond worden.
  Het resultaat van deze krankzinnige actie op het klimaat zal 0,000001 zijn, En daar betaal je je dan helemaal scheel voor, per huishouden.
  Dit moet stoppen!
  Hoe kan dit tegengehouden worden?

 18. Anna

  Niks nieuws onder de zon. Gas Groningen is praktisch leeg. Wiebes zet zichzelf een kroontje op het hoofd met “gaswinning Groningen wordt volledig afgebouwd”. Er valt niks af te bouwen omdat de laatste restjes naar boven worden gehaald. Al de miljarden gas opbrengsten zijn door alle regeringen decennialang over de balk gesmeten. Gas de beste en schoonste energiebron.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.