Trump smijt via Twitter de Rusland-kritische minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson eruit: 'Bedankt!'

Geen categoriemrt 13 2018, 16:00
Donald Trump is voor de zoveelste keer het afgelopen anderhalf jaar in opspraak vanwege een plotseling ontslag. Ditmaal moet Rex Tillerson, de minister van buitenlandse zaken, het ontgelden. Tillerson had vanochtend namelijk de Russische moordaanslag op een spion in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/973540316656623616
Via een tweet heeft Donald Trump vanmiddag één van z'n naaste kabinetsleden op staande voet ontslagen. Rex Tillerson mag op zoek naar nieuw werk, want Donald Trump "bedankt hem voor zijn dienst" en nomineert CIA-baas Mike Pompeo als vervanging van de ontslagen Tillerson. Eens te meer is duidelijk dat Trump niet erg goed is in het binden van goede mensen, want voor de zoveelste keer in de 14 maanden dat Trump nu de Amerikaanse president is, heeft hij weer iemand moeten ontslaan.
Trump heeft daarbij niet eens de moeite genomen om Tillerson persoonlijk te benaderen of zelfs maar te bellen. Via nota bene een tweet moest Tillerson lezen dat hij z'n baan kwijt was:

"Aides for fired Secretary of State Rex Tillerson have claimed that he found out he had lost his job after President Donald Trump tweeted about it.

One State Department official said that Mr Tillerson was caught unaware by the announcement, according to CNN, with it clear that the US's top diplomat wanted to stay in his job.

In an official statement, Steve Goldstein, Undersecretary for public diplomacy at the State Department, said that Mr Tillerson "had every intention of staying... The Secretary did not speak to the president and is unaware of the reason" for his firing."

Het team van president Trump benadrukt dat het besluit om de minister van buitenlandse zaken te ontslaan afgelopen vrijdag al was genomen en gecommuniceerd, maar dat spreken naasten van de nu werkloze Tillerson dus tegen.
De timing is hoe dan ook pikant, want Tillerson benadrukte vanochtend nog - als enige functionaris van de Amerikaanse regering - dat hij Rusland verantwoordelijk acht voor de vergiftiging van een voormalige Russische spion in het Verenigd Koninkrijk. Het ligt dan ook voor de hand dat Tillerson vanwege dat 'vergrijp' van zijn post ontheven is, waarmee de verdenking steeds krachtiger wordt dat Vladimir Poetin niet alleen de president van Rusland is. Stiekem is hij - dankzij Trump - ook een beetje de eindbaas van de Verenigde Staten.
De bal ligt nu bij Trump om te bewijzen dat hij wél z'n eigen man is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten