Vluchtelingen en een baan? In Friesland niet in elk geval, daar komen ze niet aan de bak

Met alle goede bedoelingen nemen we in Nederland ‘vluchtelingen’ op. Naja, ‘we’, het Kabinet natuurlijk. Niet iedereen is blij met de influx van migranten en vluchtelingen. Als de vluchtelingen vanaf het begin af aan de taal leren en een baan hebben, vindt het Kabinet allemaal wel prima, en is de integratie geslaagd. Niet meer iets aan doen dus. Dan krijg je situaties als in Friesland, waar vluchtelingen nauwelijks aan de bak komen.

Van de ruim 2250 volwassen vluchtelingen die in Friesland onderdak hebben gekregen, hebben slechts 42 mensen een betaalde baan. Dat blijkt uit gegevens over huisvesting, werk en integratie van de Friese gemeentes.

Van de 660 gevestigde vluchtelingen in Leeuwarden, van wie er 112 ouder zijn dan 27 jaar, hebben er slechts twee een betaalde baan. Wethouder Friso Douwstra laat aan de Leeuwarder Courant weten niet tevreden te zijn over de lage doorstroom van vluchtelingen naar een betaalde baan, „terwijl dit wel binnen hun capaciteiten ligt”.

Dat kan de wethouder dan wel makkelijk zeggen, maar de complexiteit van de realiteit is niet zo makkelijk te simplificeren op de manier waarop hij het graag wil. Friso moet maar eens onder ogen gaan zien dat het nog veel moeilijker gaat worden en het nog een hele lange tijd gaat duren voordat een significant deel van de ‘vluchtelingen’ een baan heeft gevonden. Je hebt al de taal, daarnaast ook nog de omgangsnormen en de omgangsvormen. Communicatieve vaardigheden, technieken, routines. Allemaal aspecten van de menselijke realiteit en communicatie waar ze aan gewend moeten raken. Het is een ander land met fundamenteel andere karakteristieken.

Het laatste dat wij als Nederlanders en Friezen moeten doen, is denken dat integreren zo makkelijk is als vaak wordt gesuggereerd. Het is een complex proces waar een hele lange tijd overheen gaat en heel veel energie in gaat zitten. Niet iedere persoon heeft daar zin in of heeft daar de energie voor. Daarom is het ook zo onwenselijk om zo veel mensen tegelijk het land binnen te laten. Dan gaat het nog moeizamer, omdat je kapitaal en energie meer moet gaan verdelen. Dan hebben we het nu nog maar over Friesland, laat staan het hele land.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Ni28

  De Friezen integreren dus nog moeilijker aan dan de overige Nederlanders.

  1. Dubbele Komma

   Die asieleisers komen ook niet om te werken,Dat deden ze in hun thuisland ook niet. Die komen hun haatdragende ideologie verspreiden zoals ze al 1400 jaar doen. Het is nooit anders geweest. Zo hebben ze al de halve wereld onderworpen. Vergeet niet dat het begon met 1 pedofiele roverhoofdman.

 2. Rechtsaf

  Friezen zijn echte Nederlanders

  1. Meester Kong

   Lul niet zo dom.

   1. Rechtsaf

    @kong ooh maar zo’n antwoord kan je verwachten want je snapt natuurlijk helemaal niet waarom ik dit zeg…

  2. Meester Kong

   @Ra
   Wol es heard fan Grutte Pier en syn striid tsjin de Hollanders?

 3. Florissa

  Werken zal niet lukken,maar vermeerderen gaat ze prima af .

 4. tomygun

  Als er dan ook een stempel in hun papieren staat
  NIET BIJVOEDEREN dan is het probleem opgelost
  en zijn de geen die om dieren geeft ook blij .

  1. tomygun

   Trouwens wat container woningen bij de oostvaardersplassen
   kan ook goed werken twee vliegen in een klap .

  2. Meester Kong

   @Nasrani de ware christen, spreekt van uit een ver land… zo hij denkt dat zijn godt het heeft bedoelt..
   Religie, het grootste kwaad der aarde.

   1. Rechtsaf

    @Kong onze ware islamlover spreekt

 5. DolleDries

  Integreren zou best niet makkelijk zijn als je dan nog bij de vreemd pratende en wereldvreemde Friezen komt is het alzo onbegonnen werk.

  1. Meester Kong

   @@DD onze valse huis nicht, daarom zijn er ook zo weinig in Friesland.
   Moet wel 40 KM reizen.. voor ik er één tegen kom 🙂

   1. DolleDries

    Hij zit ,mooi doelpunt Dolle.

    1. Meester Kong

     @DD schiet in eigen doel, wel fraai met die omhaal…

   2. tomygun

    Wel Friesen Chinees jij moet wel een voor beeld
    voor hun kunnen zijn ? ja toch .
    Jezus 40 Km op die ouwe trecker en weer terug ook
    is dat de kroeg waar je naar toe gaat ?

    1. Meester Kong

     Met een ezel ….

     1. DolleDries

      Dat is mooi een trecker met een ezel.

     2. tomygun

      Mooi energie neutraal en een auto pilot en
      cruise control .

    2. DolleDries

     Een bevolking die zich verzette tegen het idiote ongelimiteerd kievitseieren zoeken en rapen is toch niet serieus te nemen

     1. Meester Kong

      @DD
      ik kan niet ontkennen dat je humor hepT

     2. netwat

      @ dolledries. Als je niet weet waar je over lult qua kievitseieren zoeken dan kun je beter hier niks tikken. Er komt nogal wat meer kijken dan alleen Het rapen. Ten eerste is de eerste leg van de kievit vaak kansloos omdat het dan nog te koud is. Die eieren werden dus geraapt. De 2e leg werd met rust gelaten en kregen een markering zodat de boer wist dat daar eieren lagen en er omheen moest maaien. Dit gaat nu dus allemaal verloren want er gaan steeds minder mensen het weiland in om die eieren te zoeken. En de boer maait nu al die eieren kapot. Are you happy now?

     3. DolleDries

      Netwat
      Voor iedere idioterie is wel een excuus.

     4. netwat

      @ dolledries je bent gewoon uitgelult. Blijkt wel weer dat de stadsmensen uit de randstad totaal niks van natuur weten. Blijf lekker die stadsduiven voeren dat is het enige waar jullie verstand van hebben verder helemaal niks.

     5. DolleDries

      Ik ben geen stadsmens kom niet uit de randstad woon naast de weilanden en vroeger naast de bossen in mijn omgeving heb ik nooit iemand gezien die het een sport vond om eieren uit nesten te roven. Men zou dat hier crimineel vinden en dat is het ook.
      Ja kippen eieren.

  2. netwat

   Wat praat jij een onzin zeg! Ik ben zelf Fries en ik baal altijd van deze ongefundeerde rot opmerkingen in dit land. Waren we marokanen of turken geweest dan was je nu aangeklaagd voor racisme. Het is niet voor niks dat Friezen het meest ingehuurd worden in de holland provincie’s voor bepaalde klussen. Wij houden ons aan onze afspraken, komen op tijd en werken hard. En omdat wij dat allemaal doen is het bijna onmogelijk voor migranten om aan het werk te komen in Friesland. Want van op tijd komen hebben ze nog nooit gehoord en hard werken kunnen ze ook niet.

   1. tomygun

    Hear hear, gewoon net wat meer .
    Yep niet lopen mauwen maar door dauwen .
    Zo is ook Z Afrika opgebouwd .

    1. corfo

     @ tomygun.
     Zuid-Afrika opgebouwd ??
     Sinds de negers én mulatten hun eigen land “regeren” is ’t daar één grote chaos geworden, met z.g. achterstandswijken zo groot als Islamsterdam !

     1. tomygun

      corfo ,
      Yep het gaat in rap tempo afgebroken worden
      de afro`s willen gelijk heid met andere afro landen
      dus binnen kort allemaal even arm.
      De Zulu bevolking is net als de islam de eu binnen
      gekomen is zijn zij van uit de gongo S Africa binnen
      gekomen yep zelfde parasieten .
      Trouwens voor parasieten hebben we een dodo killer .

   2. van Urk

    In Friesland niet genoeg coke zeker waardoor de migranten het werktempo van de Friezen niet bij kunnen houden. (verwijzing naar Meester Kong,s oordeel over Urkers) 😉

 6. denk eens na

  Hoeveel % is al met de politie in aanraking gekomen? zou me niet verbazen als dat 60% of meer is.

  1. Meester Kong

   Goed nadenken en als je de cijfers hepT plemp ze dan maar hier.

   1. denk eens na

    Een asiel zoeker kost de nederlandse belasting betaler 28.000 per persoon per jaar dit vind ik al een crimineel bedrag als je inziet dat er nog steeds voedselbanken in nederland zijn NRC

  2. Henk-Jansen

   Ik zou het graag willen lezen als jij een bron hebt gevonden die jouw achterlijke claim bewijst!

  3. DolleDries

   Ik denk dat het meer is, niet willen werken en alleen maar profiteren is crimineel natuurlijk.

   1. Meester Kong

    @DD valse nicht, familie van die Gordon?

    1. DolleDries

     Ja dat is je eigen schuld je crimineel verleden.

  4. Dubbele Komma

   Denk eens na,ook al gooi je alle statistieken op tafel dan geloven hersenloze debieĺen je toch niet. En ze weten dat de statistieken worden gemanipuleer en dat het nooit uit mag komen hoeveel ellende asieleisers veroorzaken. Kijk Zweden,Kijk Duitsland. Het mag niet bekend worden en de linkse fascisten weten dat. Net als in Zweden gaan ze dan gillen dat de meeste daders van de grote verkrachtingsgolf gewoon in Zweden zij n geboren. Dat het volgers zijn van de moordende verkrachtende pedoprofeet moet vooral onder de tafel blijven. Ondertussen ontploffen er 35 handgranaten per jaar in het ooit veiligste land ter wereld. Maar de linkse bruinhemden zullen nooit en te nimmer de oorzaak daarvan benoemen. Ze zijn minimaal even of nog achterlijker dan de volgers van de pedoprofeet en geilen op geweld en moord.

 7. Two Ravens Black Kettle

  Volgens de kwaliteitsjournalistiek, hun blik deskundigen en de politiek waren het allemaal Syrische breinchirurgen.
  Ik stel dan ook voor om ze in te zetten als lobotomie specialist bij respectievelijk de kwaliteitsjournalist, hun deskundigen en de bevriende politici.

 8. Henk-Jansen

  Deze vluchtelingen voelen zich nergens welkom dankzij een aantal rechtse tokkies met vooroordelen, een voorbeeld daarvan is de reactie van denk eens na, ze worden in de politiek constant voor criminelen en profiteurs uitgemaakt en ook op de arbeidsmarkt worden ze gediscrimeerd. Dan kan ik me goed voorstellen dat ze niet goed integreren en geen baan kunnen vinden.

  1. tomygun

   Wim gaat direct in Calimero mode .
   Wim dat gevoel ken ik dat je in bepaalde landen niet
   welkom bent daarom ga ik er niet naar toe .
   Maar zij zien die pot met goud aan het eind van de
   regeboog zij denken dat alla die regen boog voor hun
   gemaakt heeft maar het is een gender welkoms boogje .

  2. penis aqua di rosa

   Dus huiswaart en je land dara weer opbouwen. PUNT
   Niet overal waar zij vandaan komen is oorlog!
   Het zijn over het algemeen gelukszoekers, want om hier te komen passeerden zij zoveel EU landen, maar nee, naar de honingpotten stond op het programma. Niet kunnen werken, maar tijd te veel, dus maar zorgen voor meer nazaten en dan mogen ze zeker hier blijven. Foute insteek, maar ja, ik zit dan ook niet in de regering, ben ik te intelligent voor.

   1. swetsnek

    tis wat ik al zei opa zat voor de hut pa zat voor de hut zoonlief ook en die zijn blagen ook waar hopen zij dan op denk ik dan dat het goud aan komt waaien ?

    1. tomygun

     swets ,
     Yep ik ken ze zie ze ook dagelijks de betere
     van hun dan .
     Er is alleen een Chinese vertaal fout opgetreden
     en die is nooit meer hersteld .
     Breinchirurg dit was fout dit kwam door dat zij
     voor hun hut dagelijks aan het brain stormen waren .
     Een Chinees heeft dit anders vertaald .
     Als het product u niet bevalt kunt u het onder
     rembours terug sturen .

   2. Step one

    + 1

   3. Henk-Jansen

    ‘ben ik te intelligent voor’, ik vind het knap dat je zo’n rotsvast vertrouwen in eigen cognitieve capaciteiten hebt, ik heb je echter nog nooit op een greintje intelligentie kunnen betrappen.

    1. Floris

     Ik jou ook niet, Henkie.

     Mevrouw PA di Rosa heeft meer gezond verstand en vaderlandsliefde in haar kleine teen dan jij in je hele onwelriekende lijf.

  3. Rechtsaf

   @Henk het zijn ook geen vluchtelingen maar golddiggers, zijn hier terecht gekomen na het passeren van 6,7,8 veilige landen..

   1. Henk-Jansen

    We hebben als Europese landen afgesproken dat we de vluchtelingen eerlijk verdelen onder de lidstaten. Jouw opmerking dat ze meerdere veilige landen gepasseerd zijn is dan ook niet relevant.

    1. Rechtsaf

     @Henk “we” en “eerlijk” ben jij nou zo naïef, wie zijn we, daar hoor ik niet bij namelijk, ik ben tegen Europa, heb nooit voor gestemd en ben voor oplossing in eigen regio.
     En het is wél zeker relevant dat er 6,7,8 veilige landen worden gepasseerd want het land waar men asiel aanvraagt daar dient men ook te blijven dát zijn de afspraken..

     1. tomygun

      Rechts ,
      Ik ben niet tegen europa maar tegen een eu groep
      die europa wil regeren als denkende een regering .
      Zij denken dat zij de europese regering zijn maar
      puntje bij paaltje is het gewoon de mafia die daar zit .

    2. van Urk

     H-J@ Het punt is dat de vluchtelingen zelf maar niks van die verdeling vinden. Zou u graag uitgeloot willen worden om naar Hongarije af te reizen? https://politikstube.com/lettland-nicht-gut-genug-alle-fleuchtlinge-nach-deutschland-weitergereist/

  4. Dollaert

   @ Henk-Jansen

   Hou toch op met je onzin. Ze (de “vluchtelingen”) worden hier in het noorden in de watten gelegd. Maken misbruik van de kringloopwinkel, ze verkopen het spul gewoon met winst op straat. Zitten in de “autohandel”. Krijgen volkomen gemeubileerde huurwoningen. Zelfs 55 plus woningen worden aan hen bij voorkeur toegewezen. (Waar een noorderling jaren op moet wachten) Terwijl ze zelf niet eens 35 zijn.
   Vinden ze de stoelen niet mooi gooien ze die dan gewoon op straat.

   Ik wil ze niet allemaal over 1 kam scheren. Ik heb een hele goede vriend uit Syrie gehad, vriendelijke beleefde vent van rond de 30. Die had ook een sociale huurwoning. Maar verkoos toch maar terug te gaan naar Syrie om zijn land weer op te bouwen.

   Hou op met je gezeur over partijen , die tegen immigratie zijn. Wij zijn geen immigratie land.

 9. Step one

  Niet zo stigmatiseren hoor. Het is slechts een minderheid van 2250 parasieten die het voor een meerderheid van 42 werkenden verpesten…

  1. tomygun

   Eerste stapje ,
   Hoooo parasieten zijn ook dieren net als veel linkse
   ook parasieten zijn , je mag ze alleen niet voeren .

 10. Gerlos

  Nuchtere mensen die Friezen.

  1. Original NL

   Heb alleen maar goede ervaringen met friezen!!!

 11. lIN-T

  Goh wat een verrassing. Gaat nooit wat worden. De perfect storm kan niet lang uitblijven.

 12. Ritter

  De meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen” die veiligheid zoeken.

  De meeste asielzoekers komen naar Noord/West Europa vanwege de ruime uitkeringen die ze hier ontvangen. Het zijn vaak jonge mannen die dus om economische/financiële redenen naar Noord/West Europa komen en daarvoor de asielprocedure (mis) gebruiken op kosten van de belastingbetaler.

  Uit 40 jaar ervaring weten we dat de meeste moslim zijn en niet zullen integreren. Ze nemen hun islam (en bijbehorend gedrag) mee naar Europa en houden daaraan vast.

 13. Ritter

  Vluchtelingenpolitiek is ‘het grootste bedrog van de 21e eeuw’
  https://youtu.be/DstSklx-p8s

 14. George van de linden

  Zojuist naar een reportage over moslimvluchtelingen in Myanmar gekeken en wat schertste mijn verbazing…..elk gezin heeft minimaal 4 koters en 1 op komst. Ze lijden ontzettende honger en wat schertst mijn verbazing hier weer over: de mannen zagen er doorvoed uit en ook de vrouwen broedmachines maar de koters zijn broodmager en zien er meer dood dan levend uit. En maar door fokken, ook als er een kernoorlog aan de gang zou zijn …door fokken door fokken …..

 15. Luwadder R1

  In Friesland integreren vluchtelingen absoluut niet moeilijker als in de rest van Nederland,
  De friese ‘taal’ is dan ook geen drempel om goed te integreren. Feit is echter wel dat er een kleine groepje is om die ‘taal’ hoe dan ook te handhaven. In werkelijkheid is fries een minderheids’taal’ en niet meer dan dat. Wel is het zo dat er een aantal gemeenten – de gemeenten met friese plaatsnamen- er een Frans/Duitse mentaliteit op na houden en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de communicatie met een vluchteling. Nederlands is de voertaal dus ook in Friesland. Maar nogmaals : het is maar een minderheid, een vluchteling moet de friese ‘taal’ niet serieus nemen. Het zal toch helemaal belachelijk wezen dat de vluchteling naast het leren van de Nederlandse taal ook nog eens de friese taal moet leren ??? toch te zot voor woorden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.