Walgelijke Pechtold is een trieste leugenaar: D66 keerde zich vorig jaar al tegen het bindend referendum

Volgens Alexander Pechtold was het raadgevend referendum een “onding” en zou D66 zich daarom inzetten voor een écht referendum. Het enige probleem? D66 stemde daar vorig jaar nog tegen. Meneer liegt dus.

Tijdens het partijcongres van D66 maakte Alexander Pechtold zaterdag duidelijk dat hij wel klaar was met alle kritiek op het standpunt van de partij over het raadgevend referendum. Ja, hij en Kajsa Ollongren hadden het raadgevend referendum afgeschaft. Maar dat deden ze alleen maar omdat het een “onding” was en niet omdat zij tegen het referendum zelf zijn. Sterker nog, D66 zou zich inzetten voor een bindend correctief referendum. Dat was veel beter:

Het instrument werkte niet en dan moet je het afschaffen, is de redenering van de D66-leider. Wel blijft zijn partij zich inzetten voor het correctief referendum, aldus Pechtold.

Het enige probleem? Pechtold liegt. Dit berichtte het AD op 27 september vorig jaar:

Jarenlang maakten D66, GroenLinks en PvdA zich er hard voor: de invoering van een correctief referendum, waarmee het volk nieuwe wetten kan tegenhouden. Dat gaat een stuk verder dan de huidige ‘adviserende’ volksraadplegingen, die de Tweede Kamer naast zich neer kan leggen. Maar vandaag zal tijdens een Kamerdebat blijken dat alleen SP, PVV en Forum voor Democratie nog hartstochtelijk voorstander zijn van bindende referenda.

De uitleg van D66 was toen dat ze tegen het wetsvoorstel (van zichzelf!!!) zouden stemmen omdat ze weliswaar voor het correctief referendum waren, maar dat niet wilden dat het referendum van toepassing verklaard kon worden op internationale verdragen. Zoals DDS-columnist en FTM-analyst Jean Wanningen uitlegt op Twitter is dat echter een non-excuus:

Laten we eerlijk zijn: D66 is tegenwoordig dé antidemocratische partij van Nederland. Het is triest dat een partij die ooit juist opgericht werd om Nederland te democratiseren, om de politiek dichter dan ooit bij de kiezer te brengen, haar gedachtegoed zo verraden heeft. En daar zijn Ollongren en Pechtold verantwoordelijk voor.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. henk vintage

  Wat mij verbaast is dat die man zonder blikken of blozen anderen de maat neemt, terwijl hij zelf door corrupte Canadezen en Oekrainers verwend is.
  Persoonlijk zou ik mij niet meer durven te vertonen in het openbaar.

  1. Rechtsaf

   @Henk mij verbaasd het eigenlijk niet, net als Rutte is Pechool echt een kledinglijer het is de arrogantie ten top..

  2. Pjotter

   H.v.@ Aan die man verbaast mij niets, net zo min als de richting die we met dit kabinet opgaan en waar al jaren van kritiek op zijn kenbaar gemaakt.

   Wat mij verbaast is dat de kiezer zich keer op keer bij nieuwe verkiezingen laat piepelen door toch bekende draaikonten zoals daar zijn Rutte, Sybrand Buma en Gert-Jan Segers, in ieder geval dus niet mede door mij.!

   Moet er dan eerst in NL een ernstige aanslag plaats vinden om tot een andere meer democratische regerings samenstelling te komen.

   Alhoewel was MH 17 nog niet ernstig genoeg, de onderste steen en Rutte zijn politieke lot er aan verbonden, na inmiddels jaren stilte zit meneer er weer.

 2. Rechtsaf

  D666 = Denk= islamitisch

 3. eRik2017

  Eén ding kan je D66 meegeven. Er is geen politieke partij die zo goed zijn organisatiecultuur in stand weet te houden.
  Vanaf het begin van hun bestaan af weten zijn altijd hun standpunt te draaien in de richting die heb het beste voor dat moment uitkomt.

  1. Pit

   @Erik: Het faillissement voorbij inderdaad.

   #dood

 4. Pit

  D66 is tegenwoordig dé antidemocratische partij van Nederland. Het is triest dat een partij die ooit juist opgericht werd om Nederland te democratiseren, om de politiek dichter dan ooit bij de kiezer te brengen, haar gedachtegoed zo verraden heeft. En daar zijn Ollongren en Pechtold verantwoordelijk voor.

 5. Yato

  Dat je het raadgevend referendum wil afschaffen was nog enigszins acceptabel, mits er bijv. een bindend referendum voor in de plaats zou komen of andere mogelijkheden voor de burger om inspraak te hebben. In ieder geval actief een onderzoek ernaar was het minste dat het kabinet had kunnen doen.

  Dat er geen kamermeerderheid voor een bindend referendum zou zijn betwijfel ik ook. 76 mensen stemden voor de afschaffing van het raadgevend referendum en 69 tegen. Als die 69 + 19 van D66 voor een bindend referendum zouden stemmen kom je op 88 man uit, een ruime meerderheid.

  De gemeente dwingt je dus je huis te verlaten zodat ze op de plek van je huis een nieuwe snelweg kunnen bouwen. Ze zeggen dat ze je in plaats daarvan wel onderdak willen geven, maar ondertussen moet je wel eerst een paar jaar op straat leven. En de gemeente heeft ook een leuke constructie bedacht waardoor de burger niet over de beslissing kan klagen en maar mee te leven heeft.

  1. Pit

   @Yato: Het is simpel: D66 moest het referendum laten varen in ruil voor regeringsmacht. Hiermee is het bestaansrecht van D66 komen te vervallen, ze voegt gewoonweg niets (meer) toe aan het antieke (1848) politieke bestel en is een zwak aftreksel van een kruising tussen CDA & VVD.

 6. Ernst Quispel

  Ja, dat gaf ik hier gisteren al aan: D’66 trok haar steun aan het initiatiefwetsontwerp in omdat de opzet haar totaal niet aanstond.

  Het ligt altijd weer ingewikkelder dan DDS het wenst coor te stellen.

  1. eRik2017

   coor?

   1. Pit

    @Erik: Ja Erik, Wim maakt er een klerezooi van en neemt anderen de maat.

    #wegermee

    1. eRik2017

     @Pit
     Dat kan je wel zeggen ja. Begint Wim dan toch af te takelen? dat hij minder controle heeft over zijn trolhoefjes?

     #klerezooi

     1. Pit

      @Erik: Ons taalneuqertje maakt z’n eigen poepvlek nog wat groter door er flink in te wrijven.

      #poepvlek

     2. swetsnek

      boppers toch hahahahaahahahah

     3. eRik2017

      #ontwimmen #ontcöçken

    2. Ernst Quispel

     Ik constateer dat ik zorgvuldig word gelezen en elke spelfout gevoelig wordt geregistreerd.
     Hartelijk dank, het is inderdaad goed gezien: coor moet voor zijn.

     1. eRik2017

      Waar Wim vooral goed in is, dat zichzelf afzeiken.

     2. Pit

      @Erik: Wim ontkent natuurlijk een psychopaat te zijn. Hij is hier al met z’n 183e nick in de weer, waarvan meerdere tegelijkertijd, maar hij is niet gek hoor, echt niet…

      #gvanderwaal

     3. eRik2017

      Thja, als je die afwijking hebt zoals Wim, dan weet je dnatuurlijk zelf niet. Arme Wim! De hele dag op DDS, het hele weekend lang en de hele week lang.
      Ik ga zo even afwimmen, even lekker naar buiten zonder Wim. Ik kom later vanmiddag nog wel even wimmen denk ik.
      En vanaf morgen ga ik weer #ontwimmen. Wel zo rustig als je ontwimd bent.

      #afwimmen

   2. Spaanse kok

    Vroeger riep baaz, rechtsaf, pit, en al zijn andere namen na zo een opmerking heel hard: taalneuqertje.
    En kijk nu eens.

    1. Pit

     #rugdekker

    2. swetsnek

     Tja maar hij is begonnen, zo gaat dat spaanse sok hahahahahaha, geef jij hem nou maar fijn rugdekking.

    3. Rechtsaf

     @spaanse cock

  2. wheelboy

   Ernst ,
   Jou antwoord klopt .Maar hoe kwam dat !! Da zal ik jou uitleggen . de Bindend referendum wet was er al voor 75% .Hij was met meerderheid door de 1e en 2e kamer en moest nu alleen nog wederom door de 1e kamer dan zou het in de grondwet gezet worden .
   Alleen in de tussentijd stemde een meerderheid tegen een internationaal verdrag (ukraine) Dat stond D666 niet aan .Zij zijn nl eurofiel en willen ons land kosten wat kost verkwanselen aan de EU . En dat gaat niet op als mensen tegen zon verdrag kunnen stemmen .Daarom trok Pechthold de stekker eruit . M.A.W wij Nederlanders mogen niets te zeggen hebben over het verkwanselen van ons eigen land .Onze Gulden heeft men destijds al te goedkoop verkocht . En als ze straks willen dan verkopen ze ons land en kunnen wij als burger er totaal niets aan doen.

 7. Ni28

  Het “instrument” werkte te goed en daar is de politieke macht van geschrokken. Straks gaat het met de volgende referendum net zo want nu neemt men extra wraak nog. En dan zullen zij zeggen, zie je wel het werkt niet. Representatieve democratie laat alleen zien dat deze representatieve instrument niet meer werkt. Men is bang voor de mening van de burger en dat kan in een democratie niet. En Pechtold is een wolf in schaapskleren zonder enig principe, alleen macht telt voor hem. Zijn moralistische uitspraken slaan nergens op, alleen op hemzelf, de grote hypocriet en leugenaar. Samen met Rutte kunt je zeggen dat soort zoekt soort.

 8. Spaanse kok

  Nadat FvD redelijk de mist was ingegaan en DDS hierover een aantal maal met de neus op de feiten werd gedrukt, lijkt er een afleidings-offensief gaande.
  En D66 is een geliefd onderwerp om het gros der reageerders weer tevreden te houden.

  1. eRik2017

   Dit brouwsel van Spaanse Cöçk kan je maar beter niet innemen want het is bewust over datum en bezaaid met schimmel.

   WIIMMM, WIIIIIHHM….. ETEN!!!

   1. Pit

    @Erik: Inderdaad, was mij even ontgaan dat SK ook een zuigtrol is.

    #doodzwijgen

  2. Pit

   @SK: D66 is haar bestaansrecht voorbij, FVD moet daarentegen nog beginnen, een significant verschil.

  3. swetsnek

   Afleiding hahahaahahaha nee nou wordt ie mooi Gods kolere wat maak jij er een puinhoop van ga wat nuttigs doen

  4. Ernst Quispel

   Ja, Spaanse kok, het was een vervelend weekend voor DDS, de fanclub van het FvD, met zowel de afgang van Ramautarsing als het pijnlijke zwijgen van Baudet.

   Dan maar meer lekker Pechtold-bashen, dat voelt wel fijn.

   1. swetsnek

    kruip Spaanse vlieg vooral volledig in zijn reet smeerlap haha

    1. eRik2017

     Doet ie bij Guusje ook altijd….. Mwooeehahahah

     #kontkruipen

   2. Ni28

    Lul je met jezelf? Jekyl en Hyde Light.

 9. DolleDries

  D66 gaat de richting op van een Nazi partij.

  1. Rechtsaf

   @DD d666 IS een nazi partij.

   1. corfo

    @ Rechtsaf.

    +++++ !!

 10. Uiterst Links

  D66 heeft zich mooi in de val gewerkt met hun domme besluit om de raadgevend referendum af te schaffen

 11. Babaji538

  Volgens mij, is déze foto, niet meer
  van internet af te branden.
  Petra Hermans

 12. chrism

  Pechtold en vriendenclub D66 willen enkel een groot Machtsblok geheten de EU .
  Daar moet alles en iedereen voor wijken en de grote pech die wij Nederlanders hebben , is dat de VVD , CDA , CU , PVDA hun steunen .

  Pechtold loopt nu ineens te seuren dat we moeten stoppen met dat gezever over het referendum ja ja u lees het goed “Moeten ” onderwijl toen de debatten en vragen van mensen die hij niet hoorde , omdat hij met zijn dikke nek op St Maarten het strand lag .

 13. Heinz

  Grappig, in een referendum sprak 72% van de Zwitsers zich uit voor het behoud van de publieke omroep, eveneens voor de verplichte bijdrage van 400 sfr aan kijk en luistergeld.

  1. Pit

   @Heinz: Dus?

   1. Heinz

    De Zwitsers zijn sterk voor het behoud van de Democratie en het behoud van de eigen cultuur, wat zij vertaald zien bij de publieke omroep. Maar dit wist U wel ! Toch niets op tegen ?

  2. Ernst Quispel

   Die Zwitsers zijn zo gek nog niet.

 14. Bes Tolen

  Pechtold is een hopeloos geval in hun gebrek aan moed gesteund door kleinburgers, die het zelf niet zo goed weten maar zich toch boven anderen willen stellen.

 15. Luwadder R1

  Met een referendum is niks mis mee, het volk mag ook best eens mee beslissen over zaken die de burger direct of indirect treffen. Echter Nederland heeft 1 groot nadeel : het is een EU land (lees Europese Clan). De premier moet elke keer na een referendum naar de Brusselse poppenkast want ook die hebben uiteraard wat in de melk te brokkelen.Geschiedenis leert dat de burger met het referendum 2x is besodemietert. Over de Europese grondwet en Oekraine. Achteraf hadden wij een referendum moeten hebben over toetreding tot de EU (EC) en de invoering van de Euro is niet gebeurt is allemaal in de politieke achter kamertjes bekokstoofd door Kok en van de Broek. 1 van de reacties : “Zwitserland is zo gek nog niet” volledig mee eens maar Zwitserland heeft de luxe omdat het geen EU land is en lid is van de EFTA. En de EFTA bemoeien zich -in tegenstelling met de Brusselse poppenkast- niet met de interne politiek. Het Verenigd Koninkrijk heeft een bindend referendum en dat heeft erin geresulteerd dat zij de EU de rug toekeren. Nederland zal zo’n referendum nooit krijgen althans niet met deze regering. Maar de EU verlaten kan ook zonder referendum, we zijn er immers ook zonder referendum in gekomen,dit terzijde. Maar een referendum werkt naar mijn mening het best als het NIET!!!! in de EU (EC) zit. Zelf heb ik alleen gestemd met het eerste referendum. Over de Europese grondwet (tegen uiteraard) maar de regering heeft het toch ingevoerd ondanks dat NEE!!!! in de meerderheid was, toen had ik het al bekeken en heb niet meer gestemd met het Oekraine referendum, achteraf was dat ook nog terecht,want ondanks dat NEE!!!! in de meerderheid was werd er ook dit keer niks mee gedaan. We worden nu geacht om onze mond te houden en 1x in de 4 jaar te gaan stemmen. Het aantal keren dat ik heb gestemd is op 1 hand te tellen. De laatste keer vorig jaar, zou stemmen op de PVDNS van Peter Plasman, echter de partij stond niet ingeschreven in mijn gemeente en heb toen maar blanco gestemd.

 16. Fortiori

  De heer Pechtold heeft geen speldje nodig om mee te pronken i.t.t. rivaal Wilders. Dergelijke vriendschapsspeldjes kun je zo op internet bestellen en kosten ongeveer 2,80 euro.
  Bijv. België/Ierland Nederland/Nicaragua Noorwegen/Denemarken. Pechtold verwoordt het referendum vehikel in de vorm zoals gepresenteerd als ongeschikt om over te stemmen.

 17. Frits Jansen

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  D66 oprichter Van Mierlo was een dromer die geen reëel beeld had van de betrokkenheid en de kennis van de kiezer. Hij wilde de mensen meer betrekken bij de politiek. Dat is een probleem wat veel politici hebben: ze willen politiek opdringen en begrijpen niet dat sommige mensen daar gewoon geen zin in hebben. Al was het maar omdat ze tevreden zijn.

  Het referendum van deze week geeft een vertekend beeld, in zoverre dat de opkomst redelijk hoog was omdat de mensen toch al naar het stembureau gingen om voor de Gemeenteraad te stemmen. Want in het algemeen is de opkomst bij referenda bedroevend laag.
  Referenda zijn een speeltje geworden voor beroepsactivisten en andere dwarskijkers die gewoon herrie willen, en dat denken te bereiken door af te breken.

  Bij de sleepwet was er nog wel een goede reden om tegen te zijn, maar ook bij dit referendum is de vraag wat de mensen dan wel willen, gegeven het feit dat we de AIVD ook niet zomaar kunnen opdoeken. Een tegenstem uitleggen in de zin dat we geen “WIV” willen (of de WIV van 2002 willen houden) snijdt geen hout.

  Enfin, bij de Europese Grondwet had je al een soortgelijk probleem. Toegegeven, de woorden “Europese Grondwet” werkten bij sommige mensen als de spreekwoordelijke rode lap, maar in wezen was de vraag of het verdrag van Nice aan vernieuwing toe was na de uitbreiding met een groot aantal nieuwe lidstaten in 2004. Helemaal geen Verdrag was geen optie. Een Verdrag is te vergelijken met de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van een vereniging. Die kun je ander willen, maar gladweg tegen zijn is geen reële optie.

  1. corfo

   @ Frits Jansen.
   Stop toch met je quasi-intellectueel geleuter; het raakt kant noch wal.
   Het komt er een beetje “dom” uit, Frits.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.