Bedankt, Rutte! Al jaren nauwelijks extra salaris, maar we kunnen binnenkort wél makkelijker ontslagen worden

Ja hoor, het ontslagrecht wordt versoepeld. Werknemers kunnen daardoor makkelijker op straat worden gezet. Krijgen ze dan meer salaris om die risicoverhoging te compenseren? Haha, natuurlijk niet. Stommerikken!

Het kabinet-Rutte III houdt er een interessante kijk op het arbeidsrecht op na. Met name de positie van de werknemer is er eentje waarvoor minister Koolmees (D66) en premier Rutte (VVD) geen enkel begrip lijken te kunnen opbrengen. Case in point? Vandaag kondigt Koolmees aan dat het ontslagrecht versoepeld gaat worden. Straks hoeft er niet meer één dringende reden te zijn om de arbeidsrelatie te beëindigen, maar kunnen allerlei vage kleine redentjes ook genoeg zijn om een werknemer de laan uit te sturen.

Dat staat in het concept-wetsvoorstel dat het kabinet vandaag wereldkundig maakte:

“Ontslag wordt mogelijk als er sprake is van een combinatie van omstandigheden, blijkt uit een concept-wetsvoorstel dat vandaag openbaar is geworden.

Nu kun je pas je baan kwijtraken als er aantoonbaar en volledig sprake is van één van de acht gronden voor ontslag: verval van arbeidsplaatsen, langdurige arbeidsongeschiktheid, frequent verzuim met onaanvaardbare gevolgen, disfunctioneren, verwijtbaar handelen en nalatigheid, werkweigering, verstoorde arbeidsrelatie of andere omstandigheden.

De ontslagvergoeding gaat wel 50 procent omhoog als de werkgever deze methode gebruikt om van een werknemer af te komen, maar toch ziet het kabinet deze ingreep als waardevol.”

Dat laatste is natuurlijk niets meer dan een schaamlap. Je loopt als werknemer straks gewoon meer risico, en als ‘compensatie’ biedt het kabinet je een iets groter doekje tegen het bloeden. Nee, dat zet zoden aan de dijk hoor!

De enige echte compensatie zou een loonsverhoging moeten zijn. Nederland is nu al enkele jaren uit de crisis, maar gewone werknemers voelen dat nog niet in hun portemonnee. Mede dankzij torenhoge belastingen die Rutte met zijn vorige twee kabinetten doorvoerde betalen we ons nu al zo’n jaar of zes blauw voor allerlei projecten van de overheid. En straks kunnen we als dank voor het uit de shit trekken van de staatsfinanciën ook nog eens makkelijker ontslagen worden.

Bedankt, Mark, echt! Topgozer ben je. En Wouter ook!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. DolleDries

  Dit moet liberaal Nederland toch als muziek in de oren klinken

 2. Original NL

  De vvd is er voor de werkgevers en niet voor de werknemers, altijd zo geweest.
  Het afschaffen van de dividendbelasting door rutte is hier een voorbeeld van.
  En onze vriend pechtold roept al jaren dat we naar een soort roulette systeem moeten overstappen naar amerikaans model (liberalisering van de arbeidsmarkt).
  Ben je niet meer nodig??…nou doei dan en bedankt voor de inzet .
  Een groot deel van de nl bevolking vindt dit blijkbaar een goed idee!
  (Verkiezingsuitslagen).
  Doorwerken tot je niet meer kan komt ook uit deze koker, eerst beweren dat de aow leeftijd met een maand per jaar wordt verhoogd nu zitten we binnen 5jr al op 68.

  1. Koos sssss

   Dividendbelasting is de belasting die de aandeelhouders betalen. De bedrijven houden die belasting in op de dividenduitkering, maar verder treft deze belasting de bedrijven niet.

   En een hogere pensioengerechtigde leeftijd is niet meer dan logisch.
   Een pensioen bestaat uit 3 delen.
   Basis is de AOW, daarop het bedrijfspensioen en daarboven de eigen voorzieningen.

   Bij de invoering van de wet, AOW was er al discussie om de ingangsleeftijd te koppelen aan de stijgende levensverwachting. Had men dat toen, in de jaren ’50 zo besloten, dan zou de AOW nu ergens rond je 70e ingaan.

   En inderdaad, die AOW is ook echt bedoeld als opvang voor je laatste levensjaren.
   Voor de AOW wordt geen geld gespaard, maar via de premie AOW betalen Nederlanders tussen hun 15e en hun 67e levensjaar de AOW voor degenen die deze uitkering hebben,

   Dat wil zeggen, dat jij die uitkering rechtstreeks betaalt. Nu de babyboomgeneratie in de AOW gaat en ook nog eens jaren langer leeft, moeten mensen als hij meer geld aan die AOW betalen.
   Hiermee daalt ook het aantal mensen, dat AOW betaalt. Die stromen inmiddels door naar die AOW.
   Hoe hard alles ook klinkt, die verhoging van de AOW leeftijd dient wel, om de werkende mensen financieel te ontlasten. Want het drukt de AOW premie die ze moeten afdragen.

   Dat is niet perse rechts beleid; ook links heeft (zou in ieder geval moeten hebben) als doel om de werkende mens te beschermen tegen uitbuiting.

   Het staat je wel vrij om via bedrijf, of prive te sparen, zodat je eerder met pensioen kunt.

 3. DolleDries

  Meeste lage- en midden inkomens zullen verhoudingsgewijs minder welvaart hebben dan hun ouders

  Ongelijkheid: ruim 70% van de mensheid bezit slechts 2,7% van alle welvaart. De miljonairs bezitten 45,9%.
  In november vorig jaar constateerde de megabank Credit Suisse dat de rijkste 1% ter wereld voor het eerst in de geschiedenis meer dan de helft van alle welvaart bezit. Als deze trend zo doorgaat, dan is dat in 2030 gestegen naar (bijna) twee derde. De groeiende ongelijkheid tussen de elite en de rest, waardoor ook velen in het Westen hun besteedbare inkomen door almaar hogere lasten langzaam maar zeker zien dalen, zal voer zijn voor het door diezelfde elite verguisde ‘populisme’, of dat nu van rechter- of linkerzijde komt. De huidige politiek lijkt in ieder geval niet van plan om een einde te maken aan deze ongelijkheid, zeker niet in Nederland.

  Rijken trokken door financiële crisis nog meer welvaart bij het volk weg
  In de jaren na het uitbreken van de financiële crisis is de kloof tussen rijk en arm paradoxaal genoeg in veel sneller tempo nog groter geworden. Paradoxaal, omdat het juist de financiële elite was die verantwoordelijk was voor deze crisis. Zij hebben die echter aangegrepen om nog meer rijkdom en macht naar zich toe te trekken, wat ten koste is gegaan van talloze burgers en zelfs hele volken.
  Daarbij werd die elite flink geholpen door de overheden –met onder andere miljarden ‘bailouts’ van in problemen geraakte banken- en de centrale banken, die ongekende hoeveelheden goedkoop geld creëerden, wat bijna uitsluitend ten goede is gekomen van grootaandeelhouders en (beurs)speculanten.
  Bij de start van dit millennium hadden de superrijken nog ‘maar’ 45,5% van alle welvaart. Na 2006 daalde dit tijdelijk naar 42,5%, om na –en dankzij- de financiële crisis verder te stijgen naar ruim 50%. Volgens de Britse The Guardian, die zich baseert op schattingen van het House of Commons, zal de elite in 2030 ongeveer 64% van alle welvaart bezitten, in dollars een stijging van $ 140 biljoen nu naar $ 305 biljoen.
  ‘Toekomst met permanente ongelijkheid desastreus’
  ‘Als we geen stappen zetten om de regels van hoe onze economieën werken te veranderen, dan veroordelen we onszelf tot een toekomst die permanent ongelijk zal zijn,’ waarschuwde Liam Byrne, oud Labour minister en geesteskind van het onderzoek. ‘Dat is moreel fout en economisch desastreus, met het risico op een nieuwe explosie van instabiliteit, corruptie en armoede.’
  Zelfs al zouden nu alle inkomens van de elite worden bevroren, dan nog zouden ze –letterlijk slapend- steeds rijker worden dankzij hun beleggingen en investeringen. ‘De laatste piek van inkomensongelijkheid was in 1913, een punt waar we bijna weer op beland zijn,’ zei Oxford professor Danny Dorling (1913, een jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog). ‘Maar zelfs als we die ongelijk nu verminderen, zal deze nog één of twee decennia groter blijven worden.’
  ‘Snel nieuwe ideeën nodig’
  Het conservatieve Britse parlementslid George Freeman erkende dat de ongelijkheid tussen rijk en arm nog nooit zo groot is geweest, maar dat tegelijkertijd nog nooit zoveel mensen hun levenstandaard verhoogd hebben zien worden, en miljarden niet langer arm zijn. Toch erkende ook hij dat de buitengewone concentratie van welvaart bij zo’n klein clubje een grote uitdaging vormt, en ook in het rijke Westen inmiddels veel gewone mensen verhoudingsgewijs een minder hoge levensstandaard zullen hebben dan hun ouders.
  ‘Als het systeem van kapitalistische liberale democratieën in het Westen de grote test van globalisering doorstaat, en daarnaast ook de aanval van de radicale islam en de interne spanningen als gevolg van de bezuinigingen, hebben we snel nieuwe ideeën nodig om de mogelijkheden (voor de mensen) te vergroten, eigendom te delen, en voor filantropie.’
  Overheid steeds meer gecontroleerd door elite
  Dat klinkt mooi, maar het valt gezien de ervaringen uit het verleden en heden niet te verwachten dat de superrijken bereid zijn om ook maar iets van hun enorme welvaart met de rest te delen. Uit de genoemde studie blijkt dan ook dat veel mensen denken dat deze rijke elite nog meer controle over de regeringen zal krijgen dan ze al hebben, en de corruptie bij de overheid daardoor juist verder zal toenemen. Dit zal de ‘populistische geest’ bepaald niet terug in de fles krijgen, waar veel politieke partijen nu zo hun best voor doen – integendeel.
  Nederlanders beginnen af te rekenen met gevestigde orde
  Bijna nergens in Europa is de kloof tussen arm en rijk zo snel gegroeid als in Nederland. De meeste lage-, maar ook steeds meer midden inkomens zien jaar na jaar hun woon-, energie- en algemene levensonderhoud kosten (veel) sneller stijgen dan hun salaris of uitkering. Dat zorgde bij de verkiezingsuitslagen van de afgelopen jaren voor ongekend lage aantallen stemmen voor de traditionele partijen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt, en die dit, ondanks tal van beloften op beterschap, nog steeds in stand houden.

 4. Duke

  Na het claimen van je organen, afschaffen van de democratie en privacy is slavenarbeid 2.0 in de maak. Heb ik het nieuws gemist dat we weer in oorlog zijn en een bezettingsmacht moeten dulden?

 5. Uiterst Links

  Dit zijn toch dingen waarbij rechts Nederland de vingers bij af zou moeten likken?

  1. Bloem

   Beste uiterst links, bij dit beleid likt niemand zijn vingers af. Straks zullen zowel links als recht de wonden likken. Aan dit asociale beleid heeft niemand iets.

  2. Bloem

   Uiteindelijk zullen ook werkgevers de prijs betalen. Waarom loyaal zijn aan een werkgever wanneer je geen vastigheid hebt. Wanneer een vast dienstverband niet meer bestaat kun je net zo goed voor een paar stuivers meer overstappen. Door marktwerking zullen de salarissen hierdoor de pan uitrijzen

  3. Pit

   @UL: Dit heeft niets met links of rechts te maken. Dit heeft te maken met de dramdwang van Brussel. Er moet belastinggeld op tafel komen en daartoe moet je de arbeidsmarkt en al de verworvenheden op het conto van de werknemer, om zeep helpen. Geheel naar het Amerikaanse model, het model van de Verenigde Staten. De Verenigde Staten van Europa zullen hierin weldra volgen.

   Uiteraard ten koste van de werknemer, u en ik, jij en ik, die zijn overgeleverd aan leugenaars zoals Rutte die Nederland voor een habbekrats hebben verpatst aan Juncker c.s.

 6. EU kok

  Eindelijk rechts beleid.
  Nu maar weer wachten op de jankers, die denken dat ze rechts zijn, maar vinden dat de overheid hun zaakjes moeten regelen en/of beschermen.

  1. Ernst Quispel

   Ja, EU kok, uit de reacties hier blijkt dat de meeste reaguurders hier feitelijk een linkse politiek voorstaan.
   Die paradox viel hier al vaker op: ook de DDS-redactie lijkt vaak te fulmineren tegen wat zij ‘links’ noemen maar is inhoudelijk vaak knetterlinks.

   1. Top

    Blablabla! Blaaskaak en pisvlek. Het coëfficiënt van alles wat fout is met dronken en ondoordacht voortplanten.

   2. Koos sssss

    Wat jij -zonder het jezelf te realiseren- vaststelt, is dat de klassieke verschillen van links en rechts niet meer bestaan. Er zijn andere verschillen voor in de plaats gekomen.

    De facto is de PVV in veel standpunten ronduit links. Terwijl Groen Links zich wel links noemt, maar de arbeider kan beter niet op die partij stemmen als die nog wil autorijden of een biefstukje wil. Want dat wordt met de ideeën van GL alleen nog voor de elite betaalbaar.

   3. Ni28

    Lul je weer met jezelf in je eenzaamheid? Quispel kok?

    1. Pit

     @Ni28: Hear, hear!

   4. Ni28

    Het is te simpel om zo potje van te maken die jij hier schetst.

 7. Holland

  De overdreven bescherming van werknemers is niet meer van deze tijd: meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt is hoogst noodzakelijk. Als je makkelijker kunt worden ontslagen, kun je ook makkelijker weer een baan vinden. Werkgevers hoeven immers niet meer bang te om aan een werknemer vast te blijven zitten en zullen veel makkelijker met indiensttreding omgaan.

  1. Duke

   Niet meer van deze tijd is geen argument. Dat kun je bij alles zeggen.
   En “Als je makkelijker kunt worden ontslagen, kun je ook makkelijker weer een baan vinden” dat klopt misschien bij de flexbanen waar je meer een wegwerpprodukt bent dan een werknemer, maar dan houdt het wel op.

  2. Pit

   @Holland: Leg dat maar uit aan de starters op de woningmarkt. Hoewel?
   Zelf ben ik ook onderdeel van de arbeidsmarkt 2.0 en als ik iets anders tegenkom ben ik zo weg, geen enkel probleem. Het werkt dus ook de andere kant op. Het conformeren aan de werkgever en de loyaliteit aan het bedrijf is natuurlijk ook niet meer van deze tijd. Vanaf nu ga ik zelf bepalen of het bedrijf wel bij mij past.

 8. HW

  Amerika is het grote voorbeeld voor de neo liberalen en liberalen. Volgens dit systeem hou je het geld in handen van een klein percentage van bevolking en de rest zuig je via het belastingsysteem constant leeg.
  Straks werken tot je 75. jaar, geen pensioen meer, heeft trouwens ook geen nut, want heb je het wel, dan zorgt het systeem wel, dat dit afgeroomd wordt.
  Voedselbanken en daklozen zijn straks een gewoon straatbeeld en gettovorming is al aan het ontstaan.
  Sylvana kan straks niet meer zeggen, dat de witte bevolking voordelen geniet, want straks zijn we allemaal lijfeigenen van de staat en als we pijp aan maarten geven, wordt de laatste rest via de donorwet ook opgeëist. Voor transplantatie komen natuurlijk alleen de mensen die het betalen kunnen in aanmerking, want de rest is alleen nog een economisch risico, waar je geld bij moet leggen.
  We gaan terug naar een feodaal systeem, waar de rijken de armen uitbuiten.

 9. fenderbender

  Het is europees beleid, nogmaals. lees het Kalergiplan

 10. Pit

  Rutte? Nee dank u.

 11. Babaji538

  Ik zal me richten tot de waardeloze Hollandse drammerige
  rot kerels in dit land.
  Dan heb ik het over het NRC, Elsevier, Welingelichte Kringen,
  J. Kelder & friends, Quote NL, Het Parool en de Volkskrant.

  Mocht u nog in de gelegenheid zijn, om de trekharmonica
  te willen bezoeken, besef dan direct
  dat de steunkousen zijn uitgelebberd door de 111 voorgangers.

  Het is het sportieve transpireren, dat mij geenszins
  doet bewonderen, maar de volledige afkeuring tot afgrijzen
  zal schenken!

  Het is één vieze, vuile rotte bende geworden.
  Proficiat.

  Fijne dag, verder!

  Petra Hermans

 12. Koos sssss

  De vraag is wat de impact is.

  Om te beginnen krijg je eerst een aantal tijdelijke contracten. Tegen die tijd, dat je een aanstelling voor onbepaalde tijd krijgt ben je al een paar jaar verder en weet je wel wat je aan elkaar hebt.

  Als de liefde tussen werkgever en werknemer alsnog tot beneden het vriespunt daalt, gaat de werknemer sowieso een nare tijd tegemoet.
  Dan kan je ook beter afscheid nemen.

  Daarbij zijn banen voor het leven net als de trekschuit verleden tijd.

 13. Tguard

  Wat een reacties, weinig werkgevers hier zeker. Stel jullie eens voor dat je werkgever bent en je hebt een werknemer die aan de criteria voldoen die in het artikel beschreven staan. Is het dan zo vreemd dat je als werkgever van de werknemer af wil.
  Het is geen sociale werkplaats. Als je auto niet lekker meer loopt door een onderdeel dan kan je toch niet anders dan het onderdeel vervangen of doen jullie dan je auto weg?

  1. EU kok

   Wat een reacties, weinig werkgevers hier zeker.
   .
   Inderdaad, maar dat was allang duidelijk.
   Mocht de gemiddelde werkgever het niveau van de gemiddelde reageerder hebben, was het bedrijfsleven reeds zo dood als een pier.

   1. robroy

    Ga patat bakken verder heb je nergens verstand van idioot

   2. Ni28

    Een asociale opmerking en Quispel waard. Paranoïde, asociale mens dat je bent.

   3. Ni28

    Quispel, de reacties van anderen van welke kwaliteitsniveau dan ook zijn tenminste eerlijk en geven de bezorgdheid aan over een aantal zaken. Dat kan ik van jouw reacties niet zeggen, in tegendeel. Je denkt hier je hoge kennis te insinueren maar het is niet de kennis waarmee je hier opvalt maar je narcistische en hatelijke domheid vanuit welke jij iedereen probeert te verlagen. Je kent maar een waarheid die van jou zelf, hatelijke narcist.

    1. Pit

     @Ni28: We hebben het hier over een opzettelijke multinicker, iemand die expres extra nicks aanmaakt en zichzelf verschuilt achter nepstellingen waarmee hij de boel opstookt en probeert te ontwrichten. Zulk soort zijn de ergste, en wij hebben hem allemaal door.

 14. Pescador

  Het gaat rutte aardig lukken, de armen armer te maken en de rijken rijker, en dan lopen opscheppen dat het hier zo goed gaat. Ik heb een goed idee; rutte in europa en nederland eruit zijn we meteen van die eikel af.

 15. Tguard

  Idd maar voor diegene dienhet werkelijk niet snappen. Als werkgever moet je er alles aan gedaan hebben om aan te tonen dat het personeelslid echt niet functioneerd. Dat betekend een hee groot dossier opbouwen. Gesprekken ongetwijfeld een ziekte periode want tja teveel feedback betekend een burn-out of een arbeidsconflict en als je dan eindelijk na jaren geld en tijd te hebben weggesmeten kan aantonen dat het echt niet meer kan. Moet je ook nog eens een zak geld meegeven. Sorry hoor maar het slaat werkelijk nergens op en de inhoud van het artikel en de reacties vind ik werkelijk benden peil. Het ontslagrecht is voor kleine ondernemers die hard werken als het zwaard van Damocles. Dus aub bekijk het ook eens vanaf de andere kant en ga eens niet gelijk uit van de naïeve zielige medewerker die wordt geparasiteerd door zijn werkgever. Aan het werknemerschap hangt ook een verplichting en dat is gewoon werken zoals we in de arbeidsovereenkomst hebben afgesproken.

  1. EU kok

   Inderdaad. Het gros wat hier ronddwaalt kent uitsluitend hun rechten, maar nooit gehoord van plichten.
   Wel mee willen beslissen maar niet mede verantwoordelijk zijn.

  2. Pit

   @Tguard: Je vergeet goed werkgeverschap. De werknemer wordt over de kop gejaagd en wordt niet zomaar ziek. Werknemers die grenzen aangeven lopen het risico kapotgemaakt te worden door bewust geïnfecteerde dossieropbouw. Incompetente managers die de werkvloer voortdurend opjagen met onbereikbare targets. Ken je het boekje “Hoe word ik een rat”?

   Het is allang bekend en óverduidelijk dat Den Haag wordt geregeerd door de lobbyisten van MKB en andere werkgevers. Dat dit opnieuw ten koste gaat van de werknemer zal Rutte geen reet interesseren.

   1. Ni28

    Ook gelijk Pit, op sommige werkvloeren lijkt de slavernij hervat te zijn geworden. Kijk vooral ik gezondheidszorg waar behandelende personeel zich van de zieke zowat alleen door de uniform onderscheid. En het totaal verzuipt in bureaucratie die geen weerga kent en alsmaar erger wordt. Dit gaat ten koste van beide kampen, werkgevers en werkenden.

   2. Tguard

    Idd je hebt volkomen gelijk maar ik ga uit van het artikel en de reacties. Ik interpreteer het als een soort vrijbrief voor werkgevers om maar mensen te ontslaan maar zo ziet de werkelijkheid er niet uit. Ik ben zelf werkgever in de zorg en inderdaad er zijn de afgelopen jaren fikse klappen gevallen voor zowel werkgever als werknemer. De veranderingen in de sector hebben geleid tot een administratieve rompslomp waarbij verantwoording moet worden afgelegd aan onbekwame personen. Wantrouwen is het sleutelwoord bij de overheid en dankzij dit wantrouwen zijn we consequent bezig on te verantwoorden vanaf de werkvloer tot boven aan de top is het sleutelwoord in de zorg verantwoording afleggen tot het absurde af. Minutenregistratie, evaluaties ,netwerkoverleg, indicatiegesprekken, keukentafelgesprek, voortgangsgesprek, audits, jaarlijkse aanbestedingen en dit alles laat de molen draaien en zorgt ervoor dat er heel veel geld verdampt. Want alles hierboven zorgt er niet voor dat de werknemers de steunkousen van mevr. X beter of sneller worden aangetrokken. Het zorgt er wel voor dat de werknemers in de zorg een soort administratieve kracht aan het worden zijn en geloof me een foutje in de administratie wordt gelijk gezien als fraude of er wordt gewoon niet uitgekeerd en dan heb je als werkgever mooi het nakijken want tja aan het einde van de maand wil elke medewerker wel netjes zijn of haar salaris. En de mensen die graag in de zorg willen werken omdat ze tenslotte kiezen voor medemenselijkheid en niet voor geld zijn bezig met dingen die ze niet leuk vinden om te doen. Psycho sociale arbeidsbelasting en dat komt uiteindelijk neer op het bordje van de werkgever. Dus inderdaad bedankt Rutte!

  3. Ni28

   Nederland gaat dood aan eigen bureaucratie dat is duidelijk.

 16. Ni28

  En met het dank van de ouderen die er zo warmpjes bij zitten na jaren bezuinigingen op inkomen en zorg. Rutte, de ouderen hater.

  1. springmaarachterop

   Maar voor zichzelf hebben de dames en heren politici natuurlijk prima gezorgd met allerlei ontslag vergoedingen en wachtgeldregelingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.