Bizar! Verzorgingstehuis maakt zichzelf enige erfgenaam van verstandelijk gehandicapte vrouw, en rooft zo €70.000

Wie zich verdiept in de wereld van de mentaal gehandicapten, ontdekt een reservoir aan schrijnend leed. Zoals het verhaal van een nichtje dat moest ontdekken dat het verzorgingstehuis haar verstandelijk gehandicapte tante had bewogen om de hele familie te onterven. De enige nieuwe erfgenaam van de gehandicapte vrouw? Je raadt het al: het verzorgingstehuis zelf.

Een verzorgingstehuis in Nederland heeft een geestelijk gehandicapte vrouw onlangs bijna €70.000 afhandig gemaakt. Dat deed de instelling door de vrouw – die de verstandelijke vermogens heeft van een 3-jarig kind – bij de notaris een testament te laten tekenen waarbij ze het verzorgingstehuis in kwestie benoemde tot haar enige erfgenaam, terwijl haar familie juist werd buitengesloten van diezelfde erfenis. Een nichtje van de vrouw – een “zwaar geval” – ontdekte de cashgrab-actie van het verzorgingstehuis en wist ternauwernood een stokje te steken voor de gewetenloze actie van het zorginstituut

Dit schrijnende bericht komt uit het KRO-NCRV-programma De Monitor, dat belooft aanstaande dinsdag een uitzending te wijden aan deze en soortgelijke gevallen waarbij kwetsbare, hulpbehoevende ouderen worden uitgebuit door buren, familieleden en zorgverlenende instanties.

Op hun website schrijven redacteuren van het programma het volgende:

“Wat moet je doen als je hoogbejaarde vader bestolen wordt door de buurvrouw, de nieuwe vriendin of de huishoudster en dat ze flinke bedragen opneemt van de bankrekening? Is het de vrije keus van je vader of is er sprake van (beginnende) dementie? Kunnen je ouders nog wel voor zichzelf beslissen of is hij/zij wilsonbekwaam? Verschillende tipgevers vertellen hoe zij lijdzaam toezien hoe hun ouder wordt uitgebuit. Juridische stappen halen niets uit en ook huisartsen, zorgorganisaties en de politie kunnen weinig voor je betekenen.

Beschermen we onze groeiende groep kwetsbare ouderen, die steeds langer op zichzelf moeten blijven wonen, wel voldoende? Zijn er voldoende juridische middelen om deze vorm van uitbuiting tegen te gaan?”

Dat belooft dus een schokkende uitzending te worden…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Pedrito

  Het management in de zorg bestaat voor het grootste deel uit gewetenloze graaiers. De doelstelling van de organisatie waarvoor zij werken zal hun een ‘zorg’ zijn!

 2. Pit

  Het verzorgingstehuis doet een Penthousje…

 3. sjun

  Als er maar vooral namen in deze uitzending voorkomen zodat Jan Publiek dankzij deze publicatie tegen de genoemde gewetenloze geldgraaiers beschermd wordt. Interessant lijkt me ook of de directie van de roodzuchtioge instelling toevallig uit interims heeft bestaan toen het delict plaatsvond.

 4. Duke

  Slecht ook van die notaris dat die daarin meegaat. De beroepsorganisatie van notarissen moet dit soort notarissen er meteen uit gooien.
  Als de nieuw te benoemen erfgenaam meegaat (inclusief personeel als het om een organisatie gaat) naar de notaris zou er standaard geweigerd moeten worden om een testament op te maken of te veranderen.
  Daarbij zou er een verplichte tweede ronde moeten komen voor kwetsbare groepen (en misschien wel voor iedereen om discussies over wat kwetsbaar is te voorkomen). Als ze hierin iets compleets anders verklaren, gaat de wijziging/testament niet door. Ik denk dat dat zou helpen tegen het misbruik.

  1. Adriaan

   @Duke, een notaris zou nooit een dergelijk testament wijzigen. Ik geloof helemaal niks van dit verhaal. Tim neemt klakkeloos over wat hij heeft horen zeggen.

 5. Pindas

  Niet van opkijken hoor dit is standaard.Millarden verdwijnen er in de pockets van de GROOTGRAAIERS en niet alleen in de zorg hoor!

 6. Babaji538

  Of een gloednieuwe auto declareren
  over de hoofdjes van de kinderen met het Down syndroom,
  om vervolgens met de hele staf op vrijdagnamiddag
  een leuke borrel te organiseren.
  Gezellig!

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.