Boem, boem, boem! Amerikaanse vliegtuigen nemen Syrische gifgaskoning Assad onder vuur

Geen categorieapr 14 2018, 8:00
Vannacht was het dan eindelijk raak: de Amerikanen bombardeerden drie afzonderlijke doelen in Syrië die samenhangen met het verspreiden van chemische aanvallen door het Assad-regime. Nederland steunt de actie, zo meldde premier Rutte.
Er werd al enkele dagen over gesproken, maar vannacht voegden de Amerikaanse strijdkrachten dan ook eindelijk de daad bij het woord. Syrische regeringsdoelen werden vannacht gebombardeerd door Amerikaanse, Engelse en Franse bommenwerpers. Er werden wapenopslagplaatsen en een onderzoekcentrum geraakt. De NAVO-interventie was strikt een vergelding voor het Syrische gebruik van Sarin-gas tegenover de eigen burgers, en heeft Russische doelen compleet omzeild.
Trump heeft na afloop Rusland wél retorisch het vuur aan de schenen gelegd. Hij werd daarbij gesteund door niemand minder dan premier Rutte:

"In zijn toespraak haalde Trump uit naar Rusland en Iran. Hij vroeg zich af wanneer Rusland de kant van 'beschaafde landen' zal kiezen. Rusland steunt het Syrische regeringsleger van president Assad. Trump beschuldigde de Russen er eerder van partner te zijn van 'een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet'.

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de aanval van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk op Syrië. In een verklaring noemt hij die "in de huidige omstandigheden proportioneel en weloverwogen".

"Het kabinet acht het waarschijnlijk dat er gifgas is gebruikt en dat het Syrische regime hier achter zit. De internationale gemeenschap kan dit niet accepteren", aldus de minister-president.

"Vorige week hebben we allemaal de verschrikkelijke beelden gezien uit Douma in Syrië waarbij opnieuw wreedheden zijn begaan tegen onschuldige burgers", stelt Rutte. "De symptomen van de slachtoffers bij deze aanval wijzen op het gebruik van gifgas. Dat is een grove misdaad en een ernstige schending van internationaal recht. Het gebruik van chemische wapens is onacceptabel. Nederland vindt dat de internationale gemeenschap hiertegen moet opkomen.""

Trump en Rutte hebben natuurlijk groot gelijk: boontje komt om z'n loontje. De bombardementen zijn kleinschalig genoeg om de strijd tegen jihadistische groeperingen en ISIS in het bijzonder niet teveel te schaden, maar groot genoeg om serieuze schade te berokkenen aan de Syrische trots en mogelijkheden om chemische aanvallen uit te voeren. Kortom: precies goed dus.
En laat Thierry Baudet, die straks ongetwijfeld zijn teleurstelling gaat uitspreken, verder maar kletsen. Natuurlijk is het Westen erbij gebaat dat er een leider komt die geen buitenlanders onthoofdt of openlijk zint op het veroveren van Wenen en Rome. Maar uiteraard niet tegen elke prijs. Het uitvoeren van chemische aanvallen is precies zo'n escalatie richting burgers die niet gepikt hoeft te worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten