De EU bewust op ramkoers met Rusland: Tusk en Juncker lonken opzichtig naar de Balkan

Een betere manier om de Russen ervan te overtuigen dat de EU een geopolitieke vijand is, is er niet.

Zelfs de NOS moet toegeven dat a) Europese bureaucraten opzichtig lonken naar Balkanlanden én b) dat het alleen nog maar een kwestie van tijd is voordat die landen lid worden van de Unie. Of, zoals de NOS opmerkt:

Maar de gedane beloften aan al die landen kunnen niet meer worden teruggedraaid. Ooit zullen ze zich lid van de Europese Unie kunnen noemen. Maar het zou zomaar nog 10 tot 15 jaar kunnen duren voor het zover is.

Aangezien het de staatsomroep is die dit bericht kun je ervan uitgaan dat dit ook min of meer de opvatting is van de regering. Rutte zeurt even dat het zo allemaal niet kan, dat het te snel gaat, etc., maar uiteindelijk gaan de Balkanlanden gewoon lid worden. Niemand houdt dat tegen, Rutte zéker niet.

Dat is bepaald geen prettig nieuws. Niet alleen omdat veel van die landen corrupt tot op het bot zijn, maar ook omdat Rusland het absoluut niet gaat waarderen dat de Balkan officieel deel gaat uitmaken van de Europese Unie. De Balkan is altijd deel van de Russische invloedssfeer geweest. Nou ja, altijd; het is altijd een doel geweest van de Russen om dat zo te laten zijn. Het waren de Russen en de Ottomanen die er hun invloed deden gelden, eeuwenlang. West-Europa deed dat niet of nauwelijks.

Rusland kennende zal het zich gedwongen voel om in actie te komen op het moment dat de Balkan écht ingelijfd gaat worden door de EU. De Russen moeten wel. De hegemonie van ‘de Europeanen’ accepteren zou betekenen — vanuit het Russische perspectief tenminste — dat de eigen belangen en zelfs de nationale veiligheid in het geding komen.

Is de EU zo dom dat ze dat niet begrijpt of koersen de Europese technocraten bewust aan op een mogelijk rampzalige confrontatie met Moskou?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Bloem

  Met de ingslagen koers stevent de EU op haar onvermijdelijke ondergang af. Dat terwijl ze al decennia lang haar strijdmacht kapot bezuinigde. Ruzie maakt met de Amerikanen. Wie o wie komt dit maal de kooltjes uit het vuur halen. Groot Britanië heeft het enige wijze besluit genomen met Nexit

  1. Ernst Quispel

   “Groot Britanië heeft het enige wijze besluit genomen met Nexit”

   Zover gaat de invloed van de Britten goddank niet.

   1. Jantje

    Dat kon je wel eens zwaar tegen vallen.
    Je snapt echt niet hoe de paarden rennen.
    Het Britse koninklijk huis heeft enorm veel macht. De Rothschilds, zijn hun huisbankiers.
    Kijk bijvoorbeeld hier wie de grootste landbezitter ter wereld is:
    http://www.businessinsider.com/worlds-biggest-landowners-2011-3?international=true&r=US&IR=T#2-king-abdullah-of-saudi-arabia-14
    De nummer 2, Abdullah staat op enorme afstand.

 2. Ni28

  Met het halen van Balkanlanden naar de EU haal je ook gelijk Rusland binnen althans met een been. Russen zullen nooit hun Servische broeders in de steek laten en dan krijg je hetzelfde wat je nu hebt met Turkije die haar burgers in het Westen niet laat vallen en tegen het Westen manipuleert. De Serven en de Russen komen van dezelfde Slavische stam die zich van de rest onderscheidde door hun agressie die de rest van de Slavische stammen nooit hadden. De Balkan is altijd een kruidvat gebleken door de agressie van de Serviërs en de Ottomanen die hun uiteindelijk in de pan hebben gehakt in Kosovo. De huidige combinatie van moslims en Serven zal altijd voor problemen zorgen. Nationalisme is er erg sterk die kunnen wij ons niet eens voorstellen. De haast die nu Juncker maakt zal is slecht voor de EU. Hij wilt scoren nog voordat hij stopt maar de EU zal hem later vervloeken. Ik denk dat het de druppel zal zijn die de emmer doet overlopen en dan is het met de EU gedaan. Een vijfde colonne voor Rusland. Een heel slechte zet.

 3. Frits Jansen

  Over welke landen gaat het dan, gegeven het feit dat Roemenië en Bulgarije al EU lid zijn?
  DDS geeft blijk geen flauw benul te hebben van de lokale politieke verhouding. Ik vat ze even samen
  In de jaren ’90 maakte steeds meer landen zich los van Joegoslavié, veelal met bloedige oorlogen. Soms wordt gedacht dat dit oorlogen van christenen tegen moslims waren, doch de feiten liggen anders.
  Maar de Serven, hoofdschuldigen van het Srbrenica drama, met oorlogsmisdadigers als Milosevic en Karadzic, voelden zich nog steeds superieur, als Russisch broedervolk. Natuurlijk moet het westen niet zwichten voor Russische druk. De geschiedenis leert bovendien pijnlijk dat je imperialisten geen brokjes moet toewerpen om hun honger te stillen, want dat wakkert hun eetlust alleen maar aan (zie de periode vlak voor WOII). De voormalige Joegoslavische republieken verdienen steun tegen de Serviërs.

  Corruptie is geen reden landen te weren. Corruptie komt door armoede. Opname in de EU kan juist helpen tegen corruptie (ook wel “marktwerking in het bestuur” genoemd – daarom ook heel populair bij de VVD).

  En dan het eeuwige gezeur over de “staatsomroep”. Denk u echt dat journalisten bij de Publieke Omroep hun oren lieten hangen naar het Kabinet? De vele pijnlijke onthullingen bewijzen het tegendeel. Of vindt u dat geen belastinggeld naar de omroep moet? Dan stopt RTL meteen met nieuws (geen concurrentie meer) en worden ouderen en minderheden niet meer bediend. En ook Nederlandstaligen zijn een minderheid. Dan krijgen we alleen nog programma’s in het Engels en het Turks.

  1. Ernst Quispel

   Met de term ‘Staatsomroep’ wordt door DDS de subtiele suggestie gewekt dat het om door de Regering bepaalde overheidspropaganda zou gaan.

   Het slaat nergens op, dat weten ze daar ook donders goed maar dit zijn nou eenmaal de wetten van het rechts-populistische nepnieuws.

   1. Frits Jansen

    Helemaal waar.
    In Zwitserland hebben ze onlangs een referendum gehouden of de publieke omroep daar moest blijven bestaan of worden opgeheven

    Hij blijft bestaan.

  2. Ni28

   “Corruptie komt door armoede”.
   Dit is niet waar, corruptie ontstaat vooral in de hoogste kringen voor en wordt dan langzaam door alle lagen overgenomen. Armoede heeft niets mee te maken. Waarom krijg je tegenwoordig geen loodgieter voor een klein klusje? Omdat hij liever grote klus heeft en komt alleen als je bereid bent om bij te betalen. Hier is het nog niet in zo grote mate maar b.v. de vroegere Oostbloklanden hebben daar een ingeburgerde traditie in. Een metselaar komt niet zomaar bij thuis als je niet bereid bent om “entreegeld” te betalen. Als die metselaar honger had kwam ie gelijk. Op moment heeft Tsjechië geen regering omdat de beoogde premier EU gelden zou misbruikt hebben voor eigen firma. Deze man is met de overgrote meerderheid gekozen want mensen redeneerden dat deze man is zo rijk dat ie als premier niet meer hoeft te stelen. Zo denkt men daar dus je ziet hoe de samenleving door corruptie doorspit is. Het stamt overigens van de tijd van de Habsburgse monarchie en daarna succesvol vervolgd door de communisten. Arme mensen hebben geen mogelijkheid voor corruptie.

   1. Frits Jansen

    Arme instellingen hebben wel de mogelijkheid tot corruptie, tot universiteiten toe.
    Waar u het over heeft bij die vaklui is “marktfalen”. Doordat ze de makkelijkste manier kiezen om geld te verdienen schiet de publieke dienstverlening er bij in.

    In principe is het heel simpel: corruptie is een illegale manier om geld te verdienen. Wie genoeg geld heeft neemt het risico niet om gepakt te worden. Natuurlijk zijn er ook geldverslaafde graaiers die nooit genoeg hebben.

    En vergeet niet dat sommige rijken rijk zijn geworden *door* corruptie. Dus eerst arm waren.

    In sommige landen moet de politie zichzelf bedruipen. Als je daar carriére maakt als politieagent krijg je een druk kruispunt of een grenspost waar veel toeristen komen.

  3. Stanly2000

   Fritsje, mooi verhaaltje. uit je eigen duim?

   1. denk eens na

    even van het kabinet geleend

  4. Ni28

   De EU is ooit goed begonnen maar is helemaal doorgeschoten. De Verenigde Staten van Europa zullen er nooit komen eerder zullen wij een familieoorlog krijgen door de waanzin waar de Brusselse top door gedreven is. Zo eindigen alle grote Rijken althans tot nu toe. Men leert niet uit de geschiedenis men denkt het altijd beter te doen maar met de menselijke factoren wordt geen rekening gehouden. Grootheidswaanzin zegeviert totdat alles kapot gaat. Alles met mate is altijd beter. Maar niemand die luistert in de hoogste versnelling.

   1. Frits Jansen

    Bedenk wel dat de Raad van Regeringsleiders feitelijk de baas is bij de EU. Maar Rutte c.s. drukken graag impopulaire doch onvermijdelijke beslissingen door via de EU.

 4. DolleDries

  Je zou zeggen dat de dommigheid van Hitler met zijn agressie naar het oosten leerzaam zou zijn geweest.
  Helaas niet.

 5. DolleDries

  Bron Geennieuws

  Het moest volgens de Franse en Duitse MSM een prachtige week worden. Eerst de Franse president Emanuel Mapoleon met zijn moeder naar Washinton, om Donald Trump eens een lesje wereld politiek te geven, waarna Mutti Merkel uit Berlijn de klus af zou maken en Trump zich zou dienen te realiseren dat er met Europa niet te spotten valt.
  Maar hoe anders was het door velen verwachte resultaat. Trump deed datgene wat hij zijn Amerikaanse kiezers had beloofd. ” Make America great again “, is nog steeds het devies van deze president die door velen wordt gekenschetst als een onberekenbaar en emotioneel warhoofd. Maar in tegenstelling tot onze eigen liegende premier doet Trump wel datgene wat hij zijn kiezers heeft belooft, namelijk de rol van zijn eigen land voor te laten gaan aan de belangen van andere staten .
  Zowel Macron als Merkel hebben een boodschap duidelijk mee naar huis mogen nemen, Trump heeft een prioriteit en dat is voorrang geven aan de Amerikaanse belangen en zijn beloftes bij zijn kiezers na te komen!
  En het opvallende is, dat deze politiek en met name als hij is gericht op het buitenland ook nog functioneert, hetgeen niet gezegd kon worden van de pogingen van zijn voorganger Barack Obama, de grote lieveling van met name de centrum linkse Europese politici en de “puppet on a string” van George Soros.
  En Trump kreeg haast ongewild nog een cadeautje , namelijk de eerste poging tot verzoening tussen de beide Korea’s. Uiteraard kon hij tijdens de persconferentie na afloop van het slechts 2 uur durende bezoek van Merkel niet nalaten, deze kaart uit te spelen en de bijeengekomen pers voor te houden dat deze eerste toenadering tussen de twee landen te wijten was aan zijn politiek ten aanzien van Noord Korea.

  En ook de aangekondigde straf heffingen op een aantal goederen die de VS uit China importeert blijken al vruchten af te werpen, want China heeft in een poging tot verzoening de douanerechten op Amerikaanse auto’s laten verlagen. In deze samenhang is natuurlijk de dreiging van de EU om straf douane rechten te gaan heffen op Jeans, Whiskey en … Harley Davidsons uit de VS weer een lachertje, dat slechts voort kan komen uit de brein van wereldvreemde Brusselse figuren die echter inmiddels wel uw welzijn en leven dagelijks in de waagschaal leggen.
  Macron en Merkel moeten begrepen hebben, dat voorlopig Trump’s wil ook wet is en dat daar weinig of niets tegen ondernomen kan worden, zeker niet door Frankrijk, waar de interne onrust dagelijks stijgt, of Duitsland dat geregeerd wordt door een vrouw die doordrenkt is van de oude DDR mentaliteit, maar verder geen enkele visie vertoont.
  Ofschoon zowel Macron als ook Merkel er van dromen de EU in feite ondergeschikt te maken aan hun eigen nationale maar ook persoonlijke belangen , blijkt inmiddels dat dit niet werkt . De enigen die dit op tijd hebben begrepen zijn de Britten, die de uitstap waagden.
  Dit falen van beide , en in nauwe samenhang hiermee ook het falen van de gehele Brusselse EU fantasie, dat aan de Europese burgers duidelijk maken is de taak van de MSM, die echter uit lafheid dit achterwege laten en daarmee de burgers op het verkeerde been blijven zetten.

 6. JubbeFeenstra

  Ergens is een overeenkomst met indertijd nazi Duitsland. Toen de Duitsers richting Rusland gingen groeven ze gelijk hun eigen graf. Hadden ze dit niet gedaan en zich op het al bezette Europa geconcentreerd dan was de EU onder leiding van Duitsland allang een voldongen feit geweest. Nu gaat de elite in Brussel de Russische beer een beetje prikken. Zulke dingen moet je niet doen. Het loopt gegarandeerd verkeerd af. Dan bezetten de Russen de Balkan en walsen ook de Baltische Staten (weer) binnen.
  Wat mensen hier schrijven moet als waarschuwing even naar Brussel. Want net als boer Koekoek altijd riep: ‘Voorzitter, wij van de Boerenpartij hebben het altijd al gezegd’
  Roepen wij nu naar Timmermans, wees wijzer.

  1. Frits Jansen

   Er is een klein verschil: de nazi’s breidden hun invloed gewapenderhand uit, de EU stelt zich open voor lidmaatschap. Toegegeven: geen lid worden is nauwelijks een optie, gezien het doorslaande succes van de EU, wat Eurofobe azijnzijkers hier ook joden zeggen. Dat merken de Engelsen nu. Een heel legertje juristen verzint een list om de onvermijdelijke deelname van Het Perfide Albion aan de EU gestalte te geven zonder dat het er als een lidmaatschap uit mag zien, om politieke redenen. Het zal wel op een Noors/Zwitsers model uitdraaien: net zo veel EU wetgeving, alleen nu zonder inspraak.

   Moeten we Servië tot in de eeuwigheid laten dooretteren als een permanente dreiging voor de buurlanden, die in de jaren ’90 bloedige oorlogen voerden met Servië, conflicten die “bevroren” zijn maar geenszins opgelost. Sommigen zien de islam als een gezwel, Servië is dat zeker. Het Joegoslavische drama is trouwens geen conflict tussen moslims en christenen, maar – inderdaad – tussen de op Rusland georiënteerde Serven en de rest

   Het is te hopen dat in Servië uiteindelijk realiteitszin zal zegevieren, en ze niet te klef meer doen met Rusland – want wat hebben de Russen helemaal met zo’n prutslandje?

 7. Peter Selie

  Nieuwe rakettechnologie heeft een marine-imperium goedkoop gemaakt om te verslaan. Eerder, om een ​​zeeslag te kunnen voeren, moest je schepen hebben die de snelheid van de vijand overtroffen in hun snelheid en artillerievermogen. De Spaanse Armada is tot zinken gebracht door de Britse armada. Meer recent betekende dit dat alleen die landen waarvan de industriële kon overeenkomen met die van de Verenigde Staten ooit zou kunnen dromen van het militair verzetten. Maar dit is nu veranderd: de nieuwe raketten van Rusland kunnen vanaf duizenden kilometers worden gelanceerd, zijn niet te stoppen en er is slechts één nodig om een ​​torpedobootjager te laten zinken en slechts twee om een ​​vliegdekschip te laten zinken. De Amerikaanse armada kan nu worden gezonken zonder een eigen armada te hebben. De relatieve omvang van Amerikaanse en Russische economieën of defensiebudgetten is niet relevant: de Russen kunnen veel sneller en goedkoper meer hypersonische raketten bouwen dan de Amerikanen in staat zouden zijn om meer vliegdekschepen te bouwen.

  Even belangrijk is de ontwikkeling van nieuwe Russische luchtverdedigingsmogelijkheden: de S-300 en S-400-systemen, die het luchtruim van een land in essentie kunnen afsluiten. Waar deze systemen ook worden ingezet, zoals in Syrië, zijn de Amerikaanse troepen nu gedwongen buiten hun bereik te blijven. Nu zijn marine- en luchtsuperioriteit snel verdampt, is het enige dat de VS militair kan terugvallen het gebruik van grote expeditiekrachten – een optie die politiek onverteerbaar is en in Irak en Afghanistan ineffectief is gebleken. Er is ook een nucleaire optie, en hoewel het nucleaire arsenaal waarschijnlijk niet snel geneutraliseerd zal worden, zijn nucleaire wapens alleen nuttig als afschrikking. Hun speciale waarde is om te voorkomen dat oorlogen voorbij een bepaald punt escaleren, maar dat punt ligt buiten de uitroeiing van hun mondiale marine- en luchtoverheersing. Nucleaire wapens zijn veel erger dan nutteloos in het vergroten van het agressieve gedrag tegen een nucleair bewapende tegenstander; onveranderlijk zou het een suïcidale zet zijn. Waar de VS nu voor staat is in wezen een financieel probleem van onbetaalbare schulden en een falende welvaartspomp, en het zou een verbluffend duidelijk punt moeten zijn dat nucleaire explosies overal ter wereld de problemen van een imperium dat kapot gaat, niet oplossen.

  Uiteraard is dit alles vreselijk nieuws voor de Amerikaanse militaire en buitenlandse beleidsinstellingen, evenals voor de vele Amerikaanse congresleden in wiens districten militaire aannemers opereren of militaire bases zijn gelegen. Uiteraard is dit ook slecht nieuws voor de defensie-aannemers, voor personeel op de militaire bases en ook voor vele anderen. Het is ook gewoon vreselijk nieuws, omdat defensie-uitgaven ongeveer het enige effectieve middel zijn voor economische stimulering waarvan de Amerikaanse regering politiek in staat is. Obama’s “Kant en Klaar banen” deden, als je je dat herinnert, niets om de dramatische daling van de arbeidsdeelname te voorkomen, wat een eufemisme is voor het omgekeerde van de echte werkloosheidscijfers. Er is ook het prachtige plan om veel geld te gooien naar Elon Musk’s SpaceX (terwijl het door blijft gaan met het kopen van vitaal belangrijke raketmotoren van de Russen – die momenteel discussiëren over het blokkeren van hun export naar de VS als vergelding voor meer Amerikaanse sancties). Kortom, haal de defensie-stimulus weg en de Amerikaanse economie zal een luid knallend geluid maken gevolgd door een geleidelijk afnemend sisgeluid.

  Vanzelfsprekend zullen alle betrokkenen hun best doen om zolang mogelijk te ontkennen of te verbergen dat het Amerikaanse buitenlandse beleid en de defensie-instellingen nu zijn geneutraliseerd. Mijn voorspelling is dat het Amerikaanse marine- en luchtimperium niet zal falen omdat het militair zal worden verslagen, noch zal het worden ontmanteld zodra het nieuws zinkt dat het nutteloos is; in plaats daarvan zal het worden gedwongen om zijn activiteiten in te korten vanwege een gebrek aan geld. Er kan nog een paar harde knallen zijn voordat het opgeeft, maar vooral wat we zullen horen is heel veel janken. Dat is hoe de USSR ging; zo zal de VS ook gaan.

  Bron:
  https://russia-insider.com/en/russian-missile-tech-has-made-americas-trillion-dollar-navy-obsolete/ri23242

 8. Floris

  De volkomen gestoorde brokkenpiloten in Brussel brengen heel Europa in gevaar.

  En wat hebben wij te winnen door zulke landen erbij te halen?

  Totaal niets.

  1. Luwadder R1

   Volkomen met je eens Floris, maar Jean Claude ‘Alcoholica’ Juncker zal er echt geen dubbele whisky minder om drinken hoe de andere EU landen erover denkt. Nederland heeft niets te zoeken in de Alcoholistenclub uit Brussel. Er wordt meer geld aan uitgegeven dan dat er in komt. Het is te hopen dat na deze bezopen actie de poppenkast als een kaartenhuis in elkaar stort. De EU (BRAAK!!!) ???? het is net als de Euro een illusie,het was niks, het is niks en het wordt nooit wat. De Europese vrijhandels associatie dat klinkt heel wat beter dan Europese Unie. Daar hoort Nederland thuis en niet in die Brusselse poppenkast/alcoholistenclub.

  2. Ernst Quispel

   De vraag rijst wie ‘wij’ zijn in deze boze bijdrage.

   1. Holland

    Zatte graftak: het woord ‘wij’ komt niet 1 keer voor in de bijdrage van Luwadder R1. Je bent echt seniel aan het worden.

 9. Babaji538

  Timoteüs en Michaëla, het lijkt me evenmin
  gepast, om vandaag te berichten over de aanranding
  van Prinses Victoria te Zweden als in de ThePostOnline,
  met afbeelding van een witte heren onderbroek.
  Petra Hermans

 10. Michel69

  En Ernst,Guust en EUkokkie maar klappen voor deze levensgevaarlijke idioten in Brussel! Maar nee het grote gevaar komt van rechts toch? en de EU die brengt ons veiligheid en vooral heel veel voorspoed!

 11. denk eens na

  De bezopen junk vs Poetin , op wie zou je geld zetten?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.