Druk om referendumwet NIET in te trekken neemt zienderogen toe: ‘Bestrijd de tirannie van kleine meerderheden!’

Het wordt de regering steeds moeilijker gemaakt om het Wet raadgevend referendum daadwerkelijk in te trekken, of in ieder geval om dit zonder groot gezichtsverlies te doen. Ook Volkskrant-columnist Martin Sommer voegt zich vandaag bij de stemmen die het referendum graag willen behouden.

Ergens voor het zomerreces moet in de Eerste Kamer het definitieve eindoordeel worden geveld over het raadgevende referendum. Als het aan het kabinet ligt, betekent het dat de volksraadpleging definitief verdwijnt.

Maar of dit ook nog gaat gebeuren? De druk op de dames en heren senatoren om dit instrument van inspraak voor het volk te behouden, wordt namelijk steeds hoger. Eergisteren brak Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing al een lans voor het referendum (“Referendum was unaniem belachelijk succes – het volgende kan alleen nog maar beter worden. Opschieten met die handtekeningen dus“), en vandaag voegt ook haar collega Martin Sommer zich bij de voorstanders van de incidentele consultatieve volksraadpleging.

Sommer roept de Eerste Kamer concreet op om de behandeling van het wetsvoorstel van de regering nog een tijdje uit te stellen. Er is namelijk een commissie van voormalig minister Johan Remkes bezig om naar het democratische bestel van Nederland te kijken. Die club mensen is aan het werk gezet door niemand minder dan de Eerste Kamer zelf. Het zou dus raar zijn om die eigen commissie voor de voeten te gaan lopen en referenda af te schaffen voordat Remkes goed en wel klaar is met zijn karwei. Maar ook de referendumwet zelf zou nog aan een evaluatie worden onderworpen. De regering wil echter vóór dat onderzoek het referendum al prematuur koudstellen. Sommer:

“Je wilt toch lange termijnbeleid kunnen voeren, zeggen ze in de coalitie. Bijvoorbeeld op energiegebied is het steeds een enorm gezwabber geweest en dat wordt er met referenda niet beter op. Wel, wat mij betreft begint de lange termijn bij de korte. Afspraken zijn er om je aan te houden. In de wet staat dat het raadplegend referendum na drie jaar geëvalueerd zou worden. Nog voordat het zover is wordt er een eind aan gemaakt, volgens een van de experts vorige week in de senaat ‘om politieke tegenstanders de pas af te snijden’.”

De Volkskrant-columnist besluit dus:

“Eerste Kamer, doe uw plicht en stel de beslissing uit tot het verschijnen van Remkes.”

Laten we hopen dat die boodschap luid en duidelijk ontvangen is in de senaat. NOS-verslaggever Ron Fresen vermoedt in ieder geval dat het helpt met de druk verhogen. “No pressure,” zegt hij gekscherend.

Laten we hopen dat de verhoogde druk inderdaad werkt. En dat met name de senatoren van het zogenaamde Democraten66 hierdoor nog eens een keer goed bij zichzelf te rade gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Svetlana

  Referenda zijn misleidend en spelen in de handen van klein extremistische minderheden zoals Roos, Baudet en Wilders.

  Dat we dit instrument nog hanteren is te gek voor woorden. Daarvoor hebben we keurige en kundige bestuurders waar we eens om de vier jaar op mogen stemmen

  1. bifbof

   volkomen mee eens , in 1976 werd zoiets al eens opgemerkt door wijlen Wim Kan.

   Weet je wie ook zéér bekwaam is, geliefd bij vriend en vijand

   1. denk eens na

    sweetnek zit weer uit zijn/haar nek te l.llen, als het een klein groepje extremisten zou zijn dan heb je nooit een meerderheid , en krijg je geen 300.000 handtekeningen bij elkaar.

  2. Duke

   Als je Wilders’ partij al extreem vindt is hij zeker niet klein. Het is de tweede partij van het land. Roos is gestopt. Kleine extremistische minderheden zijn DENK, Nida en Sylvana S’partijtje.
   Een referendum is een uitstekend middel om te gebruiken om het volk in een democratie over belangrijke zaken te raadplegen. Door de meerderheid van de stemmen van de uitslag te volgen vergroot een regering haar draagvlak onder de bevolking (of verkleint haar draagvlak als je de uitslag negeert en voortdurend op zoek gaat naar inlegvelletjes en geitenpaadjes).

   1. Svetlana

    Dat Duke weinig vertrouwen heeft in onze democratisch gekozen bestuurders maakt hij hier in ieder geval duidelijk 🙂

    1. Duke

     We kiezen onze bestuurders niet, maar ik heb inderdaad weinig vertrouwen in dit kabinet.

     1. Svetlana

      Mark Rutte is een kundige staatsman maar ik weet dat er op DDS meer loyaliteit is voor de smerige dictator Putin 🙂

    2. wheelboy

     Svetlana .
     Ga je staatskunde leren .Dan weet je dat wij niet stemmen op die de eindverantwoording dragen .Een referendum is een goed stuk gereedschap als het volk iets wil tegenhouden of zelfs zou willen dat het kabinet uitvoert .Dan je opmerking is voor ultra rechts .Sorry maar dat gaat totaal niet op .Dan moet je ook geen 2e kamer verkiezingen houden .Want in theorie zou dan ook ultra rechts aan de macht kunnen komen .Schaf dan heel de democratie af .

  3. Marija

   Wat schrijf je in eens goed Nederlands, hoog begaafd? Of een trol.

  4. Rechtsaf

   Svetlana’s zijn vaginamonologen en stinkt naar vis..

 2. J.C.

  Mark Rutte zei gisteren op tv in het programma “gesprek met de minister-president” dat er allerlei redenen zijn om het raadplegend in te trekken. Een aantal regels in 1 zin.

  Welke allerlei redenen?
  Raadplegend of raadgevend?

  Als er iets weg moet is het niet het raadgevend referendum, maar leugenachtige Rutte III

 3. Stanly2000

  Het lijkt erop dat Ernst een ban heeft, maar weer terug is als Svetlana.

 4. Appelstroop

  Ach ja, we zien met de verkiezingen wel hoe enorm super verschrikkelijk belangrijk en zorgelijk het volk het allemaal vind.

  1. Guus Geluk

   Er lijkt inderdaad nog steeds onvoldoende draagvlak voor de directe democratie.

   1. wheelboy

    Idd Weinig draagvlak bij de bestuurders .Die willen hun zin doordrijven en daar willen ze geen burgerbemoeienis bij hebben .Want u stemt wij draaien .En het dan gek vinden dat de politiek steeds verder van de burger afstaat .Denk jij bv dat de meerderheid voor afschaf dividend belasting is en dat graag wil betalen door verhoging laag BTW tarief!!! Zoals er gestemd is zou je zeggen ja .Maar als je de kiezer van de regering partijen het zou vragen denk ik dat er een dikke nee uit komt . En zo is het ook met een directe democratie .Partijen zijn tegen .Meerderheid bevolking voor .

 5. Ni28

  Een referendum houden over het voortbestaan van het referendum is de meest logische stap die men kan zetten. Dat de regering deze wilt dwarsbomen getuigd van een ongewenste overwinning voor het ja kamp. Dan wordt het nog moeilijker om het af te schaffen. Een eerlijke politicus hoeft niet bang te zijn voor referenda. Als deze ingeburgerd raken zullen mensen best vaak met de regering mee gaan als deze goede keuzes maakt.

 6. Ni28

  Quispel in vrouwenkleren en met een Russische naam? Gespleten persoonlijkheid rijp voor de psychiater.

 7. Babaji538

  Je moet het kunnen
  om de erfzonde
  op het voorhoofd te dragen.
  Ik mag aannemen, zo’n drie keer.

  Ik dank, met Babaji, de mensen
  die mij, mijn werk, mijn lichaam
  als het voorhoofd, ernstig liefhadden.

  Maar niet liefkoosden.

  Petra Cecilia Maria Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.