‘Duurzaamheid is een religie geworden’

René ten Bos, Denker des Vaderlands, zegt in een interview dat duurzaamheid als een religie is geworden. En dat is ook zo!

Je wordt er al jaren helemaal mee doodgegooid, dat duurzaamheid gedoe. Vroeger moest je netjes je gloeilampen uit doen, douchen hoort maar 5 minuten te duren, ‘een dag geen vlees’ is een dingetje geworden, tonnen fijnstof door een paasvuur is ineens een probleem etc. etc. Een wonder dat we nog leven! Heb je er wel een keer genoeg van of heb je twijfels bij sommige aspecten van klimaatwetenschap, dan komt Jesse Klaver je even vertellen dat 97% van de wetenschappers klimaatverandering erkent. Dus lekker puh.

Het vervelende van dit alles is natuurlijk dat de meeste mensen prima wat zouden willen inleveren of wat bewustere keuzes zouden maken, als ze merken dat het zin heeft of als ze er zelf profijt van kunnen hebben. Denk aan zonnepanelen op je dak en de overcapaciteit verkopen (maar fuck you want BTW en andere belasting omdat je iets van waarde produceert). Waar het echter religieuze trekjes begint te krijgen is wanneer schuldgevoelens en symboolpolitiek de overhand beginnen te krijgen, zoals bij VPRO Tegenlicht. Daar praten ze al over ecofobie en ecorexia.

Niemand van deze duurzaamheidsgospel vraagt zich eigenlijk af wat wel of niet rendabel is qua beleid maar alleen nog of het deugt. Mocht de wereld onleefbaar zijn geworden omdat Duitsland de bruinkoolcentrales weer aan slingert, Trump zich weer richt op voordeel voor brandstofauto’s en Chinezen niet eens meer weten of het dag of nacht is met die smog, Nederland deugde tenminste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Stanly2000

  Vanmorgen op NPO 1 radio werden mensen opgevoerd die kinderloosheid aan bevolen i.v.m. het beter zijn voor de duurzaamheid. Prachtig idee, kindergeld afschaffen en kinderbelasting invoeren en dit alles voor het milieu.

  1. Bloem

   In het verlengde daarvan, stoppen met ontwikkelingshulp en noodhulp.
   Er zijn teveel mensen op aarde. Het overgrote deel van de CO2 uitstoot komt van mensen die uitademen

   1. Ni28

    Op uitademen komt vast een groene belasting.

    1. Rechtsaf

     @Ni28 nou je kunt tegenwoordig lucht kopen bij de benzinepomp, kosten € 0,50 voor een beetje lucht die je nog niet eens inademt

   2. 75

    Dit is de enige goede oplossing.

   3. Henk-Jansen

    Als je stopt met ontwikkelingshulp zal de bevolking juist veel harder stijgen, want hoe armer mensen zijn hoe meer kinderen ze krijgen.

    1. sjun

     Heb je enig idee hoe een sprinkhanenzwerm aan zijn einde komt?

     1. Henk-Jansen

      Ja sjun, maar het gaat hier over mensen en niet over sprinkhanen. Ze laten verhongeren is geen optie!

     2. Ernst Quispel

      Pijnlijk.

    2. Ni28

     Dat heeft in Afrika dus geen bal geholpen die ontwikkelingshulp want zij doen de bonobo’s goed na. Kijk naar de explosieve stijging van de geboortecijfer. En dat komt straks allemaal naar Europa ondanks de ontwikkelingshulp.

     1. hans-e-pans

      De mensen in de delen van Afrika waar het ontwikkelingsgeld al jaren en jaren heenging/gaat hebben nooit geleerd om zelf in de eigen behoeften te voorzien. Want elke keer als er door de natuur weer eens een hongersnood aanstaande was dan sprong het rijke West-Europa wel weer bij. De natuur, daar vallen niet alleen de droogten en te lage opbrengsten van de verbouwde gewassen onder, maar ook de mensen die ondanks de regelmatig terugkomende rampen teveel kinderen op de wereld bleven werpen.

 2. fenderbender

  Duurzaamheid is onmogelijkheid in een consuptiemaatschappij

 3. Babaji538

  Bijna net zo goed,
  als ‘de dichteres des Vaderlands’.

  Petra Hermans

 4. DolleDries

  Volgens mij is dat die foto waar twee monteurs levend verbranden. Niet zo tactvol om dat te plaatsen als dit zo is.

  1. tomygun

   Eens dries heb een bloedhekel aan die krengen
   maar deze foto is fout heeeeel fout .

 5. Ni28

  Duurzaamheidswaanzin is als religie zelf gebaseerd op allerlei ongefundeerde fantasiebeelden en opvattingen. Het Parijs akkoord is de nieuwe religie. Wij moeten bij de scheiding tussen kerk en staat ook de duurzaamheidsreligie betrekken en ons houden aan een realistische levensbeeld. Duurzaamheidswaanzin is in praktijk niet levensvatbaar want gebaseerd enkel op het verbieden van alles en nog wat. Duurzaamheidswaanzin is goed alleen voor enkelingen om grof geld aan te verdienen.

 6. Henk-Jansen

  Wat de mensen vergeten is dat we maar één aarde hebben waar we ontzettend zuinig op moeten zijn, niet alleen qua co2 uitstoot maar ook met plastic die we in de natuur dumpen, tropisch regenwoud die we kappen, dieren die we laten uitsterven, rivieren die we vervuilen met zware chemicaliën et cetera. We moeten naar een systeem waarbij we de natuur minder belasten in plaats van het huidige kapitalistische systeem waar alles op korte termijnwinsten gebaseerd is!

  1. van Urk

   Begint al met het binnenhalen van meer migranten in een overvolle bevolkt landje. De enige echte groene plek van Nederland de Veluwe zal in de toekomst ook bouwrijp gaan worden voor meer bewoning, industrie en asfaltverkeer.

  2. Ni28

   Wij hebben geen aarde maar de aarde heeft ons. Alleen wij denken dat het andersom is.

 7. Hermann

  Nee, nee. Het doorgaan met overbevissing is een strak plan. Het lozen afvalstoffen mag niet aan banden gelegd worden. Ook de houtkap moet door gaan ten koste van bedreigde diersoorten. Alles in het kader van meer, meer en niet minder. Een rapport dat de Rhein zoveel schoner is geworden dankzij gezamenlijke inspanning om lozingen van chemiekaliën te verbieden kan verbrand worden. Meer soya verbouw voor diervoeders, dus meer vee meer mest meer ammoniak. Goed bezig zijn, blik vooruit !

 8. Seneca

  aan alle klimaat adepten
  De zon is het centrale punt van ons zonnestelsel en het is de belangrijkste energie leverancier voor onze aarde en het leven daarop.

  Zonlicht levert niet alleen licht en warmte maar levert ook de energie om ons te voorzien van zuurstof en voedsel; dit zonlicht genereert het leven door fotosynthese en beheerst ons klimaat en weersomstandigheden.

  Elke verandering in het zonlicht beïnvloedt al het leven op aarde dus ook van elk mens.

  Sinds 100 jaar is de mens in staat om de zon en planeten te bestuderen en berekeningen uit te voeren; zo weten wij, dat het magnetisch veld van de zon in deze 100 jaar is veranderd.

  Dr. Mike Lockwood van Rutherford Appleton National Laboratories in Groot-Brittannië heeft een studie van de zon gemaakt en hij komt tot de conclusie dat het magnetisch veld van de zon in de laatste 100 jaar, 230% sterker is geworden.

  Deze verandering uit zich in sterkere zonnewinden.
  Door een poolwisseling van de zon zijn de gevolgen nog groter geworden (de zon kent elke 11 jaar een wisseling der polen) en mede daardoor wordt het zonnesysteem getroffen door een overvloed van kosmisch stof.

  Door de toename van het magnetisch veld wordt ook meer kosmisch stof aangetrokken; de hoeveelheid van dit kosmisch stof is sinds 2003 drie maal zo groot geworden, waardoor de ruimte ook wordt ‘opgewarmd’.

  Ondanks dat de zon nu ‘rustiger’ is geworden, zijn de geleerden verbaasd over de grote hoeveelheden kosmisch stof dat de zon raakt.

  Onze maan: op de maan vormt zich een atmosfeer. Rond de maan bevindt zich een 6000km dikke laag natrium, iets dat daar nooit is geweest.

  Mercurius: er is ijs op de polen ontdekt en het blijkt dat Mercurius een sterke magnetisch veld heeft.

  Venus: 2500% stijging van haar helderheid en over een periode van 40 jaar, een aanzienlijke verandering van haar atmosfeer gemeten.

  Mars: ondergaat een ‘opwarming’ gepaard met hevige stormen en het verdwijnen van al het ijs op de poolkappen.

  Jupiter: 200% stijging van de helderheid van de haar omringende plasma wolken; de ringen in haar atmosfeer zijn van kleur veranderd en stralingsbronnen zijn verdwenen en weer verschenen, wolken zijn toegenomen en daarna verdwenen.

  Saturnus: sterke snelheid toename van de jet streams die over deze planeet razen en dat binnen een periode van 30 jaar. Een patroon in de vorm van een regelmatige zeshoek en even zo groot als onze aarde is van kleur veranderd en niemand weet wat de reden daarvan kan zijn; in november 2012 was het blauw en nu is het geel.

  Uranus: een grote verandering in helderheid en een toename van de bewolkingsactiviteit. Deze planeet had een kalme atmosfeer

  Triton, de grootste maan van Neptunus is sinds het bezoek van de Voyager in 1989, aanmerkelijk warmer geworden, procentueel gezien een aanmerkelijke stijging volgens James L. Elliott een astronoom van het MIT Cambridge USA. Door de stijging van temperatuur is een deel van het bevroren oppervlak dat bestaat uit nitrogenium, in gas veranderd waardoor de atmosfeer ‘compacter’ is geworden.

  1. fenderbender

   Juist, Helaas word deze wetenschap dood gezwegen, ontwijkt de media dit. Op zich zou dat nog geen probleem zijn als de mensen zichzelf eens zouden proberen te informeren.
   Onder invloed van de zon veranderd het klimaat, niet alleen op aarde maar ook in ons zonnestelsel.
   De stellingen van Gore zijn achterhaald en spelen in op , of veroorzaken angst.
   Belastingen heffen op co2/energie is totaal van de gekke, weer een middel om de burger geld af te troggelen.
   Natuurlijk is er luchtverontreiniging, schadelijk enz, maar de mens heeft weinig tot geen invloed op de klimaatverandering die zich nu volstrekt.
   Wetenschappers en experten worden de mond gesnoerd, die hebben ook een hypotheek , kinderen, die worden de laan uitgestuurd als ze zich uitspreken tegen de norm die gezet word.
   Gelukkig zijn er wel gepensioneerde wetenschappers, niet meer afhankelijk van baan/inkomen die zich wel uitspreken.
   Zoek gewoon zelf en laat je niet informeren door de msm

  2. van Urk

   Inderdaad Seneca. Op die manier heeft de aarde en ook van zijn eigen ontwikkeling ervan (aardbevingen, zee en landafzetting) vele klimaatveranderingen gekend. Van tropische warmte tot extreme kou. In de vroege middeleeuwen kon je in ons land wijn gaan verbouwen terwijl er in die tijd geen sprake was van grote vervuiling. https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering

   1. tomygun

    Tja ff een kantelpuntje van de aarde en het is gebeurd
    Daar heb je geen CO2 voor nodig .

  3. Floris

   Klimaatadept Ernst-Wim ziet geen kans tot een inhoudelijke reactie op bovenstaande. Als je dan toch mee wilt praten op dit blog is dat best wel zielig.

 9. Ernst Quispel

  “Precies zoals je in een religieuze samenleving jezelf buiten de sociale orde plaatst als je zegt dat je niet gelooft, zo heb je heel wat uit te leggen als je zegt tegen moord en doodslag te zijn. Mensen geloven gewoon hun oren niet. Iedereen lijkt in vrede en veiligheid te geloven.”

  1. van Urk

   Duurzaamheid blijkt inderdaad ook veel geld te gaan kosten. En dan is de lol van duurzaam gaan leven inderdaad ook weer gauw afgelopen.

 10. Ernst Quispel

  Met religie heeft niets te maken. Het betreft wetenschappelijke feiten over de toekomst van onze planeet waar verstandige bestuurders logische conclusies trekken.

  1. van Urk

   Er zijn mensen die geloven dat zij de aarde kunnen gaan redden van zijn klimaatverandering en als zendelingen de wereld rondgaan om dat aan anderen te gaan overtuigen. Klinkt voor mij echt als een nieuw soort religie. Plat gezegd: Als we weten wat Quarks zijn en hoe het heelal is ontstaan, zouden we ook weten hoe we als mensen moeten gaan leven. De wetenschappelijke wereldbeeld heeft hiermee dezelfde functie gekregen als de religie van vroeger. De wetenschap als mythe om onze plaats in de kosmos te bepalen. Wetenschap, zoals het behoud van onze aarde, is religie voor diegene die denken dat het ons naast kennis ook wijsheid gaan brengen. Het wordt tijd dat deze klimaatgoeroe,s of nieuwe atheisten zich realiseren dat hun wetenschap een manier is om spiritueel lijden op te heffen is en bijvoorbeeld het CERN (Europese organisatie voor atoomonderzoek) als nieuwe kerk.

  2. Ni28

   Dat geloof je toch zelf niet, EQ, deze propaganda die je hier aan het verkopen bent.

   1. Ernst Quispel

    Wetenschappelijke feiten als propaganda labelen, dat is pas ziek!

 11. fenderbender

  Kwispel heeft zijn druppeltjes Haldol vandaag nog niet gehad

  1. Ernst Quispel

   Fenderbender ziet geen kans tot een inhoudelijke reactie. Als je dan toch mee wilt praten op dit blog is dat best wel zielig.

 12. Gerlos

  Per ongeluk in de buitenlucht een wind (scheet) gelaten, wat zijn de kosten hiervan milieu fanaten.

  1. tomygun

   Gerlos ,
   Stom dat is nitraat daar kan je makelijk water
   mee koken voor de koffie LOL .
   Na de verbranding heb je pas CO2 zonde van die ketel water .

 13. Svetlana

  Je hebt goede duurzaamheid en racistische duurzaamheid ook bekend als klimaatracisme. De islam moet vooral niet benadeeld worden

  1. Rechtsaf

   De islam heeft al verloren 2000 jaar geleden al…

   1. Heinz

    Let op uw zaak @Rechtsaf ! Eerder bracht u ook al deze onjuiste bewering in stelling. Ontstaan van de Islam zo rond 610 nC. Vraag het na op dit forum…

  2. tomygun

   Zweetlaan ,
   We maken de CO2 vloeibaar en verkopen het aan
   de moslims als alla water .
   Zij blij klimaat gekken blij .

  3. tomygun

   Zweetlaan ,
   Duurzaamheid is geen ras , klimaat is geen ras .
   Maar je bent bang dat de islam wat tekort komt .
   Nou dat hoeft niet hoor want wat zij gezaaid hebben
   zullen zij oogsten de haatzaailingen beginnen al
   lekker tegroeien binnen kort kunnen zij oogsten .

 14. Frits Jansen

  Schuldgevoel hoort bij de gereformeerde Hollandse volkscultuur. Niet bij de vrolijke Limburgers, maar die passen niet in onze cultuur.
  Duurzaamheid is tegenwoordig vooral business. Aan gloeilampen was geen droog brood meer te verdienen, maar spaarlampen zijn vele malen duurder. Wel vervelend dat ze zo lang meegaan. Als iedereen spaarlampen heeft kan de spaarlampenindustrie wel sluiten.

  Enfin, ze doen maar, als ik maar goedkoop mag blijven vliegen. Het schijnt dat ze met “ecostroom” waterstofgas kunnen maken, en wie weet kunnen vliegtuigen daar op vliegen. Als je dat verbrandt komt er alleen maar water vrij. Klein probleempje is wel dat een vliegtuig enorme hoeveelheden waterstofgas moet meenemen, en dat kun je niet goed comprimeren. Ja butagas wel, maar daar zitten weer koolstofatomen in die verbranden tot CO2.

 15. Rosasolis

  Het gewone dagelijkse leven veranderd heel snel, zodat het soms moeilijk is te beslissen
  wat er over is van “Duurzamheid”. Gewoontes komen en verdwijnen ieder paar maanden. Je moet een van de schappen zijn die precies denkt en doet van je vrienden
  en collega’s. En als je dat niet wil doen dan ben je een “buitenstander”. Hoeveel mensen hebben nog thuis een vaste telefoon, prachtige oude CD’s, een mooie tuin van ouderwetse planten, i.p.v. alleen maar tegels, een gewone spaar rekening, en een abonnement op een krant, lid zijn van de A.N.W.B., nog steeds rokken uit lapjes stof knippen en naaien, inmaak doen van heerlijke groente en fruit recepten, thuis koekjes en taarten bakken? Ik hoop dat er nog steeds iets van het oude stabile duurzaamheid nog steeds bestaat in ons samenleving. maar dat wij ook weten dat de tijd moet doorgaan. Alleen hoop ik met al die snelle ontwikkelingen, dat niet vele mensen de
  weg kwijt raken in hun leven. Want het de wegen naar de toekomst gaan nu heel snel
  ontwikkelen. Ik heb zojuist de nieuwste boek van Dan Brown uitgelezen: Oorsprong.
  Voor sommigen zal dit een nogal schokkende verhaal zijn met de centrale vraag:
  “waar komen wij vandaan, en waar gaan we naartoe”? Als je door de bruikbare sensatie komt rondom dit fictie verhaal, lees je wel een aantal nieuwe wetenschappelijke feiten van onze verre verleden, en onze weg naar de toekomst.
  Dit kan je ook lezen in Nationaal Geographic Magazine, of in een artikel van een aantal briljante hedendaagse wetenschappers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.