Europese breuk in Kabinet zichtbaar rondom Europese ‘democratische waardenfonds’

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de oprichting van een fonds voor het promoten van ‘democratische waarden’. Het grapje moet 1,3 miljard euro gaan kosten, maar in het Kabinet vormt er zich nu een breuk over deze peperdure NGO spekker. D66 en het CDA zijn voor en de VVD en de ChristenUnie zijn tegen het voorstel.

De stap is ingegeven door het feit dat democratische waarden in landen als Hongarije en Polen zwaar onder druk staan. Veel Nederlandse fracties hebben voorgestemd, maar de VVD vindt de koerswijziging onbegrijpelijk. Niet alleen gaat het veel geld kosten, zegt VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, hij twijfelt ook zeer of het überhaupt nuttig is om te doen.

„Als je dit vanuit Brussel gaat doen, dan zijn die lokale organisaties besmet. Dit instrument slaat rechtstreeks terug in het gezicht van Brussel”, aldus Van Baalen.

Van Baalen heeft in dit opzicht natuurlijk helemaal gelijk (dat ik dat nog eens mocht zeggen!), want het is een soort verkapte propagandamachine vanuit de Europese Unie die in landen als Polen en Hongarije frictie moet veroorzaken tussen de oppositie en de regering. De NGO’s waar Orban het zo vaak over heeft en waar hij tegen strijdt, zullen dan inderdaad ‘besmet’ zijn. Op deze manier zullen meer burgers zich tegen de Europese Unie keren en schiet het instituut zichzelf inderdaad in de eigen voet.

Het CDA is volgens de ochtendkrant positief, omdat ‘juist in het midden van Europa landen onder druk staan’, aldus europarlementariër Jeroen Lenaers. Dit tot ergernis van de ChristenUnie en de VVD.

Neen, dit instrument kan tegen elk land gebruikt worden die niet de ‘juiste visie’ gebruikt en de ‘goede normen en waarden’ hanteert in politiek beleid. Ergo, tegen het beleid ingaat van de Europese Unie. Dat is op indirecte en oneigenlijke wijze het beïnvloeden van het politieke klimaat van een soeverein land.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Stanly2000

  Democratische waarden? Hoe zit het met de “democratisch” aangestelde Selmayr? Hoe hypocriet kun je zijn? Zoveel geld voor NGO’s waar niemand op zit te wachten, alweer een punt voor onze vriend Soros.

 2. buitenbeentje

  De laatste stuiptrekkingen van links. Iedereen van boord, vrouwen en kinderen eerst.

 3. Westerling

  De EU verstaat onder democratische waarden het binnenhalen van moslimterroristen en het promoten van de islam.

 4. Florissa

  CDA en D66 een puinzooi,waar je alleen maar terug hoeft te kijken om te zien wat een narigheid ze hebben veroorzaakt ,Lubbers,V Agt ,Balkenende, nu,Buma ook net een pastoor, en over D66 ,dat is net hondenstront aan je schoen ,met een superoplichter aan het roer ,die schijnheilig ons wil gaan vertellen hoe we het moeten doen,en zelf de kluit aan alle kanten belazerd .

  1. Stanly2000

   Florissa,
   Wil je mijn pastoor niet beledigen aub.

 5. chrism

  Ze willen gewoon geld genereren en wie dat nu nog niet door heeft moet maar iets gaan zoeken in de woestijn , kan je kop in het zand duwen !

  CDA belazerd al sinds jaar en dag het volk en ja wel jullie stemmen nog steeds op die kliek , net als op die D66 en PVDA figuren .

  Ik zou zeggen “gewoon doorgaan “.

 6. Ni28

  Dure potje om Orban de mond te snoeren met linkse propaganda, meer is het niet. Orban wordt verweten dat hij niet democratisch maar aan de affaire Selmayr zien wij dat democratie in Brussel totaal ontbreekt. Weer een dure, geldverslindende EU theater waar niemand op wacht.

  1. Stanly2000

   Ni28

   Vroeger hadden we een ministerie van propaganda in Berlijn onder leiding van Joseph G. Nu krijgen we er een in Brussel onder leiding Judith S. en Guy V.

   1. Ni28

    De politici herhalen zich altijd naar hun voorbeelden.

 7. van Urk

  Sinds wanneer gaat economische organisatie (lees: economische) ook nog eens bemoeien over de democratische waarden of politieke richting van een EU land? Guus Geluk zal het wel weten. Ik blijf erbij dat de EU langzamerhand niet alleen een zogenoemde wereldorganisatie gaat worden maar een Europees superstaat waar ieder lidstaat langzamerhand een regio gaat worden dat alleen nog bestuurd zal gaan worden vanuit Brussel en niet door losse eigenwijze leiders als Viktor Orban. https://www.tradeidee.nl/columns/de-eu-superstaat/

  1. Stanly2000

   van urk,
   Even geduld. Guus zit nog aan de Ranja.

  2. Guus Geluk

   van Urk,

   Naast een economisch samenwerkingsverband is de EU ook een waardengemeenschap.

   Hopelijk is hiermee duidelijk waarom de EU het fonds – waar ik, net als de CU overigens niet voor ben – heeft opgericht.

   1. Ni28

    En de waarden worden bepaald door een klein democratisch clubje in Brussel. Elke tegenspraak wordt niet geduld. Volgens democratische regels natuurlijk.

   2. van Urk

    U bent het er niet mee eens. Maar naar alle waarschijnlijkheid komt ie er toch! Dat is nou het gevaar van dat hele EU zooi dat er straks niks meer door ons nog wat te vertellen valt. Voor u geld nogmaals: Ziende blind en horende doof. Stap voor stap, stap voor stap, stap voor stap…

    1. Guus Geluk

     van Urk,

     Pas als de EC, op verzoek van een meerderhrid democratisch gekozen MEP’s, met een voorstel komt.

 8. Ben Zine

  In één ding zijn Juncker en de zijnen bijzonder goed: Het verspillen en over de balk smijten van ENORME hoeveelheden geld.

 9. EU kok

  Hans van Balen ziet het nut er niet van in.
  Krijg ik toch sterk de neiging om voor te zijn.

 10. Frits Jansen

  Ooit was er een programma op de radio waar je kon bellen om je seksuele problemen. De briljante presentatrice, wijlen Germaine Groenier, liet de bellers uitpraten, en vroeg dan “heb je er al over gepraat?” Steevast daalde dan een oorverdovende stilte neer.
  Hebben ze al over die politieke problemen GEPRAAT?

 11. Pretpark

  Ieder anti Europa commentaar is terecht!
  Maar wie neemt het voortouw om eens massaal een Europese volksopstand te organiseren!!!!????
  Ik ben erbij,wat dat betreft heb ik respect voor die KOERDEN,die gingen wel de tweede kamer in,al kwamen ze niet ver!!
  ZE GINGEN WEL!!!!!
  Zoals ik al eerder schreef: We zitten er weer in,net als in 40-45 een Nieuwe NAZISTAAT EUROPA!!!!

 12. Two Ravens Black Kettle

  Goeie ouwe Victor
  Iemand die opkomt voor de Europese waarden.
  Iemand die niet kruipt voor de EUSSR-mandarijnen.
  Pal staat voor zijn mensen.

  Geen wonder dat hij zo virulent gehaat wordt door de cultuur-marxisten van de NPO en het misdaad syndicaat te Brussel.

 13. Frits Jansen

  Dat er wat moet veranderen is duidelijk, maar hoe dan? Geldsmijterij als uiting van machteloosheid is dom.

  Mijn analyse: toen internet opkwam een jaar of 25 geleden waren er mensen die inzagen dat dat een invloed zou hebben vergelijkbaar met de uitvinding van de boekdrukkunst vijf honderd jaar geleden.

  Het eigenaardige is dat we ondanks de overstelpende hoeveelheid informatie die we beschikbaar hebben via internet tegenwoordig feitelijk slechter geïnformeerd worden. Dat komt door “marktwerking in de media”: die concurreren elkaar dood, en nemen het niet zo nauw met hun berichtgeving, want aan een lezer/kijker/luisteraar die niet wordt bevestigd in zijn vooroordelen is geen geld te verdienen.

  Dus leven we in een schijnwereld van dis-informatie.

  Er is behoefte aan een EU-nieuwszender. Dan ligt het verwijt van propaganda-zender op de loer, maar daar is wel wat aan te doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.