Harteloze ondernemer ruimt laatste restje Joodse gemeenschap Deventer op; verbouwt hun synagoge tot foodhal

De ondernemer Ayhan Sahin wil de onlangs door hem aangekochte synagoge in Deventer sluiten voor erediensten, en deze verbouwen tot groot paleis voor eetjestenten. Daarmee dreigt na bijna 700 jaar een einde te komen aan de Joodse aanwezigheid in de Overijsselse stad.

Binnenkort is er wellicht geen Joodse gemeenschap in Deventer meer. Die vrees wordt geuit door Tom Fürstenberg, de voorganger van de Joodse gemeente Beth Shoshanna in de Oost-Nederlandse stad. Zijn vrees komt niet uit de lucht vallen: de synagoge waar zijn gemeente de erediensten houdt, is onlangs verkocht aan een horeca-ondernemer. En deze man wil – surprise, surprise – van de synagoge één grote foodhal maken. Een verzoek om het bestemmingsplan aan te passen ligt inmiddes klaar bij de gemeente Deventer.

Zoals te voorspellen zijn de Deventer joden daar niet bijzonder blij mee. Ze doen nu een laatste smeekbede bij de gemeente om te zorgen dat het pand niet in handen valt van iemand die er allerlei eetstalletjes voor millennials wil vestigen:

“Grootste boosdoener is volgens [Tom Fürstenberg, voorzitter van de gemeente Beth Shoshanna] de gemeente Deventer: “Zij hebben destijds de synagoge niet overgenomen. Dat vond ik toen al laf. Als de gemeente met dit plan akkoord gaat, zou dat een absolute schande zijn.” Ook vreest hij dat dit de genadeklap voor de Joodse gemeente in Deventer zal betekenen. Hij roept de gemeente nu opnieuw op om het gebouw te redden.

Sahin zegt het jammer te vinden dat de Joodse gemeenschap nu mogelijk zonder gebedsruimte komt te zitten: “Het is nog niet zover natuurlijk,” zei hij in De Stentor, waarbij hij aangaf niet van het Leger des Heils te zijn, “maar als zij de volle huur willen betalen, kunnen ze het van me huren.””

De Joodse gemeente in Deventer kent nog maar zo’n 40 leden. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een bloeiende gemeenschap met bijna 500 leden. Toen de nazi’s Nederland bezetten, verwoesten zij hun synagoge en roeiden zij de meeste Joden uit. Na de oorlog was het jodendom in Deventer nog maar een schim van wat het ooit was. Een vaag overblijfsel van een indrukwekkende groep mensen die er vanaf de 14e eeuw consistent gewoond heeft, en nu dreigt helemaal verloren te gaan.

Laten we hopen dat de bullebakken Ayhan Sahin en de gemeente Deventer door krijgen met wat voor een culturele genocide ze bezig zijn. En dat ze tot inkeer komen, zodat de synagoge bewaard kan blijven voor Beth Shoshanna. Dat lijkt me wel zo fatsoenlijk, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Hermann

  Een Joodse identiteit beleven wordt er niet gemakkelijker op gemaakt.

 2. EU kok

  Dacht dat DDS een rechts blog was?
  Een ondernemer koopt onroerend goed en wil het rendabel maken.
  Wat is het probleem?

  1. Sheamos

   Precies. Pand krijgt nieuwe eigenaar, die wil wel een ruimte aan de synagoge verkopen, maar die weigeren dat. Dan zijn ze dus niet zielig, maar is het hun eigen keuze…

   1. Sheamos

    Verkopen niet zijn verhuren. Excuus.

 3. Meester Kong

  Wat een gejammer, als het de pinkstergemeente was overkomen dan was hiervan geen melding op DDS.
  Wat is er zo bijzonder aan de joden?
  Zal het u vertellen — het is het uitverkoren volk.
  Wat word ik misselijk van al die religies, de één voelt zich verheven boven de ander.

  Goed, we gaan weer terug naar voetbal 🙂

  1. DolleDries

   Jij doet toch alleen aan Fierljeppen.

 4. Knopper

  Wanneer de geldkraan voor buitenlandse financieringen voor moskeeën dichtgedraaid word zullen deze mensen zich vastwel in een mos- keet kunnen vestigen

  1. sonar

   Knoppen ,we kunnen er ook een slachthuis van maken van die moskeeën.
   Dan hoeven zevdat ook niet meer in schuurtjes te doen,maar ook koeien en varkens.

 5. Gerard Boerma

  Ik lees dat als de Joodse gemeenschap zoals elk ander een marktconforme huurprijs betaald zij gewoon door kunnen gaan met hun sektarische riten. Dus wat is het probleem.

 6. Babaji538

  Dit soort ‘mensen’ plaatsen hun mening,
  heus, via LinkedIn.
  Moet je nagaan, wat ik, van dat “professioneel” netwerk
  mag vinden… .
  Ik vind het te verschrikkelijk voor woorden op LinkedIn.
  Momenteel ga ik bij alle organisaties weg.
  Als je niks van het leven noch taal hebt begrepen
  en in de realiteit eveneens een puinhoop hebt achtergelaten,
  ga verder gewoon weg, want mijn maag draait spontaan, om.
  Ik weet eerlijk gezegd niet waar sommige mensen mee bezig zijn.
  Ik vraag het me nog niet eens af.

  Petra Hermans

 7. Two Ravens Black Kettle

  Nog gedurende deze eeuw zullen de allerlaatste restanten van de Joodse geschiedenis en gemeenschappen uit Europa afgebroken en verdreven zijn door de geïmporteerde islamisten en hun roomblanke beschermheren, waaronder een groot aantal linkse Joden zelf.
  Ze noemen dat multiculturaliteit en een ‘open samenleving’

  We leven inmiddels in een Europa waar een 85 jarige oma die de Holocaust heeft overleeft als een dier wordt afgemaakt terwijl de totale moreel verrotte MSM en Politiek zich in zwijgen hult.
  En dan zwijg ik nog over de honderdduizenden verkrachtingen (tot aan kindermoorden aan toe) door islamitische bendes in de Europese steden.
  &
  Wederom
  &
  Zoals a.l.t.i.j.d

  Het totale verrotte zwijgen van de MSM.
  Een bak kippenstront staat hoger op de morele evolutieschaal dan 95% van het islam apologetisch DoofpotWegkijkTuig dat werkzaam is bij het Goebbelsiaans journalistenkorps.

  En zo is Malmo netjes Jodenvrij gemaakt
  Met de gretige hulp van de Henchmen van de Ich Habe Ess Nicht Gewusst Media, Omvolkings-Politiek en Cultuur-Marxistisch (diversity politics (maar niet voor de Joden)onderwijs.

 8. RS

  heb een donkerbruin vermoeden dat veel Deventernaren dit niet zullen pikken!!!!!!!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.