In brand gestoken dorpen, executies en verkrachtingen: Myanmar zet de aanval in op christenen

Na de Rohingya zijn christenen nu het haasje.

Het leger van Myanmar is de afgelopen maanden berucht geworden omdat het helemaal los is gegaan op de Rohingya, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische land. Door die hetze zijn de meeste Rohingya ondertussen op de vlucht geslagen, wat natuurlijk het doel was van de regering.

Nu dat werk erop zit richt het leger zich op een andere religieuze en etnische minderheid: de Kachin. Die zijn overwegend christelijk.

Beelden uit de moeilijk toegankelijke regio doen denken aan de terreur tegen de Rohingya, de grotendeels verjaagde moslimminderheid aan de westkant van het land. Uit de deelstaat Kachin, bij de grens met China, komen steeds meer berichten van in brand gestoken dorpen, executies en verkrachtingen.

De laatste weken zijn vierduizend Kachin uit hun huizen verdreven. Als we een langere periode in ogenschouw nemen hebben we het over 120.000 gevluchte Kachin. Duizenden vluchtelingen zitten klem in de jungle. Ze hebben geen medicijnen en voedsel. Veel van hen zijn gehandicapten, vrouwen en kinderen. Met andere woorden: de zwaksten van de samenleving.

Het is dieptriest, maar volgens de VN is Myanmar hier mee begonnen omdat de hele wereld bezig is met het lot van de Rohingya. Die strijd vindt plaats aan de andere kant van het land. En dus denkt de regering: ach, ze zullen niet zien wat we aan de andere kant van ons land uitvreten.

Het ergste is dat ze daar nog gelijk in hebben ook, want ik moet de eerste Westerse regering nog horen die zich hier hard over uitspreekt. Maar ja, het zijn maar christenen he? Op de één of andere manier voelt het Westen zich totaal niet meer verbonden met dat soort mensen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. DolleDries

  Religies religies je zou er op moeten poepen.

  1. Frits Jansen

   Dat lijkt me een heel creatieve oplossing die veel oplost.
   Ik merkt wel op dat ze niet tegen christenen zijn maar tegen de Kachin die toevallig christenen zijn, een groot verschil.

 2. Frits Jansen

  In januari ben ik twee weken in Myanmar geweest. Ik was gewaarschuwd dat Myanmar tegenwoordig duurder en vooral voller is zodat je vooruit moet reserveren. Maar dat viel reuze mee. Toen hoorde ik de verklaring pas: de mensen vermijden het land vanwege de Rohinga-crisis. Daarom even een paar feiten :

  – Die Rohinga wonen in een afgelegen, tamelijk geïsoleerd gebied, en het is een reusachtig groot land, dus je kunt dat crisisgebied makkelijk mijden.
  – Tenminste vanaf de onafhankelijkheid in 1948 maar waarschijnlijk nog langer zijn er burgeroorlogen in Myanmar. Daarom zijn bepaalde gebieden ook niet toegankelijk voor toeristen. Maar er blijft genoeg over. En dat is eigenlijk een rustiger variant van buurland Thailand.

  Ik ging per trein van de oude hoofdstad Yangon naar de nog oudere hoofdstad Mandalay, een rit van 15 uur, in de goedkoopste klasse. Ik heb het reuze gezellig gehad met de Birmezen, al ken ik maar één kreet in het Birmees: “dank je wel”. Er zijn tegenwoordig ook goedkope binnenlandse vluchten, waarmee ik o.a. een Birmese wijngaard bezocht. Al was het uitzicht daar mooier dan de smaak van de wijn.

 3. Guus Geluk

  Holland, Sjun en alle bekende islamofoben komem straks zeggen dat de christenen dit helemaal aan henzelf hebben te wijten, aangezien zij meenden dat de Rohingya’s de moordpartij op henzelf hadden te wijten, want: moslim.

  Of ze kunnen gewoon het ongelijk toegeven, maar dat is niet hun sterkste kant. Verstrikt in de hopeloze islamofobie.

  Voor het overige: de boeddhisten gaan hier afgrijselijk te keer.

  1. nogmaals

   Kennis van de Nederlandse taal is niet de sterkste kant van Guus. Al eerder bleek bijvoorbeeld dat hij geen verschil zag in de betekenis van “mits” en “tenzij” en nu laat hij voor de zoveelste keer zien dat hij de betekenis van “fobie” niet kent.

   1. Guus Geluk

    Beste Nogmaals,

    U had even op de term kunnen Googelen, maar goed: hierbij een link met een bijzonder nauwkeurige beschrijving.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Islamofobie

    Als ik van mijn tijd op het forum iets heb opgestoken, is het wel dat Islamofobie geen één of ander links PvdA-begrip is, maar een echt probleem.

    Ik verwijs bijvoorbeeld naar het goedpraten van massa-slachtingen onder moslims onder onze huis-islamofoben. Als men niet zo verstrikt zat in deze islam-obsessie-fobie, had men naar de feiten gekeken en het geweld ten stelligste afgekeurd.

    1. nogmaals

     @guus geluk
     Islamofobie is een zeer omstreden term die veelal wordt gebruikt als men eigenlijk islamkritiek zou moeten zeggen. De personen die anderen islamofoob noemen, zijn zelf meestal onozele islamofielen.

   2. Guus Geluk

    Onder = door; moslims = Rohingya’s.

    1. nogmaals

     @guus geluk
     Nu geef je zelf alweer een voorbeeld van je gebrekkige kennis van de Nederlandse taal. Misschien ook een kwestie van onvoldoende analytisch vermogen en/of gebrek aan logica?
     Je verbetert namelijk je eigen fout, en gaat opnieuw de fout in.

  2. Duke

   De christenen in Myanmar hebben het ook aan zichzelf te wijten. Het zijn separatisten. Als Spanje de knuppel gebruikt tegen de Catalanen, Egyptische moslims tekeer gaan tegen christelijke kopten of Oekraine de separatisten in Donetsk uithongert (een oorlogsmisdaad) is het allemaal niet erg en grijpt geen land in. Nu het om Myanmar is het erg en moet er wel ingegrepen worden? Dat is hypocriet.

 4. Willem Alexander

  Michael,

  Leuk geschreven, maar slecht onderbouwd.
  1. Rohingya’s zijn GEEN ethnische minderheid van Myanmar origine, maar voormalige Britse onderdanen uit India/Bangladesh die als arbeiders zijn meegekomen naar de nieuwe Britse kolonie Burma (die land van de Rakhine bevolkingen weggaven);
  2. Sinds lange tijd, net als in India, proberen moslims hun gebied uit te breiden en van Arakan (Rakhine) een islam staat te maken. Gebruikelijke methoden (voor 1400 jaar getest): geweld (enorme radicalisatie sinds de jaren ’80, net als elders en bij ons..) en vermeederen als konijnen.
  Dus niks “arme vluchtelingen” en “kwaadaardige buddhisten”, een gerechtvaardigd claim voor je land en eigen bevolking.
  3. Niks geen religieus conflict nu tegen “christenen” in Kachine. Dit heeft te maken met een conflict voor meer zeggenschap van de Kachin bevolkingsgroep (federale staat) en de uitbuiting/exploitatie van de rijke grondstoffen (+opium) in dat gebied grenzend aan China. Zo dom om dat nu neer te zetten als Buddhisten die na de moslims nu achter de christenen aan gaan. Fake en onverantwoordelijk ook. Religie speelt hier geen enkele rol. Eigen lange ervaring in Myanmar leerde mij dat juist deze groepen gewoon naast/door elkaar en met elkaar leven. Geen issue!
  Jammer dat je de plank zo misslaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.