Kabinet weigert transparantie rondom dividendbelasting: shady lobby deals lijken nu nog waarschijnlijker

Tijdens de onderhandelingen van de coalitiepartijen is er afgesproken om de dividendbelasting af te schaffen. De maatregel stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar toch is het er doorheen gekomen. Er was toen al sprake van de grote druk vanuit lobbygroepen om bedrijven zoals Shell tegemoet te komen. Geen politiek besluit, maar een lobbybesluit

De coalitie heeft toen aangegeven dat het gaat om het landsbelang en niet om druk vanuit grote multinationals. Het zou goed zijn voor het Nederlandse bedrijfsklimaat, terwijl het uiteindelijk een verkapte manier is van geld centreren en uit Nederland halen door middel van het dividend. ‘Neen!’, zei de coalitie, ‘het gaat om Nederland’. Rutte zei dat we een goede concurrentiepositie moesten creëren tegenover landen zoals het Verenigd Koninkrijk, anders konden de Britten bedrijven van ons afpakken. Dat gebeurt met deze maatregel niet, kijk maar naar het besluit van Unilever.

Dit is het meest grappige aspect van de verdediging van Rutte. Eerst is de Brexit een verschrikken voor de Britten, maar nu heeft het Verenigd Koninkrijk ineens een goede concurrentiepositie. Enfin, als het uitkomt, dan kan de argumentatie zo gebogen worden dat er wel iets te maken valt voor de sofist. In dit geval de politicus Rutte.

Een aantal onderzoekers van de UvA wilde documenten opvragen over de afspraken rondom het afschaffen van de dividendbelasting. Het Kabinet heeft het verzoek, de Wob, geweigerd. Er zijn wel documenten geschreven door documenten over het proces en het voorstel, maar de negatieve gevolgen van het openbaar maken zijn groter dan de voordelen.

Als dat geen sterk staaltje onzin uitkramen is, dan weet ik het ook niet meer. Wat een goede manier van het Kabinet om zich in een slag onbetrouwbaar en ongeloofwaardig te maken. Het besluit zegt genoeg, ik laat het daarbij.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. swetsnek

  hahahahahahaha who the fuck …..

 2. Guus Geluk

  Er wordt altijd gelobbyd, maar de multinationals hadden dit maal veel geluk.

  Anyway, rechts zou de afschaffing van de dividendbelasting door dit centrumrechtse kabinet toejuichen.

  Toch?

  1. swetsnek

   yep dat hepT je goed jong

  2. Ni28

   “Rechts” denkende mensen denken niet altijd via de portemonnee. Het gaat meer om ideeën dan om geld. Links denkt links maar doet rechts en recht denkt rechts en doet rechts. En als zij samen gaan dat hebben wij net meegemaakt wordt het een rotzooitje. D66 en CU zijn de linksen van nu en wij gaan weer richting zooi.

 3. J.C.

  Rutte I, II en III = autochtone Nederlanders pesten.

 4. Stanly2000

  “Als dat geen sterk staaltje onzin uitkramen is, dan weet ik het ook niet meer.”
  Dit is geen onzin uitkramen, dit is een loopje nemen met de waarheid oftewel keihard liegen.

 5. Henk-Jansen

  De zogeheten ‘rechtse’ personen hier op DDS die het felst tegen de afschaffing van de dividendbelasting ageren zijn ook voorstander van een Nexit. Nou ik kun jullie alvast verklappen dat als er een nexit komt je de belastingen voor rijken en multinationals nog veel verder moet verlagen als je bedrijven als Shell en Unilever hier wilt houden.

  1. sonar

   Wederom een reactie van de economische onbenul zonder enige onderbouwing van feiten ,met waarschijnlijk kan je alle kanten op behalve de goede.

  2. Ni28

   Je verward sociaal met socialistisch omdat je het verschil niet kent. En sociaal heeft niets te maken met links of rechts.

 6. Ernst Quispel

  Ik zie dat de reaguurders op dit linkse blog weer pittig tekeer gaan tegen het Grootkapitaal.

  1. Ni28

   Van het padje af door de warmte, kok?

 7. Ni28

  Wat is hier nu zo raar aan dat de regering stiekem doet? Wan het doen en laten van de regering van Zimbabwe weten wij ook niet alles.

 8. P.Sisterons

  Het besluit werd genomen om Zijlstra aanvankelijk uit de wind te houden. Deze fopkont werd gechanteerd met zijn zgn bezoek aan de datsja van Putin. Al is de leugen nog zo snel……

 9. poldi

  Ongeloofwaardig dat Rutte hier niets van wist.
  CEOs van de bedrijven die hier voordeel hebben, hebben rechtstreeks toegang tot Rutte en het is 100% zeker dat ze met Rutte hierover overgesproken hebben. (Koolmees en Schouten hadden deze toegang niet) Overigens Unilever wordt als een succes van Rutte bijgeschreven. Tegelijkertijd werd toen bekend dat RELX het omgekeerde doet. Alleen wordt door de brave pers en VVD PR machine dit niet toegeschreven aan Rutte.

  Liegen en bedriegen heeft als nadeel, dat de waarheid uiteindelijk onontkoombaar is. Het wachten is voor een VVD-er die uit de school klapt.

  Trouwens, de neus van Rutte wordt steeds langer en binnenkort krijgt hij een prothese voor ondersteuning van die neus.

  1. Pit

   @Poldi: Ik moet de eerste Nederlander nog tegenkomen die Rutte volledig vertrouwd en zijn of haar hand voor hem in het vuur steekt, zuigtrollen uiteraard uitgezonderd!

 10. Bes Tolen

  Merkwaardig is dat bijna alle landen dividendbelasting inhouden. België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk hebben veel hogere tarieven dan Nederland, De Verenigde Staten gelijk aan Nederland. Mijns inziens past het schrappen van de inhouding de Nederlandse Belastingdienst, die al sinds jaar en dag bezig is om werk en kosten te verschuiven naar belastingplichtigen. Of het nu bedrijven of particulieren betreft maakt niet uit.
  Daarmee bezuinigt de Nederlandse staat mogelijk tot denkelijk geheel op verrekening van buitenlandse dividendbelasting, op de inhouding van 15% aan tarief, zodat in werkelijkheid in Nederland wel dubbele belasting voor Nederlandse belastingbetalers ontstaat wat internationaal in verdragen wordt tegen gegaan. Het kan dus zijn dat hierom het ministerie een stuk geheim houdt.

 11. Bes Tolen

  Nederlandse particulieren zijn armer dan aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Zelfs de rijken als je op Qoute af gaat. Het aantal miljardairs 2016/2017 was elf waarvan er ondertussen één of twee zijn overleden. Wel bijzonder is wat zij voor activiteiten hebben en hadden. Amusementssector 2, goedkopere kledingzaken 3, één het bekende uitzendbureau.
  Het beroerde van armer worden is dat je als land steeds afhankelijker wordt van het buitenland en zelf minder geld hebt om te beleggen. Dat uit zich ook op de Nederlandse aandelenbeurzen. Veel buitenlandse concerns in met name de AEX en de Nederlandse zijn bijna alle van geringer omvang dan vroeger. En het aandelenbezit bevindt zich hoofdzakelijk in buitenlandse handen. Heel veel onroerend goed is ook in buitenlandse handen over gegaan. Nederlandse bedrijven zijn vaak gestript en Nederlandse particulieren ook. Deze laatsten niet in het minst door de rijksbelasting. Officieel voorgestelde rendementen zijn daarmee nooit gehaald door de meerderheid van particulieren.

 12. Frits Jansen

  “Shady deals” zijn een probleem, maar daar gaat dit niet over.
  Meningen van ambtenaren moeten niet naar buiten komen, want de ministers zijn verantwoordelijk en ze mogen zich niet achter ambtenaren verschuilen.

  In de VS hebben bedrijven octrooi aangevraagd op deals met de belasting dienst. Dan kan iedereen de deal bekijken, maar niemand mag ‘m nadoen, resp. om net zo’n deal vragen. Willen we dat? Zelfs in de VS zijn die octrooien omstreden.

 13. Babaji538

  Rutte is gewoon een beetje
  aan het flauwekullen, daar in Den Haag,
  met zijn clubbie.
  De eretitel ‘Nietsnutten’ gaat het ‘m
  echt niet meer, worden.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.