Landelijke ChristenUnie bemoeit zich met lokale ChristenUnie: ”Niet met de PVV besturen”

We weten dat er in het land veel plannen zijn om niet met lokale partijen te regeren als ze ‘te rechts zijn’ of een lokale variant zijn van de PVV of Forum voor Democratie. Het is, ook al vind ik het een verschrikkelijk woord, kartelpolitiek. Neen, het deugt niet. Het laatste voorbeeld is van de ChristenUnie in Den Helder die wil samenwerken met de lokale PVV. De landelijke ChristenUnie wil er niets van hebben.

Maar het landelijke partijbestuur van de ChristenUnie noemt die samenwerking “hoogst onverstandig”, omdat de denkbeelden van de PVV “zo ver afstaan van onze idealen”. Partijvoorzitter Adema zegt ervan uit te gaan dat de zorgen over de beoogde samenwerking met de PVV serieus worden genomen en tot een nieuw, verstandig besluit leiden.

Zie hier gelijk de nadelen van lokale afdelingen van landelijke partijen. Natuurlijk, ze hebben een lijntje naar de landelijke politiek en het landelijk bestuur, maar een van de grootste nadelen is dat de landelijke partij zich maar al te graag wil bemoeien met landelijke aangelegenheden. Het gebruikt de afhankelijkheid en het voordeel voor lokale afdelingen tegen hen, door zo de duimschroeven aan te draaien en daardoor eisen te stellen.

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in Den Helder, Tjitske Biersteker, wil nog geen inhoudelijk commentaar geven op de kwestie. Het lokale partijbestuur geeft aan dat er gisteren meteen over de situatie is vergaderd, maar dat de partij eerst met haar leden in gesprek wil. Donderdag legt de Helderse ChristenUnie het voorlopige coalitieakkoord voor in een ledenvergadering. “Daarna kijken we verder.”

Het is in elk geval een goed idee van Biersteker (haha toch een grappige naam) dat die zich niet laat kisten door de landelijke partijvoorzitter. Het gaat om de lokale politiek, het gaat om de lokale leden, het gaat om de lokale bestuurbaarheid. Dan kunnen landelijke kartelpraktijken daar wel een stokje voor steken, maar uiteindelijk kan de lokale afdeling het zelf beslissen. Dat moeten ze ook vooral doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Ernst Quispel

  Een samenwerking van CU en PVV is inderdaad absurd en zeer schadelijk voor de CU.

  1. loes530

   Ik snap niet dat de landelijke partijen er mee bemoeien

  2. Bloem

   PVV is de heer Q te pro-Joods.

  3. Jetske

   Die twee zetels van de CU stellen niet zoveel voor, de andere partijen willen graag met de PVV. Mocht de CU het toch voor elkaar krijgen, wens ik dat God hen straft.

  4. Janna47

   De CU kan met alle andere partijen samenwerken en in zee gaan behalve met PVV en FvD…wat een huichelachtig zooitje…alsof hun principes wel sporen met D’66 VVD etc. en laten we het maar helemaal niet hebben over GL….
   Ze kunnen de C van de CU wel schrappen want er is weinig Christelijks meer in die hele partij te vinden…

  5. palko

   @Ernst, hoe noemen ze dat ook weer? Oh ja, een ‘Cordon Sanitaire’ (CS). Is dat een democratisch middel om bepaalde politieke partijen buiten de deur te houden? Nee, een CS is zo ondemocratisch als de pest.

 2. DolleDries

  Die CU begint hele nare trekjes te krijgen.

 3. EU kok

  Onbegrijpelijk van de CU.
  De PVV in de persoon van G.Wilders bemoeid zich toch ook niet met lokale afdelingen.
  Ik zie het al voor mij, Wilders die bijvoorbeeld lokale lijsttrekkers gaat selecteren.
  Oh, wacht even.

  1. Ernst Quispel

   🙂

 4. Guus Geluk

  “Het akkoord kwam tot stand zonder medeweten van de formateur in Den Helder, Jan Nagel, partijvoorzitter en Eerste Kamerlid voor 50Plus. Hij was bezig een coalitie te vormen met VVD, CDA en de Seniorenpartij.
  Nagel reageerde woedend op het in het geheim bereikte alternatief van PVV, ChristenUnie, Beter voor Den Helder (met zes zetels de grootste), de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur en de Seniorenpartij. “Dit is nooit eerder in Nederland vertoond. Het is onbetrouwbaar.” In zijn verslag zegt hij “geen woord meer” te willen besteden aan de formatie.”

  Wat een absurde manier van formeren. Zoiets zou niet moeten kunnen.

  Voor het overige zou je, zoals Biersteler zegt, eerst het voorlopig coalitieakkoord moeten inzien. Ik verwacht niet dat de ChristenUnie heeft toegelaten dat alle moskeeën worden gesloten in de gemeente of iets dergelijks.

  De ChristenUnie is een partij die ik buitengewoon hoog acht.

  1. JubbeFeenstra

   Dan moet u toch de gebeurtenissen van de laatste jaren wat beter bestuderen.
   Een keihard liegende meneer Segers is één voorbeeld.
   ALS je christen bent dan lieg je niet. Punt. Je draait iet. Punt.
   Toevallig heb ik een tijd meegelopen met de PVV en ken veel van die mensen.
   Zeer veel van hen hebben een christelijke achtergrond en zijn WEL eerlijk en oprecht.
   Er zit geen dubbele bodem in.

   1. Guus Geluk

    JubbeFeenstra,

    Jawel hoor, christenen liegen net zo hard als niet-christenen, maar christenen geloven dat liegen een zonde is, die kan worden vergeven.

    Terug naar de kern: de ChristenUnie is inhoudelijk ver verwijderd van de PVV. De verschillen qua migratie én medisch-etische standpunten kan een kind oplepelen. Dat is hetgeen hier relevant is. Verder zal Biersteker heus niet alle idealen overboord hebben gegooid. Adema zou er goed aan doen te wachten op de inhoud van het coalitieakkoord.

 5. palko

  Dit bewijst dat de CU verworden is tot een christenonwaardige partij. Met dank aan kamerlid Joël Voordewind die er ferm voorstander van is dat heel Afrika en het Midden Oosten liefdevol wordt opgevangen en onderhouden in Nederland. Onder het motto: misschien vallen er nog wat zieltjes te winnen. Onbegrijpelijk dat er nog zo veel onnozele en naieve mensen op deze foute politieke partij hebben gestemd.

 6. Ali Yas

  “zo ver afstaan van onze idealen”

  Ik begin nu toch wel heel nieuwsgierig te worden naar welke idealen Adema hier verwijst.

  1. Ernst Quispel

   Misschien iets met de rechtsstaat?

   1. Ali Yas

    De rechtsstaat… is dat niet een regeling waarbij ook het landsbestuur zich aan de wet moet houden? De CU lijkt daar (denk aan de behandeling van de referendumwet) niet zo veel mee te hebben nee, maar de PVV heeft daar toch geen punt van gemaakt?

   2. Rechtsaf

    @Ernst tja en waar blijf je dan met je democratisch gekozen en dan buitengesloten worden.
    Jullie hebben enorme grote bekken over denk/SS/nida

    1. Guus Geluk

     Rechts-Pit,

     De PVV zit toch gewoon aan tafel bij coalitie-onderhandelingen?

    2. Pit

     @Rechtsaf: Geen Geluk is niet alleen een zuigtrol een rugdekker en een ondersteuner van leugenachtige politici, hij is ook flink in de war, vind je ook niet?

     1. Guus Geluk

      Rechts-Pit,

      Kom ff onder uw alias terug en geeft u me toch een inhoudelijke reactie.

  2. Janna47

   Ja precies ik ook ….wordt een enge partij die weinig of niks Christelijks heeft…huichelaars…

 7. Bloem

  Religie en democratie gaan slechts zelden samen

 8. JubbeFeenstra

  Wat lees ik nu weer?

  De ChristenUnie heeft de lokale afdeling in Den Helder te verstaan gegeven dat die niet met de PVV een college kan vormen.
  Partijvoorzitter Piet Adema rekent erop dat de Helderse CU de coalitieonderhandelingen met de partij van Geert Wilders afbreekt.

  Waar haalt Piet Adema zijn wijsheid vandaan?

  Weet de heer Adema dat de meeste PVV mensen een christelijk achtergrond hebben?
  Dat de meeste PVV mensen buitengewoon eerlijk zijn en niet een potje staan te liegen zoals de
  heer Segers laatst in de Tweede Kameren de rest van de fractieleiders?

  Let even op wat Romeinen 13 zegt:
  Door God over u gestelde overheden. Die overheid komt tot stand middels verkiezingen.
  De kiezer heeft gesproken en ook daar heeft God zijn hand in gehad.
  Misschien bedoelde God daar wel iets mee?

  Wie het weet mag het zeggen.

  Ga maar door op uw heilloze en vooral liefdeloze weg.
  Weet u heel erg zeker dat God dit wil of doet de heer Adema maar wat?

 9. Pescador

  De cu is dus net zo erg als de moslims weg ermee

 10. Pit

  Tjitske weet waarschijnlijk ook dat veel Helderse christenen lokaal maar ook landelijk op de PVV stemmen? Niet verwonderlijk! Want waar de CU gemakkelijk overstag gaat in het geval van anti-Israël, pro-Arabische en pro-islamitische maatregelen, daar gaat de PVV daar dwars tegenin.

  En Tjitske weet ook dat als je Israël zegent, jijzelf ook gezegend zult worden.

 11. poldi

  Partijvoorzitter Adema verdiend een flinke trap onder zijn christelijke en hypocriete achterwerk.

 12. Frits Jansen

  De PVV is geen normale politieke partij. Ze zijn tegen de Nederlandse rechtsorde, getuige o.a. uitspraken dat we een “nep-parlement” zouden hebben.
  De landelijke CU krijgt AIVD informatie die erop wijst dat Wilders ons bestel omver wil gooien.
  Staatsgevaarlijke elementen worden terecht geweerd.

  1. Guus Geluk

   Frits, kennelijk afgeleid door de VMBO-school aan de overzijde van de straat, schrijft: “De landelijke CU krijgt AIVD informatie die erop wijst dat Wilders ons bestel omver wil gooien.
   Staatsgevaarlijke elementen worden terecht geweerd.”

   Dat is flauwe kul: als zo’n partij staatsgevaarlijk was, had men die al lang verboden.

  2. Rosasolis

   @Frits Jansen. Inderdaad de PVV is geen “normale” partij. De PVV werd bijna 12 jaar geleden opgericht, toen Geert uit de VVD stapte na ruzie met Rutte en anderen. Toen had hij gewone korte bruine haar. Maar kort nadat hij zijn PVV prive societeit oprichte, kreeg G. Wilders een heel andere image. Het gewone korte bruine kapsel van Wilders kreeg ineens een 18 de eeuwse witte Pruik! Die niet zo een succes is als de chique pruiken van de heren van de 18 de eeuw. De pruik van Wilders is een symbol van het
   “anders willen zijn”, want blijkbaar kan geen man kan doorgaan nu in ALT-rechts kringen met een gewone saaie natuurlijke dunne bruine kapseltje, zoals als die van de gewone Wilders toen hij lid was van de Vvd.

 13. Robert Leiden

  Als fatsoenlijke en serieuze partij, twee kwalificaties die niet in het vocabulaire van populisten voorkomen, wil je niet in de valkuil vallen waar destijds het CDA in is gevallen na de samenwerking met de PVV.
  Gaat altijd fout met die schreeuwpartijtjes die de wereld weleens zullen gaan veranderen.

  Neem dit weer:
  https://www.volkskrant.nl/buitenland/pediga-kopstuk-edwin-wagensveld-in-duitsland-veroordeeld-wegens-belastingfraude~a4596207/
  Ook weer zo’n populist die vind dat NL ten onder gaat…

  1. Ernst Quispel

   Inderdaad, samenwerking met de bruine bende van de PVV gaat de CU zeer schaden.

 14. Gerlos

  Toon jullie ballen dames en heren van een nieuw college en laat het hoofdbestuur van de CU in hun sop gaarkoken.

 15. Rosasolis

  Niet alle Ch. Unie leden in Den Helder zien samenwerken met de PPV. Grote struikel blok van de Ch. Unie is hoe je accept samenwerking van een niet-openbare politieke societeit,
  die niet gewone leden accepteerd na 12 jaar hun bestaan…de PVV! Jammer voor de PVV (of is het nog steeds alleen Geert met enkele medewerkers die niets te vertellen hebben). WANNEER zal Geert toestaan dat zijn societeit een offiiciele partij wordt? Waarom moeten wij het zo geweldig vinden dat een politieke leider een SOCEITEIT opricht die geen gewone leden toelaat, en na 12 jaar hij dit zeer oneerlijke beleid vasthoud, en dat het zo doorgaat dat iedere maand PVV werknemers eruit stappen. Of zij helemaal uit te politiek stappen, of ze gaan naar een andere partij. Jammer voor Geert omdat hij een zeer achterlijk manier heeft om talentvolle mensen af te weren, mij inclusief, voor zijn heilige PVV societeit, Mensen moet je weten voordat je de PVV gaat steunen: Dit zeer gesloten societeit wil je liever mensen kwijt hebben dan als lid accepteren!!! Niemand mag zomaar “Lid” van de PVV worden! Omdat zij een societeit status heeft…kunnen zij iedereen weigeren, in plaats van verwelkomen. Dit ervaring heb ik ook meegemaakt jaren geleden toen ik probeerde contact met de toen nieuwe “zo-geheten PVV societeit” te kregen. Ik heb 2 officiele post brieven gestuurd naar G. Wilders, via zijn secretaris. Nooit een antwoord gekregen op mijn vragen! En ook geen telefoon verbinding met de PVV! Best DDS leden ga niet verwachten dat het beleid van de G.Wilders PVV societeit gaat veranderen. Alles dat Geert wil is dat je alleen ZIJN meningen steunt, terwijl je helemaal niets te vertellen heeft binnen ZIJN Pvv societeit.
  Oh wat ben ik blij dat wij onze grote CDA partij hebben, die nu nog steeds onze grootste partij is. Zoals bewezen in onze vorige gemeenten verkiezingen. Je hoeft niet bewust Christin of Jood te zijn, maar de CDA is de partij die je begrijpt en wil als eerste inkomen voor problemen in sommige woonwijken. Bij de CDA wordt naar je meningen, en problemen geluisterd. en je krijgt altijd een bericht. En als je wil over een belangrijke politieke onderwerp praten, en je mening doorgeven, wordt dat op prijs gesteld. En je krijgt altijd bericht van een medewerker van de CDA.

 16. Duke

  De CU laat haar ware gezicht gezien, het gezicht van een dictatoriale bezettingsmacht.

  1. Ernst Quispel

   🙂

 17. sonar

  CU betekend Christelijke Uitvaart ,dit is ook een partij geworden van list en bedrog laat het maar afsterven de naam Christelijk is hun onwaardig Farizeeers Unie zou beter zijn ,met de Opper Segers.

 18. AS210854

  Stelletje farizeeërs.

 19. Rosasolis

  Welke politieke partij zou samen met een partij die geen leden toelaat, zouden willen samenwerken, of zouden dat kunnen doet. Al onze partijen hebben leden, behalve de
  PVV, die alleen een prive, stiekum societeit status heeft van de k.v.K. De PVV bestaat nu 12 jaar, en nog steeds gaat hun ondemocratische beleid door. Leden zijn niet van enkele belang…alleen Gorgeous Geert is belangrijk. Jammer voor de Geert “supporters” die helemaal niets in de PVV te vertellen hebben…Wat doen jullie wanneer Geert niet meer zo gorgeous is, en gaat aftreden. Het is al bijna zover, want hij verschijnt niet zo vaak meer in publiek…althans in Nederland niet. Ik vindt het wel helemaal logisch van de Ch.Unie dat zij niet willen samenwerken met een politieke societeit die geen leden toelaat. Alleen enkele vriendjes van G. Wilders.
  Dit ook het bezwaar van onze CDA en de VVD. Niets met wel of niet Christin zijn,
  (de CDA heeft ook vele joden in ons partij), maar het gaat over Democratie voor allen,
  gelovig of niet. Een prive societeit is gesloten voor gewone mensen en daarom
  is niet Democratisch.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.