Minister van defensie Ank Bijleveld: Nederland heeft begrip voor een mogelijke Amerikaanse aanval op Syrië

Goh, daar zal Trump blij mee zijn.

Gisteravond zei minister van Defensie Ank Bijleveld (van het CDA) dat het kabinet begrip heeft voor een mogelijke vergeldingsaanval van de Amerikanen op het regime van Bashar al-Assad. Dat heeft nu voor de zoveelste keer gifgas ingezet tegen de eigen bevolking. President Trump liet eerder al weten dat hij die misdaad niet ongestraft zal laten.

Volgens Bijleveld kijken de Amerikanen momenteel ook nog naar niet-militaire manieren om het regime te pakken. Bijvoorbeeld op het gebied van de diplomatie of door economische sancties af te kondigen. Maar, zei ze gisteravond, als blijkt dat dit niet voldoende is van de Amerikanen gaan ze inderdaad mogelijk over op een militair ingrijpen. Als ze dat doen heeft Nederland daar begrip voor.

Daar zal Trump blij mee zijn. Zoals we allemaal weten is de mening van Nederland ontzettend belangrijk, internationaal. Zo belangrijk, zelfs, dat Amerika niet eens overweegt om Nederland om hulp te vragen bij een aanval. Want, laten we wel wezen, die heeft Amerika helemaal niet nodig. Als er één land op aarde is dat kan toeslaan waar en wanneer het maar wil, dan is het de VS.

Het blijft vermakelijk dat opeenvolgende Nederlandse kabinetten net doen alsof Nederland internationaal ook maar iets van een rol van belang speelt, zeker op militair gebied.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. EllyD18

  Met de draaikonten van Nederland kun je wel wat.

  1. corfo

   @ EllyD18.
   Ja, wat dacht je dan ?
   En nu Ankie aan Trump heeft medegedeeld dat Nederland “begrip heeft voor een eventuele aanval op Syrië”, zal Trump wel snel overgaan tot die aanval.
   Misschien heeft Ankie hem zelfs, in ’t geniep, hulp van het NL-“leger” aangeboden. “Joe nevor noow, if joe nieet helpie, wie aar zèr” zal ze Trump hebben ingefluisterd.

 2. Guus Geluk

  Minister Bijleveld maakt gewoon het standpunt van de Nederlandse regering duidelijk.

  Er is geen reden om ons prachtige land omlaag te halen, louter en alleen omdat je het kabinet wat er zit toevallig niet zo leuk vind.

  1. Stanly2000

   Guus G.

   Ik vind de regering heel erg leuk. Allemaal bekwame mensen? Maar volgens mij is er genoeg onheil aangericht in het MO en moeten wij tegen interventie zijn. Trouwens de bewijzen zijn weer overweldigend, net als toendertijd in Irak. Trouwens ik heb gelezen dat er weer naar Afghanistan gegaan wordt. De successen van de vorige uitzendingen hebben ook niet erg lang geduurd. Driekwart van het land is weer in handen van de Taliban.

   1. Guus Geluk

    Stanly2000,

    Ik meen dat Bijleveld sprak over proportioneel ingrijpen – mogelijk verstaat Bijleveld onder disproportioneel zo’n grootschalige militaire interventie.

 3. Dollaert

  “Minister van defensie Ank Bijleveld” toen ben ik gestopt met verder lezen.

 4. Uiterst Links

  Best grappig dat dit trutje zichzelf erg belangrijk acht. In feite ze niets meer dan de ingehuurde applaus machine voor de infantiel Trump

 5. Bloem

  De situatie van voor de aanval op Irak lijkt zich te herhalen. Weapons of mass destruction waren de aanleiding. Uiteindelijk bleken die er niet te zijn. Gevolg; het hele Midden-Oosten staat in brand, tienduizenden doden en miljoenen vluchtelingen Die Europa overspoelen. Een inval in Irak heeft nog grotere gevolgen met Rusland aan de ene kant en de VS aan de andere kant. Een wereldoorlog kan het gevolg zijn met inzet van kernwapens. Mw. Bijleveld heeft begrip. Nou ik niet

  1. RobertMarsman

   Maar dat gaat niet gebeuren hoor. Ik geloof er helemaal niets van dat Trump een oorlog met Rusland gaat riskeren. En wees blij dat Trump er zit en niet Hillary Clinton want dan zou de oorlog allang uitgebroken zijn met dat gekke mens.

   1. Bloem

    Helemaal mee eens, Die bloeddorstige Kenau had al lang de aanval ingezet.
    Desalniettemin ziet de situatie er niet erg rooskleurig uit.
    Zoals het er nu naar uitziet is het westen naarstig op zoek naar een aanleiding om Syrië aan te vallen. Alle interventies in het Midden-Oosten Dusver hebben alleen ellende gebracht

  2. Duke

   Inderdaad. Laten ze eerst maar bewijzen dat Assad hier achter zat of niet. Een oorlog beginnen zonder bewijs of met vals bewijs (Irak) levert niets goeds (Isis) op.

 6. Veenstra

  En deze morgen wordt bekend dat de stad DOUMA (waar het dus om gaat) al is veroverd op de rebellen. Ook dat de rebellen met hun familie de gelegenheid kregen te vertrekken en dat hebben ze gedaan. Zo langzamerhand wordt ook duidelijk dat die ‘aanval’ er helemaal niet is geweest. ALLEMAAL IN SCENE GEZET ZOALS BIJ EERDERE GELEGENHEDEN. Trump weet dit nu ook vandaar dat hij niet in actie komt.
  De oud Ambassadeur van Groot Brittanië heeft gezegd dat er niets van al die verhalen klopt. Al het sabel gekletter komt dus als mosterd na de maaltijd. De stad is bevrijd en behoort weer aan Assad. Einde verhaal.

 7. DolleDries

  Opvallend dat men begrip heeft voor een opkomende zinloze door Amerika gewenste oorlog met miljoenen doden op basis van niet bewezen voorwendselen.
  Verder dacht ik dat begin deze week het onderzoeksrapport van de zenuwaanslag in Engeland zou komen.
  Wat is eigenlijk tegen gifgas als men verder wel de afschuwelijkste bommen mag gooien.

  1. RobertMarsman

   Zijn tegenstanders zullen begrip hebben maar niet zijn voorstanders hoor. Trump heeft geen baat bij een oorlog want dan kan hij een tweede termijn vergeten. Zijn achterban staat daar niet achter. Hij kan alleen maar begrip vinden bij mensen die tegen hem zijn maar die zullen Trump nooit accepteren. We kunnen roepen en denken over Trump wat we willen maar dit is een storm in een glas water.

   De ene keer is hij vriend van Poetin de andere keer weer vijand. Ook al die zogenaamde flut onderzoeken waar ze zo graag bewijs willen vinden dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse verkiezingen en dat Trump samen werkte met de Russen. Blabla dat telt ook allemaal mee.

 8. Steiner

  Trump met zijn kortetermijngeheugen.(Volkskrant 2016)

  De oorlogen in Irak en Afghanistan hebben de Amerikaanse belastingbetaler sinds 2001 zo’n 4.800 miljard dollar (ongeveer 4.250 miljard euro) gekost. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Brown Universiteit in Rhode Island. In het bedrag zijn ook de kosten opgenomen van de huidige militaire operaties in Syrië en Irak tegen Islamitische Staat.
  De uitkomst van het onderzoek is koren op de molen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump die zich heeft gekeerd tegen de kostbare Amerikaanse militaire betrokkenheid in het Midden-Oosten en Afghanistan.
  ‘Je kan naar Afghanistan gaan’, zei Trump maandag op campagne in North-Carolina. ‘Je kan naar door oorlog geteisterde landen gaan en je zal zien dat het daar veiliger is dan in sommige van onze binnensteden.’ Trump vindt dat de duizenden miljarden veel beter besteed hadden kunnen worden om de binnensteden en de infrastructuur in de VS aan te pakken.

  Crawford (mede-directeur van het Costs of War-project dat al jaren de kosten van de oorlogen bijhoudt) berekent verder dat de medische kosten en uitkeringen van gewonde soldaten tot 2053 zo’n duizend miljard dollar gaan kosten. Alleen al in Irak raakten zo’n 32 duizend soldaten gewond. In Irak en Afghanistan werden zo’n 6.900 Amerikaanse soldaten gedood.

  De onderzoeker waarschuwt dat de Amerikanen nog decennialang duizenden miljarden dollars zullen moeten ophoesten. Vooral de rentekosten hangen als een molensteen om de nek van de belastingbetaler. ‘Zelfs als de VS aan het einde van dit begrotingsjaar de betaling van de oorlogen stopzet, zullen de rentekosten blijven stijgen’, aldus Crawford.

  Ze berekent dat aan rente tot 2023 zo’n duizend miljard dollar betaald moet worden op het geld dat is geleend om de militaire operaties te betalen. Tegen 2053 zal dit zijn gestegen tot maar liefst 7.900 miljard dollar.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Dan takelen we Ank toch in een bommenwerper en strooien haar boven Douma uit. Kan ze daar gaan knokken in naam van Al-Qaida zoals de NATO in Lybia ook al als luchtvloot dienden voor de islamistische doodseskaders.
  (en passant strooien we de EU voorzitter van de Commissie Terreur de islamistische Pol Pot-fan Judith Sargentini uit boven Molenbeek or ketenen haar vast aan een van de Bataclan-slachtoffers)

  Enfin
  Wij staan al een hele poos aan de verkeerde kant van de geschiedenis.
  De kans dat Assad gifgas heeft gebruikt in Douma is exact nul procent.
  Nul procent
  Bij de vorige keren had ik ook al mijn grote twijfels maar ditmaal is het zo klaar als een klontje.
  Douma was al gevallen en Damascus bevrijdt.
  En dan nog gifgas inzetten wetende dat het Oorlogsapparaat, de Ottomanen, de Qatari, Saoediërs en hun geïmporteerde islamistische jihadisten op bloed uit zijn ?
  Yeah right
  En de oorlogszuchtige MSM kakelen alles maar klakkeloos na.

  1. JanKlaasen

   “En de oorlogszuchtige MSM kakelen alles maar klakkeloos na”
   Blijkbaar doet Trump dat dus ook gezien zijn getwitter
   Maar Trump doet gewoon niets hoor, daar hoeven we niet bang voor te zijn, het is gewoon een brallende blaaskaak.

   1. Stanly2000

    Generaal Fritsje stelt mij helemaal gerust. Bedankt.

 10. corfo

  Zou Ankie wel weten wat er in Syríë aan de hand is ?

  1. Guus Geluk

   De minister van Defensie is uiteraard uitvoerig ingelicht door haar Amerikaanse collega.

   1. corfo

    @ Guus G.
    Zou ’t ?

    1. Guus Geluk

     Corfo,

     Ja.

   2. buitenbeentje

    was je er bij dan?

    1. corfo

     @ buitenbeentje.
     Ik denk dat Guusje er niet bij was maar dat hij wat heeft opgevangen in de “wandelgangen” !!!

  2. Henk-Jansen

   Als lid van de navo is Nederland uiteraard goed ingelicht door haar Amerikaanse bondgenoot.

   1. Stanly2000

    Henkie, als je het niet erg vindt zou ik ervan willen maken: “Als belangrijk lid van de NAVO.” Per slot van rekening hebben we een krijgsmacht om u tegen te zeggen.

 11. fusilier

  Ankie is gewoon een puber op het Wereldtoneel. Meelopen kan iedereen,net zoals in de Irak oorlog.

  1. corfo

   @ fusilier.
   Ankie kent het verschil niet tussen een pijl en boog en kruisraket.

   1. van Urk

    Daarom is ook de kruisboog uitgevonden. 😉

    1. corfo

     @ van Urk.
     Hahahaha, heel goed gevonden !!!

 12. denk eens na

  eEN GRoot false flag, waar was de wereld toen de hutu en de tutsi elkaar afslachten? Toen viel er niets te halen, het is een groot machtsspel

 13. Babaji538

  Ten eerste, vind ik het niet helemaal normaal
  dat er een tuchtzaak (!) tegen Ferdinand Grapperhaus loopt,
  terwijl hij op justitie zit.
  In de Verenigde Staten wordt direct een streep, gelukkig en Godzijdank,
  door zo’n man gehaald.
  Ten tweede, adviseer ik ieder mens, wereldwijd, die niet capabel is
  om aan de sociale media op een verantwoordelijke wijze iets maar
  ook te kunnen bijdragen, een cake te gaan bakken.
  Ten derde, valt de moestuin voor dit soort ‘losers’ af.
  Je zou maar spit krijgen! Dan steek je toch een joint op?
  Ten vierde, is het goed, dat mevr. Ank Bijleveld nooit
  naast mijn vader achter het stuur zat, terwijl zo’n twijfelmiep
  als zij, voor hem het verkeer aan het ophouden was.

  Gas!

  Petra Hermans

 14. rexm

  De muts Bijleveld heeft begrip voor een mogelijke VS aanval op Syrië.
  Heeft ze er eens over nagedacht waar de eventuele bewijzen zijn.??
  Heeft ze zich weleens in verdiept dat de VS al dik 200-jaar oorlog aan het voeren is en natuurlijk, waarvoor.??
  Van wie heeft ze opdracht gekregen omdat begrip te staven.
  Een helikopter View zo hier weleens op zijn plaats zijn, de huidige politiek voering van de VS en EU is allang achterhaalt en niet meer van deze tijd.

 15. Hurdy

  Ik blijf het eerder vermakelijk vinden dat er kennelijk geen consensus bestaat binnen de regering, want minister Stef Blok keurde het gisteravond nog af.

 16. Anna

  CDA minister Ank Bijleveld heeft voor weer een oorlog en weer opgezet door de Amerikanen? Zo oer dom en oorlogzuchtig na alles wat er zich al heeft afgespeeld in M-Oosten. Is ze wel goed bij haar hoofd? Totaal geen ervaring bij internationaal gebeuren. Een derde wereldoorlog in verschiet met medewerking zonder enig bewijs van de Nederlandse regering. Gaan ze nu weer in zee met de leugens en bedrog van de Amerikanen. Amerikanen gaan weer zoals altijd vrijuit. Moeten de Amerikanen niet zwaar worden gestraft voor al hun veroorzaakte misdaden?

 17. Rex Gildo

  De Nederlandse minister van defensie als marionet van het Amerikaans imperialisme.
  En dan zo’n Trump saluerend met zijn toupet; wat een schertsvertoning!
  De oorlog in Syrië moet hoe dan ook doorgaan – zolang Donald en Ank maar veilig achter de vuurlinie blijven.
  Jongens en meisjes tussen de 18 en 24 jaar zullen weer opgeofferd worden ter meerdere glorie van het multinationaal militair machtscomplex.

 18. Anna

  ? Voor kans op een derde wereldoorlog en weer duizenden doden, gewonden, gehandicapten en nog meer chaos. Hoe kan CDA min Ank Bijleveld het in haar hoofd krijgen? Stop die oorlogzuchtige Amerikanen met hun leugens en bedrog.

 19. Anna

  Bombardementen afgegooid door de Amerikanen met honderdduizenden doden en uiteengereten mensen. Dat mag allemaal. Als de Amerikanen het uitvoeren is alles oke. EU loopt ze als lafbekken achterna. Zie wat CDA min Ank Bijleveld weer uitroept. Ze heeft . Schandelijk!

  1. van Urk

   Inderdaad Anna. Gifgas is een groot probleem voor de Amerikanen. Bombarderen volgens de Amerikanen weer niet.

 20. Rosasolis

  Waarom moet Nederland zo maar achter de zeer Instabiele Trump staan die op de ene dag oorlog wil uitvoeren, en een dag later verteld dat ze nog niet klaar zijn met de
  hele Syrie kapot te maken? Waar is het absoluut bewijs van wie die gifgas hebben gegooid? Zijn het de Rebels die tegen de leger van Syrie zijn, of IS, of de Russen. Omdat er geen officiele bewijs is van wie schuldig is met de gas aanval, moet er nog niets gedaan worden. Maar bewijzen van wie dit afschuwelijke aanval deden, moet nu zeer snel openbaar gemaakt worden.

 21. J.C.

  Geen JA, geen Nee. Typische laffe CDA (Rutte III) uitspraak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.