Schokkend: draagvlak voor ‘2-minuten stilte’ wordt kleiner, bijna 10 procent gezakt

Voor de meeste mensen is het een doodnormale zaak om op 4 mei 2 minuten gewoon even stil te zijn en de doden van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds tweederde stil zal zijn, maar het is wel bijna tien procent minder dan vorig jaar. Dit jaar zal 78 procent van de ondervraagden twee minuten stilte houden tegen 85 procent vorig jaar.

Zes op de tien Nederlanders geven aan dat het herdenken op 4 mei hen ‘een beetje’ emotioneel raakt, één op de vijf zegt dat de herdenking hen in sterke mate raakt. Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar zijn het minst betrokken bij 4 mei. Zij bezoeken wel het vaakst op 5 mei een van de bevrijdingsfestival (30 procent).

Acht op de tien Nederlanders is het eens met de stelling dat 5 mei een dag is om erbij stil te staan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ruim driekwart vindt dat de jaarlijkse viering van 5 mei ook in de toekomst moet doorgaan. Bijna drie op de tien Nederlanders hangen die dag naar eigen zeggen de vlag uit.

Het lijkt misschien niets, maar een afvlakking van bijna tien procent in een jaar is wel heel erg dramatisch. Wie weet wat het volgend jaar zal zijn? Ik zeg niet dat het de oorzaak is, maar de groep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ lijkt hierdoor steeds meer tractie te krijgen. Dat is het ergste geval, het minst erge geval is dat het de mensen zo weinig kan schelen dat ze die twee minuten niet kunnen ophoesten. Dat vind ik ook erg genoeg.

Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden vrijheid van godsdienst vaker belangrijk dan andere Nederlanders, maar ook zij vinden vrijheid van meningsuiting belangrijker dan vrijheid van godsdienst (54 tegen 23 procent).

In het algemeen hebben Nederlanders met een migratie-achtergrond slechts zeer beperkt een andere mening dan andere Nederlanders. Wel doen ze minder vaak mee aan de 2 minuten stilte en andere activiteiten op 4 mei en hebben ze minder associaties bij de Tweede Wereldoorlog.

Al met al, het is een ontwikkeling dat ik met argusogen gade sla en waar ik zacht gezegd een beetje verdrietig van word. Niets om vrolijk door te zijn, maar het mogelijke begin van een negatieve trend.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Adriaan

  We gaan onze Nederlandse cultuur, onze identiteit verliezen. Dat is mede veroorzaakt door de verregaande immigratie. De geschiedenis van Nederland staat op de helling. Nederland is over enkele decennia, Nederland niet meer.

  1. Ernst Quispel

   Ik zie dat de moslims het weer hebben gedaan.

   1. nogmaals

    Goed gezien Quispel! Soms toon je toch wel wat inzicht te hebben!

    1. Pit

     @Nogmaals: Bijzonder, want Adriaan heeft het woord ‘moslim’ niet genoemd. Logisch dat trolletje W i m p i e weer komt zuigen, daar staat hij om bekend.

     1. Adriaan

      @Pit, wat maakt het uit. Met Ernst kunnen we nog eens lachen. De bijdragen die hij levert, zijn niet belangrijk. Ik lach me rot om deze trol.

     2. Pit

      @Adriaan: Inderdaad, zijn mening, opinie, reactie of wat dan ook doet er helemaal niets toe, het is hooguit lachwekkend.

   2. Adriaan

    @Ernst, ik moet je nageven: je hebt een scherp opmerkingsvermogen. Inhoudelijk draagt het ook heel goed bij aan dit forum. Je bent een aanwinst.

    1. Ernst Quispel

     Dank je wel.

    2. Pit

     @Adriaan: Inderdaad, een ongekende aanwinst…

   3. AS210854

    EQ. Ga buiten spelen het is nu mooi weer. Zal je goed doen

  2. Frits Jansen

   Bent u de trol van dienst? Als internationaal gerichte Europeaan heb ik niet zoveel met die “Nederlandse cultuur”. Daar komt bij dat die cultuur ook alles behalve eenvormig is. Als Hagenaar “van het zand” heb ik niets met Hagenezen, behalve dat ik hun spraakje wel grappig vind. In Rotterdam waan ik mij in een onprettig buitenland. Brabanders en Limburgers kan ik soms niet eens verstaan, en in elk geval hebben ze die typisch Roomse schijnheiligheid.

   1. Ni28

    Je bent een echt ongelukkig Europeaan zijn, Frits Jansen.

   2. Adriaan

    @Frits, mijn oprechte deelneming. Ik heb echt met je te doen. Ik wens je veel sterkte.

    1. Pit

     @Adriaan: Zou zomaar kunnen dat Frits een multinick van W i m p i e is, zelfde streken, zelfde toontje, zelfde manier van schrijven.

 2. springmaarachterop

  Het is heel simpel hoor, wanneer de islamisering toeneemt daalt het draagvlak voor 2 minuten stilte tijdens de Dodenherdenking, dit had men kunnen weten…..

 3. Babaji538

  “Join the club at Palestina!”

  Goed, wat wil je dan, als je
  te zwaar bevonden wordt, om
  een krans te mogen dragen, of bewaken?

  Dan zakt men in totaliteit, toch, door het ijs?

  Ik weet wel beter.
  Petra Hermans

 4. Frits Jansen

  De Tweede Wereldoorlog is nu ruim 70 jaar geleden. Je kunt je afvragen of die voor de jeugd niet net zover weg is als de Eerste Wereldoorlog of voor mijn part de Tachtigjarige Oorlog.

  1. Pit

   De herdenking gaat niet alleen over WOII.

   Uiteraard is het overgrote deel van de Nederlanders warm voorstander van de herdenking en deze traditie, het moment nationale moment van bezinning, zal gewoon blijven bestaan.

 5. Guus Geluk

  Doordat de Tweede Wereldoorlog verder verwijderd is van jongeren zien jongeren de diepe betekenis van de tweeminutenstilte kennelijk niet goed in.

  Het is de manier waarop ook het taboe van kritiek op de staat Israël verdween: de holocaust raakt steeds verder van ons verwijderd en het politiek-correctisme om de mond over de Joodse staat te houden, smelt weg als sneeuw voor een helder zonnetje.

 6. JubbeFeenstra

  Ik ben bijna 78 en kan mij de laatste dagen nog een beetje voor de geest halen.
  Heb de verhalen gehoord. Maar de conclusie kan alleen maar zijn dat Nederlandse burgers de vrijheid niet verdienen. Ze stemmen op partijen die hun vrijheid en dit land verkwanselen. De jonge mannen die o.a. op de Grebbeberg liggen begraven zijn totaal voor niets gestorven. De huidige gang van zaken is één groot verraad aan de generatie van toen. Over tien jaar leeft er niemand meer die net als ik nog wat flarden van die tijd wat te herinneren. Het interesseert de huidige jeugd niet en dat is heel erg logisch.

 7. Ni28

  Generatieprobleem. De jongeren die in vrede en welvaart zijn opgegroeid hebben geen idee van hoe het anders kan zijn. Die paar oudjes die nauwelijks op de been nog staan versierd met medailles, dat zegt ze niet veel meer terwijl zij voor de vrijheid van nu hebben gevochten. Hoe vaak herdenken wij nog de WO1? Ook al minder want het is zo ver weg nu. Ik denk nog aan de generatie van mijn ouders die minder geluk hadden maar onze kinderen spreekt het ook niet meer aan. Generatieprobleem.

 8. Viertel

  Het gaat een beetje op en af met de Dodenherdenking op 4 mei.

  De eerste 20 jaar na de oorlog was er veel aandacht voor. Alles en iedereen (incl. auto’s, treinen, trams, bussen) hield zich 2 minuten stil.

  Daarna kwam er de klad in. Een steeds kleiner groepje deed nog aan 4 mei, het overgrote deel wist het wel, maar stond er niet meer bij stil (letterlijk). mede omdat er steeds weer nieuwe elementen werden toegevoegd: Niet alleen WO2, maar ook Vredesmissies, apartheidregimes, Palestijnen. Je vroeg je in die jaren af: wat gedenken we eigenlijk (of beter: wat gedenken we eigenlijk niet)?

  Na de aanslagen in 2001 veranderde dat patroon: Terug naar de kern (herdenken doden uit periode 1940 – 1945) met letterlijke 2 minuten stilte. Punt is dat onze ‘nieuwe’ Nederlanders de slag niet hebben gemaakt. Zij zijn steken in de pre-2001 periode. En aangezien er steeds meer nieuwe inwoners bijkomen, wordt het draagvlak dus kleiner.

 9. nienke

  Denk dat de jongeren er te weinig vanaf weten, het wordt ze niet meer verteld en op de scholen wordt er ook weinig aandacht aan besteed.
  Op moslim scholen mag er helemaal niet over gepraat worden.
  Dat zij er niet zoveel vanaf weten tot daar aan toe maar dat zij het respect niet tonen om 2 minuten stil te zijn is toch bedroevend.
  Jonge mensen die hun leven hebben gegeven voor hun land voor deze vrijheid waar wij allen van genieten is 2 min. teveel gevraagd?

 10. Rosasolis

  @ redactie DDS, ik heb eerder gemerkt dat mijn niet-kwaad aardige berichten tegen wie dan ook worden zomaar gewisseld. Hoewel ik tegen niemand wil uitlaten met vernederende commentaar, zijn er velen op dit site die dit wel doet, en helaas begint op DDS een vreemde, en oneerlijke keuze te ontwikkelen, dat ik HEEL ERG jammer vind,
  omdat ik van vele jaren lid en commentaar van DDS ben. Ik weet dat vroeger DDS een belangrijke nieuwsgever was op internet…Gewone Nederlandse en buitenlandse nieuws berichten. Maar hoe is het mogelijk dat dit site plotseling alleen ALT-rechts, fanatieke lui moeten steunen…die WEL hun meningen mogen doorgeven, maar anderen die niet ALT-rechts zijn, en op dit site zijn, krijgen te lezen dat zij “ingelogd moeten zijn” nadat zij hun comment hadden gegeven,
  terwijl hun gewone, niet kwaad-aardige mails niet worden afgedrukt…
  Beste redactie DDS: Ik ben jarenlang lid van jullie site. Vanaf het begin. Maar hoewel ik kan begrijpen dat jullie er vanaf het begin, af willen zijn van die verschrikkelijke trollen, daar ben ik nooit geweest. Ik heb een fijne bericht geschreven vandaag over het belang van 4 mei.
  Ik kan niet begrepen waarom mijn bericht niet mocht doorgaan op DDS!!! En nu begrijp ik waarom dat er nu op DDS liefst alleen zeer korte berichten mogen komen…want waarom zouden iemand van onze democratische land intelligente berichten mogen door steuren? Jammer, heel erg jammer DDS dat je mijn brief over het belang van de 4 mei herdenking niet willen publiceren! Ik ben nu heel erg verdrietig over DDS, die ik al jarenlang heb gesteund, maar nu die steeds meer onsympathiek begint te worden tegenover intelligente
  hooggeschoolde mensen zoals ik. Jullie weten dat ik lid ben van DDS en ook jarenlang
  correspondeer met dit site. De brief dat ik vandaag heb gestuurd was: helemaal niet kwaadaardig tegen wie dan ook! Ik schreef alleen over waarom ik het belang van 4 mei wil steunen. Ik heb niemand aangevallen, en een gewone mening doorgegeven.
  Maar volgens de redactie van DDS kan dat niet. Waarschijnlijk willen jullie redactie leden popcorn gaan vreten op 7:00 uur, 4 mei. Ik ben benieuwd als dit bericht van mij wordt wel doorgezonden. Groetjes van Tante Rosasolis

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.