Veel studenten depressief en suïcidaal: ‘het ligt aan het systeem en de prestatiedruk’

Hogeschool Windesheim heeft een enquete langs laten gaan bij studenten om onderzoek te doen naar de psychische welgesteldheid van de jong volwassenen. Daaruit kwam een schrikbarende conclusie naar voren: een op de vijf studenten heeft suïcidale trekken. De studenten zeggen zelf dat ze lijden onder het onderwijssysteem en de prestatiedruk.

Van die 3134 heeft een op de vijf suïcidale gedachten, ooit een poging tot zelfdoding gedaan of een plan gemaakt om zichzelf van het leven te beroven. Bij 453 is sprake van ernstige angst- en depressieklachten. Bijna de helft van de hele onderzoeksgroep heeft die klachten overigens nauwelijks. Verder kampt een kwart met burnoutverschijnselen, zoals emotionele uitputting. Een op de dertien studenten is bovendien mantelzorger. Van de mannen drinkt ruim 88 procent te veel alcohol, van de vrouwen iets meer dan 87 procent. De meeste studenten die meededen aan de enquête wonen nog thuis (71 procent).

Onderzoek (zeker met enquetes) naar dit soort sociale trends en verschijningen zijn onderhevig aan veel menselijke onvolkomenheden en psychische valkuilen. We moeten er niet omheen draaien, het is gewoon een heel moeilijk verschijnsel om te onderzoeken. Wat is een depressie? Hoe voelt het? Weten mensen het verschil tussen een depressie en angst en verdriet in heftigere vorm?

Ik wil het zeker niet bagatelliseren, want het zijn beangstigende cijfers, maar een enquete geeft nog niet zo veel weer over de realiteit. We gooien niet zomaar niet met labels als ‘depressie’ en ‘paniekstoornis’ als mensen aankomen met psychische klachten. Het is een sociale trend waar we rekening mee moeten houden, maar niet gelijk conclusies aan moeten verbinden als het gaat om het onderwijssysteem en de externe stressdruk op jongeren. Het kan te maken met hele andere sociale en maatschappelijke trends, zoals het smartphone gebruik en de rol van social media. Dat lijkt mij aannemelijker.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. buitenbeentje

  Het ligt aan het feit dat ze moeten werken om iets te leren. Kan je de druk niet aan? Dan heb je te hoog gegokt en moet je gewoon een baan gaan zoeken. Beter voor jou, beter voor de staat.

 2. Onzin456

  En dan te bedenken dat ze 100 jaar geleden over de loopgraven gingen en nu niet meer eens school aan kunnen, waar gaat het heen? Het zijn beetje zwakkelingen, want stress door je studie? Wat een onzin.

 3. Frits Jansen

  Zelfmoordneigingen wijzen op een stoornis. Elk gezond mens (of dier) heeft een overlevingsinstinct. Louter tegenslag kan de neiging tot suïcide niet verklaren.

  Blijft over de prestatiedrang. Zou het kunnen dat te veel jongeren gaan studeren, ook jongeren die beter iets anders kunnen gaan doen? de overheid wil graag zo veel mogelijk studenten zien, want daar worden landen op beoordeeld, bijv. door de OESO. Daardoor woord bijv. ook de leerlingen van hogescholen “studenten” genoemd, iets waar we vroeger niet aan moesten denken. Maar dat is een Amerikaans idee: daar wordt elke school voor na de middelbare school een “university” genoemd, soms nauwelijks op MBO niveau. In de continentaal-Europese traditie was een universiteit een wetenschapscentrum. Dat is al lang voorbij.
  Als dit een rechtse site is dan mag ik wel pleiten voor drempelVERHOGING, zodat de mindere goden zich wel drie keer bedenken voor ze “student” worden.

  1. denk eens na

   Elke allochtoon denkt ook te studeren , dat gaat moeilijk met een laag IQ

 4. Dollaert

  Ze (studenten) stemmen D66 of Groenslinks, althans de meesten dacht ik. Dat wordt ze kennelijk geleerd heb ik begrepen.
  Wie zaait zal oogsten.

  Als oplossing voor meer weerbaarheid..
  Misschien de dienstplicht weer eens verplicht invoeren? Maar dan wel een stevige dienstplicht!
  Zoals in Rusland bijvoorbeeld.

 5. Jantje

  Ze zijn veel te veel bezig met hun mobieltje. Dag én nacht. Ze geven zichzelf geen enkele rust meer. Dat is het probleem.

 6. Rosasolis

  Mijn verhaal is een oude, maar past helemaal in deze tijd. Alleen studenten van rijke ouders kunnen zich permitteren om echt al hun aandacht te kunnen geven aan hun studie. De meeste zorgen van de rijke kinderen zijn er niet, want alles wordt door hun ouders verzordt: universiteit gelden, studie boeken, andere noodzakelijk studie apparaten, kamerhuur, kleding, maaltijden en medische zorg. Ik kwam uit een heel arme gezien en apart van mijn studiebeurs van de universiteit, had ik als student helemaal niets! Ik werkte als verpleegkundige hulp ieder zaterdag van 6 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds. En was ik ook betaalde kerk solist. Alles wat ik kon veroorloven was wat geringe boodschappen te kunnen kopen. Geen extra geld voor warme kleding, uitgangsleven met een paar andere studenten, geen geld voor concerten, geen geld om naar de bioscoop een keer te gaan. Als musicus…ook geen geld voor een eenvoudige radio op mijn krakkemikkig kamertje, in die arme wijk! Geen centrale verwarming, alleen een
  heel kleine gas kacheltje, en alleen een 2 pits gas kook apparaat. Om ’s morgens een
  ketel water aan te zetten, en een beetje havermout pap te maken. Vaak ging de melk zuur omdat ik geen koelkast had…Maar omdat ik van mijn studie als solozangeres en musicus hield, en alle ellende wilde doorstaan om mijn diplomas te krijgen, deed ik mijn best, ongeacht al die vreselijke armoede om dit doel te krijgen. Dus mijn advies aan de arme studenten van deze tijd: 1. Je bent niet alleen; anderen zijn ook arm.
  2. Vindt een tijdelijke baan om je kamerhuur en maaltijden te betalen. Onze Vomar
  supermarkt vraagt regelmatig hulp van studenten voor de drukke weekenden. En je
  kunt werken in een zorgcentrum of ziekenhuis.
  3. Als je het werkelijk heel moeilijk heb om rond te komen, dan kun je altijd in contact komen met iemand van de CDA in de gemeenteraad van je staat of dorp. Daar krijg je
  advies hoe je verder kan. De CDA zal je altijd helpen en je nooit in de steek laten.
  Als je het heel somber ziet, dan neem mijn advies, schaam je niet! en bel iemand van de CDA, die nu onze sterkste partij is. Je hoeft niet gelovig te zijn, maar je moet weten
  dat dit partij, nu onze grootste in Nederland, wil ons land vooruit leiden naar de toekomst, en wij hebben jullie briljante studenten, mannen en vrouwen, in Alle vakken van het hoge onderwijs hard nodig. Wij moeten doorgaan, en studenten moeten alle kansen krijgen om hun studie te voltooien, en hulp daarna te krijgen, om werk te vinden. Dit staat hoog op het programma van de CDA. Wij zijn geen arbeitsbureau,
  maar wij zien de noodzaak om onderwijs te steunen, en ook hoog gescholden aan werk te helpen in ieder sector. Mensen met universitaire diplomas moeten niet werkloos
  blijven zitten omdat zij geen werk kunnen vinden. Alles moet gedaan worden om werk voor deze mensen in hun vaak te vinden…of anders gaan onze top talenten,
  werkeloosheid of het nemen van zware baantje tegemoet dat hun levenslust afneemt. Ik weet het, omdat een jonge studente collega van me heeft zelf-moord gepleegd omdat zij doodmoe was, net als ik en zoveel anderen, van EXTREEM AARMOEDE van studenten.

 7. Lucky Luke

  Een volkje zonder ruggegraat dus,als ze niet mogen feestvieren zijn ze kluts kwijt, zielig hoor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.