VGZ: Kostenbesparing zonder kwaliteitsverlies, kan gewoon!

VGZ_in_Eindhoven
Foto:

Oud-minister Klink vindt dat er zat kan worden bespaard zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit in de zorg. Het kan allemaal patiëntvriendelijker en efficiënter!

Het kabinet en de Tweede Kamer zouden zich volgens oud-minister van Volksgezondheid (en nu directielid van VGZ) Ab Klink niet moeten neerleggen bij de verwachte stijging van 2 miljard euro en de daar bijbehorende stijging van de premies. De premies zouden zelfs omlaag kunnen! VGZ presenteert in haar jaarverslag van 2017 dat er zo’n 4%, 1,6 miljard euro, kan worden bespaard. Verschillende artsen en ook concurrent Menzis zijn het hier mee eens. Topperdepop! Hoe dan?

Een paar voorbeelden: Het plaatsen van ‘zeer ervaren artsen’ zou overbodige tests, afspraken, medicatie etc. moeten terugdringen. Men zou dan sneller en beter doorhebben wat er met een patiënt aan de hand is en wat het beste zou werken. Ook afspraken rondom controles zijn vaak overbodig of dubbelop waardoor een patiënt zowel bij het ziekenhuis als de huisarts langsgaat en zo meer tijd in beslag neemt.

VGZ wil dus contracten waar dit soort initiatieven/ideeën hun weg vinden zodat goede zorg weer voorop staat. Beter voor de patiënt, z’n portemonnee, de arts, de overheid en de belastingbetaler. Ook meent dat VGZ met dit soort ideeën een voorbeeld gaat worden voor andere zorgverzekeraars.

CZ en Achmea menen namelijk dat de premies omhoog zullen moeten en ook het Sociaal Cultureel Planbureau schat een kostenstijging in van 20% in 2021 (zo’n 9 miljard meer dan nu). CZ deelt Klink’s optimisme niet en zegt zelfs eenzelfde werkwijze als VGZ te hanteren en Achmea vertikt het om überhaupt te reageren.

Of dhr. Klink gelijk heeft zullen we nog maar moeten zien, flink zuur als het niet zo is want dat wordt weer lekker veel lappen de komende jaren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

8 reacties

 1.   

  Ik zou zeggen, DOEN

 2.   

  Doen Maar het zal wel weer een lul verhaal worden De mensen met het meeste geld krijgen weer een vip behandeling Heeft U het programma van de medicijnen gezien afgelopen woensdag En maar aangeven generiek is super alleen de top neemt ze niet
  Iedere keer een ander merk want de apotheker moet toch wat verdienen Zo ook de zorgverzekering zorgt dat zijn zakje flink gevuld blijft En wat te denken onze mede burgers nog niks bijgedragen En onze toekomstige mede burgers kan niet op Men had dit nooit moeten privatiseren We hadden een super systeem maar hebzucht en onkunde hadden de boven toon Nu zijn er nog maar enkele verzekeringmaatschappijen die de dienst uit maken

 3.   

  gebeurd niet de miljarden moeten de deur gewoon uitvliegen wij dokken ja wel toch ???

  1.   

   Plus die 9 miljard sorry links maar dat is het tekort die de(vluchtelingen) jawel opmaken

 4.   

  Tot zover het gesponsorde dagelijkse artikel op DDS.
  Jaja. de kassa moet rinkelen.

 5.   

  https://www.viasana.nl/ Dit is een voorbeeld van een efficiënt bedrijf in geneeskunde. Doet een paar dingen en doet dat ook heel goed.
  Beter dan een boetiekjes-ziekenhuis, dat alles doet, maar nergens echt verstand van heeft.

  En efficiënt. Mijn halve familie zit in de geneeskunde en je wilt niet weten wat daar aan geld over de balk wordt gesmeten met inefficiënte bedrijfsvoering, dom conservatisme en onzinnige, doch peperdure behandelingen.

 6.   

  They, probably, need good medication
  because of a severe amnesia.
  Petra Hermans

 7.   

  De specialist waar ik onder behandeling ben werkt in een ziekenhuis dat bijna failliet is. Dus “verkoopt” hij me behandelingen die zelfs de een assistente van mijn huisarts zou kunnen verrichten. Maar hij gebruikt wel een dure operatiekamer. Als ik meerdere klachten heb moet ik daar apart voor terugkomen: aparte declaratie. En ik moet twee maanden extra wachten op behandeling.
  Organisatiedeskundigen weten al lang dat keiharde controles Leiden tot vluchtgedrag en zelfs corruptie.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!