Voormalige minister Ecuador: ‘Julian Assange is een politieke vluchteling die vervolgd wordt vanwege zijn journalistieke werk’

Dat is waarom Ecuador hem asiel heeft verleend én waarom hij de Ecuadoraanse nationaliteit heeft gekregen.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Guillaume Long (geboren en getogen in Frankrijk, met een vader uit Engeland en een moeder uit Frankrijk, heeft in een interview met Mo.be enkele bijzonder interessante uitspraken gedaan over Julian Assange, de oprichter van Wikileaks die nu al jaren ondergedoken zit in de Ecuadoraanse ambassade in Engeland.

“De Ecuadoraanse overheid heeft na twee maanden grondig overleg in 2012 beslist om Assange politiek asiel te geven omdat er een reëel risico was dat hij naar de Verenigde Staten gedeporteerd zou worden,” zegt hij in dat interview. “Uiteindelijk is er nooit een rechtszaak geweest in Zweden, wat bewijst dat er onvoldoende bewijzen waren voor zijn proces. Wij beschouwen hem als een politieke vluchteling die vervolgd wordt omdat hij als journalist zijn werk heeft gedaan voor Wikileaks. We hebben dit eerder ook gezien met Chelsea Manning.”

Volgens Long worden de Amerikanen daarin gesteund door Europese partners. Eerst wilde Zweden de hete kastanjes uit het vuur halen voor Washington, en toen dat mislukte gingen de Britten zelf achter hem aan. “Groot-Brittannië vervolgt hem nu voor een klein misdrijf omdat hij eerder niet naar de rechtbank is gekomen die hem moest verhoren voor het Zweeds proces. In principe zou hij daarvoor een geldboete moeten krijgen, maar ze proberen Assange buiten de ambassade te krijgen,” aldus Long.

“Groot-Brittannië vervolgt hem nu voor een klein misdrijf omdat hij eerder niet naar de rechtbank is gekomen die hem moest verhoren voor het Zweeds proces. In principe zou hij daarvoor een geldboete moeten krijgen, maar ze proberen Assange buiten de ambassade te krijgen,” aldus Long. Het gevolg? In Zweden had hij maximaal drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Maar “hij zit nu al dubbel zoveel jaren vast.” “Maar dan nog,” gaat Long verder, “hij zou nooit echt een proces gekregen hebben in Zweden.”

Wat wel? Simpel. Hij zou volgens Long vrijwel meteen uitgeleverd zijn aan Amerika waarna hij de rest van zijn leven achter tralies zou moeten doorbrengen. De Ecuadoraanse regering, waar Long deel van uitmaakte, wilde dat voorkomen, al was het maar om Amerika te laten zien dat Ecuador een soevereine staat is die lak heeft aan druk van andere landen. Ja, zelfs van de VS.

Maar, waarschuwt Long:

“In Quito wordt er de laatste tijd veel met de ambassadeur van de VS vergaderd. De opmerkingen van de Amerikaanse ambassadeur worden vervolgens gretig overgenomen door de pers. Zijn woorden worden meteen voor waar aangenomen. Ik hou mijn hart vast, maar ik vrees dat de belangen van de internationale politiek binnenkort ook de Ecuadoraanse regering kan beïnvloeden in hun beslissingen omtrent de zaak Julian Assange.”

Zoals bekend heeft de Ecuadoraanse ambassade Assange enkele dagen geleden afgesloten van het Internet. Dit is ongetwijfeld gebeurd op ‘verzoek’ van Amerika. De ambassade zegt daar zelf over dat hij de relatie met andere landen in de problemen bracht door zijn getweet. De directe aanleiding zouden zijn tweets zijn geweest over de moordaanslag op Sergej Skripal.  Natuurlijk was die ‘aanleiding’ eerst en vooral een excuus. De huidige president van Ecuador, Lenin (ja, echt waar) Moreno is veel minder pro-Assange dan zijn voorganger Rafael Correa. Waar de laatste Assange vaak een held noemde laat de eerste het bij beschrijvingen als “een hacker” die vooral “geen politieke uitspraken moet doen.”

Zo lijkt het een kwestie van tijd voordat Assange gedwongen wordt om de ambassade te verlaten. Op het moment dat hij één stap buiten het gebouw zet heeft hij een probleem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ritter

  Ben benieuwd hoe het afloopt met Assange.

  Off topic.

  Er vind een gebeurtenis plaats wat onderbelicht is gebleven in de media maar nu langzaam word opgepikt door de media.

  Er trekt een grote caravan illegalen vanuit Zuid-Amerika naar de VS. Deze caravan illegalen moet door Mexico trekken. Mexico werkt hieraan mee en laat de caravan illegalen vrij door het land trekken richting de VS. Uiteraard om Trump in moeilijkheden te brengen.

  Achter deze massale illegale migratie zitten uiteraard bepaalde groepen die dit organiseren.

  Het zal zeker niet bij deze groep blijven. Als het inderdaad deze groep lukt om massaal illegaal de VS binnen te komen zullen er zeker meer groepen volgen richting de VS vanuit Zuid-Amerika.
  ———-
  Trump declares ‘NO MORE’ DACA deal after report of caravan with Central Americans heading to US
  http://www.foxnews.com/politics/2018/04/01/trump-calls-for-tough-immigration-reform-after-report-caravan-with-central-americans-heading-to-us.html

 2. Guus Geluk

  Hoewel ik dit slechts zijdelings heb gevolgd meende ik dat dit figuur werd gezocht voor verkrachting?

  1. AS210854

   Als dat alles is wat je weet, kruip dan maar weer vlug terug onder je steen GG

   1. sonar

    Dat kan G G het beste doen na elke reactie ,het is steeds onzin.

   2. Guus Geluk

    Op deze Paasmorgen wordt er weer fors afgetrold, zo moet ik tot mijn spijt constateren.

 3. Ni28

  Strikt genomen is het onthullen van vuile spelletjes van inlichtingendiensten eenmaal officieel verboden. Het is tenslotte inbraak in geheime documenten. Strijd tussen goed en kwaad kan ingewikkeld zijn.

 4. Ben Zine

  Schandalig hoe Assange wordt behandeld. Onmenselijk ook. Had eigenlijk van Trump verwacht dat hij Assange zou helpen dmv gratie of amnestie of iets dergelijks. Tenslotte was het Assange die door zijn onthullingen over Hillary Clinton (de beruchte emails) tijdens de laatste presidentscampagne Donald Trump aan de overwinning hielp, ongetwijfeld in de verwachting dat Trump, eenmaal president, hem daarvoor tegemoet zou komen. Dat Trump dat niet heeft gedaan en Assange verder aan zijn lot heeft overgelaten zegt wel iets over het onverschillige en opportunistische karakter van Trump.

 5. Frits Jansen

  Hoe vreselijker Assange het heeft, hoe meer geld kan hij verdienen. Of hij wil of niet.
  Uitgewezen worden naar de VS is inderdaad een ramp omdat het land geen rechtstaat meer is.
  De Amerikanen hebben de aanvechtbare truc bedacht dat ze iemand rustig kunnen martelen als ze dat maar doen in een land dat niet moeilijk doet over mensenrechten. Bij voorbeeld de “Islamitische Staat”
  Maar Assange komt altijd terug, en zal de hele wereld zijn littekens tonen. Amerikaanse littekens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.