Thierry Baudet jaagt links weer tegen zich in het harnas: 'Cultuurmarxisme!'

Thierry Baudet jaagt links weer tegen zich in het harnas: 'Cultuurmarxisme!'

Het VERBODEN woord.

Je zou er bijna om lachen, maar "cultuurmarxisme" is tegenwoordig eigenlijk een verboden woord. Wat links betreft, dan. Iedereen die de term gebruikt wordt neergezet als een halve (of zelfs hele) nazi en als een Groot Gevaar.

Belachelijk natuurlijk, zeker omdat het cultuurmarxisme écht bestaat én bijzonder veel invloed heeft (in alle opzichten is die invloed negatief, overigens). Juist daarom is het zo mooi dat Thierry Baudet zich niets aantrekt van dat soort kritiek op het gebruik van deze term en er stug mee doorgaat:

Dat artikel van de American Thinker is weliswaar oud (11 jaar!), maar dat maakt het niet minder waardevol. Er wordt namelijk goed in uitgelegd wat cultuurmarxisme is en welke invloed het heeft, zeker in Amerika (en tegenwoordig helaas ook in Nederland):

Both communism and the New Left are alive and thriving here in America. They favor code words: tolerance, social justice, economic justice, peace, reproductive rights, sex education and safe sex, safe schools, inclusion, diversity, and sensitivity. All together, this is Cultural Marxism disguised as multiculturalism.

Na de Eerste Wereldoorlog werd het marxisten duidelijk dat de revolutie die Friedrich Engels voor ogen stond niet zou plaatsvinden zolang een aantal zaken niet drastisch veranderden. Antonio Gramsci en Georg Lukacs geloofden allebei dat het marxisme geen vaste voet aan de grond zou krijgen in West-Europa als het christendom er nog was. Daarom moest het christendom ondermijnd worden. Of beter gezegd: het Westen moest gedechristianiseerd worden.

Volgens Gramsci moest de echte (politieke) strijd in de cultuur gestreden worden. De aanval moest vol geopend worden op het traditionele gezin, en moest ook kerken, scholen, media, entertainment, wetenschap en geschiedenis behelzen. All die zaken moesten in zijn ogen radicaal getransformeerd worden.

Die ideeën werden bijna één op één overgenomen door de in 1923 opgerichte Frankfurter Schule. Hoewel de meeste mensen hier nog nooit van gehoord hebben heeft de Schule ongelooflijk veel invloed gehad... en heeft het dat nog steeds. De politieke correctheid is typisch Frankfurter Schule. Dat geldt ook voor racismeroeperij en de knettergestoordheid van 'sociale wetenschappen' op universiteiten.

En zo gaat het door. Het cultuurmarxisme bestaat niet alleen maar is zelfs ontzettend succesvol. Bepaalde mensen kunnen het vervelend vinden dat Baudet daar aandacht aan besteedt, maar dat maakt zijn werk niet minder belangrijk. Sterker nog, juist daarom is het van het grootste belang dat hij daar stug mee doorgaat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties