Voormalige minister Ecuador: 'Julian Assange is een politieke vluchteling die vervolgd wordt vanwege zijn journalistieke werk'

Geen categorieapr 02 2018, 8:00
Dat is waarom Ecuador hem asiel heeft verleend én waarom hij de Ecuadoraanse nationaliteit heeft gekregen.
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador, Guillaume Long (geboren en getogen in Frankrijk, met een vader uit Engeland en een moeder uit Frankrijk, heeft in een interview met Mo.be enkele bijzonder interessante uitspraken gedaan over Julian Assange, de oprichter van Wikileaks die nu al jaren ondergedoken zit in de Ecuadoraanse ambassade in Engeland.
"De Ecuadoraanse overheid heeft na twee maanden grondig overleg in 2012 beslist om Assange politiek asiel te geven omdat er een reëel risico was dat hij naar de Verenigde Staten gedeporteerd zou worden," zegt hij in dat interview. "Uiteindelijk is er nooit een rechtszaak geweest in Zweden, wat bewijst dat er onvoldoende bewijzen waren voor zijn proces. Wij beschouwen hem als een politieke vluchteling die vervolgd wordt omdat hij als journalist zijn werk heeft gedaan voor Wikileaks. We hebben dit eerder ook gezien met Chelsea Manning."
Volgens Long worden de Amerikanen daarin gesteund door Europese partners. Eerst wilde Zweden de hete kastanjes uit het vuur halen voor Washington, en toen dat mislukte gingen de Britten zelf achter hem aan. "Groot-Brittannië vervolgt hem nu voor een klein misdrijf omdat hij eerder niet naar de rechtbank is gekomen die hem moest verhoren voor het Zweeds proces. In principe zou hij daarvoor een geldboete moeten krijgen, maar ze proberen Assange buiten de ambassade te krijgen," aldus Long.
"Groot-Brittannië vervolgt hem nu voor een klein misdrijf omdat hij eerder niet naar de rechtbank is gekomen die hem moest verhoren voor het Zweeds proces. In principe zou hij daarvoor een geldboete moeten krijgen, maar ze proberen Assange buiten de ambassade te krijgen," aldus Long. Het gevolg? In Zweden had hij maximaal drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Maar "hij zit nu al dubbel zoveel jaren vast." "Maar dan nog," gaat Long verder, "hij zou nooit echt een proces gekregen hebben in Zweden."
Wat wel? Simpel. Hij zou volgens Long vrijwel meteen uitgeleverd zijn aan Amerika waarna hij de rest van zijn leven achter tralies zou moeten doorbrengen. De Ecuadoraanse regering, waar Long deel van uitmaakte, wilde dat voorkomen, al was het maar om Amerika te laten zien dat Ecuador een soevereine staat is die lak heeft aan druk van andere landen. Ja, zelfs van de VS.
Maar, waarschuwt Long:

"In Quito wordt er de laatste tijd veel met de ambassadeur van de VS vergaderd. De opmerkingen van de Amerikaanse ambassadeur worden vervolgens gretig overgenomen door de pers. Zijn woorden worden meteen voor waar aangenomen. Ik hou mijn hart vast, maar ik vrees dat de belangen van de internationale politiek binnenkort ook de Ecuadoraanse regering kan beïnvloeden in hun beslissingen omtrent de zaak Julian Assange."

Zoals bekend heeft de Ecuadoraanse ambassade Assange enkele dagen geleden afgesloten van het Internet. Dit is ongetwijfeld gebeurd op 'verzoek' van Amerika. De ambassade zegt daar zelf over dat hij de relatie met andere landen in de problemen bracht door zijn getweet. De directe aanleiding zouden zijn tweets zijn geweest over de moordaanslag op Sergej Skripal. Natuurlijk was die 'aanleiding' eerst en vooral een excuus. De huidige president van Ecuador, Lenin (ja, echt waar) Moreno is veel minder pro-Assange dan zijn voorganger Rafael Correa. Waar de laatste Assange vaak een held noemde laat de eerste het bij beschrijvingen als "een hacker" die vooral "geen politieke uitspraken moet doen."
Zo lijkt het een kwestie van tijd voordat Assange gedwongen wordt om de ambassade te verlaten. Op het moment dat hij één stap buiten het gebouw zet heeft hij een probleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten